Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 128 návštěvníků)

Zavařování v mikrovlné troubě

0.0
Zavařování v mikrovlné troubě

Potřebné ingredience

Když jsem se o této možnosti prvně dozvěděla, nevěřila jsem vlastním uším. Tak jsem hledala na netu - našla a vyzkoušela :-) a podělím se o příspěvky, které jsem k tomu našla. Skutečně to funguje !!! Jen raději doporučuji používat pouze šroubovací víčka. Přece jen je tlak v MT větší než při klasickém způsobu zavařování.

Postup přípravy

Ivanika:
Dají se sterilovat okurky, kompoty, marmelády, jako normálně v hrnci.
Základní poměr je:
0,7 l sklenice se vlní 6 min na 700W. Když máš víc sklenic, čas násobíš. Při vyšším výkonu zkrátíš čas, takže např. při 900W se 0,7l sklenice dělá 4,7 min. Když máš menší sklenice, přepočítáš si čas a výkon. Dělala jsem hrušky, je to paráda
Ano i s víčky, já měla šroubovací, ale to je asi fuk jaké jsou. Jen neplnit až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci. Hodně úspěchů. K překvapení všech sděluji, že víčka jsou klasická, tedy kovová. Je to vyzkoušené
Zavařujeme v mikrovlnce.
Dr. Balaštík -Apetíto brněnské rádio
1 sklenice 3/4
700W 6 minut
750W 5,6
800W 5,3
850W 5
900W 4,6

1 sklenice 1/3
700W 2,6 -3 minuty

Co sklenice to minuty.
(4 sklenice x 6 minut =24min)
1/2 cm pod okraj sklenice nálev,zavíčkovat a zavařovat.
Víčka k překvapení všech ,nejsou zřejmě kovová,ani pokovovaná.
První pokus proběhl s jednou sklenicí a pozorovali jsme zpoza rohu.
Já jsem to také zkusila – funguje to!

vanika:
O zavařování v mikrovlnce mluvil v brněnském rozhlase dr. Blaštík, známý to autor knih o zavařování. Zavařoval sice okurky, ale já tak zavařuji i ostatní ovoce, houby a dokonce i hotová jídla, která se spotřebují za týden. Napíši recept na okurky tak, jak jsem si jej napsala z relace:
Okurky naskládat do 3/4l sklenic, nalít nálev 1/2cm pod okraj a zašroubovat.
Na otočný talíř naskládat 5 sklenic dokola ne na střed.

Nastavím na:
700 W 6 min
750 W 5,6 min
800 W 5,3 min
850 W 5,0 min
900 W 4,6 min
Délka zavařování se řídí podle počtu sklenic, když je sklenic 5 tak např. 5x6 min tj. 30 min.
Menší sklenice např. 1/3 l kratší dobu 3 min.
Okurky mají barvu olivově zelenou.
Loni na podzim jsem už tady o tom psala, tak možná některá to už vyzkoušela.

Děkuji tímto všem užívatelkám, které se o zkušenosti se zavařováním v mikrovlnce podělily a omlouvám se, že jsem zde jejich příspěvky použila !

První zkušební :-)))

Zjistila jsem, že v současné době se na stáncích prodává tento sešit o zavařování v MT.
Přikládám foto a jdu shánět :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

olavv 13. 7. 2012, 10:51
Dámy, i já jsem začala loni se zavařováním hub v mikrovlnce, na chatě všechno úžasný, byla jsem rozhodnuta, že už jinak zavařovat nebudu, jenže zbytek hub jsem vzala domů a asi byla vadná sklenice (jak píše ve své knize p. Balaštík, asi únava materiálu). Jedná sklínka bouchla v mikrovlnce, vylítly dvířka, naštěstí u nich nikdo nebyl, jinak by byl asi mrtvý. Dvířka vyvrácený, houby nalepený všude kolem až na stropě, takže já už v mikrovlnce zavařovat nebudu a pokud ano, tak jenom venku s nataženou prodlužkou. Nechci nikoho odrazovat, jenom popisuju svoje zkušenosti.
JanSlovák2 19. 4. 2024, 17:18
@olavv Zásadní věc o které se člověk většinou nedočte. Při zavařování v mikrovlnce, ale platí to i obecně. Před sterilizací dotáhnout víčka jen lehce, aby se ze sklenice nestal nebezpečný granát a sklenice nepraskly, nebo nezničily mikrovlnku. Po ukončení sterilizace teprve víčka dotáhnout silou. A doporučuji otočit dnem vzhůru a položit na rozloženou utěrku.
Kudrnka 18. 5. 2013, 10:39
Zrušený účet 13. 8. 2018, 20:25
Já tedy tomu nedůvěřuji byť je k tomu spousta kladných ohlasů. Zavařuji hezky "postaru" v hrnci, dolů utěrka. Nechávám pěkně mírně vodu probublávat, pak v jedné chvíli vodu přivedu do varu, pak hrnec přendám do dřezu a pomaloučku polehoučku pouštím studenou vodu až jsou zavařeniny pěkně chladné. Nevěřím dotažení víčka až po vyndání z mikrovlnky a asi jsem fakt stará škola, zůstanu u toho mého starého způsobu. Docela by mě zajímalo, jak takto zavařené má trvandlivost? *-)
Laskonka811 13. 8. 2018, 15:30
prosím vás, co ta kovová víčka? chtěla bych to zkusit ale mám strach zapínat mikrovlnku když tam mám kov *-) *-)
lenunada 9. 9. 2016, 18:39
Zdravím Jaruško a děkuji za návod, už 3 dny každý večer zavařuji v mikrovlnce, je to paráda, nemám čas strávit plněním sklenic celý den, ale tahle po troškách je to pohoda. Naplním pár skleniček a než se prcek vykoupe a koukne na pohádky mám hotovo.....SUPER. (Y) (Y) (Y) (Y) Velké sklenice 6 minut, malé 3 minuty a bezva.
hodanka59 19. 8. 2016, 8:57
Zavařuji takhle spoustu let,a super (Y) (Y) (Y) Odpověď pro Jitku (jichu)......víčka jen lehce přitáhnout,po vyložení z toruby utáhnout na pevno,otáčím vzhůru nohama. (Y)
jichu 18. 8. 2016, 22:31
Měla bych dotaz na všechny zkušené kuchařky, které zavařují v mikrovlnce. Víčka u sklenic se mají úplně dotahovat před vložením do MT nebo se tam mají dávat trochu povolené a dotáhnout až po vyndání? *-) Předem děkuji za každou radu
Brblalka 15. 8. 2016, 12:01
Letos jsem toto zavařování vyzkoušela, protože jsem bez kuchyně a musím říci, že bezvadné. Mám mikrovlnku na 800W a okurky dělám na 5 min. a 20 vteřin. Zavařovala jsem i cuketu s kapií a tu jen na 5 min. /1 sklenice a jsou výborné. (F)
marky18 15. 8. 2013, 0:22
není možné???? se trošku bojím :-)
martina040 2. 10. 2012, 21:05
Musím se zastat,ale je jedno jaké je to vyzkoušené (Y)
jazumi 2. 10. 2012, 20:57
já teda myslím,že není jedno jaké víčko- musí být šroubovací -ty klasická neudrží a bouchnou +o( (F)
pajdulinka 11. 9. 2012, 15:39
Jukněte na mojí fotku při zavařování,teď už se tomu směju :-D. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4171162
Terík32 18. 7. 2013, 15:01
@pajdulinka Pavli, reaguji sice na starou fotku, ale díky Vám za ní. Mám jasno, zkoušet to radši nebudu. Už při přečtení zavařování v mikrovlnce mě napadlo to kovové víčko *-) raději to tedy nastrkám do hrnce ,-) hezký den
Kudrnka 18. 5. 2013, 10:46
@pajdulinka Ja mikrovlnce take neduveruji mym 3 kamoskam se vyrobky primo vystrilali z mikrovlnky.Pak jim poradila znama ze uz leta zavaruje v mycce a jeste se ji nic nestalo.Pouze doporucuje dobre vicka nikoliv zkouset spatna. http://search.seznam.cz/?q=zava%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD+v+my%C4%8Dce&aq=2&oq=zavarovani+v&sourceid=szn-HP&thru=sug (hello) (Y)
Kudrnka 18. 5. 2013, 10:45
@pajdulinka Opravdu si nevymýšlíme, tento způsob zavařování funguje! Připravené sklenice na zavařování naskládáme do myčky do spodní části, do horní můžeme dát malé skleničky, například od dětské výživy. Myčku zapneme na největší možmou teplotu, tedy nejméně na 65 °C a více. Po domytí, v tomto případě po skončení sterilace, sklenice vyndáme a naskládám na linku dnem vzhůru. Zavařeniny tak pozvolna dojdou. Pokud vám tento netradiční způsob připadá bizardní, počkejte, jak budeme zavařovat kompoty a jiné zavařeniny za dalších 100 let! PS: A vleze tam vic kusu. (clamp) http://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-v-mycce/
Veronika N. 14. 8. 2012, 10:40
Zkouším květák, jsem zvědavá jak to dopadne :)) Můžu se zeptat jak děláte jabka, hrušky na štrůdl?? Přidáváte vodu?? děkuju :))
Jambi 22. 8. 2012, 10:57
@Veronika N. Nepřidávám, jen nastrouhám a naplním sklenice. (hello)
jome 18. 7. 2012, 10:31
zajimavé *-) *-)
catton 13. 11. 2011, 16:55
Před 4 roky jsem si koupila elektrický zavařovací hrnec, kde se člověk nemusí o nic starat. Nastaví čas na vyhřátí vody, pak tam dá sklenice, nastaví čas na potřebnou dobu atd. Byla jsem velmi spokojená. Loni jsem objevila zázrak zavařování v mikrovlnce a už jinak vůbec nezavařuji. A že zavařuju všechno co vidím. (Y)
Hanka V. 4. 10. 2011, 19:52
Jarko nemáte prosím zkušenost se zavařováním jablíčkových plátků? Na štrůdl? Dala jsem je do třetinkové lahve na 2,45 minut na 750W a vytáhla jsem z toho úplnou kaši :-D Asi jsem to tam měla nechat míň vlnit... (N) Poraďte prosím jak to nastavit :-) Děkuji :-)
Jambi 1. 12. 2011, 17:43
@Hanka V. Hani a nebude to třeba i typem jablek ? Některá se opravdu rozpadnou a rozvaří během chvilky. To co tady vidíte je zavařeno ze staré odrůdy - lid řečeno "kožušky" a nerozpadnou se ani nastrouhané. V dobrém sklepě by vydržely v pohodě do jara. Bohužel takový nemám, tak jsou do sklenic a na mošt. http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=538
Lenpod 6. 10. 2011, 8:57
@Hanka V. Hani, já jsem si loni i letos (na štrůdl, žemlovku,...) jablíčka i se slupkou nastrouhala, do 0,7 l napěchovala, pak v MT na 800W 5min zavařuji a jablíčka jsou krásně měkká a přitom drží tvar. Náplň ve sklenici klesne minimálně o 1/3. Takže....nejspíš závisí i na odrůdě a zralosti jablek, natlačení jablíček do sklenice (množství ve sklenici)...zkuste tedy ubrat na 2 min. *-)
anyda 11. 8. 2011, 11:21
(Y) (Y) (Y) vyzkoušeno, už jedině MT !!!! (clamp) zbyde od oběda porce ?? nevadí, šup s ní do sklenice a zavařit, poté do lednice a časem je to jak najité !!!!! (Y) (Y) okurky, jedna báseň, meruňky žůůůžo (jidlo) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Michaela_ (upraveno) 11. 8. 2011, 12:46
@anyda zavarujete zbytek obeda?musi byt sklenice uplne plna?.....tzv. jen omacky, nebo treba gulas, nebo rizoto?.. *-) diky (F)
rybickarybka 7. 8. 2011, 15:46
Super, to musím taky zkusit... (Y)
macona 13. 6. 2011, 13:52
Jo jo , taky tak zavařuji uš rok a supr prácička , bez opaření vodou nebo tak podobnýh malérů . (Y) (Y) (Y) (Y) Zavařuji takhle ořechy na sucho a jsou jako čerstvá , jen letos nebudou žádná páč prý všechny pomrzly .
karmala 12. 2. 2011, 19:48
jak mám na mikrovlnce poznat W já mám jen tečky a nebo gril *-) :-|
Jitule64 16. 8. 2011, 8:41
@karmala Tak jsem vyzkoušela hned po ránu tři sklenice okurek a super, vypadá to dobře! (Y) Nevím, kolik má moje Wattů a otáčet se mi nechtěla ve skříni, tak jsem to prostě dala na minimum na 18 minut a vše ok! Moc díky za inspiraci! :-)
Jambi 23. 2. 2011, 10:24
@karmala Vzadu na štítku musí být uvedený výkon :-)
Modro_očka 23. 10. 2009, 8:22
(Y) Tak jsem dnes vyzkoušela k zavaření připraveného masa na cesty.. musím se přiznat, že jsem tam sklenice dala s obavami, aby nepraskly a co se bude dít, když jsou tam i s víčky.... :^) pro jistotu jsem pod ně dala velký talíř, ale nebylo to třeba.. (Y) když ale obsah začal bublat a víčka se jakoby nafukovat, :-o měla jsem co dělat, abych to nevypla a nenechala dodělat .. celou dobu jsem u toho stála a pozorovala ;-) ;-) ale nakonec vše v poho!! (Y) jen si nejsem jistá, někdo říká po vytažení obrátit dnem vzhůru někdo nechává normálně vychladnout.. jak to děláte Vy??? *-) *-) já mám zatím víčka "vypouklá", zatáhnou se, jak to bude chládnout nebo je něco špatně? *-)
Jambi 24. 10. 2009, 0:46
@Modro_očka Tím obrácením nic nezkazíte :-) Ale já teď nastrkala do sklenic segedínský guláš a nechala jsem ho jen tak vychládnout. Jinak ještě jsem někde u zavařování doplňovala, že je líp sklenice položit v MT na nějakou misku, třeba i tu pod velké květináče - já používám spodní část od setu na napařování .. ono občas troška něčeho uběhne a tak se to líp vytahuje a talíř a MT zůstanou čisté (Y) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie