Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 47 návštěvníků)

Perníčky od pracovní babičky - ihned k jídlu

0.0
Perníčky od pracovní babičky - ihned k jídlu

Potřebné ingredience

TĚSTO: 1/2 kg hladké mouky, 20 dkg cukru moučky, 20dkg tuku (používám HERA), 10-20 dkg medu, 2 celá vejce, 1 balíček perníkového koření, 1/2 prášku do pečiva, kakao (lžíce), skořice (malá lžička) POLEVA: moučkový cukr, mléko

Postup přípravy

Se sousedkami jsme se bavily o pečení vánočního cukroví a přišla řeč i na perníky... Tímto se s vámi všemi chci podělit o léty vyzkoušený SUPER recept na "PERNÍČKY OD PRACOVNÍ BABIČKY" - po upečení jsou IHNED K JÍDLU (nemusíte čekat, až změknou) :-)

TĚSTO:
vše smíchám dohromady - mám i vyzkoušené méně cukru a méně medu (poslední dobou málo sladíme, záleží na vás). Těsto není nutné uschovávat v lednici-můžete hned zpracovávat dál. Z těsta vyválím pláty a vykrajuji tvary dle potřeby (na Velikonoce dělám vajíčka, kuřátka) a dám na plech na pečící papír. Perníčky před pečením ani při pečení ničím nepotírám (ani vajíčkem ani vodou, ničím). Peču na 170-180stupňů cca 10minut (dobu si pohlídejte podle trouby). Zdobím po vychladnutí polevou.

POLEVA:
moučkový cukr a mléko smícháme v hmotu, zakápneme citronem nebo umělým citronem a přidáme trošku Solamylu (po uschnutí se nebude poleva lámat, ale mám vyzkoušeno i bez Solamylu). Stačí trošku mléka-čtvrt malého hrníčku (na kafe) a přidávat cukr, bude-li polevy málo, přidat opět mléko a ještě pak cukr... Nutno pořádně promíchat a hned můžete zdobit - cukrářským sáčkem nebo klasický igelitový sáček, kde v rohu nůžkami uděláte malou dírku. Poleva by neměla být moc řídká (aby z perníčků netekla pryč) ani hustá (aby šla ze sáčku hezky vytlačit-ozdobit perníčky).

Tento recept jsem už minulý rok rozdávala kamarádkám a všem se pečení povedlo a chutnalo. Věřím, že se zadaří i Vám ,-)

PS: fotku teď nemám k dispozici, snad půjde vložit dodatečně...

těsto - připraveno na válení... (není potřeba mouka na vál, těsto se nelepí a to mám dřevěný váleček)

hvězdičky - už jdou do trouby... Doporučuji všem na prvním plechu "vychytat" dobu pečení a i teplotu... Co je uvedeno v receptu (cca 170-180st. 10min), takto pečou moje kamarádky. Ale já mám jinou troubu, musím na 150st a také cca 8-10min (záleží na síle těsta, tenčí bude samozřejmě rychlejší).

upečeno (něco i připáleno-čert...) - ještě nazdobit

nazdobeno a téměř hned snězeno :-D

VELIKONOČNÍ perníčky ,-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zorach 2. 12. 2013, 19:03
Dobrý večer, děkuji za tento recept, perníčky jsou vynikající. Včera večer jsem uhňácala těsto a dnes jsme je s dcerkou pekly. Ještě jsem tak dobré perníčky nejedla a dělaly se krásně. Už jsme dvě třetiny snědly a budu muset upéct další várku. Jen se ještě zeptám, jak je uchováváte, aby byly měkké a poživatelné i na vánoce (samozřejmě daleko od jedlíků), mám na mysli, jestli do krabice nebo do sáčku...Díky a hezký advent :-) Lucie a spol. (pernicek) (Y)
lidare 25. 10. 2013, 17:15
:-)letos zkusím :-)
jeremy 25. 10. 2013, 14:21
(clamp) (clamp) (clamp)
hrabosek 14. 12. 2012, 12:17
Tak jsem právě vyzkoušela tento recept, zatím jen umíchat. Dala jsem to všechno do domácí pekárny a vyšlo mi zcela luxusní těsto, které se nelepí. Odpoledne bych ho chtěla s dcerkou (až se vrátí ze školky) vyvalovat a péct, tak pak napíšu, jak se povedlo, ale už teď je nelepivé a krásně hladké. Jinak jsem tam dala méně toho koření, pouze tři lžičky, ten jeden sáček se mi zdál opravdu mooooc, ale každému chutná něco jiného. Určitě večer nebo zítra napíšu, jak se povedly. (Y)
Pari81 15. 12. 2012, 14:47
@hrabosek Hanko, držím palce a jsem zvědavá na Váš výsledek - pošlete foto :-)
Angelina66 8. 12. 2012, 23:02
vypadají krásně, ale zdá se mi moc celý sáček perníkového koření *-) *-) *-)
Pari81 9. 12. 2012, 15:04
@Angelina66 Moniko, já mám 20g sáček a dávám ho CELÝ. Přímo na něm píšou, že je určen pro přípravu perníku z půl kila mouky = tento recept. Takže sáček dávám opravdu celý ,-)
Dáša babi 5. 12. 2012, 19:32
Pernicky sou krasne děkuji. Ale ted poleva prosím vařit ? ,-)
Pari81 7. 12. 2012, 13:32
@Dáša babi Dášo, poleva se nevaří, jen doporučuju vlažné mléko (ne přímo studené z lednice) - lépe se v něm rozpustí cukr moučka. Více informací o polevě jsem nyní dopsala do receptu, tak mrkněte :-) Pochlubte se, jak se Vám poleva a zdobení povedlo :-$
Carcullca 3. 12. 2012, 15:36
nebyla by fotečka?? recept vypadá lákavě ,-)
Pari81 3. 12. 2012, 15:54
@Carcullca Sandro, vložila jsem teď fotku z velikonoc (smich) Vánoční budu mít až zítra, až budu péct...
veru-82 3. 12. 2012, 11:19
Asi letos vyzkouším podle vašeho receptu, jenom se chci zeptat jaký tuk používáte??? Díky Veronika
Pari81 3. 12. 2012, 14:43
@veru-82 Používám klasickou a osvědčenou HERU (už jsem doplnila do receptu). Ať se perníčky podaří, já se na ně vrhnu dnes nebo zítra...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie