Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Moučníky, poháry

Přidat recept
MOUČNÍKY, POHÁRY
Klasické lívance

Klasické lívance

Potřebné ingredience

200g polohrubé mouky, 20g krupicového cukru, 350ml mléka, 1 vejce, 10g čerstvého droždí (cca čtvrtka standardně prodávané kostky), špetka soli, trocha oleje na smažení

Postup přípravy

Tahle základní dávka těsta vystačí při hodinovém kynutí a zdvojnásobení objemu těsta zhruba na 20 kusů lívanců. Násobte podle potřeb vaší rodiny. :)

1/ Vejce, mléko a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky …

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)

Postup přípravy

Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kakaová buchta s tvarohem (alias Prošívaná deka,  alias Kravičková buchta)

Kakaová buchta s tvarohem (alias Prošívaná deka, …

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 250g másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa holandského typu, 1 hrnek mléka, 3 vejce, TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 500g měkkého polotučného tvarohu, 2 žloutky, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 5 lžic krupicového cukru, máte-li "nevaničkový" tvaroh, může být třeba ještě pár lžic mléka

Postup přípravy

Dva alternativní názvy téhle buchty odrážejí dvě různé úrovně pečlivosti při její výrobě. Můžete mít prošívanou deku, pokud se vám chce dělat tvarohem na těstu proužky. Pokud se…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Medové řezy

Medové řezy

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 800g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 100g másla, 2 lžíce medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa holandského typu, NA KRÉM: 400ml mléka, 100g krupicového cukru, 1 vanilkový pudink, 250g másla, 1 lžička mleté zrnkové kávy, DALŠÍ MAZÁNÍ: velká sklenice rybízové marmelády, NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU: 200g hořké čokolády, asi 25g másla a 150ml smetany ke šlehání, NA OZDOBU: zhruba 150g sekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

Tyhle řezy jsou rekonstrukcí medových řezů manželovy babičky. Liší se ovšem tím, že je v nich jen asi polovina máslového krému a pořád to stačí. Kromě toho tedy babička určitě…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Medové perníčky - velikonoční zdobení 2011

Medové perníčky - velikonoční zdobení 2011

Potřebné ingredience

NA 1 DÁVKU TĚSTA: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 vejce na potření po upečení, NA POLEVU: bílek, moučkový cukr, citronová šťáva

Postup přípravy

(Najdete v mých receptech.)

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Klasický kynutý mazanec

Klasický kynutý mazanec

Potřebné ingredience

40g droždí, 100 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc do kvásku, 200ml vlažného mléka, 500 g mouky (hladké nebo polohrubé) + trocha hladké navíc na poprášení těsta, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, 1 lžíce citronové kůry (množství je uvedeno pro sušenou), špetka muškátového květu, špetka mletého anýzu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí, 150 g rozpuštěného másla, 1 vejce na potření

Postup přípravy

1/ Suroviny, které jsou v lednici, vyndat dostatečnou dobu před pečením, aby se dostaly na pokojovou teplotu.
2/ Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravit kvásek a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mazanec z tvarohového těsta (nekynutá verze mazance)

Mazanec z tvarohového těsta (nekynutá verze mazance)

Potřebné ingredience

2 lžíce rozinek a 2 lžíce rumu, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky biocitronu nebo asi lžíce sušené citronové kůry, 75g měkkého másla, 75g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce (oddělit jeden bílek), 250g měkkého tvarohu, 30g sekaných mandlí + pár plátků na ozdobu

Postup přípravy

1/ Všechny suroviny z ledničky nechat dojít na pokojovou teplotu, tj. vyndat si je předem.
2/ Rozinky naložit na asi 20 minut do rumu.
3/ Troubu předehřát na 180°C.
4/…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Medovník

Medovník

Potřebné ingredience

NA KORPUS: 3 vejce, 200g krupicového cukru, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička jedlé sody, 400g hladké mouky, NA KRÉM č. 1: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka nebo ještě lépe 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka, 150g másla (ale pro tuhý krém až 300g másla), NA KRÉM č. 2: 200g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy

Medovník je obecně kalorická bomba, pro mě ve většině případů moc sladká. U téhle varianty je sladkost o něco stažena, ale chuť je výtečná.

VÝROBA PLÁTŮ KORPUSU
1/…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Alsaský jablkový koláč

Alsaský jablkový koláč

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce studené vody, NA NÁPLŇ: 3 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200ml smetany (alespoň 30%)

Postup přípravy

1/ Z mouky, změklého másla nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného), jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracovat těsto. To poté zabalit do potravinové fólie a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynutá bábovka s kakaem (podle receptu mé prababičky)

Kynutá bábovka s kakaem (podle receptu mé prababičky)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 375g polohrubé mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 300ml mléka, 1 žloutek, špetka soli, 50g rozpuštěného másla, 20g droždí, NA NÁPLŇ: ještě trochu rozpuštěného másla a kakao holandského typu (nemám odměřeno množství), ještě krupicový cukr

Postup přípravy

1/ Nechat vzejít kvásek: Do trochy vlažného mléka rozdrobit droždí, přidat lžičku cukru a nechat na teplém místě vzejít (musí se dělat bubliny).
2/ Cukr ušlehat se žloutky, pak…

Zobrazit více...

Kategorie