Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Křupavý domácí kmínový chleba (v pekárně zadělaný, v troubě pečený)

0.0
Křupavý domácí kmínový chleba (v pekárně zadělaný, v troubě pečený)

Potřebné ingredience

330ml vlažné vody, 1 lžíce (jablečného) octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá ČL soli, 250g hladké mouky, 350g celozrnné mouky (dávám půl na půl žitnou s pšeničnou, anebo žitnou se špaldovou, anebo prostě nějakou, jaká je zrovna doma - používám "celozrnné jemně mleté" Bio mouky z Alberta), 3-4 lžičky kmína (prostě sypnu hrstičku), 2 lžičky (třtinového) cukru, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí

Postup přípravy

Chleba z domácí pekárny mi nějak nechutná, buď že to neumím, anebo že prostě bez kůrčičky to pro mě není chleba. Takže teď peču tento, dokud neobjevím lepší :-). Bude chutnat ale jen těm, kdo mají rádi hutné syté chlebíky.
Postup:
1. Do nádoby DP dát suroviny v pořadí, jak jsou uvedeny, zapnout program těsto. Můj trvá hodinu a půl, ale pak ještě nechám těsto kynout dál, až vyplní nádobu.
2. Na pomoučeném vále uválet bochánek, přendat na plech vyložený pečicím papírem a nechat ještě kynout (když se to šupne do trouby hned, tak chleba po obvodu praskne, jako se to stalo mi, protože už jsem holt neměla čas - ale chuťově to samozřejmě nevadí).
3. Bochánek pomašlovat posolenou vodou (cca 2 špetky na 1 dcl vody) a ještě pokmínovat.
4. Péct na 150 stupňů cca hodinu. Po půl hodině pečení a ještě úplně na konci jsem znova potřela chleba slanou vodou, kůrka je pak moc dobrá.

Bez potření slanou vodou, na které mi dala tip kamarádka, to vážně není ono. Akorát tím kmínem jsem to sypala skutečně úplně zbytečně :-))).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

handule74 (upraveno) 26. 1. 2011, 15:38
.
darika 26. 8. 2010, 22:16
Díky za recept, je výborný! Zadělala jsem těsto bez pekárny, s klasickým kváskem, nechala pak ještě asi 3/4 hodiny kynout a výsledek paráda! :)
Marphy 20. 8. 2010, 7:18
chleba je špičkový, nemá chybu, celé rodině moc chutnal. krásný tvar, křupavoučká kůrčička a uvnitř k sežrání :) akorát bych dala více soli (Y) :-) ,-)
rikinka33 29. 5. 2010, 18:25
Ahoj Lenka :-$. U nás doma si pečieme chlebík už dosť dlho v pekárni. No stále ten istý. Som rada, že som natrafila na ten tvoj receptík... skúšala som piecť... a chlebík je vynikajúci (zajic) (zajic) (zajic) (zajic). Tak konečne budem piecť chleby na striedačku. (L) (L)
Lenka H. K. 30. 5. 2010, 22:30
@rikinka33 Ahoj Martino, jsem ráda, že recept funguje i někomu jinému (L). Zrovna dneska jsme křoupali další na večeři ještě teplý. Ten z pekárny bohužel nekřupne ani za nic (ale na zahuštění omáček a na topinky - tedy hrianky - je super (H)).
rikinka33 31. 5. 2010, 12:26
@Lenka H. K. Lenka, včera som ho piekla znova, a chcem sa ta opýtať, dávaš chlieb len tak na plech ako píšeš, alebo máš aj nejakú formu? Pretože včera, keď som ho nechala ešte podkysnúť pred pečením, tak sa mi rozložiť do strán a nie do výšky, takže vyšiel síce chutný ale placatý. Ako mam dosiahnúť, aby bol taký vysoký ako tvoj? Prvý pokus tvojho chleba bol dobrý, bol aj vyšší, ale včera sa mi rozložil do strán. Čo mám robiť?
Lenka H. K. 31. 5. 2010, 18:59
@rikinka33 Takhle na plech, na pečicí papír. Když se nechá nakynout, tak se vážně o něco rozplácne. Ten na obrázku je vysoký, protože jsem neměla na to dokynutí čas, ale zase rupnul. Možná by to chtělo experimentovat a nenechat ho kynout na plechu jen tak, ale zapéct to nějakou dobu na nižší teplotu, a pak teprve ji zvýšit, aby byl vysoký a zároveň neprasknul. Jeden jsem takhle upekla a byl krásně kulatý a bez praskliny.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie