Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Atuna 10. 10. 2013, 18:37
(clamp) (clamp) (clamp)
kadzz 3. 10. 2013, 9:23
Dobrý den, přítel mi koupil k narozeninám pekárnu, tak jsem tento recept zkoušela hned jako první.... Vynikající (clamp) (Y)
spero 3. 10. 2013, 20:06
@kadzz Katuško, gratuluji k nové pekárně. Vážím si toho, že jste ze všech nabízených receptů zvolila právě recept ode mě a že Vás nezklamal. Děkuji za zprávu. Tak ať se Vám pečení v nové pekárně vždy daří. Ivana
jitkaad 27. 8. 2013, 15:46
Paní Ivanko tak tohle je "božská mana", tedy jen pokud byla taky tak výborná ,-) tohle budu dělat velice často, jak já si tady mlaskám... Díky za recept |:o) (F) |:o)
spero 27. 8. 2013, 18:59
@jitkaad Jituško, moc Vám děkuji za takový milý komentář. (F) (F)Udělala jste mi radost. (hello)
lapla 23. 6. 2013, 14:57
Koláč Všem chutnal :-) :-) určitě budu péct zas. |:o) |:o) Děkuji za výborný recept. (clamp) (clamp)Pavla
spero 25. 6. 2013, 21:13
@lapla Pavli, já zase děkuji Vám za dobrou zprávu. (F) (F) (F)
LIBIŠKA 28. 5. 2013, 10:14
prostě fantastický (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y)
spero 28. 5. 2013, 17:38
@LIBIŠKA Janičko, tak to mě moc těší, že vám chutnal. (F) (F)
minie59 7. 4. 2013, 16:37
Super, (clamp) dneska jsem pekla a je to mnamka (zajic)
spero 10. 4. 2013, 17:20
@minie59 Zdeničko, díky za zprávu. (F) (F) (F)
Štěpula 22. 3. 2013, 21:53
Díííky za super recept |:o),koláč je výborný (zajic) (Y)
spero 30. 3. 2013, 18:25
@Štěpula Janičko, rádo se stalo. Já děkuji za zprávu.
mifa83 20. 3. 2013, 11:48
výýborný (C)
spero 30. 3. 2013, 18:27
@mifa83 Michalko, děkuji za zprávu. (F) Jsem ráda, že jste recept vyzkoušela a že vám koláč chutnal.
lussis 19. 3. 2013, 17:59
Dobrá obdoba buchtiček s krémem ,-)
vevey 16. 3. 2013, 18:05
(L) konečně jsem Ivanko vyzkoušela.... výbornýýýýýýýýýýýýýýýý http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4338578 (hello)
spero 17. 3. 2013, 19:42
@vevey Laděnko, to jsem moc ráda, že jsi koláč vyzkoušela a že vás nezklamal. Díky za zprávu i za (P) super.
Jana z VM 13. 3. 2013, 12:13
Chinois dobře znám, je velice dobrý (Y) někdy přidávám do náplně nasekanou čokoládu. (zajic)
pajdousek 13. 3. 2013, 11:41
Koláč vypadá báječně, vyzkouším. Jenom nemám pekárnu, jak dlouho cca koláč nechat kynout? Dííííky
spero 14. 3. 2013, 22:52
@pajdousek Píšu vzkaz. (F)
pajdousek 19. 3. 2013, 17:51
@spero tak dneska jsem chinois upekla a je výbornýýýý, děkuji za recept :-)
spero 20. 3. 2013, 22:08
@pajdousek Verunko, a já děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se koláč povedl a že chutnal.
zdenkate 13. 3. 2013, 6:29
Paní Ivanko včera jsem dělala váš koláč a je teda úžasnýýýýýý (clamp). dneska jsme si s manželem na něm pochutnali. určitě budeme dělat častěji. superrrr (Y) (Y) Zdenka
spero 14. 3. 2013, 22:44
@zdenkate Zdeničko, děkuji za krásný komentář. (F) Potěšil. (hello)
zdenka54 11. 3. 2013, 13:38
Mám ruku v sádře,tak píšu levačkou,koláč jsem pekla den před pádem (koule) a měla jsem trochu obavu,že nebude tak krásný jako ostatních,ale byl :-) a jak byl výborný,ba vynikající (clamp) (clamp) něco jiného zas a ta náplň mňam |:o) posypala jsem jí mletými vlašskými ořechy,jinak přesne podle návodu.Ivanky postupy miluju,protože jsou vyčerpávající (viz.placka 50x30)a nemusím si lámat hlavu,jak silná má být a pak to zvrtat. Vřele doporučuji všem ,které ještě nezkusily a Ivance (L) (L) (L)
spero 14. 3. 2013, 22:43
@zdenka54 Zdeničko, moc děkuji za milý komentář i za doporučení. (F) (F) Přeji brzké uzdravení ruky. (L) (hello)
CokeLady 6. 3. 2013, 21:01
Můj první výtvor z DP a výborné. Manžel dokonce říkal, že mu to připomíná něco co jsme jedli ve Francii (Y) chutná, od krému krásně vláčný, jednoduchý na přípravu. Moc děkuji za recept (F)
spero 7. 3. 2013, 18:01
@CokeLady Jsem velice potěšena vaši zprávou. Děkuji za ni. (F) (F)
zdenka54 2. 3. 2013, 19:50
Tak tomu se nedá oddolat |:o) a ještě ty komentáře ,-) takže těsto kyne,náplň je uvařená ,snad se povede jako všem, písnu .Ale Ivanka je tutovka (L)
spero 3. 3. 2013, 18:12
@zdenka54 Zdeničko, a těch smajlíků, že? Jak už si tu někdo stěžoval. :-D I tutovka může někdy zklamat.
bibina 2. 3. 2013, 18:34
Tak i já se přidávám,moc jsem nevěřila že bude koláč tak moc dobrý.Ale opravdu,je výborný (Y),takovou dobrotu jsem dlouho nejedla.Příště zkusím do kaše namíchat trochu mandlové esence.Děkuji moc za recept (L) (F)
spero 3. 3. 2013, 18:02
@bibina Janičko, jsem moc ráda, že i vám koláč chutnal. Vždyť každý jsme jiný a co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Takže vám děkuji za krásný komentář. (F) (F) (F)
sopo 2. 3. 2013, 15:07
dopoledne jsem upekla a už není, málem ho snědli horký, je vynikající (Y) (Y) (Y) příště upeču z dvojité dávky do větší formy :-)
spero 2. 3. 2013, 18:01
@sopo Soničko, děkuji za krásný komentář, moc potěšil. (F) (F)
kosticka 1. 3. 2013, 19:10
pekla jsem již několikrát a koláč moc chválím, také peču bez pekárny a celá rodina dnes chválila, příště zkusím s tvarohem (Y)
spero 2. 3. 2013, 17:59
@kosticka Silvinko, děkuji za komentář. (F) (F) Jsem ráda, že vám koláč chutná.
Monty606 1. 3. 2013, 16:10
Pekárnu nemám, má cenu do toho se pouštět nebo radši ne? Děkuju za radu (F)
marfanov 1. 3. 2013, 16:57
@Monty606 jestli neva, odpovím :-) pekárna je spíš na urychlení kynutí a zjednodušení práce (nešpiníte další misku od kvásku a vařečku :-)), jinak všechno, co je z pekárny, se dá dělat i normálně - udělat klasicky kvásek (do ohřátého mléka kvasnice, trochu cukru a mouky), po vzejití kvásku všechno zamíchat, nechat kynout a hotovo :-) mně třeba těsto nenakyne skoro nikdy, protože dost používám celozrnnou mouku, ale v troubě se vše napraví - viz vánočka v mých receptech :-)
Monty606 1. 3. 2013, 21:12
@marfanov děkuji, tak to zkusím (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie