Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 138 návštěvníků)

Obyčejný žitný chleba

0.0
Obyčejný žitný chleba

Potřebné ingredience

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3973, OPROTI PUVODNIMU RECEPTU jsou suroviny takto: ....350 ml vody,
3 lžíce oleje,
1 lžíce octa,
2,5 lžičky soli,
600 g žitné chlebové mouky,
2 lžičky drceného kmínu,
2 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy

Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně na program "kynuté těsto". Suroviny dáváme do pekárny v uvedeném pořadí. Po cca hodinovém kynutí v pekárně přemísíme na vále, vytvarujeme bochník a necháme na teplém místě ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pak bochník překlopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme 45 minut při 190 stupních Celsia. Nezapoměňte do trouby vložit i kastrolek s vodou, aby se chlebík příliš nevysušoval. Po upečení chleba opět potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout.

Celý postup můžeme samozřejmě svěřit domácí pekárně na program "základní".

Snazila jsem se vyfotit detail nadychanosti, co mi fotoaparat dovolil (nemam na to vhodny objektiv). Opravdu jsem dala 100% zitnou mouku, rady, ze by mel chleba obsahovat nejakou bilou hladkou, aby se zadarilo jsou plane, od zacatku, co mam pekarnu hledam ten spravny recept na zitny chleba a tento, zda se, se dari a nema zadne komplikovane ingredience. Priste chci zkusit pridat drozdi, ale i tak je vyborny - na fakt, ze je opravdu zitny. Oproti psenicnemu je vsak stale hutnejsi. Tot i odpoved na dotaz v komentarich.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

horys76 14. 2. 2020, 13:29
Mohu potvrdit že je opravdu tuze dobrý. Sice já sem namíchala žitnou se špaldovou. Chuťově je jemnější a hlavně neustává taková kyselá pachuť na jazyku jako u kupovaného. Velké díky za recept.
ondra457 27. 1. 2017, 13:33
Dobrý den, cukr nedáváte nebo jste ho zde zapomněli zmínit? Děkuji.
capice123 28. 1. 2019, 13:27
@ondra457 K sušenému droždí cukr být nemusí, ke kostičce ano
Aemelie 1. 3. 2017, 19:29
@ondra457 Dobrý den Ondro, dnes jsem zadělala těsto v pekárně a krásně nakynulo i bez cukru
Bau jahu 28. 5. 2015, 22:11
Hezký večer, tak jsem ho taky zkusila, celý v dompekárně. Na chuť je dobrý, akorát je takový nahoře drobivý. Netuší někdo, jak to příště napravit? Je fakt, že jsem si do receptu přidala lžičku obyč. cukru, protože mám nějak zafixované, že k droždí patří cukr :D ale, že by to bylo tím? Jinak jsem tam šupla ještě slunečnicové a lněné semínka. Děkuju
verkaa1 4. 2. 2015, 12:52
Je naprosto úžasný (Y) včera jsem zkoušela, přidala jsem si do něj trochu dýňových semínek a nemá chybu. Dokonce i 9-ti letá dcerka ho okomentovala jako výborný a jiný už prý nechce (L) Děkuji za super receptík (clamp)
Fidorka-S 21. 7. 2014, 21:23
Dnes jsem zkoušela chleba v pekárně, chuťově moc dobrý, ale vzhledově rozhodně nepřipomíná chleba na obrázku, ten můj byl taková hromádka nepravidelného tvaru, takové pohoří ,-) Možná jsem dala studenou vodu a proto to nenakynulo, příště zkusím vlažnou (cigo)
klarabrno 27. 1. 2019, 22:50
@Fidorka-S Mam to uplne stejne, mozna trochu vic vody? Aby byl ridsi. Mam recept na psenicno zitny chleb a tam se dava 400ml tekutiny na 550g mouky tak zkusim pridat vodu.
vepet 24. 3. 2013, 21:34
Nezkoušely jste ho někdo upéct přímo v té pekárně? Já jen, že by to bylo jednodušší :D Jinak ho určitě vyzkouším...
littlenail 2. 4. 2012, 12:44
Tak nevím, co je špatně, ale chlebík mi při pečení popraskal a nemám ho ani tak krásně nadýchaný (N), no zkusím znovu, musím ale koupit mouku, Daniela
vlkajda 27. 3. 2012, 14:03
chlebík jsem už také vyzkoušela a je moc dobrý (Y) (Y) (Y)
petulkakolarova 14. 1. 2012, 18:16
Tak chlebík je právě v troubě.. i když jsem dodržela přesný recept (mouku kupuju v Kauflandu jako vy), tak to bylo velice mazlavé "těsto", ale velice, takže místo 600g mouky jsem dala cca 800g.. snad se povede :-$
U motýlka 25. 10. 2011, 13:33
Marcelko moc děkujeme za recept (L) dcerka je alergická na pšenici, mléko, vajíčka, takže najít nějaký recept, který by nic z toho neobsahoval je celkem obtížné, když jsem našla Váš recept tak jsem zajásala |:o). Chlebík je výborný a oblíbila si ho nejen naše Terezka (H) (L)
NATUSEN 26. 1. 2010, 19:33
Marcelo, právě dopečený a skoro snědený ;-) Naprosto perfektní (Y)
s-arka 14. 8. 2008, 8:06
Marcelko, tak jsem ho včera taky upekla (P)mám v rodinných, ale nemám ho tak nadýchaný *-)Vůbec mi to ale neva, miluji chleba typu "moskva",takže pro mne SUPER (clamp) (clamp) (clamp)
rybickarybka 14. 8. 2008, 8:52
@s-arka treba priste bude lepsi. Ja zitny chleba doladuji od doby co mam pekarnu, mam zitny moc rada. I kdyz nema takove bubliny jako obycejny psenicny z obchodu, u zitneho to tak snadno nejde.
s-arka 3. 8. 2008, 18:38
Dobrý den, Marcel! (hello) Ráda bych se pustila do výroby Vašeho chlebíku, ale nejsem si jista zda vím přesně o jakou mouku se jedná *-) Poradila byste mi, prosím kde ji kupujete ať nešáhnu vedle ;-) Moc děkuji, nejím totiž žádnou "bílou mouku" a zatím jsem ji objevila všude :'(
rybickarybka 3. 8. 2008, 18:45
@s-arka Kupuju v Kaiflandu, má takový modrý obal, je to tmavá žitná chlebová, od frirmy Penam a je na ní dokonce napsáno, že je vhodná pro domácí pekárny. Proč by nebyla, že? Bohužel ted nemuzu vyfotit, ale k omylu urcite nedojde. At se zadari!
s-arka 6. 8. 2008, 6:23
@rybickarybka Marcelko, jste zlato (L) Moc Vám děkuji, dnes se na něj chystám, písnu jak dopadl (hello)
matejan 18. 7. 2008, 12:53
Tak už ho peču podruhé, no, měla jsem málo žitné, tak jsem přidala i pšeničnou. Je to první chleba podle receptu, který se mi povedl. Jinak jsem pekla jen z kupovaných směsí, pro jistotu. |:o)
libuseja 5. 6. 2008, 10:43
dobrý den, je to opravdu 100% žitný chléb? Přijde mi nadýchaný a to žitné chleby nejsou.
rybickarybka 5. 6. 2008, 12:57
@libuseja Je to opravdu 100% zitny, psenicnou mouku jsem pouzila jen na podsypani na val a na uterku do improvizovane osatky. Skutecnou osatku nemam. Zkusila jsem ted vyfotit detail, tak si tu fotku rozklikni, chleba je v porovnani s psenicnym stale hutnejsi, tak jako zitne i byvaji, ale neni vubec gumovy a vubec, na to ze je zitny ma konzistenci vybornou - teda zatim se dari. S jinymi zitnymi byly vysledky horsi. V puvodnim receptu bylo 200g psenicne.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie