RECEPTY > ZAVAŘENINY

NÁZEV
prohledat zároveň postup a přísady      vyhledání dle čísla receptu
VŠECHNY TYPY RECEPTŮ | RECEPTY S POSTUPY | RECEPTY PRO INSPIRACI
VŠECHNY RECEPTY
DĚTSKÉ SPECIALITY
POLÉVKY
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
HOVĚZÍ MASO
VEPŘOVÉ MASO
MLETÉ MASO
RYBY A DARY MOŘE
ZVĚŘINA
BEZMASÁ JÍDLA
SALÁTY, ZÁLIVKY
RÝŽE A TĚSTOVINY
PIZZY, CHLEBY
SLADKÁ JÍDLA
MOUČNÍKY, POHÁRY
CUKROVÍ
OVOCE
ZAVAŘENINY
CHUŤOVKY
POMAZÁNKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČÍ MASO
BEZLEPKOVÁ DIETA
LUŠTĚNINY
HOUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÁ JÍDLA
DOMÁCÍ MEDICÍNA
DIETY
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
DOMÁCÍ PEKÁRNY
GRILOVÁNÍ
DORTY
CO DŮM DAL
DIA RECEPTY
PARNÍ HRNEC
POMALÝ HRNEC
NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY | NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPTY | NEJOBLÍBENĚJŠÍ ZA POSLEDNÍ MĚSÍC | NEJDISKUTOVANĚJŠÍ RECEPTY
POSLEDNĚ KOMENTOVANÉ RECEPTY
Zavařovaný bůček (25) 23.12.2016, 17:09
Ovocný pečený čaj (16) 17.11.2016, 17:19
Domácí křenex (7) 5.11.2016, 11:52
Rakytníková marmeláda (4) 25.10.2016, 9:48
DISKUSE O RECEPTECH žádosti o radu prosím pište pouze do diskusí o receptech
Celkem: 635 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,64 další >>

ZAVAŘENINY

Zavařená dýně



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dýně, cukr, kyselina citronová, hřebíček, citronka (stava z citronu) voda, ocet.

POSTUP PŘÍPRAVY

Dýni očistíme od jader a slupky, dužinu nakrájíme na kostičky, a naložíme přes noc do vody s octem. Dýni vaříme v nalevu, ale nálev na zalévání kompotu si varim zvlášť. Takže do pěti litru vody dávám 1250g cukru krystal, 200ml citronky a jednu lžičku kyseliny citronove, a asi devět hřebíčků. Nálev dám vařit. Do druhého hrnce dam odkapanou dyni a zaliju stejným nálevem jen bez hřebíčku. Vaříme do sklovata (dýně nesmí být uvařena moc). Děrovanou naběračkou nabiráme dýni do sklenic, zalijeme vařícím nálevem. Sklenici uzavřeme a položíme do deky dnem vzhůru.\r\n\r\nPo vychladnuti můžete konzumovat. Moje děti ji zbožňují. Nemohla jsem najít recept který by byl stejný jako kdysi od babičky. Nakonec jsem si ho udělala podle sebe a musim rict ze chutná všem, snad bude i vám. Dobrou chuť

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |

Barbora K. (jouuuky88) ID 512844 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

Nakládaná kapie ve sladkokyselém nálevu - nálev i na nakládání hub a ostatní zeleniny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kapie, celý pepř, nové koření, bobkový list, NÁLEV: 4 litry vody, 1 litr octa, 30 dkg cukru krystal, 15 dkg soli, 50 tablet sacharinu

POSTUP PŘÍPRAVY

Nálev si udělám tak, že všechny suroviny spolu asi 5 minut povařím.
Papriky očistím, omyju a nakrájím podélně - podle velikosti papriky cca na 4 díly.
Papriky skládám do zavařovacích sklinek, potom na ně naliju olej, přidám koření - 1 bobkový list, 2 kuličky pepře a 2 kuličky nového koření. To celé zaliju teplým nálevem.
Zavařuje se 30 minut na 85 stupňů.

Recept mám od mamky a v něm ještě bylo hořčičné semínko, to jsem neměla tak jsem ho nedala a i tak je nálev výborný. Podle mého by se mohla přidat i cibula k paprice.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbil jeden návštěvník)

Petra K. (Cherry111) ID 25442 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

Rakytníková marmeláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plody rakytníku + možné jiné plody, cukr, želírovací cukr/Gelfix

POSTUP PŘÍPRAVY

Bobule svařit- cca 5 minut , propasírovat přes síto - stačí kvedlačkou, jde to velmi dobře.\r\nKdyž chceme mít marmeládu přirozeně tužší, tak nechat tekutinu stát (aspoň hodinku) a odspodu vysát "vodu" - jde to jakoukoliv hadičko. Tu lze použít jako medicínku,prakticky se stejným postupem jako marmeláda. Tužší složku přivést k varu, vmíchat cukr + želírovací cukr nebo Gelfix a chvilku vařit dle návodu na přípravku, plnit do nahřátých suchých skleniček a hned obrátit víčkem dolů.Úmyslně nepíšu kolik cukru - různé odrůdy rakytníku navíc v různém stádiu zralosti jsou různě kyselé. Rozhodně nepřidávat kys. citronovou ani citron. Marmelády takto v pohodě vydrží několik let.\r\nPokud vodu neodsajete, doporučuju dát dvojnásobné množství gelfixu či přidat jiné více želírující ovoce.\r\ntakto jsem dělala mixy- rakytník+ostružina, rakytník+ broskve, rakytník+špendlíky a rakytník +ostružina+broskve.\r\nMarmeláda úplně tuhá nikdy nebude- nevím, co do těch kupovaných cpou ale asi to extra věc nebude.\r\n"Vodu" doporučuji zpracovat úplně stejně a pak buď použít jako sirup nebo na lžíci jako mlsku.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |

Milada P. (milu79) ID 133746 | další recepty

KOMENTÁŘE (4) poslední: 25.10.2016, 9:48 | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

Domácí kečup vynikající !!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg rajských jablíček krájená na měsíčky 4 jablka krájená na kousky i se slupkou (středy a stopky vykrájet) 2 větší cibule na kostičky velká snítka zelených bylinek (já měla celer) 1 lžička soli ocet 5 kuliček nového koření 4 hřebíčky 10 kuliček pepře 12 dkg krystalového cukru olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Na rozpáleném oleji dáme opéct krájenou cibulku, ihned zeslabíme oheň a pomaličku opékáme za občasného míchání. Může to trvat třeba i 10 minut, ale pomalé pečení dá základu kečupu výbornou chuť. Chvilku před koncem opékání přisypeme k cibulce cukr, který necháme zkaramelizovat (pozor NESPÁLIT !).

Než se nám cibulka zkaramelizuje, zavážeme veškeré koření do plátýnka, abychom ho pak nemuseli lovit po jednom ven.

Nyní je čas dát rajčátka i jablka k cibulce. Zpočátku po troškách, abychom to stíhali pořádně rozmíchat, po rozmíchání tam šupneme celý zbytek i s veškerou šťávou z rajčátek, přihodíme snítku zelených bylinek, osolíme a pomalu vaříme. Var trvá cca hodinu, tak dlouho, až se zredukuje šťáva cca na polovinu i více. V průběhu vaření můžete šťouchadlem na brambory rozmačkávat měkkou zeleninu (ale myslím, že nutné to není). Ke konci ochutnáme a je-li dochutíme (sůl, cukr) a těsně před skončením varu ještě podle chuti okyselíme octem.

Když už je vše měkkounké, voda zredukovaná a mírně hustá, odstavíme ze sporáku. Vytáhneme balíček z kořením i pozůstatek zelené snítky. Tyčovým mixérem opatrně, abychom se nespálili, veškerou hmotu rozmixujeme pěkně do hladka a pak ještě propasírujeme přes síto.

Zobraz více ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Mgr. Elvíra J. (ButikNelly) ID 573165 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

Uncle Bens /výborné i na topinky/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg nahrubo nastrouhané cukety,4 střední mrkve,1/2 kg cibule nasekané najemno,1/4 l oleje,1 kg paprik nakrájených na nudličky,1 větší kečup sladký /milujeme Kand/,1 malý ostrý,asi 4 lžíce cukru,dvě lžíce soli,pepř,6 lžic worchester.omáčky a 6 lžic sojovky,1 protlak /kupuji v lídlu ve skle / a 1 pasírovaná rajčata v papírové krbičce /taky Lídl/.....kdo chce konzervovaný nanas nebo dva stroužky česneku na chuť

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji osmahneme cibulku,pak přidáme mrkev a pár minutek opečeme,pak papriky a také chvilku opékáme.Přidáme nastrouhanou cuketu,kečupy,protlaky,osolíme,opepříme,přidáme omáčky,pepř a vše ostatní a dusíme asi 20-25 minut.Pak plníme do sklenic a sterilujeme asi 10 minut.
Omáčka je výtečná spolu s masem a rýží,těstovinami,i bez masa,na topinky s masem,stačí posypat sýrem

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Květa K. (KáKá) ID 157858 | další recepty

KOMENTÁŘE (1) poslední: 10.9.2016, 22:08 | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

STERILOVANÁ ŘEPA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 litr vody, 0,35 litru octa, 2,5 dkg soli, 8 dkg cukru, 1/4 kávové lžičky anýzu, 1/3 kávové lžičky fenyklu

POSTUP PŘÍPRAVY

Řepu uvařit i se slupkou do poloměkka v troše vody, vychladlou oloupat, nakrájet na kostičky, dát do sklenic, zalít připraveným lákem a sterilovat.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |

Katka B. (kremilek) ID 2451 | další recepty

KOMENTÁŘE (1) poslední: 2.9.2016, 9:31 | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

SUŠENÁ RAJČATA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rajčata, sůl, olej (slunečnicový nebo olivový), dle chuti: oregano, bazalku, česnek, trochu vinného octa

POSTUP PŘÍPRAVY

Rajčata omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka (pokud používáte cherry rajčátka, odstraňovat je nemusíte). Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osušte papírovou utěrkou a osolte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a lehce osušte papírovou utěrkou. Pečte 4–8 hodin při 90–110 °C, až jsou rajčata zvrásněná a vysušená jako rozinky. Zde nejvíce záleží na typu trouby (pokud má vaše trouba funkci ventilace vzduchu, zapněte ji), a především na velikosti rajčat. Usušená rajčata nechte vychladnout, přendejte do vysterilované lahve, podle chuti proložte bylinkami, plátky česneku či kapary, zalejte olejem tak, aby byla rajčata ponořená, a zavíčkujte. Nechte alespoň den odležet a poté používejte do těstovin, salátů či domácích pest. Takto naložená rajčata vám v lednici vydrží i několik týdnů (nebo spíše do chvíle, než je ochutnáte :-)).

Tip: Rajčata můžete uchovávat i bez oleje, stlačená v mikrotenovém sáčku v lednici či mrazáku, ale v tom případě počítejte s kratší trvanlivostí než u těch naložených v oleji.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Katka B. (kremilek) ID 2451 | další recepty

KOMENTÁŘE (6) poslední: 23.8.2016, 16:46 | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

KEČUP OD RENATKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 kg rajčat, 10 větších jablek, 3 řepy, 8 velkých cibulí, 2 rovné lžíce soli, 8 ks hřebíčků, půl lžičky skořice, 4 bobkové listy, 0,5 kg cukru, 1/4 l octa, 2 lžíce sladké papriky

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše pokrájíme na menší kousky (rajčata by měla být hodně zralá a jablka krájíme i se slupkou), vše dáme do velkého hrnce a vaříme tak dlouho, dokud není vše důkladně rozvařené. Po uvaření dobře rozmixujeme a propasírujeme přes cedník. Dál vaříme do zhoustnutí, nalijeme do sklenic a sterilujeme na 80 stupňů dvacet minut. Z dávky je cca 13 sklenic 0,3l. Můžeme ještě přidat feferonky nebo česnek.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Katka B. (kremilek) ID 2451 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

ŠVESTKOVÁ PEČENÁ POVIDLA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 tlučené hřebíčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup přípravy receptu
1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.
4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.
6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci mytím.

Zobraz více ...


ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Katka B. (kremilek) ID 2451 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

ZAVAŘENINY

Směs pod maso, na čínu, na špagety...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg cukety, 1 kg paprik, 0,5 kg rajčat, 0,5 kg cibule, 2 dcl oleje, 2 pol. lžíce cukru, 1 pol. lžíce soli, 5 pol. lžic sójové omáčky, 5 pol. lžic worčestru, 1 čajová lžička pepře, 1 čajová lžička sladké papriky, 1 palička česneku, 1 konzerva kukuřice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vše nakrájet na malé kostičky, přidat zbytek a vařit cca 30 minut, dát do sklenic a zavařit 20 minut na 80stupňů.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Lucie V. (Zmolda) ID 187052 | další recepty

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
Celkem: 635 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,64 další >>
© 2004-2017 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Černá listina | Kontakt | Facebook