(recept
si oblíbilo 184 návštěvníků)
Domácí chléb
Potřebné ingredience
3 větší hrnky hladké mouky- uplně obyčejné žádná 00 nebo tak 1 a půl hrnku vody 1 KL soli 1 KL kmínu,ale může být i sezam,slunečnice,atd...... 1/2 sáčku sušeného droždí jen sušené skleněnou mísu na pečení i s poklopem
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme dohromady a utvoříme těsto, já ho dělávám večer a nechám celou noc kynout v misce na kuchyňské lince pod utěrkou.
Ráno: Zapnu si troubu na 220 na 30 minut,
Rozprostřu těsto na podmoučený vál mokrýma rukama a nechám těch 30 minut odležet
Potom vytáhnu mísu z trouby která se nahřála, těsto mokrýma rukama přeložím a vložím do formy. Přiklopím víkem a dám do trouby na 30 minut na 220 stupňů. Po 30 minutách odkryju a nechám bez víka 15 minut na opečení kůrky.Forma se nemaže ani nic jiného, jen tak.
Je faj že nepotřebujete žádnou speciální mouku ani jiné přísady a ani pekárnu. Jen skleněnou pečící mísu i s poklopem, kulatou nebo obdelníkovou, jakou máte.
Chléb vytáhnu z formy a dám na utěrku zchládnout.
Máme ho zabalený v utěrce v chlebníku a je perfektní, křupavý a voňavý. Může se do těsta přidat na jemno nakrájená cibule, nebo i škvarky. Kdo má co rád. U nás se skvěle osvědčil a jiný chléb už nechceme.
Ráno: Zapnu si troubu na 220 na 30 minut,
Rozprostřu těsto na podmoučený vál mokrýma rukama a nechám těch 30 minut odležet
Potom vytáhnu mísu z trouby která se nahřála, těsto mokrýma rukama přeložím a vložím do formy. Přiklopím víkem a dám do trouby na 30 minut na 220 stupňů. Po 30 minutách odkryju a nechám bez víka 15 minut na opečení kůrky.Forma se nemaže ani nic jiného, jen tak.
Je faj že nepotřebujete žádnou speciální mouku ani jiné přísady a ani pekárnu. Jen skleněnou pečící mísu i s poklopem, kulatou nebo obdelníkovou, jakou máte.
Chléb vytáhnu z formy a dám na utěrku zchládnout.
Máme ho zabalený v utěrce v chlebníku a je perfektní, křupavý a voňavý. Může se do těsta přidat na jemno nakrájená cibule, nebo i škvarky. Kdo má co rád. U nás se skvěle osvědčil a jiný chléb už nechceme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
2. 8. 2017, 17:38
anavi69
(upraveno)
27. 2. 2017, 19:54
Pekla jsem hodně chlebů, ale tento postup je nejlepší. Děkuji.
novackova
(upraveno)
25. 1. 2017, 19:23
lenule11111
(upraveno)
25. 1. 2017, 17:32
Na ten se chystám
Amy723
(upraveno)
24. 1. 2017, 16:22
tento chlebík taky dělám přidávám chlebovou mouku nebo žitnou. Přidávám i dýňová semínka ty nám nejvíc chutnají.
kackac31
(upraveno)
10. 1. 2016, 20:52
Dobrý den, měla bych dotaz k Vašemu receptu - já nemám žádnou skleněnou mísu, jenom klasické plechové pekáče, můžu to péct i v nich? Děkuji moc za odpověď, Katka
P.A.V.L.A
(upraveno)
12. 11. 2013, 20:08
díky za recept, brzy vyzkouším.
veronininka
(upraveno)
12. 11. 2013, 21:38
Už ho peču..... Voní mi celý byt. Přidala jsem lněná semínka, tak uvidím .... musím říct, že je naprosto luxusní!!!!! Mám radost, že se mi vešel do té mé misky, a že se povedl.... Děti mi ho olamovaly ještě teplý, jak se na něj těšily a Anička si ho zabrala do školy ke svačině Budu určitě píct pravidelně. DĚKUJU
Markisa.z
(upraveno)
22. 9. 2013, 17:36
Chlebík je parádní, všem chutnal a jelikož se skoro hned snědl, musím péct další pro syna do školy. Akorát jsou lepší 2 KL soli a musím se přiznat, že chléb nenechávám kynout přes noc, ale hned po vykynutí jednou prohnětu, nechám ještě jednou vykynout a hned peču. Mohla bych zaslat i foto, jen kdybych věděla jak...
M.A.R.K.Y.1101
(upraveno)
16. 3. 2013, 17:54
Dneska jsem pekla Váš chleba a povedl se Chtěla bych se ale zeptat, jestli tam dáváte i trochu cukru. Bála jsem se, že mi nevykyne, a proto jsem ho tam 2 lžičky přidala. Vodu jsem tam dala teplou. Za hodinu mísa vypadala jako "hrnečku vař" a tak nevím, jestli to tak má být a jestli by to bez toho cukru a teplé vody vykynulo. Díky.
Hudylu
(upraveno)
17. 3. 2013, 20:04
@M.A.R.K.Y.1101
Dobrý den, ne cukr nedavám a vodu davam studenou, protoze potom to moc rychle kyne.
PavSou
(upraveno)
10. 3. 2013, 17:31
Dobrý den, prosím, co dělám špatně? Mám spodek chleba po upečení bílý . Je možné, že je to mouka? Namoučím vál jen trošku... Nebo je to tím, že používám horkovzdušnou troubu? Díky
MajdaPajda05
(upraveno)
10. 3. 2013, 17:39
@PavSou
Dobrý den,já tenhle chlebík peču minimálně jednou týdně. Zprvu jsem ho také mívala zespodu moc světlý,tak jsem to vyřešila tím,že jsem posunula mřížku v troubě ze středu o patro níž a na dno trouby dala prázdný plech. Od té doby mám chlebík nádherně upečený i zespodu. Vyzkoušejte,snad Vám moje rada pomůže.
PavSou
(upraveno)
10. 3. 2013, 18:15
@MajdaPajda05
a pečete v klasické troubě nebo horkovzdušné? Moc děkuji
MajdaPajda05
(upraveno)
10. 3. 2013, 18:31
@PavSou
Mám úplně obyčejnou elektrickou troubu,která už něco pamatuje.... Držím palečky,aby se chlebík povedl. Apropo....já chlebík už ani nedávám na pomoučený vál. Jen ho v době,kdy se mi nahřívá pekáč a trouba jednou lehce promísím. A pak ho přímo z mísy šoupnu do pekáče. I přesto nádherně vyskočí.
PavSou
(upraveno)
10. 3. 2013, 18:34
@MajdaPajda05
tak to bude asi ono, zkusím příště na normální pečení (tak jsem snad ještě ani nic nepekla ) Díky
MajdaPajda05
(upraveno)
10. 3. 2013, 18:36
@PavSou
Já si spíš myslím,že je třeba ho dát v troubě níž.......aby se ten spodek hezky upekl.
lluuccii
(upraveno)
26. 2. 2013, 19:39
Nejlepší chleba, který jsem kdy upekla a to jsem jich upekla už desítky! Děkuji
Hudylu
(upraveno)
17. 3. 2013, 20:05
@lluuccii
děkuji
LuVeTo
(upraveno)
15. 2. 2013, 22:16
tak posílám moji zkušenost. Pekla jsem z klasického droždí kostka - větší půlka. a dala jsem 1 hrnek hladké a 2 hrnky chlebové tmavé mouky a slunečnici. pekáč jsem ale musela vymazat, jinak to nechtělo ven kvásek jsem udělala tak, že jsem ho nadrobila do teplejší vody. je to suepr recept, rychlovka a žádná věda, tak moc děkuji za typ Lucka
veronininka
(upraveno)
12. 11. 2013, 20:27
@LuVeTo
Diky moc, dneska jsem pekla, podle Vaší verze a je fakt luxusní!
BoffinysGuittar
(upraveno)
15. 2. 2013, 16:26
Chléb je super !! Je mi 15 a dělal jsem ho už 5x během 3 dnů Peču ho dokonce na zakázku :D
Olynka
(upraveno)
11. 2. 2013, 19:08
Dneska upečeno a děti mi ho jedí jen tak bez ničeho Asi jsem si na sebe ušila bič
1lenka1
(upraveno)
11. 2. 2013, 11:35
Tak dneska zkusím, udělám těsto večer až budou děti spát a ráno upeču. Jsem zvědavá domácí chlebík mám moc ráda !
Hudylu
(upraveno)
11. 2. 2013, 18:10
@1lenka1
Tak snad bude chutnat
sorbisek
(upraveno)
11. 2. 2013, 10:38
Vypadá to super.Prosí Vás t sušené droždínormálně tak koupím,jo?Kynuté věci vůbec nedělám,tak nevím. Erika
Hudylu
(upraveno)
11. 2. 2013, 18:09
@sorbisek
Ano sušené droždí koupíte v každém obchodě malí pytlíček, stojí kolem 5- 10 kč.
Renča73
(upraveno)
11. 2. 2013, 8:40
Je úžasný . Známá mi ho před vánocemi poslala mejlíkem a moc celé rodině chutná. Právě nám kyne. Už se těšíme na odpoledne, až se upeče. Všem doporučuji
jančawq
(upraveno)
10. 2. 2013, 17:00
Děkuji za skvělý recept na tento suprový chlebíček. Včera jsem pekla a je vážně výborný. Jenom se mi zdá málo slaný- dala jsem tam káv. lžičku soli, ale jenom zarovnanou- dává se tam vrchovatá lžička ?
Olynka
(upraveno)
11. 2. 2013, 19:09
@jančawq
TAké jsem dneska dala dvě a pro nás je to tak akorát
Hudylu
(upraveno)
11. 2. 2013, 18:07
@jančawq
Jedna vrchovata lizicka,ale take zalezi kdo jak solí
Renča73
(upraveno)
11. 2. 2013, 8:42
@jančawq
Já dávám 2 zarovnané lžičky.
mirkaberkys
(upraveno)
7. 2. 2013, 12:39
Dobrý den, jde to udělat nějak jinak, když nemám žádný pekáček s víkem? Stačilo by péct v porcelánovém pekáčku přikryté alobalem?
Hudylu
(upraveno)
7. 2. 2013, 18:02
@mirkaberkys
Dobrý den, tak to nevím jestli to pujde i s alobalem. Snad to zkusit a uvidíte