Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 42 návštěvníků)

Pampeliškový med

0.0
Pampeliškový med

Potřebné ingredience

400 hlaviček pampelišek, 2 litry vody, 2 citrony, 2 pomeranče, 2 kg cukru (použila jsem třtinový)

Postup přípravy

Hlavičky pampelišek propláchneme vodou a vložíme do min. 4litrového hrnce, zalijeme 2litry vody a přidáme dva nakrájené pomeranče a dva citrony (nejlépe chemicky neošetřené, nebo aspoň pořádně omyté). Obsah přivedeme k varu a vaříme asi 30minut. Poté odstavíme z plotny a necháme 24hodin uležet. Po uplynutí této doby přecedíme přes husté sítko nebo přes plátýnko, do slité tekutiny přidáme dvě kila cukru a přivedeme k varu. Vaříme potom do zhoustnutí - určitě minimálně dvě hodiny, spíš i dýl, já vařila přes tři hodinky a ještě by to chtělo..., prostě až se odpaří dost vody a medík pěkně zhoustne. Je možné konzistenci zkoušet odebráním malého vzorku na talířek a uvidíte, jak bude vypadat po vychladnutí. Jakmile dosáhnete požadované konzistence, stačí už jen nalít do čistých skleniček, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru.

Na louce nebo na zahradě si natrháme 400 pampeliškových hlaviček - bez stonků. Jde to rychle, teď je jich všude mraky:-)

V hrnci smícháme propláchnuté pampelišky, dva litry vody a dva pomeranče a dva citrony nakrájené na plátky. Svaříme a necháme vařit ca půl hodinky.

Druhý den přecedíme, přidáme dvě kila cukru a vaříme do zhoustnutí

Ještě horké nalijeme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a na chvíli (tak půlhodinku) obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladit

A máme hotovo:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Renča50 6. 5. 2018, 18:30
Když jsem použila třtinový cukr,tak za 1 hodinu to bylo uvařené.Když jsem vařila 1,5 hodiny,tak to ve skleničkách zhoustlo. Jak to začne v hrnci pěnit,dát trochu na talířek a nechat vychladit,poznáme hustotu. Pokud jsem použila bílý cukr,tak jsem vařila 2,5 hodiny.
Nanja 6. 5. 2018, 18:15
Co dobrého v "medu" zůstane, když ho tak dlouho vaříte? Zhola nic...je to jen cukrové pampeliškové sladidlo. Všechno varem zničíte. (N)
sympatie 6. 5. 2018, 22:02
@Nanja Souhlasím, nevařím. Je to jen převařený cukr.
krišon (upraveno) 7. 5. 2018, 7:36
@sympatie Dnes jsem četla zajímavý článek, dozvěděla jsem se, že to je vlastně sladký sirup. Stojí za přečtení https://www.vitalia.cz/clanky/pampeliskovy-med-neni-med-ani-dobry-napad/
jeremy 23. 5. 2016, 22:40
(clamp) (clamp) (clamp)
ropucha011 10. 5. 2015, 20:23
Medík uvařený :-) :-) :-) :-) :-) :-) a pro veliký uspěch zítra ještě jednu dávku |:o) |:o ,-) |:o) ,-)
vejun 1. 5. 2014, 10:00
med uvařený, krásně ztuhl a je naprosto výýýbornýýý (Y), dějuji za skvělý recept a přeji krásný májový den (L).
Vergis1 8. 5. 2013, 18:12
tak jsem dneska udělala, vařila jsem hodinu a 45 min. a mohla bych tím zabíjet zloděje :-D mám to jak beton po schladnutí ,-) a hlavně to chutná jak karamel. No musím udělat repete, jen tak se nevzdám (H)
spetulka 15. 5. 2013, 13:32
@Vergis1 stejně je to zajímavé, jak se to každému chová jinak :-). Od spousty mám zas ohlasy, že to nezhoustlo vůbec nebo zůstal tekutější i po delším vaření :-). Možná záleží i na druhu cukru, tom, jak moc se v tom rozpustí, jak zprudka se odvařuje,...
kouzlo 7. 5. 2013, 6:20
prosím,není med hořký,když je tam kůra z citronů a pomeranců?
spetulka 15. 5. 2013, 13:30
@kouzlo hořký není vůbec :-)
Vergis1 8. 5. 2013, 18:13
@kouzlo není hořký a to jsem o pul kila dala mín cukru a furt je to dost sladký
Brďovka 6. 5. 2013, 23:04
zítra se do něj pustím ,-) ,-) ,-) ,-)
mtmc 7. 5. 2012, 20:09
(Y) tak nakoupím potřebné věci :-) natrháme pampelišky (F) (F) (F) a snad se zadaří ,-) (hello)
Romana T. 7. 5. 2012, 19:42
Peťulko mooooooc děkuji (L) (L) (L) (L) [A]zítra půjdeme na pampelišky (kolo) (kolo)krásný volný den [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A]

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie