Celerovo-mrkvová pomazánka se sýrem
Potřebné ingredience
1/2 bulvy menšího celeru, 1-2 mrkve, 10dkg Eidam nebo Gouda, pomazánkové máslo bez příchutě, sůl, ml. bílý pepř, špetka cukru, citronová šťáva, dijonská hořčice. (celer po prosolení pustí trochu šťávy, tak není třeba ničím ředit)
Postup přípravy
Na jemném struhadle nastrouháme celer - pokapeme ho citronovou šťávou aby nám zezhnědl, pocukrujeme, osolíme a opepříme. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr. Promícháme s…
Vajíčková pomazánka s celerem- výborná
Potřebné ingredience
1 vanička pomazánkového másla bez příchutě, 1 čtvereček Apetita, kousek másla pokojové teploty, dijonská hořčice, sůl, bílý ml. pepř, bílá cibule (pórek), 6 vařených vajec (počet je na vás), kousek čerstvého celeru-bulva, citronová šťáva, špetka cukru. Na ozddobu : zelené natě nebo bylinky.
Postup přípravy
Šlehačem zpracujeme všechny přísady (kromě vajec a celeru). Do pěny a přidáme nasekaná vejce a jemně nastrouhaný celer. Vmícháme zelené naťě nebo posypeme až jednotlivé porce.…
Sladká polenta - dětská zdravá snídaně
Potřebné ingredience
Instnantní Bio kukuřičná polenta, vanilkový cukr, Bio citrón, sůl, cukr moučka, skořice, kakao, máslo, horká voda
Postup přípravy
Polentu připravíte dle návodu na obalu za 2 minutky. Když dělám polentu nasladko, přidávám do vody vanilkový cukr, špetku soli a poté, když polentu 2 minutky provářím zakapu…
Rychlá ovesná kaše bez vaření - tříminutovka
Potřebné ingredience
Hrst ovesných vloček, sezamové, slunečnicové, dýňové a lněné semínko - každého tak 1/2 lžičky, trochu nalámaných vlaškých ořechů, špetka soli, rozinky nebo goji, třtinový cukr nebo med, skořice, kousek másla, horká voda. Můžete přidat i nastrouhaná jablíčka, bílý jogurt nebo kysanou smetanu.
Postup přípravy
Vše kromě vody a másla dáme do misky, zamícháme, zalijeme vařící vodou, opět zamícháme, přidáme kousek másla a můžeme podávat. Mňamka. Pro lepší stravitelnost je lepší před…
Kuřecí řízky v troubě - jen se rozplývají
Potřebné ingredience
Kuřecí stehýnka (nožičky), můžou být i vykošťené, sůl, vejce, trocha mléka nebo vody, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení, máslo.
Postup přípravy
My doma řízky pečeme v troubě - zkuste to také, je to lahůdka a navíc vám ušetří čas strávený nad pánví.
Osolené maso klasicky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a…
Moje jarní - velikonoční nádivka.
Potřebné ingredience
3 rohlíky nebo 1/2 francouzské bagety, 50g másla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl, mletý sušený zázvor, čerstvá petrřželka, medvědí česnek, 3 vejce, slepičí vývar nebo bujón z kostky, 20 dkg anglické slaniny.
Postup přípravy
Na másle vyškvaříme 1/2 nakrájené slaniny do křupava, vybereme ji a dáme stranou. Na zbylém tuku orestujeme dožluta jemně nakrájenou cibuli nebo šalotku, přidáme utřený česnek a…
Silná slepičí polévka s drožďovými knedlíčky
Potřebné ingredience
1 celá slepice, 1 větší cibule neoloupané, kousek pórku, 2 mrkve, 1 větší petržel, kus celeru, 2 stroužky česneku, pokud máte, tak kousek bílého zelí, květáku, kedlubny, snítka libečku, snítka zelené petrželky, snítka celerové naťe, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, sůl, 1/2 - 1 čerstvé rajče. Drožďové knedlíčky - viz moje recepty.
Postup přípravy
Omytou slepici dáme pozvolna vařit do studené vody. Až začne vařit, naběračkou odebereme pěnu a přidáme nové koření a pepř. Velmi mírným varem (2-3hod) necháme slepici táhnout.…
Chilli con carne - ČILLI
Potřebné ingredience
500 g ml. hovězího masa (nebo mix s vepřovým), 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, koření: vše 1/4 lžičky: pepř, ml. římský kmín, ml. koriandr, sladká paprika 1 lžička, cayenský pepř, chili 1 lžička, oregano, majoránka, 1/2-1 bobkový list (pokud nemáte doma všechno koření, nahraťe vše směsí koření Chili con carne od Kotany), 1 zelená a 1 červená paprika, konzerva sekaných rajčat, 2 lžičky raj. protlaku, 1 dílek hořké čokolády (nebo kakao a třtinový cukr), sterilované červené fazole, sůl, horká voda. Tortily, kysaná smetana.
Postup přípravy
Na suché pánvi si osmahneme mleté maso dohěda (rozšťucháme vidličkou, pokud máte jen hovězí, přidejte olej), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme spolu s masem cca 10…
Moje znojemská hovězí roštěná - přírodní
Potřebné ingredience
1/2 kg hovězí roštěné (špičky), cibule - stejné množství na objem jako je masa, 3 stroužky česneku, kousek uzené slaniny bez masa, olej, bílý mletý pepř (je jemější než černý), 1 lžička dijonské hořčice, pár kapek worčestru, hovězí bujón (nemusí být), sůl, 0,5-1dcl bílého vína, nakládané okurky.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na tenké plátky, po stranách nařízneme, opepříme a naklepeme. (já maso neobaluji v mouce, jak je psáno v receptech ani je dopředu nesolím, vytekla by šťáva). Někdy…
Lahodné kuře na paprice
Potřebné ingredience
0,5 kg kuřecích stehýnek, olej s kouskem másla, cibule - dvojnásobné množství co masa, 2 stroužky česneku, kvalitní bílé víno, mletá červená paprika lahůdková, sůl, 1 větší čerstvé rajče, smetana, hladká mouka, ocet.
Postup přípravy
Stehýnka zbavíme kůže a tuku. Na oleji s máslem orestujeme do zlatova až červena jemně nakrájenou cibuli, přidáme celé stroužky čeneku, stehýnka a necháme zatáhnout maso. Poté…