Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Fantasticky dobrý MOUČNÍK Z CHLEBA !!!!! Pro ty, co milují vlhké moučníky navoněné rumem !!!!

0.0
Fantasticky dobrý MOUČNÍK Z CHLEBA !!!!! Pro ty, co milují vlhké moučníky navoněné rumem !!!!

Potřebné ingredience

7 vajec, 8 pol.lžic moučkového cukru, 16dkg změklého másla, 2 velké krajíce chleba (nebo 3 menší)-použijeme jen střídku, 15dkg mletých ořechů, velká hrst rozinek namočených v rumu, 3lžíce kakaa, asi 2dcl rumu- nikdy to moc neměřím, čokoládová poleva-dělám ji ze 2 ledových kaštanů a asi jako ořech másla+2lžíce vody.

Postup přípravy

Když mně poprvé maminka řekla recept, tak jsem nevěřila, že tu dobrůtku, co všichni milujeme, dělá z chleba-taky tedy:oddělíme žloutky a bílky, z chleba ořízneme kůrku a necháme jen střídku-chléb nemusí být dnešní, ale určitě ne žádný starý, používám obyčejný kmínový-střídku natrháme na kousky do misky, zalijeme rumem a necháme nasáknout, vidličkou chlebu pomůžeme, ať se pěkně rozpadne a je nasáknutý rumem. Mezi tím ušleháme (ručně nebo ve šlehači) máslo s cukrem a postupně přidáme žloutky. Vedle ušleháme sníh z bílků. Vezmeme misku s namočeným chlebem, pokud je tam rumu hodně, tak slijeme, prostě chléb musí být úplně rumem nasáknutý a trošičku rumu mezi drobečky zůstáva -tohle vlijeme do žloutkové hmoty a umícháme-nelekejte se směs zřídne, přidáme kakao, mleté ořechy, rozinky a nakonec vmícháme bílkový sníh. Vymažeme máslem a vysypeme strouhankou formu na srnčí hřbet- z téhle dávky naplním dva, podělíme do obou forem a pečeme při 175´C asi 35-40 minut. Upečenost vyzkoušíme klasicky špejlí. Během pečení moučník vyběhne, ale nakonec zase "padne" dolů. Upečený vyklopíme a vychladlý postříkáme nebo polejeme čokoládovou polevou (dělám ji tak, že do vypnuté trouby, která je teplá od pečení položím misku a v ní nalámané ledové kaštany, trošku vody a kousíček másla, nechám rozpustit, pak pořádně zamíchám, pokud je moc hustá, přidám kousek tuku a kapku vody) a moučník poliju. Je to fakt dobrota a hlavně je snad ještě lepší další dny, když se naleží, A že je z chleba-tomu nikdo nevěří. Vyzkoušejte !!!!!!!

Ozdobíme čokoládovou polevou.

Dá se určitě zdobit šlehačkou, ale my jej rádi jen tak :-))).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ivuu 14. 11. 2012, 14:48
Jak říkal Vaněk v Peklu na talíři z rohlíků strouhanku a z chleba tak topinku. Holky neblázněte ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
AliceM (upraveno) 16. 11. 2012, 15:25
@Ivuu Milá Ivo, ten recept mám od kamarádky mé babičky, jejíž manžel byl hlavní vrchní a cukrář v hotelu Alexandria v Luhačovicích, po roku 68 emigrovali do Kanady tam se věnoval stále "vyšší dívčí" v oboru kuchař a cukrář. Takový nóbl pán. Jinak mám za sebou kurzy i u pana Pohlreicha i Vaňka v Prakul a věřte, že vím, co peču a vařím :-). Alice (hello)
Marselus 15. 11. 2012, 13:47
@Ivuu A zkoušela jste? :^),pokud ne,tak (zip) :-p
Marselus 14. 11. 2012, 10:19
Zkusila jsem pro jistotu z poloviční dávky,abych náhodou nevyhodila 7 vajec :^),po upečení si říkám,tak málo jo 8-|,ale jak jsem zakousla,tak (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic),opravdu výborný zákuseček ,-) (Y) (Y) (Y),příště dělám z celé dávky a fakt je nejlepší další dny :-) (hello) (hello) (hello)
AliceM 14. 11. 2012, 14:31
@Marselus (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
matulo 31. 1. 2008, 22:05
Tak toto určite vyskúšam.... Dana
AliceM 31. 1. 2008, 22:40
@matulo Vyzkoušejte a pak písněte, já jej mám moc ráda ke (C) !!!! ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie