Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 59 návštěvníků)

Odlitek, obličejik, postavička, panenka, marcipánová figurka za pár korun

0.0
Odlitek, obličejik, postavička, panenka, marcipánová figurka za pár korun

Potřebné ingredience

Vkládám na přání maminek i sem do receptů. Potřebujeme alobal, sádru, trochu vody a dětem ukradneme nějakou panenku která není moc složitá no a nějakou misečku, nebo třeba menší hrníček Zdravím všechny tvořilky. Jak už uvedly některé maminky v návodech. Je možné použít i jinou samotvrdnoucí hmotu, sádra je ale nejlevnější a tak když se Vám něco nepovede, není to také škody jako u moduritu a podobně. Sáček sádry stojí okolo 10 Kč a nějaké staré figurky a miminka panenky se po nás určitě najdou :-D

Postup přípravy

viz fotečky

Panence ukradneme hlavu (tak mě napadá, pokud máte takové malinké miminko panenku jako tady já, možná by bylo lepší to nechat celé, já jsem totiž původně neplánovala dělat celé komplet tělíčko)

Dáme si do nějaké mističky alobal, vysteleme a nalijeme sádru tak aby jsme měli jistotu že obličejík zasahuje asi jen do poloviny (to kvuli dobre pevnosti odlitku) Já jsem u toho obličejíčku použila tu část ze starého mlýnku na ořechy nebo rohlíky kterou pěchujete ořechy na mletí. Bylo to prostě akorát vyhovující :-D

Obtiskneme takhle obe poloviny hlavy. Ja jsem to nechala cele zatuhnout tak asi po hodince a pul potom je to dostatecne tvrde ta sadra, ale jde asi o to jakou mate vrstvu sadry.

Tady máme odlitek hlavičky hotový.

Dáme si kousek marcipánu ve velikosti hlavičky do potravinářské folie a dáme do jedné poloviny odlitku

x

Přiklopíme druhou polovinou odlitku a hoooodne stlačíme (aby se nám vyformoval obličejíček)

Vytáhneme z formičky, zůstalo nám okolo trochu vytlačeného marcipánu. to odstraňte a vyhlaďte. Já se předem omlouvám, jednak jsem tohle dělala včera o půl jedenácté v noci, kdy jsem dostala šílený nápad vyzkoušet to co mi už dlouho sedělo v hlavě a jednak proto že mi došla sádra, takže bohužel jsem musela dál hoooodně improvizovat a vzhledem k tomu že nejsem zdatná modelařinka, tak to není dál už moc vzhledné a taky jsem spěchala.

Máme "vyhlazenou" hlavičku a tím pádem mi to včera stačilo :-D tohle je část kterou nemám moc ráda při tvoření a moc mi nejde. Postavičky jsou moje ZÁHUBA :-D

Tak a ted jsem se dostala do fáze kdy mi bohužel došla sádra, takže jsem už bohužel nemohla udělat druhou polovinu tělíčka. Ale jak vidíte tak to jde. Opět stejný postup jako u hlavičky.

Opět potravinářská folie.

Ale už to nemám čím přiklopit, takže teď začne modelařina která mi tak nejde. (Jakmile se dostanu někam do obchodu tak slibuju že koupím sádru a dodělám to :-D )

Máme prdelku :-D

opatrně obřežeme vzniklý tvar.

No a dotvarujeme a pak uz naaranžujeme podle toho jak co potřebujeme. Nevím jestli Vám to k něčemu bude, ale dají se takhle udělat naprosto různé postavičky, než kupovat to předražené z cukrářských firem, tak se přiznám že tohle je pro mě levnější, vlastně pytlík sádry stojí okolo deseti korun a uděláte z toho spoooooooooousty postaviček. Už jsem prolezla malému pokoj a našla jsem různé postavičky do Kinder, protože jestli jste si někdy všimly, většina jsou totiž taky odlitky, a tak nejsou moc složité a dají se "obtisknout" a pak už stačí jen nabarvit a je to. Já Vám ani nebudu ukazovat jak panenka nakonec dopadla, jak jsem byla už unavená tak jsem to odflinkla ale pokud budete mít někdo chuť to vyzkoušet, tak dejte ke komentářům odkaz na svůj výtvor, určitě tím pomůžete spoustě cukrařinkám co si potom ulehčí "život" s postavičkama. :-D

Ještě Vám chci ukázat formičky, které jsem si koupila na odlévání. Je to sice určeno pro sádru ale když tam použijete potravinářskou folii, máte nezměrné množství figurek a tyto odlitky stojí jenom 25 kč celé platíčko a můžete si vybrat co chcete. Já si nakoupila úplně všechny, člověk nikdy neví co by se mohlo hodit.



http://www.vytvarnehracky.cz/hracky/odlevani-ze-sadry/

forma na odlitky Mají různé odlitky, pejsky, zvířátka na farmě, letadla, autíčka, vláčky, ovoce, kytičky, a td,

jiný pohled

Ještě mám pro Vás tip, když rozeberete nějakou postavičku, panenku tak můžete získat odlitky rukou a nohou zvlast. Například takové ty minibarbiny co bývaly.
Tahle fotografie je ze stránek www.ceske-formicky.cz Mají úplně skvostné ceny i na špičky na zdobení, vedou i patchwork a taky gelové barvičky za velmi výhodné ceny.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ťorven 20. 3. 2013, 14:41
Děkuji za zprávičku, v pátek se do toho pustím ,-) Koupila jsem si Smartflex na potažení a chci z něho i vyzkoušet nějakou figurku. Jinak jsem si na nečisto vyzkoušela svůj recept na hmotu, kterou jsem potáhla dort a šla krásně a chuťově moc dobrá, Smartflex jsem koupila ze zvědavosti jak chutná a jsk se mi s ním bude pracovat, abych mohla porovnat. Můj recept je 100g suš.mléka polotučného, 100 g cukru m. a 1 bílek, ten přidávám postupně, no a samozřejmě mandlové aroma. Ještě jednou díky, Silva
Ťorven 4. 3. 2013, 16:16
Můžu se zeptat ..., jsem asi brzda :-) Do těch formiček na sádrové odlitky dám potr.fólii a namačkám marcipán, abych měla ozdobičku? Mám to nechat s marcipánem ztuhnout, aby to šlo dobře ven? A prosím ještě, jakou marcioánovou hmotu máte osvědčenou? Omlouvám se, že jsem to nepochopila a díky :-$ :-S
Makka 17. 3. 2013, 21:25
@Ťorven Dobrý večer Silvi, omlouvám se že píši až dneska, nevšimla jsem si komentáře, je lepší psát vzkaz. Je to tak jak píšete, natlačíte a ono to udělá tvar, potom můžete vytáhnout a nechat, pokud máte dobrou hmotu, tak tvar zůstane, mě se osvědčila z těch domácích hmot tato - http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094 od Zdeničky, je super no a nebo pak kupované hmoty. Například white icing, nebo pravý marcipán, decorfondant atd atd, je jich dneska už opravdu spousta. Ať se daří Markéta
Matuka (upraveno) 20. 5. 2010, 23:02
Dobry den, mozem sa spytat, kde dostat tieto formy na odliatky?Su super! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Hanijava 28. 2. 2010, 21:06
Nádhera (Y), to by mě vůbec nenapdlo :-S Připojuji se k dotazu Andreji, můžete nám prosím poradit :-o Díky a krásný zbytek neděle (L) Hanka
Ajucha23 27. 2. 2010, 22:51
Teda Markét, úžasný (clamp) já se chystám na svůj vůbec první dortík /jsem zvědavá jak vůbec dopadne výroba marcipánu/,ale už teď vím, že na modelování vůbec nejsem, takže vyzkouším udělat formičky ze sádry dle vás. Jsem fakt úplný začátečník,tak bych se ráda zeptala, je možné marcipán domalovávat obyč potravinářskýma barvama naředěnýma s alkoholem? *-) Děkuju a hezký večer (hello)
Makka 3. 3. 2010, 10:19
@Ajucha23 Andrejko, můžete použít jak gelové barvy tak i sypké já ředím slivovicí nebo vodkou, podle toho co je zrovna po ruce, u téhle postavičky, přímo na tu hlavu co tam je domalovaná jsem to udělala tak, že jsem nejdřív udělala hlavu ze základního marcipánu a až potom jsem domalovala jak barvu obličejíčku tak vlasy oči a pusu. Přeju at se daří. Nevím jak komu ale mě se teda zatím povedly vytáhnout všechny ruce a hlavy co jsem zkoušela odlít, ale někdo tu psal že to nejde, tak možná by bylo lepší použít ten modurit, ale já jsem opravdu s tou sádrou spokojena. (K) (L) (L) (L) (L)
Blanka II 2. 3. 2010, 14:58
@Ajucha23 Na domalovávání doporučuju použít potravinářské barvy Kovandovi(mají je např.v Tescu).Jiné jsou s přídavkem soli a ovlivnilo by to chutˇ marcipánu.Jinak rozmíchat v trošce alkoholu,aby marcipán nebyl moc měkký.
wictorie 26. 2. 2010, 13:59
Mě figurky ze sádry nešly vyndat :-( Takže to zkusím znovu, ale doporučuji něčím figurky pomazat než jí vtlačíte do sádry, teď to jdu rozmlátit, abych figurku dostala ven.
Makka 27. 2. 2010, 9:42
@wictorie Tak teda nevim kde je chyba. Ja jsem zkousela ted uz druhou panenku je uplne jina nez ta v postupu (taková gumovější) a sla mi taky pekne ven. Tak treba jeste mozna sadra. Ja jsem ted pouzila sadru z Hornbachu HET ale predtim to byla uplne jina obycejna a levnejsi a taky mi to slo. (F)
Andik15 26. 2. 2010, 11:54
:-o Tak tedy, to je naprostá bomba... Co chytré hlavičky nevymyslí... ,-) (Y) Rozhodně taky vyzkouším a děkuji za supr nápad
Mirísek 23. 2. 2010, 22:19
Markéto vy jste fakt dobrá, jsem absolutní kopyto na modelování, tohle mi vytrhne trn z paty. Do origoš formiček se mi teda nechtělo, je to drahý jak šlak. Tohle je fakt super. Dík moc!!!
trala 17. 2. 2010, 16:42
(Y)nádhera, děkuji za rady (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) (F)
pavlus1985 16. 2. 2010, 17:21
Dobrý den Makétko, super nápad (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Jen mám problém s vytahováním figurky *-) *-) *-) Jak to děláte? Jen vtisknete a oděláte, oděláváte, když to není úplně tuhé a nebo až to pořádně zatvrdne? Bála jsem se, aby mi to tam nezatvrdlo, tak jsem to vytahovala v polotuhém stavu a rozzlámalo se mi to *-) *-) *-)
Makka 16. 2. 2010, 19:27
@pavlus1985 Pavli já jsem to nechala zatuhnout asi tak hodinu a půl možná i dvě hodinky mělo by to zatvrdnout. Vytáhla jsem to v pohodě. Šlo to krásně, mám panenku takovou jakoby z plastu. Můj bráška se divil že jsem to nemusela ničím mazat, možná že třeba kdyby se to namazalo olejíčkem, ale já to fakt nemazala ničím a nechala jsem to zatuhnout. Ale maminky tu psali že používají modurit, tak to zkuste a zapečte to potom abyste měla formičku. (nevím ted jestli to psali v receptech nebo v návodech) Dejte vědět jak jste dopadla. Markéta
pipinkajana 15. 2. 2010, 16:55
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) tak tohle je skvělé a další postřehy od ostatních jsou taky k nezaplacení!!! vy jste ale hlavičky!!! (L) tuhle panenku vedu...brzy vyzkouším.... jen mám malý dotaz...už jsem se dvakrát pokoušela barvit gelovkama marcipán...jenže i druhý den byl povrch mokrý...a barva pouštěla...používám klasiku s alkoholem (vodka)...máte nějaký tip? radu?... díky moc... (L)
GabkaJ 27. 2. 2010, 14:15
@pipinkajana Jani, na jakou hmotu to bylo? Měla jsem podobný problém s Pastou Damou a posléze jsem podobné zkušenosti vyčetla i zde na MMB.
Makka 15. 2. 2010, 20:00
@pipinkajana No já použila slivovici a je to suché dá se na to v pohodě sahat a nenechává to ani obarvené prsty.
jazavka 11. 2. 2010, 11:13
...super...urcite sa to hodi...dakujem za nazornu ukazku... (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
gabsa 11. 2. 2010, 10:30
moc děkuji určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
liba1963 10. 2. 2010, 22:36
(Y)Markétko,děkujem za skvělý nápad!!!!!!!!!! (Y) (Y) (clamp) (clamp)
tetinka 10. 2. 2010, 20:42
super,super,super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
žabada 10. 2. 2010, 7:08
Bezvadný nápad, jste moooc šikovná (Y) (Y) (Y)
zuza1510 10. 2. 2010, 0:11
supr věc,už jsem to vyzkoušela na ksichtíku mašinky Tomáše,a hned vypadal dortík opravdově :-))a jestli máte doma ještě adventní dětské čokoládové kalendáře, můžete je použít taky,obrázky jsou sice malinké,ale ozdůbky se hodí. (Y)
jitkaad 9. 2. 2010, 22:19
Perfektní (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)a já ještě přidám, že taky prodávají v potravinách takové želatinové příšerky, od pirátů po hmyzí havěť a pak ten obal může posloužit taky (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)a zabijete dvě mouchy jednou ranou, dítko má mňamku a vy "udělátko" (hello)
Makka 9. 2. 2010, 23:10
@jitkaad To je skvělý nápad. Po tom se musím kouknout. (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)
Jana Bortovka 9. 2. 2010, 22:09
Děkuji za návod je to super , zkusím někde sehnat miminko a sádru a určitě to zkusím. Ještě se optám jak a čím potom na marcipán malujete.Mám gelové barvy pujdeto ? (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Makka 9. 2. 2010, 22:59
@Jana Bortovka Jani používám gelovku smíchanou s bílým alkoholem (vodka, slivovice) určitě Vám by to šlo i s obyčejnýma barvičkama od Kovandů (L)
annav 9. 2. 2010, 22:07
Markéto, to je suprovní nápad s výrobou vlastní formičky. Jste hodná, že se o své nápady dokážete rozdělit i s ostatními. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie