Piškotový dort potažený marcipánem - kopretiny a motýli
Potřebné ingredience
Varianta piškotového těsta z polohrubé mouky, mléka, podmáslí, oleje, kukuřičného škrobu, cukru a vajec, Krém máslovo-pudinkový, Potaženo marcipánem
Postup přípravy
Toto je můj první pokus o dort potahovaný marcipánem. Dceři se líbil, takže mám radost.
Kuřecí játra na cibulce a paprice
Potřebné ingredience
600g kuřecích jater, mletý zázvor, trocha oleje, 200g červené papriky nebo kapie, 100g cibule, 1/2dcl vody, worcester, mletý pepř, sůl
Postup přípravy
1/ Játra odblanit a nakrájet na malé kousky. Poprášit mletým zázvorem.
2/ Papriky pokrájet na nudličky a cibuli na čtvrtkolečka a rozebrat na nudličky.
3/ Na pánvi zpěnit…
Zavářka do polévky: Celestýnské nudle / fritátové …
Potřebné ingredience
130ml mléka, 1vejce, 60g hladké mouky, sůl, trocha másla
Postup přípravy
CELESTÝNSKÉ NUDLE
1/ Vejce rozšlehat s mlékem, osolit a postupně zašlehávat hladkou mouku, až vznikne řídké hladké těsto.
2/ Pánev vytřít máslem a rozehřát.
3/ Těsto v…
Ořechové hvězdičky (bezlepkové)
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 210g mletých vlašských ořechů, 210g moučkového cukru (a další na podsypávání), 1 celé vejce a 1 žloutek, NA POLEVU: 1 bílek, 50g moučkového cukru, špetka soli, NA OZDOBU: celé, sekané nebo mleté vlašské ořechy NEBO strouhaná hořká čokoláda
Postup přípravy
Těsto je dobré připravit si předem, protože mu hodně prospívá delší odležení. Určitě alespoň 24 hodin, ale klidně ho zapomeňte v lednici i dva nebo tři dny, než se dáte do jeho…
Klasické lívance
Potřebné ingredience
200g polohrubé mouky, 20g krupicového cukru, 350ml mléka, 1 vejce, 10g čerstvého droždí (cca čtvrtka standardně prodávané kostky), špetka soli, trocha oleje na smažení
Postup přípravy
Tahle základní dávka těsta vystačí při hodinovém kynutí a zdvojnásobení objemu těsta zhruba na 20 kusů lívanců. Násobte podle potřeb vaší rodiny. :)
1/ Vejce, mléko a…
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky …
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)
Postup přípravy
Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak…
Kakaová buchta s tvarohem (alias Prošívaná deka, …
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 250g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa holandského typu, 1 hrnek mléka, 3 vejce, TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 500g měkkého polotučného tvarohu, 2 žloutky, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 5 lžic krupicového cukru, máte-li "nevaničkový" tvaroh, může být třeba ještě pár lžic mléka
Postup přípravy
Dva alternativní názvy téhle buchty odrážejí dvě různé úrovně pečlivosti při její výrobě. Můžete mít prošívanou deku, pokud se vám chce dělat tvarohem na těstu proužky. Pokud se…
Medové řezy
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 800g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 100g másla, 2 lžíce medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa holandského typu, NA KRÉM: 400ml mléka, 100g krupicového cukru, 1 vanilkový pudink, 250g másla, 1 lžička mleté zrnkové kávy, DALŠÍ MAZÁNÍ: velká sklenice rybízové marmelády, NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU: 200g hořké čokolády, asi 25g másla a 150ml smetany ke šlehání, NA OZDOBU: zhruba 150g sekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Tyhle řezy jsou rekonstrukcí medových řezů manželovy babičky. Liší se ovšem tím, že je v nich jen asi polovina máslového krému a pořád to stačí. Kromě toho tedy babička určitě…
Medové perníčky - velikonoční zdobení 2011
Potřebné ingredience
NA 1 DÁVKU TĚSTA: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 vejce na potření po upečení, NA POLEVU: bílek, moučkový cukr, citronová šťáva
Klasický kynutý mazanec
Potřebné ingredience
40g droždí, 100 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc do kvásku, 200ml vlažného mléka, 500 g mouky (hladké nebo polohrubé) + trocha hladké navíc na poprášení těsta, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce citronové kůry (množství je uvedeno pro sušenou), špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí, 150 g rozpuštěného másla, 1 vejce na potření
Postup přípravy
1/ Suroviny, které jsou v lednici, vyndat dostatečnou dobu před pečením, aby se dostaly na pokojovou teplotu.
2/ Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravit kvásek a…