Zobrazit přihlášovací formulář
VEPŘOVÉ MASO
Vepřový guláš paprikáš

Vepřový guláš paprikáš

Potřebné ingredience

750g vepřového masa (používám plecko), olej, 3 středně velké cibule, 1 velká červená kapie, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce sladké červené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, trocha hladké mouky nebo střídka starého chleba na zahuštění

Postup přípravy

1/ Maso zbavit blan, kližek apod. a nakrájet na větší kostky (cca o hraně 2cm). Osolit a opepřit.
2/ Cibuli nakrájet nahrubo, papriku (kápii) na čtverečky o hraně asi 1cm.
3…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Alsaský jablkový koláč

Alsaský jablkový koláč

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce studené vody, NA NÁPLŇ: 3 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200ml smetany (alespoň 30%)

Postup přípravy

1/ Z mouky, změklého másla nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného), jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracovat těsto. To poté zabalit do potravinové fólie a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová česnečka

Krémová česnečka

Potřebné ingredience

PŘÍMO NA POLÉVKU: 1 malá cibule, 4+2 stroužky česneku (řiďte se dle vaší chuti), 2 lžíce másla, 2 menší brambory, 300ml vývaru (drůbeží nebo hovězí), 400ml mléka, 100ml šlehačky, sůl a pepř, NA OZDOBU A DOCHUCENÍ: olivový olej, 3 stroužky česneku, rukola, parmazán (originálně) nebo chlebové krutony (dle manželova názoru),

Postup přípravy

Tahle báječná krémová česnečka, která není agresivní na žaludek, bohužel nepochází z mé hlavy, ani z kolekce rodinných receptů, ale z kuchařky časopisu Apetit. Je opravdu úžasná.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynutá bábovka s kakaem (podle receptu mé prababičky)

Kynutá bábovka s kakaem (podle receptu mé prababičky)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 375g polohrubé mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 300ml mléka, 1 žloutek, špetka soli, 50g rozpuštěného másla, 20g droždí, NA NÁPLŇ: ještě trochu rozpuštěného másla a kakao holandského typu (nemám odměřeno množství), ještě krupicový cukr

Postup přípravy

1/ Nechat vzejít kvásek: Do trochy vlažného mléka rozdrobit droždí, přidat lžičku cukru a nechat na teplém místě vzejít (musí se dělat bubliny).
2/ Cukr ušlehat se žloutky, pak…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Karásky (dělané z lásky)

Karásky (dělané z lásky)

Potřebné ingredience

650g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 1-2 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 400ml vlažného mléka, 40g droždí, 125g másla, 5 lžic oleje, 1 vejce na potření, 1 dodatečná lžíce mléka, mák na ozdobu

Postup přípravy

1/ Nechat vzejít kvásek: Do vlažného mléka rozdrobit droždí, přidat lžičku cukru a zamíchat. Dát na teplé místo a počkat cca 15 minut, než se začnou dělat bubliny.
2/ Rozpustit…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Potřebné ingredience

250g měkkého tvarohu, 1 vejce, asi 200g hrubé mouky, pár lžic mléka na případné nastavení těsta, špetka soli

Postup přípravy

1/ V míse utřít tvaroh s celým vejcem. Přidat špetku soli. Je-li tvaroh hodně tuhý, lze přidat pár lžic mléka.
2/ Postupně přidávat mouku, až vznikne vláčné těsto. To se…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Sladkokyselé kuře

Sladkokyselé kuře

Potřebné ingredience

NA ZÁKLAD: 4 kuřecí prsa, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky olivového oleje, 1 menší červená paprika, 1 střední mrkev, 2 stroužky česneku, kus čerstvého zázvoru (velký asi jako palec), olej na smažení, 1 lžíce sezamových semínek na ozdobu, NA OMÁČKU: 5 lžic sojové omáčky, 5 lžic bílého vinného octa, 5 lžic sherry nebo portského, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 200ml vody, NA TĚSTÍČKO TEMPURA: 1 hrnek ledové vody, 1 vejce, 1 hrnek hladké mouky

Postup přípravy

1/ Maso nakrájet na proužky, polít lžicí sojové omáčky a olivovým olejem, promíchat a nechat v chladu alespoň hodinku odležet.
2/ Mrkev a papriku nakrájet na nudličky, zázvor…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vánočka s marcipánem (s popisem pletení pater)

Vánočka s marcipánem (s popisem pletení pater)

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, 80g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200ml vlažného mléka, 100g rozpuštěného másla, 30-40g droždí, 3 žloutky (do těsta) a 1 celé vejce (na potření), 100g marcipánu, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 50g rozinek, 4 lžíce rumu, hrstička mandlí, kousek másla na vymazání plechu nebo pečící papír

Postup přípravy

1/ Rozinky dát do mističky, zalít rumem a nechat je v něm máčet cca 2 hodiny, aby ho nasákly a nabobtnaly.

2/ Všechny suroviny, které máte v lednici dostatečně včas (klidně…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Krupicové noky

Krupicové noky

Potřebné ingredience

250ml mléka, 40g másla, špetka soli, 110g hrubé krupice (+ trocha na pozdější obalení noků), 1 vejce

Postup přípravy

1/ Mléko a máslo dát do jednoho kastrolu a přivést téměř k varu. Potom osolit.
2/ Za stálého míchání přisypávat krupici a nechat houstnout. V konečné fázi bude těsto částečně…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Čokoládové dortíčky

Čokoládové dortíčky

Potřebné ingredience

210g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa holandského typu, 2 žloutky (kdyby těsto odmítalo držet, lze dodat jeden bílek), 140g másla, 70g mletých vlašských ořechů (ne víc!)

Postup přípravy

1/ Těsto zpracovat na válu. (Mouku a cukr nasypat na hromadu, uprostřed vytvořit důlek, do něj vlít žloutky, přidat kakao, ořechy a nastrouhané změklé máslo. Zpracovat nejdřív…

Zobrazit více...

Kategorie