Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Medové řezy

0.0
Medové řezy

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 800g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 100g másla, 2 lžíce medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa holandského typu, NA KRÉM: 400ml mléka, 100g krupicového cukru, 1 vanilkový pudink, 250g másla, 1 lžička mleté zrnkové kávy, DALŠÍ MAZÁNÍ: velká sklenice rybízové marmelády, NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU: 200g hořké čokolády, asi 25g másla a 150ml smetany ke šlehání, NA OZDOBU: zhruba 150g sekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

Tyhle řezy jsou rekonstrukcí medových řezů manželovy babičky. Liší se ovšem tím, že je v nich jen asi polovina máslového krému a pořád to stačí. Kromě toho tedy babička určitě nemazala řezy opravdovou čokoládou, ale pod heslem "čokoládová poleva" je v jejím podání myšlena určitě poleva z kakaa, cukru a tuku. V něčem se ale přeci lišit musíme. :)

PŘÍPRAVA MEDOVÝCH PLÁTŮ
1/ V míse rozšlehat vejce, máslo rozpustit a přilít do vajec. Metličkou postupně zašlehat cukr, med, sodu a kakao. Pak vyměnit metličku za vařečku, vsypat asi polovinu mouky (resp. tolik, kolik lepkavá tekutina jen mísením pojme) a zapracovat. Zbytek mouky vysypat na vál, do toho vyklopit obsah mísy. Ručně zpracovat na válu na vláčné, dobře tvarovatelné těsto. To rozdělit na 4 díly, ty jednotlivě zabalit do potravinové fólie a nechat asi 10 minut odpočinout v lednici. (Z vlastní zkušenosti doporučuju zadělávat těsto dvakrát za sebou z poloviční dávky, mně osobně se tak lépe propracovává.)
2/ Předehřát troubu na 150°C.
3/ Z každého dílu těsta vyválet plát na velikost plechu, položit na plech vyložený pečícím papírem a péct asi 7 minut. (Při válení se obvykle nedaří docílit "rohatý obdélníkový" tvar, ale nic nebrání tomu, aby se odkrojily přebytky na stranách a dotvořily se z nich rohy. :))

PŘÍPRAVA KRÉMU
1/ V části mléka rozmíchat pudink, zbytek mléka s cukrem přivést k varu.
2/ Do horkého sladkého mléka vlít rozmíchaný pudink a za stálého míchání nechat hodně zhoustnout.
3/ Máslo nechat změknout mimo lednici a rozkrájet si ho na menší kostky. Pudink nechat vychladnout.
4/ Do vychladlého pudinku postupně přidávat kusy rozměklého másla a zašlehávat šlehačem. Nakonec ještě přisypat lžičku kávy a ještě ji zašlehat. (To úplně mění chuť krému.)

PŘÍPRAVA ČOKOLÁDOVÉ POLEVY
Čokoládu s máslem rozpustit ve vodní lázni, postupně přilévat šlehačku a vmíchávat, až se s čokoládou perfektně spojí.

SESTAVENÍ ŘEZŮ
Pláty se skládají na sebe. Spodní se vždy namaže třetinou krému, budoucí vrchní se natře marmeládou a přiklopí se na spodní (a to se ještě dvakrát zopakuje). Navrchu se řezy potřou čokoládovou polevou a posypou sekanými oříšky.

Pozn.:
Jste-li schopni řezy ubránit (nebo je vyrobit tajně), nechte je alespoň dva dny odležet. Osobně jsem toho názoru, že božské jsou čtvrtý den od upečení, ale toho se dožije jen pár kousků (a jen protože jsou tyhle řezy hodně syté).
Pro staromilce: Původní "čokoládová poleva" se zřejmě dělala tak, že se v kastrůlku rozehřála asi lžíce a půl másla, do toho se přisypala lžíce kakaa a dvě lžíce cukru. To se míchalo, dokud nevznikla hladká hmota, a nakonec se přilila a vmíchala lžíce kávy (myšleno nápoje). Na potření celého plechu řezů bude potřeba připravit několikanásobek této základní dávky, ale protože jsem to sama zatím nezkoušela, nevím kolikanásobek to bude. Ráda zjistím od vás. :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie