Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pesnio (upraveno) 23. 9. 2011, 14:52
Tak zrovna se na to vrham tak doufam ze se povede ,-) a zaprasi se po nem :-$ :-) No uz je hotov vypada skvele a uzasne chutna moz dekuji (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 23. 9. 2011, 20:15
@pesnio (Y) (Y) (Y) (Y)Krásná zprávička. Díky. (F) (F) (F) (hello)
Pokyn 23. 9. 2011, 9:08
(Y) (Y) (Y) Vyzkoušeno- snědeno- fakt moc, moc, moc dobré. (Y) (Y)
spero 23. 9. 2011, 20:10
@Pokyn Tak to je super. (Y) (Y) (Y) (hello)
Pizizubka 19. 9. 2011, 19:49
Moooc dobrý (Y) (Y) Děkuji za recept
spero 22. 9. 2011, 20:27
@Pizizubka Katuško,rádo se stalo. (F) (F) (F) (F) (F) Já děkuji za komentář. (F) (F) (F)
verkuc 19. 9. 2011, 14:40
Mohu se zeptat, jak velký má být ten rozválený obdélník? Abych těch šnečků pak neměla moc (v případě, že bych rozválela příliš) a vešlo se mi to do té dortové formy ???? ,-) ,-) ,-)
spero 19. 9. 2011, 15:14
@verkuc Verunko, máte vzkaz. (F) (F) (F) (F)
Karkulka13 18. 9. 2011, 19:22
Ano ano, tenhle je moc vyborny, take jsem ho delala podle slovenskeho MMB. (F) Je pracnejsi, ale stoji to za to, zkusila jsem jednou take pro zmenu misto vanilkoveho kremu dat tvaroh a mak, i to bylo moc dobre. Diky za pripomenuti, zase si ho udelame :-p (Y)
spero 22. 9. 2011, 20:30
@Karkulka13 (F) (F) (F) (F) (F)Ano, pokaždé trochu jinak, to se mi líbí. Pak si člověk aspoň může vybrat, co bylo nejlepší. :-) :-) :-) (hello)
kosina 18. 9. 2011, 16:46
Dnes jsem pekla,místo dodortové formy jsem dala klasicky na plech,a i tak to bylo super,naprosto úžasné,olizovala se celá rodinka (Y) (Y) (F)
spero 22. 9. 2011, 20:32
@kosina (Y) (Y) (Y) (Y) Tak to je super zprávička. |:o) |:o) |:o)Mám z ní radost. |:o) |:o) |:o) (hello)
anaba 16. 9. 2011, 19:02
jé,tak trn vypadá skvěle |:o) |:o)asi zítra vyzkouším (Y) (Y) (Y)
applelola 16. 9. 2011, 18:48
Už se peče (clamp) (clamp) (clamp)
trala 15. 9. 2011, 16:49
(Y)vyzkouším :-) (clamp) (F)
cozumel 15. 9. 2011, 15:12
Když on je ten vanilkový lusk prostě cítit vanilkou. Já si proto raději ráda připlatím buď za vanilkový lusk (který se dá vložit do cukru a pak ten krásně ovoní) nebo si kupuju opravdu poctivé vanilkové cukry (kus za 5 - 7 Kč) a ne umělé vanilínové (radost)
Ilonáček 15. 9. 2011, 9:47
Peču podle receptu slovenského mimibazaru už přes rok a je vynikající. Jen jsem zatím nedělala pravou náplň a plním pudinkem, jogurty, tvarohem apod. Super záležitost a vřele doporučuji. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
(Gabriška) 15. 9. 2011, 7:00
Takový koláč občas kupujeme v Makru :-)Moc nám chutná (zajic)Takže díky za recept, ráda vyzkouším (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (hello)
(Gabriška) 1. 2. 2012, 8:28
@(Gabriška) (hello)Zdravím Ivi.Komentář mi znovu nejde vložit...tak zkouším ke svému prvnímu... Také chci poděkovat za bezvadný recept (F) (F) (F)Koláč jsem dělala již 2x a je naprosto žravý (zajic) (zajic)Už jsem ho vložila do svého sešitu s recepty ^o) Musím říct, že recepty od Vás, nikdy nezklanou (H)Díky (L)
gonzar 14. 9. 2011, 22:06
Ivuš, tento koláč vypadá nádherně, delikátně. (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
ianina 14. 9. 2011, 21:43
(clamp) (clamp) (clamp)super, určitě vyzkouším (Y) (Y)
monka229 14. 9. 2011, 21:39
vypadá nádherně (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie