Domácí vepřová šunka
Potřebné ingredience
1 kg vepřové kýty, 25 g Pragandy (o možné náhradě popíšu níže), 1 dl vody, 1 čajová lžička mletého cukru
Postup přípravy
Zcela čerstvé maso nakrájíme na kostičky velikosti 2 x 2 cm. Kýta bývá libová, ale případné mastnější kousíčky nechávám, jednak to nebude tak suché a taky to bude chutnější. Pokud…
Vepřová plec nadivoko s houbami
Potřebné ingredience
500g vepřové plece,200g hub (hříbky nebo jiné mohou být i žampióny),1 velká cibule,50g slaniny,5 kuliček pepře,2 kuličky nového koření,1 bobkový list,2 kuličky jalovce,4 stroužky česneku,sladká paprika,sůl,pepř,1 rajče,1 lžíce plnotučné hořčice,1 kelímek zakysané smetany,2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Maso si nakrájíme na malé kostičky . Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme ji ,přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova.Přidáme maso a necháme…
Rácské vepřové maso (maďarská kuchyně)
Potřebné ingredience
500 g vepřového masa (plecko) 2 ks cibule 150 g rajčat 200 g čerstvé papriky nebo zeleninové lečo 4 stroužky česneku (nemusí být) 200 ml zakysané smetany 1 lžička mleté sladké papriky sádlo 60 g sůl pepř
Postup přípravy
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, v kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme 1 cibuli nakrájenou na jemno, osmažíme do červena, přidáme jemně nakrájený česnek, mletou papriku,…
Pečené uzené maso na celeru
Potřebné ingredience
Dobré uzené maso ( krkovice ,plec,bok),kousek celeru,1 cibule,2 hřebíčky,3 stroužky česneku,1 lžíce octa,2 lžíce sádla
Postup přípravy
Na pekáč dáme sádlo,asi 6 koleček celeru,cibuli nakrájenou na měsíčky,česnek na plátky,přidáme ocet a hřebíčky.Maso nakrájíme na silnější plátky, vše trochu podlijeme vodou a dáme…
Vepřová plec po chalupářsku-podle Janičky
Potřebné ingredience
400 g vepřové plece, olej podle potřeby, 100 g šunky (92 % masa,) 1 cibule, 200 g cukety, 1 bílá paprika, 100 g rajčat, trochu grilovacího koření, 2 lžíce kečupu, chilli paprička (nemusí být), 2 dl vody - nebo podle potřeby
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky a orestujeme je na oleji v pečící nádobě vhodné do trouby. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, cibuli, cuketu, paprikový lusk, rajčata. Vše…
Vepřová čína
Potřebné ingredience
Vepřové maso, sůl, pepř, červená a bílá paprika, jarní cibulka, trocha kečupu, cibule. Na marinádu: sůl, pepř, sladká paprika, sójová omáčka, sušený česnek, olej.
Postup přípravy
Ideálně den dopředu si naložíme nudličky do marinády, já měla kotletu. Na oleji opečeme cibuli na půlměsíčky, dáme maso, necháme zatáhnout. Přidáme cibulku, trochu kečupu, papriku…
Vepřové maso s fazolemi
Potřebné ingredience
300g kousků vepřového masa, 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu, 300g vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, cca 100g šlehačky, 200g rajského protlaku, bazalka, šalvěj, rozmarýn - najemno nasekané (nebo provensálské koření), sůl
Postup přípravy
Vše, kromě šlehačky, smícháme v hrnci vhodném do trouby a necháme pár hodin odležet. Poté pečeme na 180-200°C 30min., snížíme teplotu na 150-160°C a dopékáme 1,5 - 2 hodiny.…
Vepřový plátek podle paní domácí
Potřebné ingredience
4 libové vepřové plátky (může být kýta,vepřová pečeně,krkovice),2 velké cibule, česnek asi 8 stroužků,15 dkg strouhaného uzeného eidamu,1/2 hrnku kečupu,,grilovací koření,sůl,olej
Postup přípravy
Maso lehce naklepeme,osolíme ,posypeme gril.kořením a dáme do pekáčku vymazaného olejem.Posypeme na hrubo nakrájenou cibulí a drobně nakrájeným česnekem ,přiklopíme ( nebo…
Guláš z vepřového masa a zeleniny -oběd z jednoho hrnce
Potřebné ingredience
asi 400 g vepřové plece-bez kosti,400 g mrkve,200 g pórku,500 g brambor,sůl.pepř,máslo,500 ml masového vývaru (dělám z kostky)
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kostky a na másle opečeme,přidáme sůl.opepříme a zalijeme vývarem-dusíme asi 30 minut.Mezitím si očistíme zeleninu a pokrájíme :mrkev a pórek na kolečka,brambory…
Panenka na jablkách
Potřebné ingredience
1 vepřová panenka, 2 jablka, olivový olej, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, bílý vinný ocet, javorový sirup, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, škrob
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Na troše oleje maso orestujeme, vyjmeme a zakryjeme alobalem. Do pánve dáme klínky oloupaných jablek, chvíli…