(recept
si oblíbilo 193 návštěvníků)
Perníčky naší babičky - vánoční, velikonoční
Potřebné ingredience
450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g tuku (máslo), 2 vejce, 2 větší lžíce medu, kávová lžička skořice, na špičku nože tlučeného anýzu a hřebíčku (perníkové koření) a polévková lžíce jedlé sody a vejce na potření
Postup přípravy
Sypká směs - prosátou mouku, moučkový cukr, skořici a perníkové koření smíchám. Do hrnku na sporák si dám rozpustit tuk, přidám dvě lžíce medu, když se med rozpustí v tuku tak přidám jedlou sodu - pozor, směs napění a zvětší svůj objem. Do vlahé směsi zamíchám rozšlehaná vejce a vliju do sypké směsi. Vařečkou a později rukou vypracuji krásné lesklé těsto. Dám ho nejméně na 3 hodiny odpočitnout na chladné místo. Vyválím na 5 mm plát a vykrajuji tvary dle vlastní fantazie. Peču na 180 stupńů, pozor nepřesušte, doba pečení záleží na vaší troubě - té mojí stačí kolem 8 minut. Čím tenčí plát vyválíte a budete déle mít v troubě, tím větší jistota, že budete mít tvrďáky. Po vytažení ihned horké potírám rozšlehaným vejcem. Zdobím bílkovou polevou. Těsto můžete mít v chladu i několik dní, nic se mu nestane.
Pokud nemáte perníkové koření - tak dejte místo jedné polévkové lžíce sody - jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku do perníku do sypké směsi a pak už do tuku přidejte také jen vrchovatou kávovou lžíčku jedlé sody - konečný efekt je naprosto stejný
Bílková poleva
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytlíkem...
Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou minicuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se všem daří
Pokud nemáte perníkové koření - tak dejte místo jedné polévkové lžíce sody - jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku do perníku do sypké směsi a pak už do tuku přidejte také jen vrchovatou kávovou lžíčku jedlé sody - konečný efekt je naprosto stejný
Bílková poleva
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytlíkem...
Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou minicuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se všem daří
Každý maturant musí mít u maturity svého anděla
Nebo alespoň malého andělíčka
Velikonoční kohouteK
Velikonoční beránci a zajíčci
Velikonoční směs
Vánoce 2014
Perníček vánoční 2015
Další rok
Vánoční perníček 2017
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
nzuza
(upraveno)
5. 12. 2013, 19:17
Ňam, ňam paní Alenko ty teda jsou přímo famózní, raději jsem hned pekla ze dvou dávek a mizí mi to tady ještě horké. Budu muset udělat ještě jednu dávku .
krišon
(upraveno)
5. 12. 2013, 21:43
@nzuza
To mám velikou radost, ale recept na je léty prověřený
ililina
(upraveno)
5. 12. 2013, 17:05
Paní Aleno, právě jsme s dopekly vaše perníčky a jsou VÝBORNÉ. Myslím, že do Vánoc nevydrží. A budeme dělat ještě jednu várku . Ilona
krišon
(upraveno)
5. 12. 2013, 18:55
@ililina
Těší mne moc, že se vám perníky povedly. Děti je mají rády, do školy donesly a často jsem pekla několikrát ... a bylo to hezké ...
sympatie
(upraveno)
5. 12. 2013, 15:53
Upečeno - a jaké jsou? Vynikající! Udělala jsem si malou úpravu, odebrala jsem 2 lžíce mouky a nahradila je kakaem. Jsou tmavé, krásné, ještě kdyby mi je někdo nazdobil!
krišon
(upraveno)
5. 12. 2013, 18:53
@sympatie
To dělám nejraději z celých vánočních příprav - ale neumím to klasické perníkářské zdobení - mám to podle sebe ...jsem moc ráda, že se vám perníky povedly. Já kakao nepřidávám, protože jeden člen rodiny je alergický
sympatie
(upraveno)
3. 12. 2013, 14:19
Vydrží už od teď? Nebudou na vánoce tvrdé?
krišon
(upraveno)
3. 12. 2013, 16:31
@sympatie
Naopak budou se jenom rozplývat na jazyku ...
hambálka
(upraveno)
3. 12. 2013, 14:07
Letos moje první perníčky a jsou super, ukládám si receptík a děkujeme
krišon
(upraveno)
3. 12. 2013, 16:32
@hambálka
Mám upečeno i ozdobeno
Pami
(upraveno)
2. 12. 2013, 9:39
Upeču tyto.
krišon
(upraveno)
2. 12. 2013, 15:49
@Pami
Držím palce, ať se povedou
žingi
(upraveno)
1. 12. 2013, 13:44
tak jsme zkusily tvůj recept,jen místo anýzu(ten doma nemám) jsme daly badyán a perníky dopoledne upekla
krišon
(upraveno)
1. 12. 2013, 14:10
@žingi
U nás jí perníky jenom vnoučata a muž až někdy v lednu, kdy jich najde pár na dně krabice, když dělám úklid ....ale Matěj vždycky říkal, babičko tvoje jsou nejlepší ... je to miláček, chtěl mi udělat radost
¨bucinka
(upraveno)
1. 12. 2013, 12:46
KAC KO KRALOVA VIS ZE MAM NOVYHO PLYSAKA BILLY DOVFAM ZE TEREZKA NEBUDE LIBAT (pusa STEPU
Kutim
(upraveno)
1. 12. 2013, 10:20
Dobrý den, děkujeme za recept - dnes jdeme dělat další (první várku děti snědly během 2 dnů)
krišon
(upraveno)
1. 12. 2013, 11:09
@Kutim
Jsem ráda, že chutnalo a klidně na chladném místě zadělané těsto vydrží i několik dnů - výborně se s ním pracuje, nelepí a koření se pěkně rozvoní ... Alena
spero
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:07
Alenko, perníčky máte nazdobené nádherně. Moc se mi to líbí.
krišon
(upraveno)
30. 11. 2013, 22:14
@spero
Jé děkuji, zdobím je moc ráda
zdenakucerova
(upraveno)
28. 11. 2013, 11:23
Takhle zdobené perníky jsme ještě neviděla...přijde mi to moderní a moc pěkné ....asi "vobšlehnu styl"....
krišon
(upraveno)
28. 11. 2013, 12:52
@zdenakucerova
Děkuji za pochvalu a "vobšlehněte styl" jak vám libo, nejdůležitější je dvakrát nebo i třikrát prosít cukr a poznat okamžik, kdy je poleva ideální na zdobení
zdenakucerova
(upraveno)
1. 12. 2013, 11:25
@krišon
Já vím....zdobím pytlíčkem a chci mít co nejtenčí stopu .....nevím proč, když aj to silné zdobení je tak pěkné
myška1000
(upraveno)
28. 11. 2013, 7:33
Dobrý den máte opravdu jedinečný styl zdobení a opravdu to vypadá dobře ikdyž já jsem spíš pro klasiku tak tohle se mi fakt líbí
krišon
(upraveno)
28. 11. 2013, 9:49
@myška1000
Od takového mistra zdobení jako jste, Jano, vy - pochvala těší... jsem obyčejný samouk, který si s cukrovou polevou rád hraje a rodina křičí - babičko nešetři s tou dobrou cukrovou polevou
kopretina123
(upraveno)
27. 11. 2013, 20:40
Jsou krásné, jen mě zaráží v popisu udávaná síla těsta - nemělo by to být 3-5mm? Podle fotky by to i tak odpovídalo.
krišon
(upraveno)
27. 11. 2013, 20:54
@kopretina123
Děkuji, máte pravdu, musím to opravit
Martinkcha
(upraveno)
27. 11. 2013, 19:20
Vypadá to nádherně, jste šikula
maci68
(upraveno)
27. 11. 2013, 17:53
Krásnéééééééé
krišon
(upraveno)
27. 11. 2013, 19:09
@maci68
Děkuji, zdobím je moc ráda ...
ivaja
(upraveno)
27. 11. 2013, 17:49
krásně nazdobené
krišon
(upraveno)
27. 11. 2013, 19:11
@ivaja
Tak to je moje silná stránka, moje nejoblíbenější předvánoční činnost, mám radost, že se vám líbí. Doma jen konstatují, máš to pořád stejný