(recept
si oblíbilo 383 návštěvníků)
KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY
Potřebné ingredience
*** 1/2 kg hladké mouky (pokud budete mít žitnou, můžete namíchat v jakémkoliv poměru, já dávám tak půl na půl) *** 1 kávová lžička celého kmínu *** 1 lžička soli *** 1 lžíce octa *** 1/4 l vody (v případě potřeby můžete i přidat) *** skoro celá kostička kvasnic - 42 g (ulamuji jen malý růžek) *** trocha mléka
Postup přípravy
Do hrnečku dám trošku mléka, mírně zahřeji, dám 1/2 káv. lžičky cukru a rozdrobím kvasnice a jemně popráším moukou. Tím nám vznikne kvásek.
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?
* * * kvásek * * *
* * * těsto upravený pro pečení * * *
* * * chlebík těsně před upečením * * *
* * * chlebík po vytažení z trouby * * *
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kachnatko11
(upraveno)
12. 2. 2013, 7:16
Zkusila jsem 2x....nevím kde dělám chybu ale chleba mám hodně hutný,po vyndání z DP jsem nechala ještě jednou nakynout a stejně z něj mám placku,chutově je dobrý ale tvar nic moc...
kaninaj
(upraveno)
14. 5. 2013, 15:19
@kachnatko11
Možná jste jen měla špatné kvasnice, i to se stává
J.Hana
(upraveno)
26. 12. 2012, 17:23
lepší chleba jsem nejedla!!! musím vás moc pochválit
Verča-Berda
(upraveno)
16. 12. 2012, 9:35
Dobrý den,mohl by mně někdo poradit ? Chleba si chci zadělat v pekárně,ale přemýšlím,jestli ten kvásek nalít dole k vodě s octem,nebo spíš nějak nahoru na ty mouky ? Děkuji Verča
petulisek
(upraveno)
26. 12. 2012, 17:39
@Verča-Berda
V pekárně kvásek neděláte, jen klasicky suroviny tekuté a pak sypké, nahoru do rohu cukr a droždí, do druhého sůl a kmín. Toť vše.
Verča-Berda
(upraveno)
27. 12. 2012, 22:40
@petulisek
Peti moc děkuji Zkusím znovu
Anuška Š.
(upraveno)
26. 9. 2012, 20:41
Dnes jsem se poprvé odvážila vyzkoušet recept na chlebík a je opravdu výborný. Moc děkuju za parádní recept
Zrušený účet
(upraveno)
17. 6. 2012, 13:24
Dnes jsem upekla tento chlebík, můj první... povedl se, je dobrý, ale trochu mi vadí, že je cítit po kvasnicích... máte to také tak? Není lepší dát sušené kvastnice? Děkuji za váš názor...
jarla
(upraveno)
7. 5. 2012, 19:50
vyzkouším
Evasma
(upraveno)
7. 5. 2012, 19:46
Tak musím moc pochválit - před chvílí upečeno a nyní už skoro snězeno ... byl to můj úplně první chleba a je to teda bomba Mouku jsem dala půl žitnou a půl hladkou. Chutná všem - mně, dětem i manželovi. Díky Eva
petulisek
(upraveno)
21. 4. 2012, 19:37
No to je ale hroznej recept! Jsem upekla, takovej malej, pěknej, křupavej chlebík, napůl obyč mouka a půl celozrnná špaldová, aby jako mohl syn, když nesmí žito, přidala jsem koriandr, potírala slanou vodou, až se srdce smálo.... a půlku jsem ho sežrala sama!!! Teplej chleba, lepek nelepek!!! Mě je špatně!!! Och jee! To bude tím receptem!!! Měla by jste tam připsat, aby nenažraný matky celiatičky raději NEOCHUTNÁVALY ANI DROBEČEK!!! Já se fakt neudržela
simini73
(upraveno)
9. 4. 2012, 15:07
tak jsme včera vyzkoušela váš recept...chutná úžasně
bubli.bublinka
(upraveno)
17. 11. 2011, 17:01
Dobrý den,kdyz nemam sadlomohu vymazal herou,popr,potrit plech olejem???dekuji moc,Monika
Diblisek
(upraveno)
1. 6. 2011, 21:48
Dobrý den, čím to je, že se mi chleba tak strašně lepí?.. a nedrží ani tvar
Myšule
(upraveno)
17. 4. 2012, 10:21
@Diblisek
Pokud se Vám těsto lepí, zkuste trošku podsypat moukou při hnětení, jako u knedlíků...Prostě přidat malinko mouky, tolik, kolik bude potřeba.
Nency22
(upraveno)
3. 1. 2011, 14:20
Ijá jsem se pustila do pečení. Můj první chleba v životě A je super!!!!!!! No, je, musím se držet, vždyť já jsem už čtvrt chleba snědla, ani jsem neobědvala.Dala jsem je do dvou silikonových biskupských forem a do jedné části jsem si dala nakrájené lískové ořechy. Dala bych i dýňové semínka...ale nic jsem už neměla. Pekla jsem na 180°C, 55min horkovzduchem, potřela slanou vodou před vložením do trouby a deset minut před vytažením. Mňaaaaammmmm. Opravdu dobrý. Díky za recept, už je v mém deníčku.Pavlína
rozárka*
(upraveno)
2. 1. 2011, 11:40
Dobrý den!A na kolik chlebík pečete?A normálně nebo horkovzduch?Děkuji..R.
vevercak78
(upraveno)
29. 12. 2010, 22:53
nataska19
(upraveno)
29. 12. 2010, 22:24
Dobrý večer Ivanko, tak chlebík je právě v troubě, to jsem zvědavá, těsto vykynulo nádherně. Doufám, že si na snídani pochutnám.Napíšu jak to dopadlo.
anaba
(upraveno)
29. 12. 2010, 18:18
chlebík vypadá náádherně určitě brzy vyzkouším
Lussy1512
(upraveno)
27. 12. 2010, 16:15
Zdravím Ivanko tak váš chlebík se už peče v troubě jen nějak nevím na kolik stupňů... v papírech píšou horkovzdušný na 185 a tak 60-70 min a na klasický 195 se stejnými minutami,ale paní tu psala ,že ho dala na 150 a pak ještě stlumila,že by ho jinak měla černý jak bota ,tak nevím jak dlouho...no stopuju to a nechám ho tak hoďku na 185 a uvidíme..pak písnu,jak chutnal a jak se povedl
Jitule64
(upraveno)
2. 12. 2010, 19:26
Určo vyzkouším!
Jitule64
(upraveno)
10. 1. 2011, 5:17
@Jitule64
Tak zrovna jsem zadělala těsto domácí pekárny. Těsto je super, vůbec se při míchání nelepí. Budu ho péct z ošatky, tak pak písnu jaký je. Použila jsem 500g chlebové tmavé mouky...už se na něj těším!
Galiii
(upraveno)
24. 10. 2010, 15:09
po dlouhé dpbě se mi opět povedl výtečný chlebík, ostatní recepty většinou nevyšly...takže velice chválím , zrovna dojídám patku ještě teplého s máslíčkem přidala jsem slunečnicová semínka a hrst vloček, pekla na 200st asi hodinku, díky díky, díky
monikanina
(upraveno)
21. 10. 2010, 16:58
Můžu se zeptat na kolik stupňů jste pekla?