Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 62 návštěvníků)

**Jednoduchý kynutý švestkový koláč**

5.0
**Jednoduchý kynutý švestkový koláč**

Potřebné ingredience

Na těsto:*200g hl.mouky*300g polohr.mouky*25g čerstvého droždí*100g krupicového cukru*1ks vanilkového cukru*250ml mléka*2 žloutky*špetka soli*100g másla*Na náplň:*1 kostka tvarohu*cukr dle chuti*1 žloudek*Dále potřebujete:*sladké švestky*drobenka*Na finální potření: trocha rozpuštěného másla s rumem*

Postup přípravy

1) Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Do domácí pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí: vlažné mléko, rozdrobené droždí, žloutky, rozpuštěné (ne vřelé) máslo, cukr, teprve potom přidáme oba druhy mouky, do mouky uděláme důlek, do kterého zahrneme špetku soli. Zapneme pekárnu na program těsto.
2) Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh s cukrem dle chuti a přidáme vajíčko, vymícháme. Vypeckujeme si švestky. Připravíme si drobenku .............. studené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme od oka polohr.mouku, práškový cukr a prstama vytvoříme žmolenku. Ne příliš suchou, lepší je, když tvoří větší hrudky. V průběhu přisypáváme mouku i cukr do potřebné konzistence. Plech vyložíme pečícím papírem. (velikost plechu 34 x 28cm - vnitřní rozměr )
3)Po ukončení programu těsto přendáme na silikonovou podložku,nebo na vál. Já už ani nepodsypávala. Rukama krátce propracujeme, rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme první část zhruba na velikost a tvar plechu, opatrně přeneseme. Naneseme tvarohovou náplň a rovnoměrně rozetřeme nožem. Vyválíme další část těsta, přeneseme na tvaroh a na krajích opatrně umačkáme prsty. Těsto lehce propícháme po celé ploše vidličkou.
4) Poklademe švestkami, zasypeme pohatě drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby - horkovzduch na 160C cca 1/2hod.až 40min.dle výkonu trouby. Je dobré buchtu průběžně kontrolovat. Okraje by měly být spíše hnědší,aby se tvarohová náplň dobře propekla a nebyla syrová.
5) Po upečení ještě horký koláč po okrajích potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu, docílíme tak nádherné vůně a koláč bude po okrajích vláčnější :-). Před podáváním pocukrujeme.

**Pro maminky,které nemají pekárnu a budou těsto zpracovávat ručně mám podrobný návod, jak s těstem zacházet u mého receptu na kynutý povidlový koláč**

:-)

**varianta s malými koláčky**Těsto použité stejné,jako u koláče, uvnitř tvarohová náplň, nahoře zdobíme švestkou a drobenkou**

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sezana 14. 9. 2013, 12:13
(Y) (Y) (clamp) (clamp)
Žirafka1 14. 9. 2013, 19:46
@sezana (L) Děkuji (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie