Těstovinový s balkánským sýrem a zeleninou
Potřebné ingredience
Uvařené těstoviny (nejraději mám farfalle), zelenina jakou máte (rajčata, okurku, lístky salátu, kukuřice, paprika), balkánský sýr, 3 lžičky bílého jogurtu, citronová šťáva, třtinový cukr, olivový olej, sůl, pepř, čerstvá bazalka (můžou být i olivy)
Postup přípravy
Uvařit těstoviny. Jogurt smíchat s cukrem a citronovou šťávou - zálivka). Zeleninu očistit, nakrájet na kousky, Balkánský sýr nakrájet nadrobno, je lepší než strouhané.
A vše…
Citronová buchta - Babeta
Potřebné ingredience
190 gr polohr. mouky 165 gr cukr moučka 3 žloutky + 1 bílek 75 ml ohřátého mléka 75 gr rozpuštěného másla 1 prdopeč vanilkový cukr šťáva z 1/2 citronu 1 a 1/2 lžičky citronové aroma
Postup přípravy
Původní recept jsem našla na netu, ale vzhledem k tomu, že nemám ráda olejové buchty a poslední dobou mi vadí i se sněhem, jsem si recept trochu poupravila.\r\nJinak postup je…
Kynuté - mazanec, vánočka
Potřebné ingredience
75 dkg hladké mouky 4 žloutky + vajíčko na potření 18 dkg cukr moučka 18 dkg rozpuštěného másla 1 kostka droždí 1/3 l mléka vanilkový cukr, mandle, rozinky na ložené v rumu + 2 lžičky rumu, citr. kůra sůl
Postup přípravy
Mléko, droždí, cukr, trochu mouky - připravit kvásek.
Na vál nasypeme mouku + všechny sypké přísady, doprostřed důlek a přidat všechny tekuté přísady + kvásek. Zadělat těsto a…
Třešňový crumble
Potřebné ingredience
Vypeckované třešně cca 300 gr 2 lžíce rumu skořice citronová šťáva 60 gr mandlové mouky 60gr jemných vloček 50 gr třtinového cukru vanilkový cukr Amylon 60 gr másla mandle nakrájené na menší kousky
Postup přípravy
Třešně naložíme do rumu a citronové šťávy a zasypeme skořicí a necháme chvilku marinovat.
V misce smícháme sypké přísady včetně mandlí, nakonec máslo a prsty vytvoříme drobenku…
Bagel
Potřebné ingredience
15 g čerstvého droždí, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička soli, 150 ml teplé vody, 225 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje (já dávám olivový), semínka na posypání
Postup přípravy
Množství je na 4 větší bagely.
Do 50 ml teplé vody rozdrobíme droždí s 1 lžící cukru a posypeme 2 lžičkami mouky a necháme na teple vzejít kvásek. Mezitím pře síto přeseju…
Citronová kolečka
Potřebné ingredience
Těsto. 150 gr. hl. mouky, 1 kl prodepeče, 100 gr škrobové moučky, 100 gr másla, 2 žloutky, 100 gr cukru moučka, šťáva z 1 citronu Krém: 150 ml mléka, 15 gr hl. mouky, 50 gr cukru krupice, 75 gr másla, 50 gr cukru moučka, šťáva z 1/2 citronu Citronová poleva: 150 gr cukru moučka, 3 lžíce citr. šťávy, 1 lžíce oleje Citronové želé bonbony na zdobení
Postup přípravy
Těsto můžeme nechta do druhého dne v lednici, pak vykrajujeme kolečka.
Krém: z mléka, mouky a cukru uvaříme za stálého míchání kaši. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, po…
Pšenično-žitný ořechový chleba
Potřebné ingredience
500 gr celozrnné žitné mouky, 500 gr hladké pšeničné, 3 lžíce kmínu, 2 lžíce fenyklu ( nemusí být), 2 lžíce soli, 2 lžíce kvasného lihového nebo 3 lžíce bílého vinného octa, 50 gr másla nebo sádla, 2 hrsti vlašských přechů, 100 gr droždí, 2 lžíce krupisového cukru, 0,5 l podmáslí (neměla jsem, tak jsem dělala a acidofilního - je to jedno), 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty
Postup přípravy
Recept jsem našla u kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. Musela jsem ho hned vyzkoušet, Je opravdu moc dobrý. Dělala jsem z poloviční dávky, než je uvedeno v receptu…
Pikantní houstičky do zlatova vypečené
Potřebné ingredience
500 gr polohr.mouky, 50 gr sádla nebo oleje, 1 lžička cukru, 2 gr droždí, sůl, cca 1/4l mléka, 2 vejce, jedna velá cibule nebo dvě malé, větší stroužek česneku, špetka pepře, sůl a kmín na posypání Cca 3 hodiny času.
Postup přípravy
Tento recept je letitý, vyšel kdysi - ješta za totáče - v časopise. Na Silvestra nebo na nějaké posezení u vínka u nás velice oblíbené.
Cibuli na jemno nechat spolu s utřeným…
Macaroons makronky - francouzská specialita
Potřebné ingredience
Skořápky: 3 bílky ( 90g), 50 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 110 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí, potravinářské barvivo. Náplň: bílá čokoláda, smetana, jahody,
Postup přípravy
Bílky jsem měla oddělené dva dny v lednici. Před úpravou jsem je nechala asi hodinu venku, aby získaly pokojovou teplotu. Před samotným šleháním jsem ještě mísu vytřela citronem.…
Madeleines - madlenky - francouzské koláčky
Potřebné ingredience
2 vejce,100gr krystalového cukru, špetka soli, strouhaná citr.kůra, 100 gr hl.mouky, 1/2 sášku pr.do pečiva, 100 gr rozpuštěného másla, voda k květů pomeranře nebo z růží
Postup přípravy
Ne, na fotce nejsou UFO ani nic podobného. Jsou to orpavdu frnacouzské Madeleines.
Recept není můj, čerpala jsem z netu.
Originál tvary jsou spíš jako medvědí tlapky, ale…