Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

Medovník

0.0
Medovník

Potřebné ingredience

NA KORPUS: 3 vejce, 200g krupicového cukru, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička jedlé sody, 400g hladké mouky, NA KRÉM č. 1: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka nebo ještě lépe 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka, 150g másla (ale pro tuhý krém až 300g másla), NA KRÉM č. 2: 200g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy

Medovník je obecně kalorická bomba, pro mě ve většině případů moc sladká. U téhle varianty je sladkost o něco stažena, ale chuť je výtečná.

VÝROBA PLÁTŮ KORPUSU
1/ Připravit vodní lázeň: Do kastrolu nalít vodu a postavit na něj větší ohnivzdornou mísu (kovovou nebo z žáruvzdorného skla) tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivést k varu.
2/ V míse na kastrolu nechat pomalu rozpustit Heru, potom do ní rozklepnout vejce a postupně přidat med, cukr, mouku i jedlou sodu. Průběžně promíchávat.
3/ Předehřát troubu na 170°C.
4/ Směs v míse míchat vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. (Klidně si pomožte šlehačem s hnětacími spirálovitými metlami.) Výsledné těsto drží při sobě, ale je silně tahavé a lepivé.
5/ Těsto nechat vychladnout.
6/ Ustřihnout pečící papír na velikost plechu a na něj podle talíře, hrnce nebo jiné příhodně velké kruhové nádoby obkreslit obyčejnou tužkou kruh. (Pečení se dá krásně zvládnout se dvěma takto připravenými kusy pečícího papíru, ale není důvod, proč jich nemít šest - na každý plát korpusu jeden.)
7/ Vychladlé těsto rozdělit na 6 dílů.
8/ Každý díl těsta postupně rozválet na pečící papír (ať už přímo na plechu nebo na pracovní ploše) tak, aby byl nakreslený kruh zakrytý a abyste se přibližně drželi tvaru kruhu i u naneseného těsta. Těsto rozválejte do co nejtenčí vrstvy. (Těsto lepí, ale k jeho rozválení se dobře hodí malý kovový váleček, který na začátku a pak po každých asi čtyřech tazích namočíte do studené vody.)
9/ Každou placku upéct v troubě na plechu dozlatova - tj. asi 7 minut. (V mojí troubě se z nějakého důvodu stává, že na plackách naskáčou "puchýře", které se nevzhledně vzdouvají nahoru. Nejjednodušší řešení: Nechte placku normálně dopéct, po vyndání z trouby na ni položte kus pečícího papíru, vemte nějakou nádobu s dnem asi jako ta placka a na minutku ji na ni postavte. Placka poslušně slehne do výstavního tenkého tvaru.)
10/ Na každou upečenou placku přiložit nádobu, podle které jste dělali kruh na pečícím papíru, a podle ní oříznout přesahující okraje, takže získáte šest stejných kruhových plátů. (Odříznuté okraje nevyhazovat!)
11/ Odříznuté kraje upečených placek dejte do misky a prsty je najemno rozdrobte.

VÝROBA KRÉMU č.1:
Máte-li obyčejné kondenzované mléko:
1/ Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořit do hrnce do vroucí vody a vařit necelé dvě hodiny. Cukr v mléce zkaramelizuje. (Já nahoře ve víku vždy prorážím alespoň jeden otvor, vodu zvenku mám jen asi centimetr až dva pod okraj plechovky a na konci vaření vyndám konzervu rukou v chňapce. Spousta lidí ale prý normálně vaří plechovku uzavřenou. Z hlediska chuti v tom není rozdíl.)
2/ Plechovku nechat vychladnout, otevřít a mléčný karamel smíchat s máslem. (Máslo můžete dát podle vlastního odhadu. Na klasický krém padne asi 300g másla, já ale dělám variantu se 150g másla, kdy krém samozřejmě nezíská ideální konzistenci, ale je snadno použitelný a něco málo tuku se ušetří.)
Máte-li plechovku již zkaramelizovaného mléka, stačí ho smíchat s máslem - viz. předchozí odstavec.

VÝROBA KRÉMU č.2:
Zakysanou smetanu promíchat s jedním vanilkovým cukrem.

SESTAVENÍ A OZDOBENÍ DORTU:
1/ Pláty pokládejte na sebe a spojujte je střídavě oběma krémy. (Já používám variantu 3x zakysaná smetana, 2x karamelový krém.)
2/ Na závěr potřete celý dort karamelovým krémem a poprašte rozdrobenými zbytky placek korpusu. (Dle mého názoru ideální způsob: Karamelový krém si dejte do polévkového talíře, spojený korpus - ještě shora nenamazaný - uchopte dlaněmi proti sobě za spodek a vršek a v karamelem s ním projeďte. Obdobný postup zopakujte s posypkou. Pak dort položte, namažte krémem jeho vršek a i ten posypejte.)

Pozn:
Dort je nejlepší asi dva dny odleželý a podávaný vychlazený. (Pokud tedy ty dva dny u vás doma vydrží.)
Na přípravu dortu si vyčleňte asi 2 hodiny času. Dá se stihnout rychleji, ale při prvním pokusu na to nespoléhejte.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hanka V. 14. 1. 2011, 13:08
Marti překvapil mě postup u krému č. 1 že se má prorazit víčko plechovky na jednom místě??? :-o Já když vařím salko tak vždycky zavřené :-o nevyteče to??? :-$
horama (upraveno) 21. 1. 2011, 14:00
@Hanka V. Nevyteče to, jen ta tom víčku bude troška mléka a výhoda vlastně je, že na té troše mléka je pak vidět, jak to tmavne - tu plechovku mám ve vodě tak centimetr pod okraj. Já prorážím, protože nikdy nemůžu tušit, kolik je tam vzduchu a co se stane, když nebude moct ven - bojím se možnosti, že mi něco bouchne. Ale jestli se Salko uvaří v úplně uzavřené plechovce nebo v plechovce s víčkem na jednom místě proraženým, to na chuť vzniklého mléčného karamelu nemá vliv.
Hanka V. 20. 1. 2011, 20:23
@horama To jsem vůbec netušila, určitě to takhle budu dělat taky, protože toho výbuchu se bojím taky... Děkuji za radu :)
horama 22. 2. 2011, 12:00
@Hanka V. A ještě má to propíchnutí víčka jeden důsledek: Není nezbytně nutné čekat na vystydnutí plechovky, než ji člověk po vaření otevře. Ale manipulace je v teplé variantě komplikovanější než ve studené.
lidare 10. 1. 2011, 9:16
(Y) :-) (Y) :-) (Y)někdy vyzkouším ^o) ^o) ^o) :-) :-) :-)
horama 10. 1. 2011, 13:07
@lidare Budu držet palce a budu moc ráda, když pak dáte vědět, jak chutnal. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie