Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 128 návštěvníků)

Zavařování v mikrovlné troubě

0.0
Zavařování v mikrovlné troubě

Potřebné ingredience

Když jsem se o této možnosti prvně dozvěděla, nevěřila jsem vlastním uším. Tak jsem hledala na netu - našla a vyzkoušela :-) a podělím se o příspěvky, které jsem k tomu našla. Skutečně to funguje !!! Jen raději doporučuji používat pouze šroubovací víčka. Přece jen je tlak v MT větší než při klasickém způsobu zavařování.

Postup přípravy

Ivanika:
Dají se sterilovat okurky, kompoty, marmelády, jako normálně v hrnci.
Základní poměr je:
0,7 l sklenice se vlní 6 min na 700W. Když máš víc sklenic, čas násobíš. Při vyšším výkonu zkrátíš čas, takže např. při 900W se 0,7l sklenice dělá 4,7 min. Když máš menší sklenice, přepočítáš si čas a výkon. Dělala jsem hrušky, je to paráda
Ano i s víčky, já měla šroubovací, ale to je asi fuk jaké jsou. Jen neplnit až nahoru, nechat mezeru, ale to je stejné jako při zavařování v hrnci. Hodně úspěchů. K překvapení všech sděluji, že víčka jsou klasická, tedy kovová. Je to vyzkoušené
Zavařujeme v mikrovlnce.
Dr. Balaštík -Apetíto brněnské rádio
1 sklenice 3/4
700W 6 minut
750W 5,6
800W 5,3
850W 5
900W 4,6

1 sklenice 1/3
700W 2,6 -3 minuty

Co sklenice to minuty.
(4 sklenice x 6 minut =24min)
1/2 cm pod okraj sklenice nálev,zavíčkovat a zavařovat.
Víčka k překvapení všech ,nejsou zřejmě kovová,ani pokovovaná.
První pokus proběhl s jednou sklenicí a pozorovali jsme zpoza rohu.
Já jsem to také zkusila – funguje to!

vanika:
O zavařování v mikrovlnce mluvil v brněnském rozhlase dr. Blaštík, známý to autor knih o zavařování. Zavařoval sice okurky, ale já tak zavařuji i ostatní ovoce, houby a dokonce i hotová jídla, která se spotřebují za týden. Napíši recept na okurky tak, jak jsem si jej napsala z relace:
Okurky naskládat do 3/4l sklenic, nalít nálev 1/2cm pod okraj a zašroubovat.
Na otočný talíř naskládat 5 sklenic dokola ne na střed.

Nastavím na:
700 W 6 min
750 W 5,6 min
800 W 5,3 min
850 W 5,0 min
900 W 4,6 min
Délka zavařování se řídí podle počtu sklenic, když je sklenic 5 tak např. 5x6 min tj. 30 min.
Menší sklenice např. 1/3 l kratší dobu 3 min.
Okurky mají barvu olivově zelenou.
Loni na podzim jsem už tady o tom psala, tak možná některá to už vyzkoušela.

Děkuji tímto všem užívatelkám, které se o zkušenosti se zavařováním v mikrovlnce podělily a omlouvám se, že jsem zde jejich příspěvky použila !

První zkušební :-)))

Zjistila jsem, že v současné době se na stáncích prodává tento sešit o zavařování v MT.
Přikládám foto a jdu shánět :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Karla.C 30. 9. 2009, 14:51
Tak se musím přiznat, že jsem mirovlnému zavařování taky podlehla. Napřed strach, ale po zjištění, že je to opravdu v klidu, jsem se dotoho vrhla. Dělám tak přesnídávky, hruškovej kompot, švestkovej kompot a budu pokračovat dál.Chystám se na okurky. Poznatky: Víčka od přesnídávky žluté s mašinkou mně v mikrovlnce vždy vyletěj a taky takové barevné se symbolem masa.Jinak ostatní dobrý.Samo nejlepší jsou šroubovací víčka. Když se víčko nechytlo, tak jsem to zkusila znova a dobrý. Přesnídávky už jíme a dobrý, ostatní zatím nevím. Už se těším až budem ochutnávat.
Eillee 25. 5. 2011, 11:28
@Karla.C Ty víčka s mašinkou a symbolem masa nejsou na zavařování vhodná, už se po otevření nedají napevno dotáhnout (je to zámerně od výrobce dětské výživy, aby se k dítěti nedostala sklenička, která už někdy dříve byla otevřená a pak zase dotažená)
jitulka78 24. 7. 2009, 21:51
jeee, tak to urcite vyzkousim, sem vcera zavarovala 8 sklinek + 1 zvlast ..., no tak priste :-D :-D
ferdicek21 20. 7. 2009, 22:28
(kytara)
Femina 18. 7. 2009, 14:20
Tak jsem to zkoušela i tak, že jsem meruňky naplnila až nahoru a vodu (studenou) dala jen do poloviny, vůbec jsem to nezavíčkovala a pěnilo to jako hrom. Ovoce tedy vzdávám, ale na okurky nedám dopustit. Super, zvláště tehdy, když máte malý záhon, kde posbíráte vždy jen tak 2-3 sklenky.
Jambi 24. 10. 2009, 0:53
@Femina Podařilo se mi na netu najít záznam té rozhlasové relace s panem Balštíkem k zavařování v MT a on tam říká, že meruňky zavařuje úplně bez bez vody - jen je natlačí do sklenic a zavaří. K těm kompotům zas říkal, že to dělá s Omnia víčky i tak, že je dá do MT odkryté a až vaří, tak je vytáhne a honem zavíčkuje a obrátí dnem vzůru a nechá vychladit. Že prý teplota, která je ve sklenici, která jde do varu v MT je mnohem vyšší, než teplota ve sklenici klasicky zavařované v hrnci a tímto způsobem jsou použít i klasické omnia víčka, která by jinak tlak v MT vyhodil.. To jsem ještě nezkoušela.
Renatel 15. 7. 2009, 23:59
Tak jsem zkoušela už podruhé v tomto roce meruňky a vždycky mi trochu přetekly.Mám šroubovací víčka. Neplnila jsem až nahoru, nechala jsem od vrchu prostor. A ještě to nahoře jakoby pěnilo. Tak nevím,jestli je nemám nechávat třeba míň. Dělala jsem na 800W 4 sklenice 21minut. A ještě : nevíte jestli ty, co mi přetekly se budou kazit? Přeci jenom se tam asi dostal vzduch, já už nevím. Nechala jsem je potom otočené do druhého dne dnem nahoru a netekly. Poraďte prosím *-) (L)
Jambi 16. 7. 2009, 0:39
@Renatel Tak nevím, dělala jsem broskve a meruňky - dala jsem vodu asi 2,5 cm pod okraj a v pohodě. Možná i tím, že jsem nezavařovala okamžitě, jen zavíčkovala a zavařovala pak asi za půlden. Jinak taky nikdy nedávám do mikrovlnky věci zalité horkým vývarem nebo prostě teplé. Vždycky vychlazené. Nevím co poradit .. Ten zelný salát mi taky trochu uběhl - dala jsem ho moc vysoko. Ale sklenici jsem hned dotáhla a obrátila vzhůru nohama až do vychládnutí.
Renatel 16. 7. 2009, 23:54
@Jambi Zalívala jsem studeným,dávala vychladlé. A ještě je mám jakoby rozvařené, tak nevím jestli to tam nemám nechat kratší dobu.Co mám ještě 2sklenice od lońska zavař. v normal. hrnci tak jsou krásné,ale tyto letošní z mikrovlnky jsou jakoby rozměklé,rozvařené, prostě i na pohled takové nijaké. Ne všechny teda, ale většina. *-) (L)
Femina 8. 7. 2009, 17:24
Okurky jsme tak dělali loni všechny a jsou výborné i dnes, ostatní ovoce raději ne. chtěli jsme tak udělat strouhaná jablka a ono to bouchlo a rozprsklo se to po celé mikrovlnce - sklenice zůstala celá, ale ten obsah všude.... Paráda. A to jsme zkoušeli i méně minut. A jak koukám níže, tak přesnídávka nejde taky, on asi bude problém v tom, že je to mňaga prakticky bez vody. Zkoušel někdo ta strouhaná jablka a povedlo se?
Lenpod 8. 7. 2011, 14:40
@Femina Strouhaná jablka jsem zkoušela loni. Jak padala a já si našla čas na 2 - 3 sklenice, tak jsem si je nastrouhala, namačkala do láhve a zavařila. PARÁDA. V zimě do štrůdlu nebo žemlovku... |:o) |:o) |:o)
Jambi 12. 7. 2009, 0:38
@Femina To je divné, já zavařovala houby - pořádně vydušené a v pohodě, kamarádka se odvážila a zavařila koš třešní a já dnes meruňky a broskve :-) Měli jste pořádně dotažené víčka ? Nebo možná byly sklenice naplněné moc po okraj ...
nykytka 7. 7. 2009, 18:51
Jé,to jdu zkusit (Y) (Y) (Y) (Y)mám tu asi tunu třešní na zavaření (L) (L) (L) (L)jsem zvědavá na výsledek ;-) ;-) ;-) ;-)
Bona1 (upraveno) 8. 7. 2009, 12:41
(L) tak právě zkoušíme máme naloženo 7 velkých sklenic s třešněmi mw jede nic nejiskří tak snad to bude v poho :-) děkuji za nápad (L) výsledek na 1 vše ok
kulicka25 (upraveno) 28. 8. 2008, 9:12
:-ojejda taky bych se bála ,že to bude jiskřit a že se mikrovlnka se mnou rozloučí ,to peklo potom doma 8o| Nebo je to kombinace s horkovzduchem? Ale jak tak čtu asi to fakt nejiskří,čím to je???Navíc uzavřené???Každopádně prima nápad (Y)
Jambi 1. 9. 2008, 1:20
@kulicka25 Žádná kombinace s horkovzduchem - klasická mikrovlnka. Taky jsem dávala jako zkušební jednu malou sklenici :-D Dnes už mám tak zavařené okurky, borůvky, kapii, zeleninu na salát. Když zbude guláš, prsknu ho do sklenice a šup do "mrkvovlnky" ^o) :-D (Y)
hajcena 28. 8. 2008, 8:35
Včera jsem zavařovala jablka a musím říct, že super (Y). Vypadá to, že jinak než v mikrovlnce už to dělat nebudu :-$ :-)
Femina (upraveno) 8. 7. 2009, 17:24
@hajcena .
Jambi 1. 9. 2008, 1:25
@hajcena Já jsem taky hrozně spokojená (Y) Okurčičky jsou chřupavé a kupodivu byly chutné už druhý den po zavaření - neodolala jsem a jednu sklenici otevřela - paráda, taky u toho zůstanu :-) (hello)
Lenpod 13. 7. 2012, 8:15
@Jambi Také jsem už třetím rokem moc spokojená s tímto zavařováním okurek. Ze zahrádky nasbírám vždy jen pár sklenic a tento způsob mi vyhovuje (clamp).
martac 9. 8. 2008, 21:06
Tak já jsem také neodolala ;-) a zkusila zavařit tímto způsobem okurky........................a (Y) (Y) Měla jsem všechna víčka nešroubovací a nic zvláštního se nedělo. Děkuji, děkuji za tento tip a (clamp) (clamp)
SyMa 8. 8. 2008, 21:25
Tak jsem nevydržela a dnes vyzkoušela ;-)Naplnila jsem čtyři sklenice švestkama a dvě zavřela šroubovacím víčkem a dvě normálním.Nejdříve jsem to všechno pozorovala z dostatečně bezpečné vzdálenosti......ale potom :-o Vážně nic nejiskřilo, ani nebouchalo (Y)Prostě paráda. Jen z té jedné sklenice s normálním víčkem mi vyteklo na talíř trochu nálevu. Nejspíš jsem ho měla špatně připevněné. :-SPříště budu raději dávat jen šroubovací.Takže super |:o)Děkuji za tento zlepšovák. (clamp)Jo a ještě jsem na netu vyčetla zavařování v myčce.......Nemáte některá zkušenost? :^)
pištíček 9. 8. 2008, 21:14
@SyMa Tak ja som to teda zo zvedavosti vyskusala v umyvacke a je to super bala som sa , ze budu marhule(merunky) rozvarene a moc makke, ale su take podla mna akurat , ja totiz zavaram napriklad konkretne marhule na 60-70 stupnov asi 20 minut normalne v hrnci a nie na 100stupnov .....to len uhorky....a na umyvacke mam najvysiu teplotu 70stup., tak som to riskla, lebo by som musela davat do hrnca dve varky a chcela som ist sa este do obchodu vecer poflakat a takto to bolo naraz sup sup a ked som sa vratila bolo zavarene , a pohare ligotave....neskor dam vediet, ci sa kazia alebo nie (L)
Zrušený účet 15. 8. 2008, 21:39
@pištíček "V umývačke", no to zírám :-o :-o :-o :-D Teda na co lidi ještě nepřijdou... ;-) Ale zajímá mě to a asi to bude i bezpečnější. Já mám na myčce nejdelší program na hodně znečištěné nádobí na asi 2,5 hoďky. Mělo by to být asi těch 70°C. Ale to je dlouho ne? Vytahujete to určitě ven dříve... *-) To není špatný nápad, když je velká várka. Jak dlouho tam máte okurky, nebo nějaké to ovoce? Psala jsem teď do receptu na zavařené okurky v mikrovlnce, jak moje tchýně zavařovala jednu sklinku - dala ji tam studenou - a bouchla ji. Dobrá prda. Já bych do toho nešla ani náhodou, ale ta myčka... *-)
pištíček 16. 8. 2008, 21:30
@ (H)zatial som to skusala len raz s tymi merunkami :-$bolo to tesne pred dovolenkou a uz predtym som zavarala , ale v rure, no a potom ked mi doniesli dalsiu plnu bednu a ja som si potrebovala ist nieco pokupit a zavarania na poslednu chvilu som mala po krk a zrovinka bola u nas diskusia ci to ide aj v myčke, tak som to nastrkala do umyvacky, bez prasku a isla het (C)dala som to tiez na ten program na silne znecistene nadobi a vybrala som to az po skonceni programu, skor nie :-$zatial vypadaju merunky v poriadku a ked sme po mesiaci ochutnavali ani rozvarene neboli, toho som sa bala najviac, boli akurat, teraz cakam a dufam, ze sa kazit nebudu (F)zatial som nic od vtedy nezavarala,nebolo co.... ale ked bude nieco, tak dam vediet...chcem skusit aj uhorky...len ci mi donesu *-)to je otazne
Zrušený účet 18. 8. 2008, 13:04
@pištíček Luci, dík za info. No já už jsem o zavařování v myčce říkala i kámošce a ta se mohla počůrat smíchy, protože o tom taky ještě neslyšela ;-) Je to zajímavé, že vám meruňky v myčce nezměkly a byly tak akorát. Jen by mě teda zajímalo, jak dlouho by tam potom měly být okurky, které jsou tvrdší... *-) Třeba na to někdo přijde a dá vědět :-)
SyMa 10. 8. 2008, 7:57
@pištíček (Y)Jsem moc ráda, že to někdo vyzkoušel. Když budu mít větší várku, tak to určitě frknu do myčky :-) (clamp)
maja007 7. 8. 2008, 15:48
milé maminky, včera jsem to také zkusila, dala jsem do MW dětskou výživu, sklenice 0,3 l, 650W, 5*3minuty by to mělo být a já jsm si řekla je to už teplé dám jen 9 min a co se stalo. Sklenice bouchla, mikrovlnka celá zapráskaná 8-| naštěstí nezničená, no umíte si představit tu radost to čistit. Pak mi bouchla ještě jedna v ruce , když jsem je vytahovala, takže čistit ještě kuchyni, fakt paráda. :'( Takže výše uvedený návod lze možná použít, pouze pokud do MW vkládáte studené sklenice. Raději zůstanu u zavařovaní v troubě, tam si alespoň můžu ohlídat teplotu. :-p
Jambi 9. 8. 2008, 0:10
@maja007 Byla to skutečně sklence 0,3 l nebo sklenička od dětské výživy ?? :-o Ta od výživy je menší !! Já vyzkoušela všechy typy a fungovalo to skvěle - ovšem obsah byl vždy studený. Je možné, že se jednalo o vadu skla.
maja007 12. 8. 2008, 23:30
@Jambi Byla to 0,3, slenice byla celá, ale to víčko odlítlo, bylo úplně nafouknuté a prostě nevydrželo ten tlak. Od té doby už jsem to raději znovu nezkoušela
Pádinka 4. 8. 2008, 13:09
Tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem to......hrozně jsem se tedy bála,ale super - mikrovlnka je celá,řepa výborná......díky (clamp) (clamp) V zavařování mám tedy jasno-pokud toho bude víc,tak to "jistí" sporák http://bucifousek.webgarden.cz/zavareniny/jak-zavarovat-v-horkovzdusne-2.html když po skleničce,tak mikrovlnka..... |:o) |:o)
Jitule64 7. 8. 2008, 11:15
@Pádinka Ahoj Blani, koukám, že jsi spokojená s mým postupem zavařování v horkovzdušné troubě. :-) To jsem moc ráda!!! Už jsi vyzkoušela nebo až toho teda bude víc? Pak mi písni a klidně i pošli fotečku, zařadím ji do galrie návštěvníků. (L) Papa Jitule z receptů. (F)
Uska 30. 7. 2008, 16:58
Já tomu nemohu uvěřit,že to jde a nechtěla bych přijít o mikrovlnku. Opravdu sklenice a normální šroubovací víčka Omnia?
smiduška 30. 7. 2008, 13:40
Díky díky moc ................. letos jsem chtěla na zavařování zanevřít, ale asi to nakonec zkusím. Jen by mě zajímalo, jestli zůstaly okurky krásně křupavé jako z normálního hrnce ............... jestli někdo vyzkoušel, tak napište. Díky (L)
Femina 8. 7. 2009, 17:11
@smiduška JJ, jsou křupavé ještě i po roce
Calimerka 30. 7. 2008, 13:37
víčka jsou přece kovová ?! *-) nejiskří to *-) *-) *-)
Jambi 9. 8. 2008, 0:01
@Calimerka Vyzkoušela jsem už zavařovat zelný salát, borůvky, houby a můžu říct, že to bylo v pohodě (Y)
SyMa 30. 7. 2008, 13:34
No tak to je super. Já nemám zavařovací hrnec, tak už jsem chtěla zkusit klasickou troubu. Ale pokud to jde v mikrovlnce |:o) |:o) Jen prosím vás, jestli jsem to dobře pochopila - ta sklenice 1/3 je malá od výživy? *-)
Jambi 8. 8. 2008, 23:56
@SyMa Pozor !! 0,3 sklenice je jako od velké hořčice ve skle !! Výživa je ještě menší !!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie