Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 919 návštěvníků)

PRAVÝ MEDOVNÍK

0.0
PRAVÝ MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

Na těsto=1 hera,3 vejce,3 větší lžíce medu,300g krupicového cukru,400g hladké mouky(00extra),15gjedlá soda...(mléko dle potřeby)1 KRÉM=1 slazené kondenzované salko,100g másla2 KRÉM=250ml mléka,3 lžíce krupičky,200g moučkového cukru,200g másla

Postup přípravy

uvedený u obrázků..........UPOZORNĚNÍ!!!.....zapomněla sem k receptu připsat že přidávám do těsta mléko.....ale přidávám až uplně nakonec....dávám ho vždy,když těsto nejde rozetřít tak jak by mělo na pečící papír,já s tím měla jednou problém,protože sem použila hnědý pečící papír a na tom to absolutně nedrželo...tak sem přemýšlela jak těsto vylepšit k dokonalosti a je to triviální,přidala sem mléko...když máte těsto naprosto hotové a sundané z ohně tak přidejte asi 150ml mléka a dejte zpátky na ohen a promíchávejte aby se těsto zahřálo a vmíchávejte do těsta mléko,jde to nádherně a jednoduše,pokud ani poté vám nepůjde těsto na pečící papír,tak přidejte dalších150ml mléka,mno a těsto znovu promíchejte a nechte spojit s mlékem,....potom už mléko nepřidávat!!!po přidání mléka vám to půjde rozetřít omnohem lééépe a snadněji.....ale jak říkám mléko přidávat nemusíte,raději nejdříve zkuste natřít bez mléka a jestliže nepůjde tak mléko zajista přidejte:-)

1KRÉM=nejdříve uvaříme salko...já vařila asi 1 hodinu v papiňáku,jestliže nemáte nebo nechcete děla na tento způsob,tak můžete salko vařit v normálůní hrnci,ale konzerva musí být zcela potopená a vařit se nejméně 2 hodiny,je lepší 2 a půl hodiny

vše z konzervy přendáme do nějaké misky,krém je krásně zkaramelizovaný

přidáme k salku 100g másla a vyšleháme do hladka

šleháme dokud se to zcela nespojí a není to hladký krém,alespon 5-10 minut

2 KRÉM=250ml mléka dáme do hrnce a necháme přejít varem

přidáme 3 lžíce krupišky(normální dětská)a vymícháme,ale nesmí být z kaše cucky

dáme si do mísy 200g másla a 200g moučkového cukru

řádně vyšleháme

až vyšleháme máslo s moučkou tak přidáme vychladlou krupičku....dejte pozor,abyste krupičku nepřidali horkou,mohl by se vám krém zdrcnout...krupičku přidáváme po lžících

tady máme hotový 1KRÉM

tady 2KRÉM

tak a jdeme na těsto....dáme si do většího hrnce,lepší nižšího vodu a necháme přejít varem

po přejití varu dáme na hrnce další,ale menší hrnec a tak aby se nedotýkal vody

nad vodní lázní rozpustíme heru a až se rozpustí,tak přidáme med a necháme spojit

přidáme do hery 3 vajíčka a rychle rozšleháme šlehačem a přidáme cukr a necháme ho rozpustit,ale už nešleháme!!

tento med používám já...je to pravý hnědý med,tekutý....

odměříme si 400g hladké mouky,já měla doma 00extra........směs kterou máme stále nad vodní lázní,tak do ní přidáme půlku mouky s jedlou sodou a vmícháme a když vmícháme,tak ihned sundáme z ohně....ihned po sundání vmícháme zbytek mouky...půjde to trochu těžce,tak si můžete vzít metly na těsto a vyšlehat...míchejte,nebo šlehejte alespon 5-10 minut....

tady je těsto po přidání poloviny mouky ještě nad vodní lázní..je to ještě lité těsto...až sundáte a přidáte zbytek mouky,tak bude lité,ale hodně husté..ničeho se nebojte,vše je v pořádku

vezměte si pečící papír...doporučuji používat jakýkoliv bílý pečící papír na hnědý papír mi to dělalo problémy při roztírání těsta:-/..obkreslete si na něj nějakou výraznější tužkou nebo fixem talíř....já použila normální masový

v co nejtěnčí vrstvě naneste těsto nejlépe gumovou stěrkou na pečící papír..opravdu slabá vrstva,až budete péct hodně to vyskočí,tak se nebojte

dáme péct na 150-180 stupňů-podle trouby asi tak na 5 až 8 minut a hlídejte!!

potom sme si vzala polévkový talíř a nožem sem obtáhla okolo těsta

tady jke řez krásně vidět...ty odkrojky dávejte do misky...já dávám ještě do mikrotenového sáčku a rozmačkám,nebo přejedu válečkem,aby z toho byla drť

až upečeme všechny pláty,tak můžeme mazat krémy......mě vyšlo asi 9 placek,ale těsto mám napsané na 10 placek,dělala sem větší kruhy..na první plít mažeme krupicový krém

dáme druhý plát a trochu přitiskneme a namažeme durhým krémem a takhle střídáme dokud nám pláty nedojdou

tak a tady máme poslední plát,který mi vyšel na krupicový krém,takže poslední plát pomažte také a potom pomažte celý medovník ze stran,takaby nezbyl žádný krém

tady v misce mám odkrojky a smíchala sem je asi s 50g mletých oříšků...

celý medovník posypeme odkrojky s oříšky a dáme hodně a nalepíme odkrojky ze všech stran a trochu pomačkáme,aby nám to na medovníku drželo,jde to lehce

potom přendejte na nějakí větší talíř,který vyložte pečícím papírem a medovník na něj přesuňte...já ukládám do ledničky,alespon na 2-3 dny...dělala sme medovník včera,takže ještě fotku na řezu dodám....

tady sem dnes medovník rozřízla a podívejte jaká krááása je to na řezu:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

wWendy 23. 3. 2009, 19:42
jinak Markétko musím dodat,že já samozřejme do rozdrobených kousků těsta ještě přidávám namleté oříšky a nahrubo nastrouhané oříšky sem přidávala i navrch dortu,dobré jsou vlašské,pekanové i lískové ... u nás doma i u kamarádů tento medovník zabodoval a já jiný už dělat nebudu :-$ děkuji za příspěvek (L)mějte se krásně
wWendy 23. 3. 2009, 19:34
téééééda maminky moe moc vám děkuju za ty nádherný komentáře ;-) (pusa) (L) (L) (L) (L) (L) ;-)sem ráda,že si tolik maminek a kuchařinek oblíbilo zrovna můj recept (L)siceto uplně nechápu *-)protože sem ho vymýšlela sama a nevím prostě takhle mi přijde pravý medovník ;-) já si pročítala spousty článků o správném zpracování medovníku-také o krému který se do něj hodí,avšak každý postup a krém byl dělaný uplně jinak,tak sem se rozhodla prostě vymyslet svůj postup ^o) :-p mě se s těstem pracovalo špatně pouze jednou,takže dámy pokud si myslíte,že sem šikovná,tak i já sem slítla a jednou se mi to zrovna nepovedlo,ale jakmile sem přidala mléko tak šlo vše bez problémů ;-)a právě proto mám v receptu mléko ;-) :-) což nevím jak mě napadlo,ale prostě sem to do hmoty nalila,když se to lepilo :-@ ;-) je to sice trochu víc práce,ne složité(tedy podle mě)spíše časově je to pracné 8-| ale ve výsledku na to zapomenete,dort se sní a binčus se uklidí ;-)a s tím,že já mám doma malpou kuchyn,prootže moje rodiče tvrdí,že nemáme kuchyn na vaření,tak je jasný,že tam bordel bude větší než normálně ;-)ale za to nemůžu :-D
Hanka R 19. 3. 2009, 13:09
(Y) výborný recept dnes jsem vyzkoušela je moc dobroučký díky za recept (Y)
spacilka 15. 3. 2009, 17:30
Ve středu jsem ho pekla manželovi k narozeninám a byl mooooooooc dobrej (Y) (Y) (Y) (Y),všem moc chutnal,akorát jsem tam měla tvrdší hrudky,což bylo asi z toho krupicového krému. ;-) ;-) ;-).No příště se polepším,jinak je moc dobrej. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o)A dala jsem taky máslo místo Hery.
Markina (upraveno) 12. 3. 2009, 15:43
Také jsem ho vyzkoušela....je super,ani není těžký, jak se zdá a i surovinama se zbytečně nehýří....ale stále to není ono......nevím s jakými medovníky porovnáváte, ale kdo okusil medovník ze Všeminy (Zlínsko) mi dá jistě zapravdu, že nemá konkurenci ........ jsem si říkala co takhle přidat do těsta trošku kakaa a posypat i vlašskými oříšky?? Máte prosím ještě nějaké tipy a triky???? Budu zkoušet, dokud to nedotáhnu do konce...Tento medovník je vynikající, jen prostě jiný, než jsem čekala (H) a ještě prosím, já ho dělala z másla místo Hery - zkoušel někdo porovnat, jestli je v chuti velký rozdíl?
yvonne_Silber (upraveno) 4. 7. 2009, 23:23
Skvělý!
pechi.romi 4. 3. 2009, 16:52
(Y) Moc moc děkuji za skvělí recept všem moc chutnal a všichni chtějí recept :^)
wei 20. 2. 2009, 18:05
Děkuji za bezva recept, byla to dřina, ale stála za to. Světový!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
fojtíšek 20. 2. 2009, 14:52
no jak to tady čtu, tak to asi taky vyzkoušim. mam na nej takovou chut! vypada uzasne! (clamp) (zajic)
mhumhu 17. 2. 2009, 23:52
Zdravím Vás, Nikolko, tak sem se odhodlala a Váš recepis na medovník dnes vyzkoušela :-$..Nejsem zatím moc zkušená kuchařka ;-) a docela jsem se toho i bála, +o( ale musím říct, že i když sem na tom strávila skoro 4hodinky, tak vypadá dobře, těsto nepotřebovalo mléko navíc, krásně se to roztíralo. Teď už tuhne v ledničce a o víkendu si snad na něm smlsneme celá rodinka ^o) (^) (D) (C)... Moc děkuji hlavně za ten prima podrobný postup přípravy, to je důležitý pomocník hlavně pro nás nezkušené jako jsem já... (smich) (smich) (smich) pa Jarča
Vanny1 13. 2. 2009, 16:26
Děkuji za super recept, s těstem se moc dobře pracovalo. tak doufám, že nám zítra bude i tak dobře chutnat (L)
Snow 30. 1. 2009, 8:43
Dobrý den Nikol, tak jsem se po přečtení tolika krásných komentářů konečně odhodlala medovník upéct. Všichni ho milujeme, ale pořád jsem ho raději kupovala, měla jsem z pečení hrůzu :-). Musím říct, že s tím těstem se tak krásně pracuje, že mě to překvapilo. Jediné co mě zaskočilo, že krém ze salka byl hrozně tekutý a já jenom doufám, že až se vrátím domů z práce, tak nebude vyteklý všude okolo :-$. Jakou má mít prosím konzistenci, nevím kde jsem udělala chybu ? Moc děkuju za super receptík, ještě se těším až ho ochutnáme (Y) (Y)
image.lbc 24. 1. 2009, 15:51
Krásný den tak včera jsem zkoušela poprvé medovník protože dcerka ho miluje a snad každý den si kupuje 1 kousek (X).Nejdříve jsem se toho bála ale pak když jsem našla váš receptík tak jsem to zkusila a jde to vážně super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y).A to díky vašemu skvělému postupu (L) (L).Vše šlo krásně pouze krém z krupičky jsem měla nějak hustý ale jinak ok :-) :-) :-).Dcera by ho nejraději ochutnala hned ;-) ;-) a pořád se ptá kdy už bude moc (X).Tak doufám že bude dobrej a bude chutnat a sklidím pochvalu (radost) :-p.Už se těším až si dám ke kafíčku (C) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
zobanda 22. 1. 2009, 20:16
(clamp)Super recept, díky. Pořád jsem se odhodlávala na medovník a musím říct, že to šlo skvěle. Právě jsem dopekla placky. Taky jsem nevěděla kolik sody ale dala jsem tak lžičku a kousek.Zítra ráno namažu, to už bude legrace a sobotu si všichni na babiččině oslavě doufám mooooc pochutnáme (^)
Hanka.B. 19. 1. 2009, 13:37
Holky, můžu se, prosím, zeptat, kolik tam příjde té jedlé sody?? Díky Hanka
Hanka.B. 19. 1. 2009, 13:42
@Hanka.B. Tak nic, už jsem to našla, 15g sáček :-$
aralka 17. 12. 2008, 19:52
Dobrý den, děkuji za recept v duchu laboratorního návodu, jedině tak jsem schopna vařit. Neměla jsem nejmenší problém, je to dokonalé. Ochutnám poctivě až za tři dny :-) Hezký den, vařte prosím hodně a hodně foťte, budu k vám teď často nakukovat.
novackova 12. 12. 2008, 8:56
Dobrý den ,mohu se zeptat jak to posypáváte i na stranách,je snad na to nějaký fígl,já mám vždycky kolem sebe těch drobků plno a na dortu skoro nic 8-|.Moc díky a hezký víkend.Dáša (L) (F)
papandre 25. 11. 2008, 19:40
Hurá povedl se |:o) mazal se krásně :-) a z papíru šel sám :-)prostě paráda |:o)supr recept (L)jen já k tomu potřebovala dva pokusy (H) ;-) ;-) ;-) a tady je výsledek http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=31233 krájet budeme v pátek (zajic)
papandre 24. 11. 2008, 19:36
Tak jsem si přečetla všechny komentáře a přišla jsem na to že jsem strašný trdlo 8o| 8o| 8o| Dala jsem do těsta balíček sody ale 50g takže je cítit na jazyku (6)a pak mi pár placek nešlo z papíru :-Sty tmavší šly pěkně :-$ no ale to je teď jedno,když jsem je přesodovala (H) ;-) krémy jsou v lednici a zítra si jdu koupit další sodu (smich) to by v tom byl čert aby se mi to nepovedlo *-)zdravím a zítra se pochlubím (hello)
papandre 24. 11. 2008, 19:02
prosím o radu,kolik mám dát té sody do těsta? *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie