Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 193 návštěvníků)

Perníčky naší babičky - vánoční, velikonoční

5.0
Perníčky naší babičky  - vánoční, velikonoční

Potřebné ingredience

450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g tuku (máslo), 2 vejce, 2 větší lžíce medu, kávová lžička skořice, na špičku nože tlučeného anýzu a hřebíčku (perníkové koření) a polévková lžíce jedlé sody a vejce na potření

Postup přípravy

Sypká směs - prosátou mouku, moučkový cukr, skořici a perníkové koření smíchám. Do hrnku na sporák si dám rozpustit tuk, přidám dvě lžíce medu, když se med rozpustí v tuku tak přidám jedlou sodu - pozor, směs napění a zvětší svůj objem. Do vlahé směsi zamíchám rozšlehaná vejce a vliju do sypké směsi. Vařečkou a později rukou vypracuji krásné lesklé těsto. Dám ho nejméně na 3 hodiny odpočitnout na chladné místo. Vyválím na 5 mm plát a vykrajuji tvary dle vlastní fantazie. Peču na 180 stupńů, pozor nepřesušte, doba pečení záleží na vaší troubě - té mojí stačí kolem 8 minut. Čím tenčí plát vyválíte a budete déle mít v troubě, tím větší jistota, že budete mít tvrďáky. Po vytažení ihned horké potírám rozšlehaným vejcem. Zdobím bílkovou polevou. Těsto můžete mít v chladu i několik dní, nic se mu nestane.

Pokud nemáte perníkové koření - tak dejte místo jedné polévkové lžíce sody - jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku do perníku do sypké směsi a pak už do tuku přidejte také jen vrchovatou kávovou lžíčku jedlé sody - konečný efekt je naprosto stejný

Bílková poleva
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytlíkem...
Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou minicuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se všem daří

Každý maturant musí mít u maturity svého anděla

Nebo alespoň malého andělíčka

Velikonoční kohouteK

Velikonoční beránci a zajíčci

Velikonoční směs

Vánoce 2014

Perníček vánoční 2015

Další rok

Vánoční perníček 2017

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nzuza 5. 12. 2013, 19:17
Ňam, ňam paní Alenko ty teda jsou |:o) (Y) přímo famózní, raději jsem hned pekla ze dvou dávek a mizí mi to tady ještě horké. Budu muset udělat ještě jednu dávku (pernicek).
krišon 5. 12. 2013, 21:43
@nzuza To mám velikou radost, ale recept na (pernicek) je léty prověřený (F)
ililina 5. 12. 2013, 17:05
Paní Aleno, právě jsme s (X) (X) dopekly vaše perníčky a jsou VÝBORNÉ. Myslím, že do Vánoc nevydrží. A budeme dělat ještě jednu várku ,-). Ilona
krišon 5. 12. 2013, 18:55
@ililina Těší mne moc, že se vám perníky povedly. Děti je mají rády, do školy donesly a často jsem pekla několikrát ... a bylo to hezké ...
sympatie 5. 12. 2013, 15:53
Upečeno - a jaké jsou? Vynikající! Udělala jsem si malou úpravu, odebrala jsem 2 lžíce mouky a nahradila je kakaem. Jsou tmavé, krásné, ještě kdyby mi je někdo nazdobil! ^o) ^o) ^o)
krišon 5. 12. 2013, 18:53
@sympatie To dělám nejraději z celých vánočních příprav - ale neumím to klasické perníkářské zdobení - mám to podle sebe ...jsem moc ráda, že se vám perníky povedly. Já kakao nepřidávám, protože jeden člen rodiny je alergický
sympatie 3. 12. 2013, 14:19
Vydrží už od teď? Nebudou na vánoce tvrdé?
krišon 3. 12. 2013, 16:31
@sympatie Naopak budou se jenom rozplývat na jazyku ...
hambálka 3. 12. 2013, 14:07
Letos moje první perníčky a jsou super, ukládám si receptík a děkujeme (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
krišon 3. 12. 2013, 16:32
@hambálka Mám upečeno i ozdobeno :-)
Pami 2. 12. 2013, 9:39
Upeču tyto. (Y)
krišon 2. 12. 2013, 15:49
@Pami Držím palce, ať se povedou (clamp)
žingi 1. 12. 2013, 13:44
(flower)tak jsme zkusily tvůj recept,jen místo anýzu(ten doma nemám) jsme daly badyán a perníky dopoledne (X)upekla (Y)
krišon 1. 12. 2013, 14:10
@žingi U nás jí perníky jenom vnoučata a muž až někdy v lednu, kdy jich najde pár na dně krabice, když dělám úklid ....ale Matěj vždycky říkal, babičko tvoje jsou nejlepší ... je to miláček, chtěl mi udělat radost
¨bucinka 1. 12. 2013, 12:46
KAC KO KRALOVA VIS ZE MAM NOVYHO (@)PLYSAKA BILLY DOVFAM ZE TEREZKA NEBUDE LIBAT (pusa) (pusa STEPU (pusa)
Kutim 1. 12. 2013, 10:20
Dobrý den, děkujeme za recept - dnes jdeme dělat další (první várku děti snědly během 2 dnů) (Y) :-) :-)
krišon 1. 12. 2013, 11:09
@Kutim Jsem ráda, že chutnalo a klidně na chladném místě zadělané těsto vydrží i několik dnů - výborně se s ním pracuje, nelepí a koření se pěkně rozvoní ... Alena
spero 30. 11. 2013, 20:07
Alenko, perníčky máte nazdobené nádherně. (Y) (Y) (Y) Moc se mi to líbí. (clamp) (clamp)
krišon 30. 11. 2013, 22:14
@spero Jé děkuji, zdobím je moc ráda (F)
zdenakucerova 28. 11. 2013, 11:23
Takhle zdobené perníky jsme ještě neviděla...přijde mi to moderní a moc pěkné (Y)....asi "vobšlehnu styl".... (pst) ,-)
krišon 28. 11. 2013, 12:52
@zdenakucerova Děkuji za pochvalu a "vobšlehněte styl" jak vám libo, nejdůležitější je dvakrát nebo i třikrát prosít cukr a poznat okamžik, kdy je poleva ideální na zdobení
zdenakucerova 1. 12. 2013, 11:25
@krišon Já vím....zdobím pytlíčkem a chci mít co nejtenčí stopu 8o|.....nevím proč, když aj to silné zdobení je tak pěkné ,-)
myška1000 28. 11. 2013, 7:33
Dobrý den máte opravdu jedinečný styl zdobení a opravdu to vypadá dobře ikdyž já jsem spíš pro klasiku tak tohle se mi fakt líbí (Y) (Y) (Y) (Y)
krišon 28. 11. 2013, 9:49
@myška1000 Od takového mistra zdobení jako jste, Jano, vy - pochvala těší... jsem obyčejný samouk, který si s cukrovou polevou rád hraje a rodina křičí - babičko nešetři s tou dobrou cukrovou polevou (F) (F) (F)
kopretina123 27. 11. 2013, 20:40
Jsou krásné, jen mě zaráží v popisu udávaná síla těsta - nemělo by to být 3-5mm? Podle fotky by to i tak odpovídalo.
krišon 27. 11. 2013, 20:54
@kopretina123 Děkuji, máte pravdu, musím to opravit
Martinkcha 27. 11. 2013, 19:20
Vypadá to nádherně, jste šikula (Y) (Y)
maci68 27. 11. 2013, 17:53
(Y) (Y) Krásnéééééééé (clamp) (clamp) (clamp)
krišon 27. 11. 2013, 19:09
@maci68 Děkuji, zdobím je moc ráda ...
ivaja 27. 11. 2013, 17:49
krásně nazdobené (Y)
krišon 27. 11. 2013, 19:11
@ivaja Tak to je moje silná stránka, moje nejoblíbenější předvánoční činnost, mám radost, že se vám líbí. Doma jen konstatují, máš to pořád stejný

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie