Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 149 návštěvníků)

Karamelový větrník na plech...

0.0
Karamelový větrník na plech...

Potřebné ingredience

na těsto: 750 ml vody 23 dkg másla 23 dkg hladké mouky špetka soli 8 vajec 1. náplň: 750 ml mléka 2 karamelové pudinky cukr moučka 1 máslo 2. náplň: 1 šlehačka 1 ztužovač šlehačky cukr karamelová poleva: 25 dkg cukru krupice 1-2 smetany ke šlehání

Postup přípravy

Těsto:
Rozehřejeme vodu s máslem a solí, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na hrnec ani vařečku (trvá to asi 4 minuty). Do vychladlé hmoty zašleháme vejce po jednom, každé řádně vymícháme, teprve potom dáme další. Vymažeme 2 plechy tukem a naneseme těsto - rozdělíme na půl.
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C cca 30-40 min. Prvních 15 minut troubu vůbec neotevíráme, bubliny by splaskly. Hned tak se nespálí, je potřeba, aby byl povrch trochu křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

1. náplň:
Uvaříme 2 karamel. pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo se 2 lžícemi cukru moučka a postupně přidáváme vychlazený pudink. Dle chuti dosladíme.

2. náplň:
Ušleháme šlehačku se ztužovačem a 2 lžícemi cukru.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a polijeme karamelovou polevou.

Příprava polevy:
Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Odolejme pokušení ochutnat, pálí jako čert:-) Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou šlehačku - vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned horké nalijeme na větrník a dáme do chladu ztuhnout. Podáváme druhý den.

takto vypadá v řezu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

koblížek123 10. 1. 2014, 18:46
zítra zkusím, snad se povede. :-D
Atuna 19. 10. 2013, 20:10
(clamp) (clamp) (clamp)
Dagmajka 22. 8. 2013, 8:41
Vynikající, lahodný, skvělý, báječný, hříšně kalorický ,-) Děkuji za recept! (L)
Majka H 14. 6. 2013, 14:32
Dobrý den, nevím kde jsem udělala chybu ale vůbec mi neztuhla ta poleva nahoře. Jinak větrník nemá chybu ale příště ho asi poleju čokoládou.
bekule 1. 7. 2013, 21:04
@Majka H (L)
Žirafka1 12. 6. 2013, 18:12
(F) Moniko, zákusek vypadá lákavě. Chtěla jsem se Vás prosím zeptat,jestli jste náhodou nezkoušela dát nahoru místo polevy z pudinku třeba karamelové salko vyšlehané s máslem (pl) Napadlo mě,že by to možná lépe drželo a nestékalo. :-$ A myslíte,že je nutné do šlehačky přidat ztužovač? Já se těmto věcem vyhýbám. Šlehačku kupuju v Rakousku, dá se zde sehnat výborná, velice tučná 36% šlehačka a ta,když se vyšlehá,tak drží a nepovolí i bez ztužovače ,-) :-) Děkuji Vám za odpověď. (flower) (hello)
bekule 1. 7. 2013, 21:09
@Žirafka1 Martino zákusek jsem pekla jen jednou, takže jsem nezkoušela. Ztužovač je určo nutný, jinak Vám šlehačka neztuhne (mluvím o té klasické české 31%). Vaše 36% se snad obejde i bez ztužovače. Přeji hodně zdaru při pečení a těším se na Vaši fotečku. Dobrou chuť (jidlo) (L), Monika
Žirafka1 1. 7. 2013, 22:06
@bekule (F) (flower) Moni, děkuji Vám za odpověď. Já kupuji v Rakousku šlehačku v Penny a ta je tak tučná,že když ji otevřete, máte co dělat,aby jste se dostala k tekutému obsahu. ,-) Našlehaná je elektrickým šlehačem cca tak do 10sekund. Tak pevnou ušlehanou šlehačku jsem u nás ještě nikdy neviděla. :-$ Při nejbližší příležitosti Váš recept vyzkouším a uvidím. Zdravím Vás (hello) Martina :-)
vaanilla 12. 6. 2013, 15:42
super doma i v práci se oblizovali až za ušima (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
bekule 1. 7. 2013, 21:02
@vaanilla (Y) (Y) (clamp) (clamp) (zajic)
P.A.V.L.A 16. 5. 2013, 20:35
(Y) (Y) (Y)
neferrs 16. 5. 2013, 19:46
Supr recept (Y) (Y) (Y) (Y) díky
jeremy 28. 4. 2013, 9:05
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
mata73 24. 4. 2013, 13:46
Dobrý den, chci se zeptat, na tu polevu jste dali dvě nebo jednu smetanu,Aby to nebylo moc řídké. Děkuji Markéta
bekule 1. 5. 2013, 16:57
@mata73 Markéto dala jsem jednu, aby nebyla tak moc sladká a byla tak akorát (Y)
bakyka 21. 4. 2013, 19:40
chci taky vyzkoušet na oslavu pro švagříčka - jenže mám obavu z krájení *-)jde to dobře krájet, neláme se to? nebo je v tom nějaký fígl? *-)díky za radu (K)
bekule 1. 5. 2013, 16:56
@bakyka Eliško žádný fígl v tom není, musíte nechat v chladu ztuhnout - nejlépe do 2. dne a pak to jde dobře krájet - já krájela cukrářským dlouhým nožem (Y)
Aknilav 21. 4. 2013, 6:36
Dobrý den, prosím o radu, pečete na 200 stupnů klasicky vršek/spodek, tedy každý plech zvlášť nebo současně na 200 horkovzduch? Moc děkuji za info
bekule 1. 5. 2013, 16:55
@Aknilav Dobrý den, pekla jsem oba plechy současně (Y)
MarcelaKa 17. 4. 2013, 11:47
Včera jsem upekla a dnes ochutnala a je to výbornééééééééééé. Moc děkuji za skvělý receptík. (clamp) (F) (F) (F)
kroupz 9. 4. 2013, 9:30
(Y)Včera jsem dělala a nemám slov |:o)výborný (L)úplně jak větrník z cukrárny akorát ve větším (clamp)a ty já miluju (L)akorát ta poleva je moooc slaďoučká (clamp) |:o)Děkuji za receptík |:o)
Helus5 7. 4. 2013, 14:06
taky tento recept mám a všem mohu jen doporučit (Y)
Kamis1 (upraveno) 19. 4. 2013, 5:12
taky tady mám tento recept, přesně ten samý :-o ...spoustu let
laskonka333 29. 3. 2013, 18:28
|:o) |:o) |:o)
chucky 1111 29. 3. 2013, 18:13
To vypadá složitě,ale pěkně
bekule 29. 3. 2013, 18:50
@chucky 1111 Verčo vůbec to není složité, já nejsem žádná velká kuchařka a zvládla jsem to ,-) Ale je výborný (jidlo)
zanetkaR 29. 3. 2013, 12:49
to vypadá dobře (Y)
Lenča37 29. 3. 2013, 12:42
Dobrý den,Vyzkouším :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie