Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Klasický kynutý mazanec

0.0
Klasický kynutý mazanec

Potřebné ingredience

40g droždí, 100 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc do kvásku, 200ml vlažného mléka, 500 g mouky (hladké nebo polohrubé) + trocha hladké navíc na poprášení těsta, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce citronové kůry (množství je uvedeno pro sušenou), špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí, 150 g rozpuštěného másla, 1 vejce na potření

Postup přípravy

1/ Suroviny, které jsou v lednici, vyndat dostatečnou dobu před pečením, aby se dostaly na pokojovou teplotu.
2/ Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravit kvásek a nechat ho vzejít na teplém místě.
3/ Rozinky naložit asi na 20 minut do rumu.
4/ V míse smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením. (Z hladké mouky je těsto kompaktnější, z polohrubé o něco vzdušnější. V obou případech ale krásně vláčné a dobře kyne.) Do směsi vlít kvásek, přidat žloutky, rozinky (rum slít), dvě třetiny sekaných mandlí a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracovat. (Pokud necháte těsto zpracovat v domácí pekárně, dát nejdříve tekuté, pak sypké přísady, přičemž sůl nesmí přijít do kontaktu s kváskem.)
5/ Těsto nechat kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracovat vařečkou.
6/ Předehřát troubu na 220°C.
7/ Z vykynutého těsta vytvořit dva bochánky a přesunout je na plech vyložený pečícím papírem. Nechat ještě asi 15 minut nakynout.
8/ Vršky bochánků naříznout do kříže, pomazat rozšlehaným vajíčkem a posypat zbylými mandlemi.
9/ Plech dát do trouby a mazance nechat 10 minut zapéct při vysoké teplotě, potom zmírnit teplotu asi na 150°C a dopékat zhruba 20 minut. (Jakmile je mazanec zvrchu propečený podle vašich představ, přikryjte ho alobalem, aby se nepálil.) Propečenost zkontrolovat dřevěnou špejlí.

Pozn.: Pro upečení jen jednoho mazance vydělte množství všech ingrediencí dvěma, jen místo 3 žloutků dejte do těsta 2.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jitile 26. 4. 2011, 11:48
Dostala jsem na Vás doporučení :-$, tak vyzkouším. S mýma jsem mohla umlátit koledníky ,-) ,-) ,-).
horama 26. 4. 2011, 13:05
@Jitile Ačkoli leckterý koledník by si to umlácení i zasloužil, spíš vám přeju, aby na něj z toho příštího mazance nezbyl ani drobeček.
kareta 26. 4. 2011, 10:16
(Y) (Y) (Y) Díky za super recept. Byl výborný. (velikonoce16)
horama 26. 4. 2011, 11:12
@kareta Děkuju. Ráda si přečtu, že chutnal. (velikonoce5)
Uska 25. 4. 2011, 8:58
Díky za skvělej receptík, mazance jsou podle něj skvělý,nadejchaný prostě mńam (velikonoce2) (velikonoce16)
horama 25. 4. 2011, 21:50
@Uska Děkuju, jsou výborné. Letos jsem ještě zkusmo jeden udělala podle stejného receptu, ale komplet z polohrubé mouky a bylo taky výborné - tak mohu doporučit. (Y)
Brblalka 22. 4. 2011, 11:33
Krása!!!!!! (Y) (Y) (Y)
horama 22. 4. 2011, 13:49
@Brblalka Taky jsem z něj měla radost. Ale už neexistuje a dneska peču nový. ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie