(recept
si oblíbilo 94 návštěvníků)
Macaroons makronky - francouzská specialita
Potřebné ingredience
Skořápky: 3 bílky ( 90g), 50 g cukru krupice, 200 g cukru moučka, 110 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí, potravinářské barvivo. Náplň: bílá čokoláda, smetana, jahody,
Postup přípravy
Bílky jsem měla oddělené dva dny v lednici. Před úpravou jsem je nechala asi hodinu venku, aby získaly pokojovou teplotu. Před samotným šleháním jsem ještě mísu vytřela citronem.
Bílky vyšlehat do polotuha, pak k nim postupně všlehávat cukr krystal.
Mandlovou moučku (kupovala jsem ji v Lidlu, ale mají i v Albertu nebo v Globusu) promixovat s moučkovým cukrem a pak přes síto na několikrát vmíchat do hmoty. Nakonce vmíchat barvivo.
Na pečící papír jsem sáčkem zakončeným rovnou špičkou nastříkala kolečka cca 3 cm, mám na makronky šablonu., kterou jsem dala pod pečící papír.
Po nanesení hmoty na plech jsem s plechem asi 3 x bouchla o stůl, aby se povrch srovnal. Pak nechat na vzduchu asi 30 minut.
Mezitím vyhřát troubu na cca 140 - 150°C. Dávala jsem do horní části trouby. Aby šlo teplo víc zezhora.
Péct asi 15 minut. Až hezky vyběhnou. Po upečení nechat vychladnout na plechu, pak se dají dobře sloupnout.
Krém byl trochu oříšek. Nejdříve jsem rozpustila bílou čokoládu v troše smetany, pak jsem vmíchala hajodovu marmeládu. Přidala jsem trochu tvarohu, aby to nebylo moc sladké. Jenže krém byl moc řídky, takže nakonec jsem udělalal hodně hustý jahodový pudinky a tím jsem krém zahustila. Makronky naplníme a dáme do druhého dne do lednice.
Makronky hezky natáhnou vlhkost z náplně a zvláční. Jsou dost sladké, takže sníte jednu dvě a stačí.
Náplň záleží na chuti a fantazii. Taktéž barva.
Bílky vyšlehat do polotuha, pak k nim postupně všlehávat cukr krystal.
Mandlovou moučku (kupovala jsem ji v Lidlu, ale mají i v Albertu nebo v Globusu) promixovat s moučkovým cukrem a pak přes síto na několikrát vmíchat do hmoty. Nakonce vmíchat barvivo.
Na pečící papír jsem sáčkem zakončeným rovnou špičkou nastříkala kolečka cca 3 cm, mám na makronky šablonu., kterou jsem dala pod pečící papír.
Po nanesení hmoty na plech jsem s plechem asi 3 x bouchla o stůl, aby se povrch srovnal. Pak nechat na vzduchu asi 30 minut.
Mezitím vyhřát troubu na cca 140 - 150°C. Dávala jsem do horní části trouby. Aby šlo teplo víc zezhora.
Péct asi 15 minut. Až hezky vyběhnou. Po upečení nechat vychladnout na plechu, pak se dají dobře sloupnout.
Krém byl trochu oříšek. Nejdříve jsem rozpustila bílou čokoládu v troše smetany, pak jsem vmíchala hajodovu marmeládu. Přidala jsem trochu tvarohu, aby to nebylo moc sladké. Jenže krém byl moc řídky, takže nakonec jsem udělalal hodně hustý jahodový pudinky a tím jsem krém zahustila. Makronky naplníme a dáme do druhého dne do lednice.
Makronky hezky natáhnou vlhkost z náplně a zvláční. Jsou dost sladké, takže sníte jednu dvě a stačí.
Náplň záleží na chuti a fantazii. Taktéž barva.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Járinkaa2
(upraveno)
26. 9. 2020, 22:24
Děkuji za recept. Dnes jsem zkoušela úplně poprvé,až na ty ne uplně kulaté tvary se povedly. Dělala jsem kávové s čokoládovým krémem a kakaové s citronovým. Objednám si formu a to by bylo aby nebylo.
anilvap2
(upraveno)
27. 9. 2020, 15:49
@Járinkaa2
Děkuji za koment. Vaše variace zní velice jedle
P.A.V.L.A
(upraveno)
17. 11. 2019, 14:18
vlastaz
(upraveno)
16. 11. 2019, 10:38
Tak jsem měla včera premiéru, bílky jsem měla oddělené jen hodinu na stole, ale všechno klaplo jak mělo.Dělala jsem 2 dávky - jedny z kupované směsi a jednu podle vás a ty domácí mi přišly lepší. Vyšlo mi na 3 plechy, ten poslední nevím proč vyskočil víc a popraskal... Plnila jsem červené malinovou náplní od Oetkra a všichni byli nadšení. Zelené jsem plnila klasickým vanilkovým krémem. Díky moc, s tímto receptem to zvládne i amatér.
anilvap2
(upraveno)
17. 11. 2019, 11:56
@vlastaz
Vlasto, děkuji, jsem ráda, že se Vám povedly. Z té kupované směsi mi taky moc nechutnají. Dlouho jsem macronky nedělala, asi budu muset zase vyzkoušet
lase
(upraveno)
7. 11. 2015, 8:59
Super, máte je moc hezké. Vypadá to jednoduše, ale vím, jak je složité udělat makronky i pro odborníka cukráře. Jste šikovná, opravdu
luca223
(upraveno)
7. 11. 2015, 8:20
Zdravim uz druhy recept robim a neviem preco mi z toho vznikla hrozne tuha hmota s ktorou neviem co robit vsetko som dala presne tak tomu nerozumiem. Navyse som dala potravinarske farbivo
anilvap2
(upraveno)
14. 11. 2015, 23:05
@luca223
Lucko, zdravím, tak bohužel Vám neporadím. Já mívám většinou opačný problém, že mám směs řídkou. Ale jediné, co mě napadá, že Vám špatně váží váha a máte suchého víc, než je potřeba.
cozumel
(upraveno)
14. 12. 2013, 18:21
Recept je obšlehnutý z webu Menu domů autorky Koko. Pro příště by bylo dobré to sem napsat
anilvap2
(upraveno)
25. 12. 2013, 17:43
@cozumel
Tenhle web teda vůbec neznám. Nahlédla jsem tam a jestli jste si nevšimla, tak na Vámi zmiňovaném webu jsou publikované letos v prosinci. Já je sem dávala dříve. Takže jestli ono to třeba nebylo obráceně, že je obšlehla Koko Ale upřímně je mi to jedno. Už si ani nepamatuji, kde jsem na recept narazila, neb jsem těch receptů na makronky měla a mám tolik......... A prolezla a přečetla jsem si o nich kde co.
MilaM17
(upraveno)
14. 12. 2013, 17:39
Moc děkuji za bezvadný recept. Dnes jsem zkoušela úplně poprvé a povedly se na výbornou. Jen jsem neměla hladkou špičku, tak je mám trošku chlupaté.
anilvap2
(upraveno)
25. 12. 2013, 17:45
@MilaM17
Gratuluji našla jsem fotku makronek i s vroubkovaným povrchem, takže to vůbec nevadí, že nemáte povrch hladký.
gondetka
(upraveno)
24. 5. 2013, 8:30
PAVLI,MYSLÍTE,ŽE SE DAJÍ OBARVIT? POTRAVINÁŘSKÉ GELOVÉ BARVY MAM ?DÍKY PAVLA
anilvap2
(upraveno)
31. 5. 2013, 10:30
@gondetka
Myslíte nabarvit je upečené? Jinak do těsta můžete dát barviva kolik chcete, já nemám s barvivy zkušenosti, takže jsem ho dala málo, proto jsou takové vybledlé.
Eklipsa
(upraveno)
24. 3. 2013, 10:10
Klobouk dolu! Vypadaji bajecne! Muzete trosku podrobneji popsat ty pomery té náplně prosím? ,,, a ty bílky 2 dni oddělene v lednici jsou podminkou?
anilvap2
(upraveno)
27. 3. 2013, 12:40
@Eklipsa
Evo, náplň si můžete udělat podle své vlastní fantazie, dělala jsem od oka a podle chuti. A co se týká uskladnění bílků dva dny v lednici před samotnou přípravou, tak názory se na to dost liší. Vždycky mi bílky zbyly od nějakého pečení, a že bych dělala makronky ještě ten den, tak to už bylo nad mé síly. Takže vždy ten den nebo dva na mě v lednici čekaly. To je stejné, jako někdo radí šlehat bílky pokojové teploty, mně zas nejlépe vyběhnou, když jsou studené.
pafka
(upraveno)
4. 3. 2013, 12:53
ty vypadají úžasně, jste moc šikovná!
Ksukol
(upraveno)
14. 2. 2013, 22:24
spero
(upraveno)
22. 11. 2012, 17:54
Pavlínko, ty jsou nádherné. Moc se vám povedly.
anilvap2
(upraveno)
22. 11. 2012, 22:04
@spero
Děkuji.
emilia929
(upraveno)
21. 11. 2012, 2:15
PavliBP
(upraveno)
20. 11. 2012, 14:16
téda, povedly se Vám krásně . Já je chtěla vyzkoušet, když jsem je viděla dělat v Masterchefovi, ale skoro ve všech receptech byl cukrový rozvar na 118C, teploměr nemám a jen kvůli nim se mi to kupovat nechtělo Ale pokud to jde i takto, bez rozvaru, tak vyzkouším
anilvap2
(upraveno)
20. 11. 2012, 21:03
@PavliBP
Ha, kam se na mě hrabou z Masterchef. Jde to i bez rozvaru, nemám teploměr a kvůli tomu bych si ho určitě nekupovala. Děkuji za pochvalu. Měla jsem z nich mooooc velkou radost.
gondetka
(upraveno)
24. 5. 2013, 17:43
@anilvap2
JSEM NADŠENÁ ,ŽE TO JDE I BEZ ROZVARU A TEPLOMĚRU.. JE PRAVDA, ŽE JSEM ČETLA , ŽE JE TO STARÝ ITALSKÝ RECEPT A TI TEPLOMĚR ASI NEMĚLI . .
PavliBP
(upraveno)
21. 11. 2012, 10:02
@anilvap2
no, jsem zvědavá, jak se vydaří mě, až je budu zkoušet
enkka
(upraveno)
20. 11. 2012, 21:44
@anilvap2
s tí souhlasím, studovala jsem tento recept na různých foodblozích a nikde rozvar, ani teploměr nepoužívali.takže
Trója
(upraveno)
20. 11. 2012, 13:04
Mandlovou moučku seženu kde? Asi mleté mandle z obchodu nestačí, musí být jemnější?
anilvap2
(upraveno)
20. 11. 2012, 21:05
@Trója
Kupovala jsem v Lidlu, mají i v Albertu, v Globusu. Jde to i z rozmixovaných mandlí. Musí se mixovat spolu s tím moučkovým cukrem, aby jste si z toho neudělala mandlové máslo. A v každém případě ještě přesít přes síto. To co zbyde v sítu už nepoužívat. Buď vyhodit nebo nasypat do jogurtu.
Trója
(upraveno)
23. 11. 2012, 9:04
@anilvap2
Díky
PavliBP
(upraveno)
20. 11. 2012, 14:34
@Trója
Lidl, Globus, myslím, že i Interspar
Trója
(upraveno)
23. 11. 2012, 9:03
@PavliBP
Tak teprve teď vidím, že je to v receptu napsané... njn - práce kvapná....
Hanka J.
(upraveno)
20. 11. 2012, 12:33
No teda, Vám se daří!!! Smekám. Já dělala jednou a byla to hrozná torza
anilvap2
(upraveno)
20. 11. 2012, 21:06
@Hanka J.
Děkuji moc, já byla úspěšná napodruhé. A doufám, že odteď už se mi bude jen dařit.
pelda77
(upraveno)
20. 11. 2012, 10:22
paráda a můžu se zeptat jakou máte šablonu?
anilvap2
(upraveno)
20. 11. 2012, 21:07
@pelda77
Šablonu najdete zde http://www.themacaronmaster.com/macaron-template/ Dát pod pečící papír a před pečením nezapomenout vyndat. A děkuji za pochvalu.
Janyse
(upraveno)
20. 11. 2012, 9:13