Zobrazit přihlášovací formulář
SALÁTY, ZÁLIVKY
Těstovinový s balkánským sýrem a zeleninou

Těstovinový s balkánským sýrem a zeleninou

Potřebné ingredience

Uvařené těstoviny (nejraději mám farfalle), zelenina jakou máte (rajčata, okurku, lístky salátu, kukuřice, paprika), balkánský sýr, 3 lžičky bílého jogurtu, citronová šťáva, třtinový cukr, olivový olej, sůl, pepř, čerstvá bazalka (můžou být i olivy)

Postup přípravy

Uvařit těstoviny. Jogurt smíchat s cukrem a citronovou šťávou - zálivka). Zeleninu očistit, nakrájet na kousky, Balkánský sýr nakrájet nadrobno, je lepší než strouhané.
A vše…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Citronová buchta - Babeta

Citronová buchta - Babeta

Potřebné ingredience

190 gr polohr. mouky 165 gr cukr moučka 3 žloutky + 1 bílek 75 ml ohřátého mléka 75 gr rozpuštěného másla 1 prdopeč vanilkový cukr šťáva z 1/2 citronu 1 a 1/2 lžičky citronové aroma

Postup přípravy

Původní recept jsem našla na netu, ale vzhledem k tomu, že nemám ráda olejové buchty a poslední dobou mi vadí i se sněhem, jsem si recept trochu poupravila.\r\nJinak postup je…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynuté - mazanec, vánočka

Kynuté - mazanec, vánočka

Potřebné ingredience

75 dkg hladké mouky 4 žloutky + vajíčko na potření 18 dkg cukr moučka 18 dkg rozpuštěného másla 1 kostka droždí 1/3 l mléka vanilkový cukr, mandle, rozinky na ložené v rumu + 2 lžičky rumu, citr. kůra sůl

Postup přípravy

Mléko, droždí, cukr, trochu mouky - připravit kvásek.
Na vál nasypeme mouku + všechny sypké přísady, doprostřed důlek a přidat všechny tekuté přísady + kvásek. Zadělat těsto a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Třešňový crumble

Třešňový crumble

Potřebné ingredience

Vypeckované třešně cca 300 gr 2 lžíce rumu skořice citronová šťáva 60 gr mandlové mouky 60gr jemných vloček 50 gr třtinového cukru vanilkový cukr Amylon 60 gr másla mandle nakrájené na menší kousky

Postup přípravy

Třešně naložíme do rumu a citronové šťávy a zasypeme skořicí a necháme chvilku marinovat.
V misce smícháme sypké přísady včetně mandlí, nakonec máslo a prsty vytvoříme drobenku…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Bagel

Bagel

Potřebné ingredience

15 g čerstvého droždí, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička soli, 150 ml teplé vody, 225 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje (já dávám olivový), semínka na posypání

Postup přípravy

Množství je na 4 větší bagely.
Do 50 ml teplé vody rozdrobíme droždí s 1 lžící cukru a posypeme 2 lžičkami mouky a necháme na teple vzejít kvásek. Mezitím pře síto přeseju…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Citronová kolečka

Citronová kolečka

Potřebné ingredience

Těsto. 150 gr. hl. mouky, 1 kl prodepeče, 100 gr škrobové moučky, 100 gr másla, 2 žloutky, 100 gr cukru moučka, šťáva z 1 citronu Krém: 150 ml mléka, 15 gr hl. mouky, 50 gr cukru krupice, 75 gr másla, 50 gr cukru moučka, šťáva z 1/2 citronu Citronová poleva: 150 gr cukru moučka, 3 lžíce citr. šťávy, 1 lžíce oleje Citronové želé bonbony na zdobení

Postup přípravy

Těsto můžeme nechta do druhého dne v lednici, pak vykrajujeme kolečka.

Krém: z mléka, mouky a cukru uvaříme za stálého míchání kaši. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, po…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Pšenično-žitný ořechový chleba

Pšenično-žitný ořechový chleba

Potřebné ingredience

500 gr celozrnné žitné mouky, 500 gr hladké pšeničné, 3 lžíce kmínu, 2 lžíce fenyklu ( nemusí být), 2 lžíce soli, 2 lžíce kvasného lihového nebo 3 lžíce bílého vinného octa, 50 gr másla nebo sádla, 2 hrsti vlašských přechů, 100 gr droždí, 2 lžíce krupisového cukru, 0,5 l podmáslí (neměla jsem, tak jsem dělala a acidofilního - je to jedno), 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty

Postup přípravy

Recept jsem našla u kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. Musela jsem ho hned vyzkoušet, Je opravdu moc dobrý. Dělala jsem z poloviční dávky, než je uvedeno v receptu…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Pikantní houstičky do zlatova vypečené

Pikantní houstičky do zlatova vypečené

Potřebné ingredience

500 gr polohr.mouky, 50 gr sádla nebo oleje, 1 lžička cukru, 2 gr droždí, sůl, cca 1/4l mléka, 2 vejce, jedna velá cibule nebo dvě malé, větší stroužek česneku, špetka pepře, sůl a kmín na posypání Cca 3 hodiny času.

Postup přípravy

Tento recept je letitý, vyšel kdysi - ješta za totáče - v časopise. Na Silvestra nebo na nějaké posezení u vínka u nás velice oblíbené.
Cibuli na jemno nechat spolu s utřeným…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Macaroons makronky - francouzská specialita

Macaroons makronky - francouzská specialita

Potřebné ingredience

Skořápky: 3 bílky ( 90g), 50 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 110 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí, potravinářské barvivo. Náplň: bílá čokoláda, smetana, jahody,

Postup přípravy

Bílky jsem měla oddělené dva dny v lednici. Před úpravou jsem je nechala asi hodinu venku, aby získaly pokojovou teplotu. Před samotným šleháním jsem ještě mísu vytřela citronem.…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Madeleines - madlenky - francouzské koláčky

Madeleines - madlenky - francouzské koláčky

Potřebné ingredience

2 vejce,100gr krystalového cukru, špetka soli, strouhaná citr.kůra, 100 gr hl.mouky, 1/2 sášku pr.do pečiva, 100 gr rozpuštěného másla, voda k květů pomeranře nebo z růží

Postup přípravy

Ne, na fotce nejsou UFO ani nic podobného. Jsou to orpavdu frnacouzské Madeleines.
Recept není můj, čerpala jsem z netu.
Originál tvary jsou spíš jako medvědí tlapky, ale…

Zobrazit více...

Kategorie