MĚKKÉ KYNUTÉ LÍVANEČKY SE ŠLEHAČKOU A JAHODAMI - HRNÍČKOVÝ RECEPT
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 1 vrchovatý čtvrtlitrový hrnek hladké mouky, 1 plný hrnek vlažného mléka, 1 celé vejce, 1 PL krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 PL slunečnicového oleje, 1-2 lžička rumu (nemusí být), 20 g čerstvých kvasnic (půl kostky). malá špetka soli.
Postup přípravy
Postup:
Připravíme těsto - viz obrázkový postup. Lívance můžeme připravit hned, jak droždí začne působit, nebo ho vložíme do ledničky a smažíme později, v tom spatřuji výhodu tohoto těsta.
Protože je těsto kynuté, stále pracuje, metličkou ho občas promícháme. Pokud se bude zdát hustší /záleží na mouce/, můžeme zašlehat kapku mléka, ale je třeba počítat s malinko hustším těstem, než u palačinkového a to je v pořádku. Pracuje se s ním velmi dobře, neroztéká se a po usmažení jsou lívanečky měkké jak teplé, tak i studené. Příprava je velmi rychlá.
Můj tip:
Pokud do těsta nastrouháme malé jabličko, lívance tím získají na vláčnosti. K nim bych doporučila tvarohovo-šlehačkový krém, vonící po skořici, který tvoří dokonalou chuťovou kombinaci právě k jablkům i jahodám.
Krém připravíme z 250 g tvarohu, který pozvolna vypracujeme ručně metličkou, postupně přidáváme 2 vanilkové cukry a zarovnanou lžičku skořice. Když vznikne hladká pěna bez hrudek, vmícháme 250 ml tuhé, vyšlehané a oslazené smetany s přidáním dvou lžic moučkového cukru. Pokud použijeme šlehačku rostlinnou, není třeba dávat ztužovač. Spotřebujeme ihned.
Přeji dobrou chuť.
Lívance se šlehačkou a plátky jahod.
Do misky nasypeme mouku, ve které utvoříme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme trochou vlažného mléka, zahrneme moukou a mísu na 10 minut přikryjeme. Potom přidáme zbytek ingrediencí a metličkou vyšleháme na hladké těsto, které můžeme ještě 10-15 minut nechat odstát, ale po krátké chvilce můžeme smažit hned.
Pokud tu možnost máme,smažíme nejlépe na nepřilnavé pánvi /nebo lívanečníkové/ na začátku maličko přimaštěné olejem. Těsto má perfektní konzistenci-pokud ho lijeme naběračkou pouze do jednoho místa, samo se rozteče do úhledného kolečka-je opravdu výborné.
Pracujeme rychle a od smažení nikam neodbíháme, lívanečky jsou hned hotové. Při velikosti 7-8 cm v průměru jedné placičky vyjde asi 35 kousků. Většinou mizí během smažení, moc se mi nedaří jich přesně dopočítat.
Komínek nasmažených lívanců.
Se šlehačkou jsou lívanečky skvělé.
Lívance v kombinaci jahod a vyšlehané smetany nemají chybu.
Pohled seshora.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé