(recept
si oblíbilo 248 návštěvníků)
Poctivý domácí pampeliškový med
Potřebné ingredience
300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.
Postup přípravy
Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat
Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.
Toto množství je ze dvou dávek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
tomtyna
(upraveno)
1. 5. 2011, 14:59
Dobrý den Haničko dnes jsem udělala váš med a je naprosto vynikajícíííííííííííííííííííííííí díky za vložení receptu i dětem moc chutná a je pěkně hustej díky Mirka
vevercak78
(upraveno)
2. 5. 2011, 13:43
pampelišky už se vaříí jsme zvědavá,jak se mi povede ještě nikdy jsem med nedělala.
marjanka1
(upraveno)
10. 6. 2010, 11:08
TAK JÁ MÁM HOTOVO, VAŘILA JSEM HODINU A PŮL A NETUHNUL..TAK JSEM TO PROSTĚ NALILA DO SKLENIC..A EJHLE..MÁM HO PĚKNĚ TUHÝ, V KLIDU HO NAMAŽU I NA CHLEBA A CHUTOVĚ JE ÚŽASNÝ....
Yla
(upraveno)
4. 5. 2011, 14:17
@marjanka1
Dobrý den, mám dotázek. Včera jsem dovařila med-brala jsem že je tekutý,když je teplý,ale dnes už je studený a je pořád tekutý-za jak dlouho Vám ztuhnul?
marjanka1
(upraveno)
10. 5. 2011, 10:00
@Yla
iLONO MĚ ZA CHVÍLY..JÁ HO DALA DO LEDNICE A DRUHÉHO DNE BYL TUHÝ...
blabolka
(upraveno)
28. 5. 2010, 18:26
dobrý den,taky jsem před chvílí zkoušela..ale nevím,jak je to možné...po hodině a půl jsem měla sirup stále řídký..ani nepěnil..nevíte,co jsem udělala špatně?chuťově je tedy famozní..ale opravdu vodový...co s tím???díky šárka
Jitule64
(upraveno)
30. 5. 2010, 16:59
@blabolka
Šárko, já ho dělám takhle: http://bucifousek.webgarden.cz/domaci-medicina/pampeliskovy-med-2.html a vždy se povedl, zkuste.
jasule
(upraveno)
28. 5. 2010, 23:21
@blabolka
Tak to netušim,bohužel (((
calexaci
(upraveno)
26. 5. 2010, 20:33
Mooooooc děkuji za receptík včera jsem ho udělala podle vás a je naprosto perfektní .Dětičky si ho oblíbyli hned co mi zbylo v hrnci snědly a mají po rýmě ještě jednou moooooc děkuji
jasule
(upraveno)
27. 5. 2010, 12:31
@calexaci
Tak to jsem ráda!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dětem posílám pusu
Paluna
(upraveno)
25. 5. 2010, 19:33
Tak jsem neodolala a vyzkoušela, i když med nemusím - tohle je lahůdka... Nemám ho asi tak žlutý jako vy, ale to nevadí a moc děkuji za receptík
jasule
(upraveno)
27. 5. 2010, 12:32
@Paluna
Jsem ráda,že se povedl
tyleka
(upraveno)
22. 5. 2010, 0:12
Něco dělám jinak - otrhávám zelený zákrov, je to hrozná práce, dělávám dvojitou dávku. Zase se ale při tom mohou květy vyklepat a zbavit broučků... Ale tady se to vaří i se zelení, tak to možná zkusím.
tyleka
(upraveno)
22. 5. 2010, 0:09
Já dělám "pampemed" podle kuchařky Plané rostliny v kuchyni/D. Lánská, jenom jsem před 18 lety omylem zaměnila gramy za kusy květů. Ale stejně to funguje: 250 květů přeleju 1,5 l vroucí vody, nechám stát, druhý den přecedím, vymačkám, přidám 1 citrón, 1 pomeranč, 1,5 kg cukru a vařím do zhoustnutí. některý rok se mi stane, že ode dna začne med krystalizovat - to je taková krása, tvoří se velikánské ostré tenké krystaly, takovou sklenici si v kuchyni na chvíli postavím proti světlu v oknu a kochám se.
cicia69
(upraveno)
19. 5. 2010, 9:05
Já ho vařím podobně, déle a můj je hodně hustý, ale zkusím i ten váš ). Líbí se mi ten pomeranč ), dobrý nápad!
Leňucha7
(upraveno)
15. 5. 2010, 20:35
Tak mě to nedalo a pro svou jednoduchost jsem tento receptík zkusila také Vše jsem dělala dle návodu, jen jsem u cukru dala 1/3 hnědého, zbytek stejně. Ale nevím kde se stala chyba ale mě se tak trošku nepovedl. Ve 3/4 hoďky mě to začalo pěnit, míchala jsem neustále, pak vypla vše podle plánu ale už při naléváni to bylo poněkud husté. Ráno jsem si s radostí chtěla namazat chlebíček ale nešlo to asi to mám hodně zkaramelizovaný, moc tmavý a táhne se to jako hodně hustý lepidlo, zůstaně to i stát a je to jako sklo To se určitě nikomu ještě nepovedlo Takže musím rychle nasbírat dalších 300 pampelišek a honem honem druhý pokus Ještě jsem se chtěla zeptat jak dlouho to vydrží takle uskladněný?Asi ho bude lepší skladovat v ledničce? A příště asi vypnout než začne pěnit, nebo ho vaříte dál i s pěněním? Díky, Lenka.
Zdenka777
(upraveno)
19. 5. 2010, 9:32
@Leňucha7
Leni,mi se to stalo napoprvé také a vylila jsem sklenice znovu do hrnce,přidala vodu podle potřeby,chvilinku povařila a byl super....teď už vím,že jakmile začne při míchání pěnit,je hotovo...Zdenka
klaryna
(upraveno)
6. 5. 2013, 19:12
@Zdenka777
ÁÁ Á tak už vím kde u mne nastala chyba začalo mi to po 15min pěnit ale nechala sem to aspon ještě dalších 15 min vařit a taky ho mám hustej jako plase tak to zkusím teda přelít jak píšete
jasule
(upraveno)
16. 5. 2010, 17:28
@Leňucha7
Tak to me mrzi,ja to varila na indukci na sestku na mirno,penilo me to taky a varila jsem mozna i pres hodku,porad se me to zdalo vodnate a najednou se to zacalo lepit na steny tak jsem to vypla a je to super.tak nevim,kde se stava maminkam chyba,ja ho delala poprve hned se povedl.
Leňucha7
(upraveno)
26. 7. 2010, 13:41
@jasule
Vracím se po čase jen nahlásit že druhý pokus už byl lepší sice trošku obrácený problém, více tekutější i po vystydnutí ale nám to nějak neva. Takže příští rok určitě zkouším znova a určitě to jednou vychytám Jen ještě nevím to skladování jednu déle otevřenou skleničku jsem musela vyhodit, byla strašně kalná, ostatní oká, tak jsem je raději dala do ledničky a tam se zatím zdají v pořádku. Za receptík děkují
sonka222
(upraveno)
16. 5. 2010, 8:19
@Leňucha7
Leni, mě se stalo to samé, také nevím, kde jsem udělala chybu, asi jsem dlouho vařila...Ale znovu už to zkoušet nebudu.
lase
(upraveno)
14. 5. 2010, 18:17
Nádhera
krhak
(upraveno)
12. 5. 2010, 18:55
taky jsem dělala pampeliškový a ted vařím ze smrkových výhonků
kopre.tina
(upraveno)
13. 5. 2010, 10:29
@krhak
Med ze smrkových výhonků? To slyším prvně.... Nebyl by recept? Jinak pampeliškový dělám taky, ale květů sbírám 2000, je nás drobet víc .Nejvíce ho přidávám do čaje, do zeleninových salátů či do něj nakládám maso
Pitris.
(upraveno)
12. 5. 2010, 18:34
Taky jsme minulý víkend chodili po louce a sbírali květy pampelišek. Ale na pálenku...
Edutka
(upraveno)
12. 5. 2010, 18:29
Vypadá to lákavě,ale co děláte s černými broučky co jsou v květech probírat 300 květů ?
PavliBP
(upraveno)
14. 5. 2010, 18:10
@Edutka
ano, buď nechat chvíli na novinách a nebo namočit do vody a propláchnout
IRIS128
(upraveno)
12. 5. 2010, 18:49
@Edutka
v nejakem jinem receptu bylo vysypat na noviny a snad do druheho dne nechat vylezt
ypetulka
(upraveno)
12. 5. 2010, 18:07
holky, já nevím, mě trochu odrazuje ten cukr - na litr vody jedno kilo... , asi zůstanu u toho včelího
PavliBP
(upraveno)
14. 5. 2010, 18:12
@ypetulka
ale když si lžičkou osladíte čaj, tak tam toho cukru zase tolik není a je to určitě zdravější než dát do čaje samotný cukr
danis
(upraveno)
13. 5. 2010, 8:44
@ypetulka
ono to slovíčko med v tomto případě prostě není na místě...je to cukerný roztok s výtažky z květů pampelišek, medu je to podobné jen konzistencí, včelý med je jednoznačně nej možná by to šlo alespoň z třtinového cukru než z bílého....
Jandík
(upraveno)
12. 5. 2010, 22:16
@ypetulka
mě to tedy neodrazazuje a rozhorně vyzkouším
KUZNKA
(upraveno)
12. 5. 2010, 19:27
@ypetulka
já mám recept - osvědčený, kde jsou dokonce 2 kg, proto se mi tento zamlouvá více , tak ho určitě vyzkouším
barulinek
(upraveno)
12. 5. 2010, 15:31
tak jsem dělala před nedávnem vlastně stejně jak vy,ale s tím,že se mělo vařit dvě hodiny a já měla med jak karamel tom hrnci to pěnilo jak psali i v návodu a hustota nějak nebyla vidět až teda pak . ,tak vyzkouším teda povařit jen tu hodinu.díky za receptík
Ivuliberuli
(upraveno)
12. 5. 2010, 14:06
Darrrka
(upraveno)
12. 5. 2010, 12:38
Nádhera, jdu do toho taky! Děkuji!
lucka030
(upraveno)
12. 5. 2010, 12:08
Já mám recept na pampelišák s jitrocelem- je to vpodstatě stejné, jen se přidá ke květům hrst pokrájených jitrocel. listů...miluju ho do čajíku...a používám někdy i do marcipánu místo pšen. sirupu!
blabolka
(upraveno)
12. 5. 2010, 11:58
díky za recept,jdu na to!!..už se mi sbíhají sliny...