Smetanové kari rizoto
Potřebné ingredience
Kuřecí nebo krůtí maso, rýže (na tento recept upřednostňuji ve varných sáčcích), sůl, pepř, kari, mražená zeleninová směs (dle chuti - já dávám směs mrkev/hrášek/květák; ani kukuřice by nebyla od věci), šlehačka
Postup přípravy
Dáme vařit rýži.
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na rozpáleném oleji - osolíme, opepříme.
Přidáme kari.
Přidáme mraženou zeleninu, podusíme.
Přidáme rýži,…
Krém ve vodní lázni
Potřebné ingredience
250 g mletého cukru, 3 vejce, 250 g másla; přísady na ochucení
Postup přípravy
Cukr a vejce vyšleháme do pěny.
Dáme do vařící vodní lázně a šleháme 10-15 minut.
Sundáme z vodní lázně a šleháme, až hmota zchládne.
Změklé máslo utřeme a postupně…
Jablečno-ořechový dortík
Potřebné ingredience
3 vejce, 250 g nastrouhaných jablek, 150 g cukru moučky, 1 polévkovou lžíci kakaa, 100 g sekaných ořechů, 70 g krupice, tmavou a bílou čokoládovou polevu (bílá není nutná), ořechová jádra na zdobení
Postup přípravy
Oddělíme žloutky od bílků.
Jablka oloupeme a nastrouhámee na hrubém struhadle.
Žloutky s cukrem vymíchámee do pěny, přidáme 1 lžíci kakaa, nastrouhaná jablka, krupici a…
Fazolky na kyselo
Potřebné ingredience
Zelené fazolové lusky, cibulka, máslo, mouka, zakysaná smetana, cukr, sůl, citronová šťáva, pepř, trocha vývaru, případně bujonová kostka.
Postup přípravy
Fazolové lusky omyjeme, odkrojíme konce, případně "sloupneme" vlákna, na krájíme na menší kousky (mě se osvědčilo - i kvůli dětem - krájet na kousky tak 2cm).
Na másle…
Rychlá pizza
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 2 čajové lžičky prdopeč (asi polovina balíčku), 75g másla (margarínu), 1 vejce, 6 polévkových lžic mléka (cca 1/10 l.), špetka soli; "materiál" na obložení pizzy
Postup přípravy
Mouku prosijeme a promícháme s prdopeč, přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem a solí, přidáme nasekaný rozměklý tuk a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme na vymaštěný plech (nebo…
Pasta in verde
Potřebné ingredience
brokolice,
široké nudle nebo motýlci,
cibule, česnek,
sůl, pepř,
olej,
sýr (ideálně parmazán, ale dostačuje i eidem či niva),
troška smetany
Postup přípravy
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v páře do měkka (nebo ve vodě a vývar použijeme na polévku).
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, propláchneme vodou a necháme stát.…
Květákové kroketky
Potřebné ingredience
květák, dětská krupička, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový květ, případně další koření dle chuti, tuk na smažení
Postup přípravy
Očištěný květák rozebereme na růžičky a ve slané vodě uvaříme do měkka (vývar použijeme na zeleninovou polévku).
Ještě horký rozsekáme na drobno (já s úspěchem používám…
Cibulová omáčka
Potřebné ingredience
Cibule, tuk (olej nebo máslo), hladká mouka, smetana či mléko, cukr, sůl a citronová šťáva na dochucení
Postup přípravy
Cibuli očistíme a nasekáme na drobno.
Zpěníme ji na rozpáleném tuku, opékáme až začne zlátnout.
Pak přidáme hladkou mouku a osmahneme jíšku.
Rozředíme vodou a povaříme.…
Ovocný chlebíček
Potřebné ingredience
14 dkg cukru, 2 celá vejce, 14 dkg ořechů nakrájených na nudličky, 14 dkg rozinek, 18 dkg mouky, kůra z 1 citronu
Postup přípravy
Cukr a vejce našleháme do pěny. Pak přidáme ořechy a rozinky, mouku a citronovou kůru.
Vše zpracujeme, vyválíme šišky (raději více menších šišek - těsto se při pečení rozlévá)…
Karamelový likér
Potřebné ingredience
1 Salko (slazené kondenzované mléko)
1/2 l rumu
Postup přípravy
Salko vaříme dvě hodiny ve vodní lázni (do hrnce napustíme vodu, na dno dáme složený kapesník či utěrku, vložíme konzervu, přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 2 hodiny - občas…