Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Maminčiny Bavorské vdolečky nebo masopustní koblížky

0.0
Maminčiny Bavorské vdolečky nebo masopustní koblížky

Potřebné ingredience

Těsto: 700 ml polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, 20 g čerstvého droždí, 4 lžíce rozpuštěného másla , špetka soli, 3 žloutky, 6 - 7 lžiček cukru, 250 ml vlažného mléka, olej na smažení

Ozdoba: 100 g povidlí rozmíchaného s 1 lžící rumu, tvrdý tvaroh na strouhání, zakysaná smetana, šlehačka, vanilkový Pribináček

Postup přípravy

Z daného množství je asi 33 kousků.
Z trochy mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout. Kdo má domácí pekárnu, tak dá vše v pořadí od tekuté po sypkou, kvásek nakonec a pustí program "kynutí."
Když je těsto na koblihy vykynuté, vyklopíme ho na pomoučněný vál a lžící odkrajujeme kousky těsta, které v dlaních smotáme do kuličky. Na vále mírně připleskneme a prsty uděláme doprostřed důlek. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout. Vykynuté smažíme v horkém oleji nebo sádle VŽDY důlkem dolů, pak otočíme a dosmažíme - na mírném plameni z každé strany asi 5 min. Klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Důlek naplníme povidlím, posypeme strouhaným tvarohem a zdobíme zakysankou, šlehačkou či Pribináčkem. Nám chutná nejvíce Pribináček. :-)

Stejné těsto je i na Maminčiny masopustní koblížky
Lze i změnit postup přípravy: na pomoučněné desce nakynuté těsto zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Koblížky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Nebo je plníme jako buchty Honzovky.

Na obrázku jsou naplněny půl na půl.
Dobrou chuť!

Usmažené a nenaplněné vdolečky.

Chutná velice - i našemu nemocnému mrňouskovi.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

novackova 14. 2. 2016, 20:32
(Y) (Y) (Y) (F)
scarlet1 14. 2. 2016, 16:59
Dobrý podvečer, omlouvám se za hloupý dotaz, asi to všichni pochopili kromě mně, ale kolik je těch 700 ml mouky. Je to prosím dva a půl hrnku? Děkuji. (F) (F)
lidare 6. 2. 2016, 16:04
(Y) :-) (C) (clamp)
Rominiky 8. 3. 2012, 9:15
Úžasný recept (clamp) (clamp) Konečně i mě se podařily bavorské vdolečky. Děkuji za recept (clamp)
Jitule64 9. 8. 2010, 12:39
Ahoj Radko, ve středu se na tuhle tvoji baštu chystám, jen se chci zeptat....v receptu máš 700ml mouky...je to správně nebo to má být v gramech? Díky. Dám vědět jak se povedli. :-) (L)
*poule* 22. 8. 2010, 22:40
@Jitule64 Je to správně, ale čtu až teď - po návratu z hrůzostrašné dovolené.............. (6) (6) (6) (candle) (candle)Tak snad se zdařilo.
Jitule64 (upraveno) 6. 3. 2011, 16:31
@*poule* Ráďo, povedli se a jsou děsně dobrý! Moc díky za super receptík! (F) (Y) Snad se nebudete zlobit, že jsem tenhle bezva receptík použila, lehce upravila a se svýma fotkama vložila na mé stránky s recepty: http://bucifousek.webgarden.cz/sladke-nejen-pecivo/bavorske-vdolecky-z-dp.html Samozřejmě Vy jste uvedená jako zdroj. Moc děkuju!
*poule* 7. 6. 2011, 1:01
@Jitule64 Jitulko nevadí :-p, já na Vaše stránky chodím pro inspiraci už stráááááááááááááááááááááááááášně dlouho. |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie