Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Čokoládový,první pokus s modelovací hmotou....potřebovala bych rady:-(

0.0
Čokoládový,první pokus s modelovací hmotou....potřebovala bych rady:-(

Potřebné ingredience

Mramorový korpus od Dáši, pařížská šlehačka bílá i tmavá, marmeláda, banány, čokoláda na vaření.

Postup přípravy

Chtěla jsem si vyzkoušet modelovací čokoládovou hmotu nejdřív na této rychlovce pro manžela k narozeninám, protože za 14 dní budu vyrábět něco většího, celočokoládového pro sestru k 35tinám.
Neměla jsem kukuřičný sirup, dala jsem pšeničný. Výsledek - bíla hmota bezvadná, tmavá hmota- hrozná:-( Buď se mi příšerně lepila na ruce, nebo se mi po vytažení z lednice drobila..přidávala jsem sirup a nic:-( Použila jsem čokoládu na vaření Orion. Kolegyně taky vyráběla, použila hořkou Orion a hmota prý super - může v tom být ten problém??Zkusila jsem hmotu i z hotové cukrářské polevy extra bílé(taková ta v sáčku,jen dát do horké vody)a šlo to dobře. Jen po přidání sirupu taky zežloutla:-(( Je nějaký bezbarvý - aby výsledkem byla opravdu bíla hmota? A taky jsem se rozhodla, že teda rozhodně potahovat celý dort nebudu, že bych ho chtěla celý polít čok. polevou. jenže jsem vždycky polívala akorát vršek a moc nevím jak rovnoměrně potřít boky...Je na to nějaký fígl?...speciální poleva, natírat štětcem, stěrkou...nebo jak docílit hladkého čokoládového povrchu stěn?? a může se to podmazat krémem (máslovým, šlehačkovým...)?? Omlouvám se za tolik dotazů, ale jsem trapný amatér, který při pohledu na vaše neskutečné výtvory oprášil svůj starý,skoro zapomenutý, koníček. Mějte se mnou trpělivost - dííííííííííííííky:-))

Na řezu.

Sice už je po vánocích, ale my jíme vánočku celý rok. Recept mám od tchýně - vanočka je taková nadýchaná,srovnatelná s tou z obchodu. Tato je ze 1/4 kila mouky. Pokud budete chtít, recept na ni sem dopíšu.

A nakonec - skláním se před všemi, co dělají nádherné dorty a přitom mají doma malé pomocníky. Nechápu jak to děláte, protože u nás je to skoro o nervy - syn pořád něco ochutnává, odnáší a devastuje - samozřejmě v dobré víře a se slovy toto já mami papat:-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hajcena 13. 1. 2009, 6:34
Děkuji všem za rady (L) (L)
Dermajetics 12. 1. 2009, 18:52
nádhernýýý (F) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
Init 12. 1. 2009, 15:56
Dort je krásný, pokusím se odpovědět na něco z toho, na co se ptáte. Co se týká drobivosti a lepivosti tmavé čokolády, já používám čokoládu jak na vaření, tak obyčejnou tmavou orionku a na jednu stogramovou tabulku dám 2 rovné lžíce sirupu , pšeničný je řidší, tak s tím trošku opatrněji a zatím jsem neměla problém. Pokud chcete čistě bílou modelovací čokoládu, tak asi nejbělejší jsou takové bílé čočky o průměru asi 2 cm (ne ty hotové v obchodech v pytlíkách), kupuji vážené ve specializovaných obchodech, mohou je mít i v některých cukrárnách. S jinou bílou čokoládou nebo polevou mi taky trochu modelka zežloutla.
tchyna 12. 1. 2009, 13:58
Hanko,dortík je nádherný (Y) (Y) (Y) a taky mám doma malého pomocníka a já jsem to vyřešila tak,že zdobím v noci,to mám klid,ale zase si manžel stěžuje že je sám v posteli ;-) ;-) ;-)
hajcena 12. 1. 2009, 14:09
@tchyna Když já v noci spííííííííííííííím |-) jakmile přejde 20tá hodina, nejsem schopná nic udělat a pokládám se do horizontální polohy. Přes den v práci.....no se mnou je to holt těžký.
IJohny 12. 1. 2009, 12:57
Dort je krásný (Y) (Y)Já zatím tuhle modelovací čokoládu nezkoušela. Já si kupovala furt kukuřičný sirupa ten je podle mne teda tmavší než psala paní oproti pšeničnému. Kukuřičný má barvu tmavšího medu a kukuřičný je světle žlutý- teda aspoň ty co mám doma. Ale to je mimo.RADA na potahování celého dortu čokoládou. V cukrárně jsem to dělala a dělalo se to u nás vždy takhle:- na krémem namazaný vychladlý korpus nalejt na hořejšek hodně polevy. Pak dlouhým hladkým nožem stírat polevu ke stranám. Jak to přeteče přes boky na stůl - tak vzít cukrářskou stěrku -neboli kartu a tou to od stolu směrem nahoru k dortu potírat. Čím víc polevy tím se to dělá líp. I na učňáku se to tak učilo, jen s tím rozdílem že u zkoušek se to muselo místo karty dělat nožem. Tak snad to k němčemu bude - ta moje rada. Čím ztuhlejší a chladnější korpus tak topak rychle tuhne ta poleva. Musí se pracovat rychle.
hajcena 12. 1. 2009, 13:47
@IJohny ten krém pod čokoládu - je jedno jaký? nebo musí být máslový jak pod marcipán? Já totiž budu plnit pařížskou šlehačkou - tak jestli mám na obmazání dělat ještě spešl krém?? Jinak moc díky za radu (L) (F)
IJohny 12. 1. 2009, 13:58
@hajcena No já pařížkou šlehačku nepotahovala čokoládou, ale myslím že být může.jen tedy nezaručím jak se to bude dělat. Pokud bude dobře ztuhlá,mělo by to být dobré *-) Já dělala buď šlehačkový nebo čokoládový ;-)kombinaci ne ;-) Takže přeji ať se zadaří :-$
Katuš B. 12. 1. 2009, 12:43
Hani, dortík je přímo neskutečný :-o hned bych si dala, čokoládový já můžu ;-). Jo a mám doma také malého "pomocníčka" a furt jenom užďobává :-D, že se kolikrát divím, že nemám zkažený žaludek a já mám co dávat do formy :-D :-D, ale zas je aspoň sranda a o zábavu postaráno :-)
Zrušený účet 12. 1. 2009, 12:09
Hani dortík máš krásný (clamp) (clamp) (clamp) a růžičky moc povedené (F) (Y). Nejsem sice moc zkušená ale podělím se o své pokusy. Já jsem dělala z čokohmoty růžičky na dort 3x a pokaždé se mi ta hmota taky nepodařila napoprvé. Bílá šla v poho, dělala jsem ji z čokošky Orion i z polevy v sáčku. Modelovalo se s ní pěkně, akorát trošku víc pouští tuk (tak jsem ho občas odsála ubrouskem). Dělala jsem s pšeničným sirupem a pak i s kukuřičným (který je čirý) ale růže nikdy nebyly úplně bílé. :-). Z mléčné čokolády se mi jednou povedla hmota napoprvé a podruhé se drobila, tak jsem ji nahřála v mikrovlnce a přidala sirup a šlo to pak dobře. Tmavé růže jsem dělala z čokolády na vaření Orion, a ta se mi jednou taky nějak nechtěla spojit. Padne tam nejvíc sirupu, na jednu tabulku víc jak dvě polévkové lžíce. Když se drobí, tak ji nahřeju v mikrovlnce a přidám sirup a pořádně prohňácám. Nedávám ji úplně ztuhnout do lednice. Jak se hmota spojí, tak chvilku počkám až přestane pálit a jak je vlažná hned s ní pracuju. Vždycky si rozpracuju jen kousek, rozválím a vykrájím, protože dost rychle tuhne. Dort bych s ní asi nepotahovala, přece jen když ztuhne, tak nevím jak by se pak krájela. ;-). Jinak koukni do receptů k Marcele (Arielll) má tam recepty i rady jak na čokohmotu. (Y)
hajcena 12. 1. 2009, 12:44
@ Díky já se tam dívala, ale asi to bude rukama :-S já zas až tak nespokojená nejsem....ale znáte to, člověk nesmí být se sebou moc spokojený, jinak poleví v úsilí a nemá potřebu se zdokonalovat :-p. Budu zkoušet znova a třeba sama sebe překvapím :-)
Markéta.M 12. 1. 2009, 12:02
krásný dortík (Y) (hello)
Mmyška 12. 1. 2009, 12:00
Hani dortík je nádherný,ale bohužel neporadím s čoko hmotou nemám zkušenosti (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y)
lucii28 12. 1. 2009, 10:42
dortík se ti moc poved je supr (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Suška 12. 1. 2009, 10:08
čokohmotou jsem ještě nedělala, jen si myslím, že kukuřičný sirup je průhledný, tudiž bílá čokoláda zůstane bílá a ten pšeničný je nažloutlý, takže jí zabarví do žluta. Dortík je ale moc hezký (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 12. 1. 2009, 9:56
Ten dort je moc moc moc kráááááásnýýýýýýýýý. Klaním se a (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hajcena 12. 1. 2009, 11:15
@ Vy mně??? :-o :-o :-o :-o To bych snad měla já za Vaše díla (F) (F) (Y)
Lulana 12. 1. 2009, 8:53
já si myslím, že to máte hezký, poradit vám neumím, protože na dorty nemám "kapacitu" :-) ale nemáte se za co stydět, navíc, učený z nebe nespadl. jen tak dál...a ještě líp, jak vy si přejete (silvestr2)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie