ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
150 g žampionů (1 větší plechovka), 1/2 cibule, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce másla, 3 lžíce hl.mouky, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení
Postup přípravy
Na drobno nakrájenou cibuli a žampiony vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme…
ÚŽASNÉ A SNADNÉ TIRAMISU
Potřebné ingredience
8 - 10 lžic cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 500g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání, 1 dcl vaječného likéru, 100 g hořké čokolády, 1 větší balíček piškotů (240g), 8 kiwi hrníček silné černé kávy, 80g kakaa
Postup přípravy
Nejprve uvaříme silnou černou kávu, aby nám stačila vychladnout a oloupeme kiwi.
Potom připravíme krém - žloutky s cukrem a vanil. cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone…
RYCHLÉ A SNADNÉ VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Potřebné ingredience
Na těsto: 250 ml vody, 100 ml oleje, špetka soli, 20 dkg hladké mouky, 5 vajec (pokud jsou velká, stačí 4) Na náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu Poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje, 1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody (nemusí být), 3 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
Do hrnce dáme 250 ml vody,100 ml oleje a špetku soli a za stálého míchání vaříme, až to vře přidáme 20 dkg hladké mouky. Těsto je hotové, když se nám začíná odlepovat od hrnce.…
VÝBORNÁ a JEDNODUCHÁ NOVOROČNÍ ČOČKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1/3 pytlíku čočky, 2l vody 1 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 masox, 1 párek, 1 vajíčko
Postup přípravy
1. V tlakáči uvaříme čočku do měkka (trošku to posolíme).\r\n2. Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku.\r\n3. Uvařenou čočku i s…
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODAMI
Potřebné ingredience
20dkg hrubé mouky (může být i polohrubá), 1 tvaroh, 1 vejce, 1 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru (klidně celý), trocha soli. Recept je asi na 15ks knedlíků.
Postup přípravy
Vše smícháme, potom z těsta odkrajujeme kousky velikosti asi polévkové lžíce a balíme do nich vždy 1 jahodu. Pečlivě v dlaních ušouláme, aby jahoda nevytekla a pak ještě každý…
PIŠKOTOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
na piškotové těsto: 3 vejce špetka soli 90g cukru 90g mouky na pokladení: 750g jablek 1 balíček vanilkového pudinku (na 1/2 l tekutiny) 450ml jablečné šťávy 2 lžíce cukru 250g smetany na šlehání 100g nízkotučného tvarohu 1 lžíce moučkového cukru na ozdobu: vaječný likér, strohaná čokoláda nebo skořice...
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, smícháme se sněhem a zlehka přidáme mouku. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu a pečeme 15min při 175°C (horkovzdušná trouba…
OBRÁCENÝ PIŠKOTOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ - VÝBORNÝ A STRAŠNĚ…
Potřebné ingredience
1kg strohaných jablek (neměla jsem tolik, tak jsem dala asi jen 650g, a stačilo to - všech ostatních surovin jsem dala podle receptu) cukr, skořice 100g mletých či sekaných ořechů Těsto: 5 vajec 5 lžic cukru 1 vanilkový cukr 5 lžic polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 150g čokolády na vaření
Postup přípravy
Jablka smícháme s cukrem, skořicí a ořechy.
Pak si připravíme těsto. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr, mouku, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Plech…
ÚŽASNÉ TVAROHOVÉ VDOLEČKY z kynutého těsta
Potřebné ingredience
Těsto asi na 10ks: 60dkg polohrubé mouky 8 dkg cukru (je jedno jaký) 12 dkg vlažného rozpuštěného másla 2 žloutky 1 celé vejce 1/4 l vlažného mléka 1 kostka kvasnic špetka soli Tvarohová náplň: 2 tvarohy (nejlépe kostky ne vaničky - ty jsou moc tekuté) 2 žloutky 3 lžíce cukru moučka (můžeme přidat rozinky, ořechy nebo čerstvé či kandované ovoce) Náplň nahoru na vdolek: marmeláda, povidla nebo ovoce - dle chuti Posypka: 2 hrsti polohrubé mouky 2 hrsti cukru moučka 1/8 másla
Postup přípravy
Nejprve si uděláme kvásek - 2dcl vlažného mléka nalijeme do hrnku, přidáme kávovou lžičku cukru a rozdrobené kvasnice a necháme v klidu nabobtnat. Až to nabyde, tak ho smícháme s…
ŠVARCVALDSKÁ ROLÁDA - slavnostní rychlovka
Potřebné ingredience
Na piškot: 6 vajec, špetka soli, 100g cukru, 100g mouky, 3 lžičky kakaa. Na náplň: 500g čerstvých višní (popř. 700g kompotovaných), ale může být i jiné ovoce, 1 balíček vanilkového cukru, 400g smetany, 1 balíček ztužovače šlehačky, 1 lžíce višňovky (popř. rumu anebo nemusí být vůbec). Na ozdobu: 50g hořké čokolády.
Postup přípravy
Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh, zvlášť utřeme žloutky s cukrem do pěny a zlehka vmícháme sníh s moukou a kakaem. Na plech položíme pečicí papír a rovnoměrně na něj…
BRUSINKOVÝ DORT SE ŠLEHAČKOU
Potřebné ingredience
200g změkklého másla, 100g cukru, 6 vajec, 120g kakaa (úplně stačí polovina, protože je to pak dost hořké), 250g mletých lískových oříšků, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 400g smetany, 1 lžička moučkového cukru, 2 balíčky ztužovače šlehačky, 200g kompotovaných brusinek (dá se nahradit borůvkami nebo třeba rybízem)
Postup přípravy
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přimícháme vejce a pak zlehka vmícháme kakaový prášek, mleté oříšky a prášek do pečiva. Těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou dortovou formu…