(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Maminčiny Bavorské vdolečky nebo masopustní koblížky
Potřebné ingredience
Těsto: 700 ml polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, 20 g čerstvého droždí, 4 lžíce rozpuštěného másla , špetka soli, 3 žloutky, 6 - 7 lžiček cukru, 250 ml vlažného mléka, olej na smažení
Ozdoba: 100 g povidlí rozmíchaného s 1 lžící rumu, tvrdý tvaroh na strouhání, zakysaná smetana, šlehačka, vanilkový Pribináček
Postup přípravy
Z daného množství je asi 33 kousků.
Z trochy mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout. Kdo má domácí pekárnu, tak dá vše v pořadí od tekuté po sypkou, kvásek nakonec a pustí program "kynutí."
Když je těsto na koblihy vykynuté, vyklopíme ho na pomoučněný vál a lžící odkrajujeme kousky těsta, které v dlaních smotáme do kuličky. Na vále mírně připleskneme a prsty uděláme doprostřed důlek. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout. Vykynuté smažíme v horkém oleji nebo sádle VŽDY důlkem dolů, pak otočíme a dosmažíme - na mírném plameni z každé strany asi 5 min. Klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Důlek naplníme povidlím, posypeme strouhaným tvarohem a zdobíme zakysankou, šlehačkou či Pribináčkem. Nám chutná nejvíce Pribináček. :-)
Stejné těsto je i na Maminčiny masopustní koblížky
Lze i změnit postup přípravy: na pomoučněné desce nakynuté těsto zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Koblížky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Nebo je plníme jako buchty Honzovky.
Na obrázku jsou naplněny půl na půl.
Dobrou chuť!
Z trochy mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí, mlékem a rumem. Těsto vypracujeme a necháme ho na teplém místě vykynout. Kdo má domácí pekárnu, tak dá vše v pořadí od tekuté po sypkou, kvásek nakonec a pustí program "kynutí."
Když je těsto na koblihy vykynuté, vyklopíme ho na pomoučněný vál a lžící odkrajujeme kousky těsta, které v dlaních smotáme do kuličky. Na vále mírně připleskneme a prsty uděláme doprostřed důlek. Potom je zakryjeme utěrkou a necháme ještě na teplém místě kynout. Vykynuté smažíme v horkém oleji nebo sádle VŽDY důlkem dolů, pak otočíme a dosmažíme - na mírném plameni z každé strany asi 5 min. Klademe je na plech vyložený papírovými ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Důlek naplníme povidlím, posypeme strouhaným tvarohem a zdobíme zakysankou, šlehačkou či Pribináčkem. Nám chutná nejvíce Pribináček. :-)
Stejné těsto je i na Maminčiny masopustní koblížky
Lze i změnit postup přípravy: na pomoučněné desce nakynuté těsto zlehka vyválíme a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na druhé polovině těsta naznačíme kolečka, doprostřed kterých dáme hustou marmeládu, povidla nebo nutelu. Přikryjeme vykrojenými kolečky, dokola zmáčkneme a formičkou vykrajujeme koblihy. Koblížky ještě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Nebo je plníme jako buchty Honzovky.
Na obrázku jsou naplněny půl na půl.
Dobrou chuť!
Usmažené a nenaplněné vdolečky.
Chutná velice - i našemu nemocnému mrňouskovi.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
novackova
(upraveno)
14. 2. 2016, 20:32
scarlet1
(upraveno)
14. 2. 2016, 16:59
Dobrý podvečer, omlouvám se za hloupý dotaz, asi to všichni pochopili kromě mně, ale kolik je těch 700 ml mouky. Je to prosím dva a půl hrnku? Děkuji.
lidare
(upraveno)
6. 2. 2016, 16:04
Rominiky
(upraveno)
8. 3. 2012, 9:15
Úžasný recept Konečně i mě se podařily bavorské vdolečky. Děkuji za recept
Jitule64
(upraveno)
9. 8. 2010, 12:39
Ahoj Radko, ve středu se na tuhle tvoji baštu chystám, jen se chci zeptat....v receptu máš 700ml mouky...je to správně nebo to má být v gramech? Díky. Dám vědět jak se povedli.
*poule*
(upraveno)
22. 8. 2010, 22:40
@Jitule64
Je to správně, ale čtu až teď - po návratu z hrůzostrašné dovolené.............. Tak snad se zdařilo.
Jitule64
(upraveno)
6. 3. 2011, 16:31
@*poule*
Ráďo, povedli se a jsou děsně dobrý! Moc díky za super receptík! Snad se nebudete zlobit, že jsem tenhle bezva receptík použila, lehce upravila a se svýma fotkama vložila na mé stránky s recepty: http://bucifousek.webgarden.cz/sladke-nejen-pecivo/bavorske-vdolecky-z-dp.html Samozřejmě Vy jste uvedená jako zdroj. Moc děkuju!
*poule*
(upraveno)
7. 6. 2011, 1:01
@Jitule64
Jitulko nevadí , já na Vaše stránky chodím pro inspiraci už stráááááááááááááááááááááááááášně dlouho.