Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 248 návštěvníků)

Poctivý domácí pampeliškový med

0.0
Poctivý domácí pampeliškový med

Potřebné ingredience

300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.

Postup přípravy

Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.

300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat

Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.

Toto množství je ze dvou dávek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

tomtyna 1. 5. 2011, 14:59
Dobrý den Haničko dnes jsem udělala váš med a je naprosto vynikajícíííííííííííííííííííííííí (L) (L) (L) (clamp) (clamp)díky za vložení receptu i dětem moc chutná a je pěkně hustej (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) díky Mirka (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
vevercak78 (upraveno) 2. 5. 2011, 13:43
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) pampelišky už se vaříí :-) jsme zvědavá,jak se mi povede :-) ještě nikdy jsem med nedělala.
marjanka1 10. 6. 2010, 11:08
TAK JÁ MÁM HOTOVO, VAŘILA JSEM HODINU A PŮL A NETUHNUL..TAK JSEM TO PROSTĚ NALILA DO SKLENIC..A EJHLE..MÁM HO PĚKNĚ TUHÝ, V KLIDU HO NAMAŽU I NA CHLEBA A CHUTOVĚ JE ÚŽASNÝ.... :-$
Yla 4. 5. 2011, 14:17
@marjanka1 Dobrý den, mám dotázek. Včera jsem dovařila med-brala jsem že je tekutý,když je teplý,ale dnes už je studený a je pořád tekutý-za jak dlouho Vám ztuhnul? :^)
marjanka1 10. 5. 2011, 10:00
@Yla iLONO MĚ ZA CHVÍLY..JÁ HO DALA DO LEDNICE A DRUHÉHO DNE BYL TUHÝ...
blabolka 28. 5. 2010, 18:26
dobrý den,taky jsem před chvílí zkoušela..ale nevím,jak je to možné...po hodině a půl jsem měla sirup stále řídký..ani nepěnil..nevíte,co jsem udělala špatně?chuťově je tedy famozní..ale opravdu vodový...co s tím???díky šárka
Jitule64 30. 5. 2010, 16:59
@blabolka Šárko, já ho dělám takhle: http://bucifousek.webgarden.cz/domaci-medicina/pampeliskovy-med-2.html a vždy se povedl, zkuste. :-)
jasule 28. 5. 2010, 23:21
@blabolka Tak to netušim,bohužel :-(((( :-| (L) (L)
calexaci 26. 5. 2010, 20:33
(L) (L) (L) (L) Mooooooc děkuji za receptík včera jsem ho udělala podle vás a je naprosto perfektní (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).Dětičky si ho oblíbyli hned co mi zbylo v hrnci snědly a mají po rýmě ještě jednou moooooc děkuji (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
jasule 27. 5. 2010, 12:31
@calexaci Tak to jsem ráda!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)dětem posílám pusu
Paluna 25. 5. 2010, 19:33
Tak jsem neodolala a vyzkoušela, i když med nemusím - tohle je lahůdka... (L) (L) Nemám ho asi tak žlutý jako vy, ale to nevadí a moc děkuji za receptík (clamp) (clamp) (clamp)
jasule 27. 5. 2010, 12:32
@Paluna Jsem ráda,že se povedl |:o) |:o) (L) (L) (hello) (hello)
tyleka 22. 5. 2010, 0:12
Něco dělám jinak - otrhávám zelený zákrov, je to hrozná práce, dělávám dvojitou dávku. Zase se ale při tom mohou květy vyklepat a zbavit broučků... Ale tady se to vaří i se zelení, tak to možná zkusím.
tyleka 22. 5. 2010, 0:09
Já dělám "pampemed" podle kuchařky Plané rostliny v kuchyni/D. Lánská, jenom jsem před 18 lety omylem zaměnila gramy za kusy květů. Ale stejně to funguje: 250 květů přeleju 1,5 l vroucí vody, nechám stát, druhý den přecedím, vymačkám, přidám 1 citrón, 1 pomeranč, 1,5 kg cukru a vařím do zhoustnutí. některý rok se mi stane, že ode dna začne med krystalizovat - to je taková krása, tvoří se velikánské ostré tenké krystaly, takovou sklenici si v kuchyni na chvíli postavím proti světlu v oknu a kochám se.
cicia69 19. 5. 2010, 9:05
Já ho vařím podobně, déle a můj je hodně hustý, ale zkusím i ten váš :-)). Líbí se mi ten pomeranč :-)), dobrý nápad!
Leňucha7 15. 5. 2010, 20:35
Tak mě to nedalo a pro svou jednoduchost jsem tento receptík zkusila také :-) Vše jsem dělala dle návodu, jen jsem u cukru dala 1/3 hnědého, zbytek stejně. Ale nevím kde se stala chyba ,-) ale mě se tak trošku nepovedl. :^) Ve 3/4 hoďky mě to začalo pěnit, míchala jsem neustále, pak vypla vše podle plánu ale už při naléváni to bylo poněkud husté. Ráno jsem si s radostí chtěla namazat chlebíček ale nešlo to ,-) ,-) ,-) asi to mám hodně zkaramelizovaný, moc tmavý a táhne se to jako hodně hustý lepidlo, zůstaně to i stát a je to jako sklo 8o| To se určitě nikomu ještě nepovedlo :-) Takže musím rychle nasbírat dalších 300 pampelišek a honem honem druhý pokus (Y) Ještě jsem se chtěla zeptat jak dlouho to vydrží takle uskladněný?Asi ho bude lepší skladovat v ledničce? A příště asi vypnout než začne pěnit, nebo ho vaříte dál i s pěněním? Díky, Lenka.
Zdenka777 19. 5. 2010, 9:32
@Leňucha7 Leni,mi se to stalo napoprvé také a vylila jsem sklenice znovu do hrnce,přidala vodu podle potřeby,chvilinku povařila a byl super....teď už vím,že jakmile začne při míchání pěnit,je hotovo...Zdenka
klaryna 6. 5. 2013, 19:12
@Zdenka777 ÁÁ Á tak už vím kde u mne nastala chyba ,-) ,-) ,-) začalo mi to po 15min pěnit ale nechala sem to aspon ještě dalších 15 min vařit a taky ho mám hustej jako plase ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) tak to zkusím teda přelít jak píšete (F) (F) (F)
jasule 16. 5. 2010, 17:28
@Leňucha7 :-| :-|Tak to me mrzi,ja to varila na indukci na sestku na mirno,penilo me to taky a varila jsem mozna i pres hodku,porad se me to zdalo vodnate a najednou se to zacalo lepit na steny tak jsem to vypla a je to super.tak nevim,kde se stava maminkam chyba,ja ho delala poprve hned se povedl. |:o) |:o) (L) (L)
Leňucha7 26. 7. 2010, 13:41
@jasule Vracím se po čase jen nahlásit že druhý pokus už byl lepší :-) sice trošku obrácený problém, více tekutější i po vystydnutí ale nám to nějak neva. Takže příští rok určitě zkouším znova a určitě to jednou vychytám (Y) (Y) (Y) Jen ještě nevím to skladování *-) *-) *-) jednu déle otevřenou skleničku jsem musela vyhodit, byla strašně kalná, ostatní oká, tak jsem je raději dala do ledničky a tam se zatím zdají v pořádku. Za receptík děkují (Y) (Y) (Y) (F)
sonka222 16. 5. 2010, 8:19
@Leňucha7 Leni, mě se stalo to samé, také nevím, kde jsem udělala chybu, asi jsem dlouho vařila...Ale znovu už to zkoušet nebudu. (N)
lase 14. 5. 2010, 18:17
Nádhera (Y)
krhak 12. 5. 2010, 18:55
(Y) (Y) (Y)taky jsem dělala pampeliškový a ted vařím ze smrkových výhonků (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
kopre.tina 13. 5. 2010, 10:29
@krhak Med ze smrkových výhonků? To slyším prvně.... Nebyl by recept? Jinak pampeliškový dělám taky, ale květů sbírám 2000, je nás drobet víc :-).Nejvíce ho přidávám do čaje, do zeleninových salátů či do něj nakládám maso (zajic)
Pitris. 12. 5. 2010, 18:34
Taky jsme minulý víkend chodili po louce a sbírali květy pampelišek. Ale na pálenku... (smich)
Edutka 12. 5. 2010, 18:29
Vypadá to lákavě,ale co děláte s černými broučky co jsou v květech *-) probírat 300 květů ? :^)
PavliBP 14. 5. 2010, 18:10
@Edutka ano, buď nechat chvíli na novinách a nebo namočit do vody a propláchnout
IRIS128 12. 5. 2010, 18:49
@Edutka *-)v nejakem jinem receptu bylo vysypat na noviny a snad do druheho dne nechat vylezt *-)
ypetulka 12. 5. 2010, 18:07
holky, já nevím, mě trochu odrazuje ten cukr - na litr vody jedno kilo... *-), asi zůstanu u toho včelího (L) (L) (L)
PavliBP 14. 5. 2010, 18:12
@ypetulka ale když si lžičkou osladíte čaj, tak tam toho cukru zase tolik není a je to určitě zdravější než dát do čaje samotný cukr (radost)
danis 13. 5. 2010, 8:44
@ypetulka ono to slovíčko med v tomto případě prostě není na místě...je to cukerný roztok s výtažky z květů pampelišek, medu je to podobné jen konzistencí, včelý med je jednoznačně nej (Y) (Y) možná by to šlo alespoň z třtinového cukru než z bílého....
Jandík 12. 5. 2010, 22:16
@ypetulka mě to tedy neodrazazuje a rozhorně vyzkouším (L)
KUZNKA 12. 5. 2010, 19:27
@ypetulka já mám recept - osvědčený, kde jsou dokonce 2 kg, proto se mi tento zamlouvá více ,-), tak ho určitě vyzkouším
barulinek 12. 5. 2010, 15:31
tak jsem dělala před nedávnem vlastně stejně jak vy,ale s tím,že se mělo vařit dvě hodiny a já měla med jak karamel tom hrnci to pěnilo jak psali i v návodu a hustota nějak nebyla vidět až teda pak . :´( 8-| ,tak vyzkouším teda povařit jen tu hodinu.díky za receptík
Ivuliberuli 12. 5. 2010, 14:06
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
Darrrka 12. 5. 2010, 12:38
Nádhera, jdu do toho taky! (Y) Děkuji! (L)
lucka030 12. 5. 2010, 12:08
Já mám recept na pampelišák s jitrocelem- je to vpodstatě stejné, jen se přidá ke květům hrst pokrájených jitrocel. listů...miluju ho do čajíku...a používám někdy i do marcipánu místo pšen. sirupu! (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (hello)
blabolka 12. 5. 2010, 11:58
díky za recept,jdu na to!!..už se mi sbíhají sliny... :-) :-p (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie