Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

anešis 10. 5. 2012, 13:37
,-) ,-) ,-) Tak já jsem jej pekla snad už 10 krát a až teď jsem zjistila, že krém má být ze Salka normálního- a já tam pořád cpu to karamelové :-D :-D Ale i tak je vynikající (Y) (Y)
mnamnulka 14. 5. 2012, 21:57
@anešis Já také už ochutnala z karamelového Salka a medovník byl moc dobrý. Ale opravdová Marlenka je z obyčejného Salka - a to pak je fantastická BOMBA. Až zkusíte z obyčejným Salkem tak prosím písněte, jak vám chutnal. (L)
anešis 30. 5. 2012, 16:03
@mnamnulka *-) Počkejte, já mám za to, že opravdová Marlenka je ze Salka karamelového když má karamelovou barvu :-o- jinak by mě ho tam ani nenapadlo dát :-) Ale zkusím z toho bílého a pak dám vědět- určitě to bude taky fantastické (Y)
Avolsop 6. 5. 2012, 17:56
Také jsem zkoušela,pekla jsem poprvé :-) a povedl se (Y).Měla jsem strach,ale už je půlka plechu pryč ,-).A to by se měl naležet...No nevím,nevím :-). Jen jsem se chtěla zeptat-jak jsem pláty natřela krémem,docela dost krému se mi jako by vpilo.Ale na chuti to neubralo.jen toho krému není toliko,jak na fotečkách. Radka
mnamnulka 11. 5. 2012, 8:28
@Avolsop No něco se vpije, ale hodně? - to asi ne. Asi jste měla krém nějak extrémně tekutý. Opravdu nevím. ale hlavně že to bylo dobré... (L)
jpencik 5. 5. 2012, 22:14
Děkuji. Vynikající medovník.Pekla jsem ve vymazané dortové formě( bez papíru), vyklopit šel pěkně. Zítra poneseme dědečkovi k narozeninám. Jen ta finální úprava podle vás nic moc, jsem talent od přírody :) Vždycky to pomatlám....
mnamnulka 6. 5. 2012, 11:04
@jpencik Určitě je krásný a dědeček bude mít velikou radost. Hlavně aby chutnal... (L)
jpencik 8. 5. 2012, 12:06
@mnamnulka Tak dědeček měl radost a u nás doma bylo veselo. Holky se přejedly.Daly si až po večeři. Dvouletá poprvé na noc nechtěla kojit, 7letá spala s kýblem u postele...Jen ta čtyřletá měla být chlap. Ta jen nedopila mléko k večeři a ráno po probuzení už zas hledala medovník. Děkuji za recept. Jarča
Vera N 2. 5. 2012, 8:20
(clamp) (clamp) (Y) (Y)
klempa118 24. 4. 2012, 15:48
Radu i já se připojuji :-) :-) :-), medovník byl prostě úžasný (Y) (Y) (Y), zítra ho jdu dělat znovu, moooooooooooooc děkuji |:o) |:o) |:o) |:o) Marie
mnamnulka 1. 5. 2012, 20:51
@klempa118 Vůbec není zač. Jsem moc ráda, že chutnal... (L)
Petulka78 (upraveno) 24. 4. 2012, 10:11
Nechat odležet v lednici nebo stačí jen na chladném místě
mnamnulka 24. 4. 2012, 14:25
@Petulka78 Já nechávám v lednici...
Petulka78 24. 4. 2012, 18:13
@mnamnulka luxus jim ted jen okrajky musí vydržet do pátku ale nevím nevím
mnamnulka 24. 4. 2012, 19:14
@Petulka78 Nooooooooo, tak to vám nezávidím. :^) Odležení je pro nás vždy boj - většinou ale vyhraje medovník - nevydržíme a chodíme ho tajně ozobávat. A taky u toho máme heslo: vždyť přeci kousíček nevadí, ne??? [A] Na druhou stranu se ale přeci musí ochutnat, abych věděla, jak je dobrý. A taky se musí porovnat jak je dobrý hned, jak je dobrý za 12 hodin, za 24 hodin, za 36 hodin - ono se vždy najde důvod ochutnat ,-)
Petulka78 28. 4. 2012, 19:35
@mnamnulka No do pátku nevydržel jen do čtvrtka. Ale dělala jsem z jedné a půl dávky tak ještě je v lednici ale určitě jsem ho nedělala naposled (Y) (Y) (Y)
smudlíí 18. 4. 2012, 16:34
No tak ten je......................FAMOOOOOZNÍÍÍÍÍ (*) (*) (*) upekla jse ho a bude v sobotu pro mého tchána (zip) tak snad mu sklapne a pochválí mě(poprvé ,-) )
mnamnulka 29. 4. 2012, 22:05
@smudlíí Vsadím se, že z Marlenky tchán padne na zadek... :-D
Peefko 16. 4. 2012, 21:25
I já se připojuji s poděkováním za skvělý recept. Medovník je výborný, dělala jsem ho manželovi k svátku a je z něho nadšený (clamp).
mnamnulka 22. 4. 2012, 17:12
@Peefko Jo ty manželé ,-) Můj taky už jiný dort k narozeninám nechce... (hello)
irinkaaa 16. 4. 2012, 18:02
Děkuju Vám za famózní moučník (clamp)
klempa118 16. 4. 2012, 9:56
Dobrý den Radu, prosím Vás, to Salko před tím vaříte, nebo ne? Moc děkuji za odpověď Marie
mnamnulka 16. 4. 2012, 19:52
@klempa118 Nevařím. Dávám obyčejné Salko. Dokonce nedávám Salko, ale její daleko levnější variaci z Kauflandu (polotučné slazené zahuštěné mléko). (L)
čučinek 15. 4. 2012, 22:20
Dobrý večer (hello) medovník jsem dělala před velikonoci a moc Vám děkuji za bezva recept (L) je opravdu vynikajíííííííííícííííííí (jidlo) a hlavně na přípravu nenároční (Y) nejlepší byl po týdnu,když se nechal odležet při pokojové teplotě,to byl k nerozeznání od marlenky (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) všem moc doporučuji |:o) |:o) |:o) už jsme se doma domlouvali kdy ho zas udělám ,-) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
mnamnulka 18. 4. 2012, 21:56
@čučinek Jojo, ale kdo má vydržet než se odleží :-D
solvi 15. 4. 2012, 12:03
U nás veliký úspěch! Medovník už jsem dělala mockrát, ale vždy se mi zdál krém nějak moc sladký. Ten váš je úplně dokonalý! O Velikonocích vydržel jen chvilku, všem moc chutnal (L) (F)
mnamnulka 17. 4. 2012, 9:38
@solvi Moc děkuji za milý komentář... (hello)
Diblisek 13. 4. 2012, 12:37
Nevím, kde dělám chybu, ale to těsto je po upečení jak korpus.. křehké :-o
mnamnulka 14. 4. 2012, 16:51
@Diblisek Křehké? Nevím přesně co tím myslíte - jako že se drobí? To je špatně. Placky mají být takové polotvrdé (hello)
aknos 23. 4. 2012, 9:14
@mnamnulka Já měla těsto taky hodně křehké, měkké. Myslela jsem, že to tak má být . Aby se mi placky netrhaly, vyřešila jsem to tak, že jsem první placku nechala na pečícím papíru, napatlala krémem, na to přiklopila druhou placku i s papírem. Papír strhla, namazala krémem a pořád dokola. Byl vynikající , jen se po něm zaprášilo. Děkuji za vynikající recept (Y) (Y) (Y) (Y) (F)
Pavlikos 12. 4. 2012, 12:37
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) o víkendu jsem zkusila podle Vašeho receptu a jen se po něm zarášilo, na velikonoce nic nezůstalo. Těsto je jak peříčko a krém nemá chybu. Opravdu výborný a jsem ráda, že jste se podělila o tak úžasný recept. (F) (F) (F) (F) (F) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
mnamnulka 13. 4. 2012, 8:09
@Pavlikos Díky za povzbuzující komentář.Jsem moc ráda, že vám chutnalo... (flower)
daroneda 10. 4. 2012, 13:05
Úplně nejmňamkóznější věc, co jsem kdy pekla (Y) Skvělý recept a hlavně jednoduchý, moc děkuji (L)
mnamnulka 12. 4. 2012, 8:30
@daroneda Dííííííííííky.... to mě těší (flower)
Kamikaz 9. 4. 2012, 23:03
Je opravdu fantastický (Y) (Y) (Y) (Y) bohužel u nás nevydržel odležet ani 12hodin :-) :-) fakt dokonalý (clamp) (clamp)děkuji za supr recept (L) (L)
mnamnulka 11. 4. 2012, 9:59
@Kamikaz Jojo, to znám. Někdy ho musím bránit vlastním tělem, aby alespoň vydržel do druhého dne ,-)
jansemi 8. 4. 2012, 21:23
Milá Radka, aj mne sa Marlenka vydarila a to som si myslela, že si nikdy na to netrúfnem. Pomáhal manžel, pridržiaval mi na plechu papier na pečenie a ja som rýchlo roztierala stierkou z Topperware ( možno typ pre ostatné). Vyšlo mi dokonca až 5 placiek, tak som sa vytešovala. Moje sa piekli menej ako 10min, mám elektrickú rúru, ale stačilo asi aj 7 - 8min. Vyhovuje mi takýto spôsob prípravy, pretože to vaľkanie ma vždy odradí. Ďakujem, že si sa podelila o tento skvelý recept a teším sa aj na ďalšie. Pekné sviatky želám.
mnamnulka 10. 4. 2012, 10:16
@jansemi Super (Y) Jsem ráda, že jste spokojená (hello)
Sokyna8 8. 4. 2012, 19:32
Milá Radko, moc děkuji za úžasný recept. Medovník je naprosto famózní, šel udělat dobře, vůbec jsem se netrápila. (Y) (Y) (Y) (Y) Naplnila jsem ho šlehačkou, jak jsem Vám psala dotaz a byl přesně dle mé chuti. Zdlábnul se hned a budu péct další. |:o) |:o) |:o) Ještě jednou díky za super popis. (L) (L) (L)
mnamnulka 8. 4. 2012, 21:09
@Sokyna8 Super. Tak to mám radost... Já si ho tedy se šlehačku nedovedu přestavit - máte nějakou fotku? (hello)
štírka 04 6. 4. 2012, 23:09
(Y) (Y)TAKY JSEM VYZKOUŠELA,JEDNODUCHÝ,POVEDL SE NA POPRVÉ SKLIDIL ÚSPĚCH,MOC DÍKY,JSTE ÚŽASNÁ ŽE JSTE SE O TEN ZÁZRAK PODĚLILA (L) (L) (L)
mnamnulka 9. 4. 2012, 18:53
@štírka 04 Já taky moc děkuji za pochvalu. Jsem moc ráda, že se vám povedl... (hello)
pappet 6. 4. 2012, 11:48
Náročný, strávila jsem s ním 3 hodiny. Ale vynikající!!! Všichni se mohli utlouct.
mnamnulka 7. 4. 2012, 19:20
@pappet :-o tak to jste si ho musela naprosto vymazlit... Já ho většinou do hodiny mám komplet hotový. ,-) Hlavně že chutnal (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie