(recept
si oblíbilo 90 návštěvníků)
Pražské koláče

Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké a 300 g polohrubé mouky, 225 ml mléka, 130 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 30 g droždí, 1,5 lžičky soli. Náplň: 350 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání. Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 30 g másla, ½ lžičky skořice.
Postup přípravy
Těsto: Do pekárny nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a vlažné mléko s rozmíchanými vajíčky. Z cukru si odebereme 1 lžíci stranou, zbytek cukru nasypeme do pekárny. Přisypeme prosáté mouky pokojové teploty. Do jednoho rohu nasypeme sůl, na vzdáleném konci uděláme v mouce malý důlek, nasypeme do něj odložený cukr a na cukr rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Na 2 plechy s pečícím papírem uložíme vytvarované bochánky, které rukou zploštíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 18 minut).
Krém: Uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme máslo a necháme vychladnout. Studený pudink vyšleháme šlehačem. Ušleháme šlehačku a lehce ji vmícháme do pudinku.
Vychladlé koláče rozkrojíme a sáčkem nastříkáme krém.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Na 2 plechy s pečícím papírem uložíme vytvarované bochánky, které rukou zploštíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 18 minut).
Krém: Uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme máslo a necháme vychladnout. Studený pudink vyšleháme šlehačem. Ušleháme šlehačku a lehce ji vmícháme do pudinku.
Vychladlé koláče rozkrojíme a sáčkem nastříkáme krém.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
15. 2. 2020, 0:00
nebudu řešit jestli škrob nebo pudink, od vás je vše dobré
vaše recepty nikdy nesklamou
a to mi je 73 let a peču od svých 16 let






nahlásit

spero
(upraveno)
18. 2. 2020, 16:32
@hantonie
Děkuji Vám za krásný komentář. Jste moc milá.



nahlásit
Mia 5
(upraveno)
26. 3. 2018, 18:53



nahlásit

blanor
(upraveno)
25. 3. 2018, 21:01
Tak ty musím vyzkoušet

nahlásit

spero
(upraveno)
26. 3. 2018, 15:02
@blanor



nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
27. 4. 2017, 20:35

nahlásit
Lucikanass
(upraveno)
10. 11. 2014, 20:11

nahlásit

Exovka
(upraveno)
19. 5. 2014, 4:33
http://life.ihned.cz/c1-60339740-recept-na-prazsky-kolac-podle-sefcukrarky-hotelu-kempinski-kateriny-kocinove třeba je to tenhle a někomu to pomůže...zítra se na to chystám...
nahlásit

enkka
(upraveno)
16. 5. 2014, 18:52












nahlásit

spero
(upraveno)
17. 5. 2014, 20:05
@enkka
Leničko, děkuji za zprávu. Potěšila mě.

nahlásit
marsi-28
(upraveno)
13. 5. 2014, 13:54
O víkendu jsem pekla tyto koláce.Nevím kde jsem udelala chybu
Upecené byly perfektní,ale ten krém,moc sladký a strasne serídnul a vůbec nestuhnul ani v lednici.




nahlásit

londra
(upraveno)
16. 5. 2014, 12:06
@marsi-28
zkuste jiný krém jestli máte rádi tvaroh - 1 tučný tvaroh v celofánu+ 1 vanilkový puding + do teplého zašlehat 30 g másla (puding domácí vařený vychlazený) cukr dle chuti a pro barvu vaječňák, krásně ztuhne, neřídne....................
nahlásit

jansam
(upraveno)
9. 5. 2014, 15:22


nahlásit
TOPOLINO&CA
(upraveno)
6. 5. 2014, 16:04
Moc děkuji za recept, už si ho tisknu a zítra upečeme
Jste moc šikovná
Lenka






nahlásit

spero
(upraveno)
12. 5. 2014, 13:14
@TOPOLINO&CA
Miluško, vždyť Vy jste také moc moc šikovná.
Já děkuji.




nahlásit

majinab
(upraveno)
3. 5. 2014, 17:36



nahlásit

novackova
(upraveno)
26. 4. 2014, 18:40




nahlásit

kellystova
(upraveno)
26. 4. 2014, 16:21
Ivanko, vypadají luxusně
a určitě báječně chutnají
. Ukládám si recept, určitě se bude hodit.





nahlásit
Viola K.
(upraveno)
25. 4. 2014, 11:39
Nepochybuji o tom, že koláče budou dobré, ale nenazývala bych je "pražské", protože do náplně Pražského koláče nepatří pudink a do drobenky se přidává skořice, zde např. odkaz : http://www.apetitonline.cz/recepty/184-prazsky-kolac.html
nahlásit

Eillee
(upraveno)
16. 5. 2014, 17:05
@Viola K.
Mám recept v kuchařce Romana Vaňka (který je pro důvěryhodnějším zdrojem než časopis Apetit) a v krému má rovněž pudink. Btw. ve vašem odkazu je v krému škrob a vanilkový cukr - to je takřka to samé, co vanilkový pudink
Skořice v receptu uvedená je


nahlásit

kellystova
(upraveno)
27. 4. 2014, 11:58
@Viola K.
Nevím, jestli jste dobře četla recept
, vždyť paní má jasně psáno, že do drobenky přijde skořice
. Takové komentáře "miluji"



nahlásit

krišon
(upraveno)
26. 4. 2014, 19:59
@Viola K.
Myslím si, že efekt je stejný, jen ten škrob je lacinější ....aspoň mne poradila kamarádka cukrářka - nemášli do krému vanilkový pudink, dej solamyl ....
nahlásit

Nadys
(upraveno)
27. 4. 2017, 17:39
@krišon
Myslím že Solamyl jakožto bramborový škrob,není dobrá volba , kukuřičný škrob je v pudingu , takže třeba škrob Maizena

nahlásit

Danča 2
(upraveno)
26. 4. 2014, 18:04
@Viola K.
a víte co je ten škrob? Je to stejný jako pudink
jsem vyučená cukrářka, takže vím co jsme do pražských koláčů dávali . . . .jen se ten škrob v domácím prostředí vymění za puding


nahlásit
cozumel
(upraveno)
4. 5. 2014, 21:10
@Danča 2
No, já nevím, teď už je nekupuju, protože je dost šidí, ale dřív mi ten krém připadl spíše jako pudinkovo-tvarohový. Tohle jsou alá pražské koláče

nahlásit
Vera N
(upraveno)
23. 4. 2014, 19:38
Mňam.



nahlásit

nasta77
(upraveno)
23. 4. 2014, 5:57



nahlásit

vlasson
(upraveno)
22. 4. 2014, 22:24
Mňam,ty vyadají luxusně,vyzkouším



nahlásit

Michaela.Z
(upraveno)
22. 4. 2014, 21:46
díky za recept, manžel je má moc rád, zkusím mu upéct jako překvapení


nahlásit
laskonka333
(upraveno)
22. 4. 2014, 21:13


nahlásit

marcelau
(upraveno)
22. 4. 2014, 20:11


nahlásit

spero
(upraveno)
22. 4. 2014, 20:17
@marcelau
Děkuji. Však také sklidily pochvalu.

nahlásit