Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1510 návštěvníků)

"BEF" - smetanová hořčicová omáčka - výborná a skoro bez práce !!!!!

5.0
"BEF" - smetanová hořčicová omáčka - výborná a skoro bez práce !!!!!

Potřebné ingredience

Hovězí zadní maso ( ale i jakékoliv jiné - kuřecí, vepřové, telecí, nebo i čufty z mletého masa - hovězí je ale NEJ... ), sůl, pepř, olej, cibule, plnotučná hořčice, masox, šlehačka, zakysaná smetana, hladká mouka, mléko, citron.

Postup přípravy

Hovězí zadní maso nakrájíme na dlouhé nudličky. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř a masox ( pokud nebudete dělat velké množství, jako se dělává u nás, úplně bude stačit jen půl kostičky ) Dusíme, dokud není masíčko úplně měkkoučké. Přidáme 4-6 lžic plnotučné hořčice ( znovu dle množství omáčky ) a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky. Dle potřeby zředíme mlékem. Dochutíme šťávou a kůrou z citronu, popř. Podravkou.
U nás podáváme s houskovým knedlíkem, ale maminy dělají i s těstovinami, rýží, brambory - prostě každý dle své chuti.....
VYNIKAJÍCÍ A RYCHLÁ OMÁČKA!!!

Zadní hovězí maso nakrájíme na dlouhé tenké nudličky.

Na oleji osmahneme cibulku dozlatova......

.....přidáme maso, osolíme, opepříme, pokud nebudou dlabat malé dětičky, přidáme masox. Maso necháme "zatáhnout".

Přidáme hořčici a za občasného podlévání vodou, dusíme doměkka. Můžeme urychlit v papiňáku, v tom případě ale hořčici zatím nedáváme, pouze podlijeme vodou a hořčici dáme, až když je maso měkké - v papiňáku by se to s hořčicí lehce přichytlo a to by byla véééééliká škoda :o)

Když je maso měkké, pomocí cedníku ( zabráníme hrudkám ) přilijeme směs ze šlehačky ( nebo i mléka ) a hladké mouky.

Dolijeme zbytek šlehaček a zakysaných smetan, pokud je třeba, zředíme mlékem - vše dle požadovaného množství.....Dochutíme kůrou a štávou z citronu, , solí, pokud je omáčka moc kyselá, přidáme trochu cukru.

a ještě domácí knedlíčky.....ty si chystám, když se dusí masíčko.....
Do mísy nasypeme hrubou mouku smíchanou se solí. Na jedné straně udělám důlek, tam rozklepnu vajíčko, Na druhou stranu rozdrobím kostičku droždí a přiliju neochucenou minerálku - stačí i obyčejná voda, s minerálkou jsou knedle kypřejší a nadýchanější.

Když nabobtná kvásek, vypracujeme vláčné těsto. Minerálku přilévám postupně, aby nebylo těsto příliš řídké. Na teplém místě necháme tak 1/2 - 3/4 hodinky kynout, mezitím těsto alespoň jednou srazíme, aby bylo opravdu dobře vykynuté.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a přidáme nakrájené housky nebo rohlíky.

Všechny kostičky zapracujeme do těsta.

Těsto si rozdělíme na menší části - podle toho, jak velké chceme mít knedlíky - a vyválíme si úhledné šišky - pozor, ve vodě knedlík ještě dost nabyde, takže o něco menší, než chceme ve finále mít. A ještě jedna rada - při válení knedlíku dávejte pozor na ne úplně přichycené kraje - občas se stane, že někde nějaký kousek těsta "vykukuje" ( nevím, jak to popsat :-)) ) - při vaření by se taková "kapsa" rozšklebila a místo kulatého úhledného knedlíku, byste měli prazvláštní patvar - hovořím z mé vlastní zkušenosti, při mé knedlíkové premiéře to takto dopadlo.... :-))

Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody - délka varu závisí na velikosti knedlíku - i u větších knedlíků by mělo stačit 10 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme 10 minut z druhé strany.

Uvařený knedlík vyndáme a rozkrojíme napůl - zjistíme, zda je i uprostřed uvařený, pokud je ještě trochu syrový ( jako tento na fotce), můžeme ho vrátit ještě na chvíli do vody.

Knedlíky nakrájíme na plátky - já používám nit, někdo má kráječ na knedlíky, ten ale při překrajování knedlík zplacatí a pak není tak krásně kulatý.....

Tahle omajda je fakt úúúžasný žrádýlko !!!! Překvapte manžela a uvařte mu tuto rychloóbrdobrotu za necelou hodinku.... DOBROU CHUŤ PŘEJE LUCKA !!!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

katemon 2. 9. 2007, 13:34
Také já se přidávám s pochvalou omáčky (Y) Sice bych měla pochválit i kamarádku, která mi na ni dala tip, ale ona se tu jistě brzy sama s pochvalou přidá, vařily jsme ji dnes obě ;-) ;-) Obídek nám dnes moc chutnal, i bez masoxu, protože beru ohled na naše škvrňata (X) (child6) Fakt výborné a málo pracné, manžel vylízal talíř, ale přesto zatoužil po skutečné svíčkové 8o| Tak ji budu muset začít vařit *-)
Lukrato 3. 9. 2007, 20:01
@katemon Děkujííííí za pochalu.....když budete chtít, vyzkoušejte "tu naši svíčkovou" - mám ji v receptech i s podrobným postupem.... Papapa, Lucka..... :-$ :-$ :-$ (F) (L)
galli 30. 8. 2007, 8:56
(Y) (Y) tak i já jsem neodolala a vyzkoušela tento receptík (Y)a musím se postavit do té dlouhé fronty pochval (clamp),protože i já jsem unešená |:o).Dnes ji ochutná rodinka k obědu,tak jsem zvědavá,jak si budou pomlaskávat ;-) ;-) :-) Lucinko díky za úžasný receptík (L) (F) (F) (F) Líba
Lukrato 31. 8. 2007, 14:03
@galli Libuškö, moc děkuji za pochvaku, jsem moc ráda, že jste si pochutnali..... (F) (F) (L)
adel123 28. 8. 2007, 12:49
udělala jsem k obědu vaší omáčku :-$ a musím (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)je opravdu výýýýýborná a hlavně opravdu jednoduchá ^o) ^o)i pro takový trdlo jako jsem já ;-) ;-)moc nám to všem chutnalo,děkuji za výborný recept (Y) |:o) |:o) |:o) (L)
Lukrato 29. 8. 2007, 8:40
@adel123 Jéééé Adél, tak to mě moc těší, díky, díky, mám radost !!! Papa, Lucka. (F) (F) (F) (F) (F)
jazumi 27. 8. 2007, 13:12
Mooooc díky za tento super jednoduchý recept- omáčka je vynikající a hlavně -vaří se skoro sama (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Moc chválím a doporučuji všem (H) Jana (F)
Lukrato 27. 8. 2007, 18:21
@jazumi Jani, moc děkuju, moc mě to těší !!!! (F) (F) (F) (F)
Auča 25. 8. 2007, 13:07
Noooo, já mám už ukroucenou hlavu nad Vašimi receptíky, ;-) ;-) ;-)to je jedna báseň (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Omajdu určitě vyzkouším! Už teď mám na n i hlad... :-#
Lukrato 25. 8. 2007, 13:56
@Auča Jééééé Alčo, to je milý.....pěkně se to čte... :-$ ;-)....omajdu určo zkuste, je fakt božíííííííí..... :-P Papapa, Lucka+ (X)+ (Z)
pedimi 23. 8. 2007, 14:43
Nikdy jsem nedělala svíčkovou,nemám jí ráda,moje mamka jí taky nikdy nevařila tak ani nevím jak se dělá .Manžel s dcerou ovšem svíčkovou rádi,takže občas dostanou do sklenice u babiček..No a dneska jsem jim udělala vaší hořčičnou a první co holka řekla po oblíznutí lžíce bylo-jééééééééééé svíčková-a manžel??Tak máma se konečně naučila svíčkovou ;-) ;-)Takže díky za super receptík,konečně mi začla chutnat"svíčková" ;-) ;-) ;-)
Lukrato 24. 8. 2007, 10:01
@pedimi Téééda Péťo....se tady pěkně řežu..... :-D :-D :-D Tak to jsem moc ráda, že Vám omajda chutná.... A prozradila jste jim, že to svíčková není ??? :-$
pedimi 24. 8. 2007, 20:10
@Lukrato Jasně ženeprozradila..přeci nebudu za blbku že tu svíčkovou furt neumím ;-) ;-)
anež+elis 22. 8. 2007, 17:06
Výborné!!! Děkuji za tip, povedlo se. A to hovězí moc nedělám... |:o)
Lukrato 23. 8. 2007, 13:41
@anež+elis Slávi, tak to jsem moc ráda.... my ji máme taky strašně moc rádi....hlavně je to rachloomajda, přestože z hovězím masem..... Papapa!!! :-$
Jitkita 21. 8. 2007, 21:10
Teda Luci, já vám (clamp) (clamp) (clamp). Dneska jsem dělala omáčku k večeři a všichni se oblizovali až za ušima ;-) Dokonce i (X), která je nejedlík a hned tak něco jí nejede. Děkuji za super recept (L) Určitě jsem jí nedělala naposled (PL) Jitka
Lukrato 22. 8. 2007, 7:53
@Jitkita Jituško, to já tleskám VÁM !!! To vy jste ji tak báječně uvařila - já jsem napsala pár písmenek..... ;-) ;-) ;-) :-D Papapa a pozdravujte (X) Lucka.
kachena 20. 8. 2007, 19:44
Moc děkuju za úžasný recept....omáčka je skvělá (clamp) (clamp).Katka
Lukrato 21. 8. 2007, 14:33
@kachena Vůbec není zač, Káťo, jsem ráda, že Vám chutná !!! (F) (F) (F)
jad 14. 8. 2007, 13:20
moc dobré, musím (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) a hlavně rychle uvařeno |:o) |:o)
Lukrato 14. 8. 2007, 15:23
@jad Tak vidíte, Jani, že jste to zvládla...jste šikulka !!!! (Y) Těší mě, že Vám chutnalo !!! Mějte se !!!! Lucka. (F)
garilka 13. 8. 2007, 11:10
Luci právě jsme si pochutnali na výborném receptíku od Vás (clamp) Moc dobroučký :-) díky za tip
Lukrato 13. 8. 2007, 20:38
@garilka Vůbec není zač....přece si nebudu sedět na receptu takové óóóóóóbrdobrůtky..... (F) (F) (F) ;-)
jad 13. 8. 2007, 8:37
Lucko nemáte poměr surovin na ty knedlíky? Já je od oka neumím
Lukrato 13. 8. 2007, 9:22
@jad Jani, nevím to úplně přesně, proto píšu o postupném přidávání minerálky, dokud není těsto tak akorát....nesmí být řídké, ale ani husté, musí se vařečkou dobře hníst.... Na ty 3 šišky knedlíků - nemám je ale moc dlouhé, kvůli úzkému hrnci, dávám tak cca 1/2 kg hrubé mouky, 1 vejce,necelou kostičku droždí, trochu soli a minerálku přidávám postupně..... Snad se zadaří !!! Papapa, Lucka.
jad 13. 8. 2007, 12:59
@Lukrato Díky (L) Zítra to zkusím k obědu a pak dám vědět, jak jsem dopadla |:o)
Lukrato 13. 8. 2007, 18:44
@jad Zkuste, určo se povede a určo bude móóóóóóóc chutnat !!! :-$ :-$ :-$
Pája22 13. 8. 2007, 8:30
Lucinko vypadá to lákavě, určitě vyzkouším. Já to dělám skoro úplně stejně, jen místo hořčice dávám ostrý kečup a je to taky fantastický (Y) (Y) (Y) a jako přílohu k té kečupové rýži :-) :-) tuhle zkusím hned o víkendu, díky za tip (L)
Lukrato 13. 8. 2007, 11:36
@Pája22 HMMMM. TO TAKY NEVYPADÁ ŠPATNĚ, PŘÍŠTĚ ZKUSÍM..... :-) :-P (L) (F)
Lukrato 13. 8. 2007, 8:25
Tak jsem včera vařila k obídku a celou přípravu zdokumentovala..... Zkuste, ochutnejte, ručím za to, že nebudete litovat !!! :-) ;-) (L)
tislovka 27. 7. 2007, 10:19
Tak jsem opět dělala Vaší supr omáčku - děcka se můžou "užrat"... :-D Vařila jsem jí asi potřetí, myslela jsem si, že už jsem Vám jí okomentovala a jukám, že ne :-$ :-$ Takže SUPR DUPR BÁJEČNÁ VÝBORNÁ K SEŽRÁNÍ omajda. Dělala jsem jí s rýží a taky pošušňáníčko...... Děkuji za receptík (L) Lenka
Lukrato 27. 7. 2007, 21:36
@tislovka Jéééééé, tolik chvály....to se krááásně čte..... Ale máte pravdu, u nás taky vede na plný čáře....a to jsme nějací gurmáni...... Je fakt sqělá, a přitom je tááák jednoduchá..... (F) (F) (F) (F)
Nykys 19. 9. 2006, 12:35
Mňam, mňam, mňam. Výborná omáčka, navíc skoro bez práce :-) Nedala jsem teda ani vegetu, ani podravku, masox stačil. Děkuju Luci za recept!!!
Lukrato 19. 9. 2006, 19:52
@Nykys To jsem moc ráda, že Vám omajda chutná. I my ji máme moc rádi. A když udělám domácí knedlíky, naše Lucajda se po tom může umlátit - jednou jich snědla 7!!!! A to jí ještě nebyly 4 roky!!!!!!!!!!
andělka 11. 8. 2006, 15:22
Lucko ,tak dnes jsem se pustila do omačky od vas,manželovi moc chutnala ,akorat jsme tam přidala vegetu,nemela jsem podravku a už to bylo dost přesolený,ja totiž zapomela ,že vlastne bujon je dost slaný.Ale jinak fakt super,tak přiste asi bez vegety a bude to mnam,mnam.
Lukrato 7. 11. 2006, 9:42
@andělka No, my toho vždycky děláme kotel, takže to přesolený není, ale samozřejmě každý podle svý chuti!!!! Díky za pochvalu.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie