Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 919 návštěvníků)

PRAVÝ MEDOVNÍK

0.0
PRAVÝ MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

Na těsto=1 hera,3 vejce,3 větší lžíce medu,300g krupicového cukru,400g hladké mouky(00extra),15gjedlá soda...(mléko dle potřeby)1 KRÉM=1 slazené kondenzované salko,100g másla2 KRÉM=250ml mléka,3 lžíce krupičky,200g moučkového cukru,200g másla

Postup přípravy

uvedený u obrázků..........UPOZORNĚNÍ!!!.....zapomněla sem k receptu připsat že přidávám do těsta mléko.....ale přidávám až uplně nakonec....dávám ho vždy,když těsto nejde rozetřít tak jak by mělo na pečící papír,já s tím měla jednou problém,protože sem použila hnědý pečící papír a na tom to absolutně nedrželo...tak sem přemýšlela jak těsto vylepšit k dokonalosti a je to triviální,přidala sem mléko...když máte těsto naprosto hotové a sundané z ohně tak přidejte asi 150ml mléka a dejte zpátky na ohen a promíchávejte aby se těsto zahřálo a vmíchávejte do těsta mléko,jde to nádherně a jednoduše,pokud ani poté vám nepůjde těsto na pečící papír,tak přidejte dalších150ml mléka,mno a těsto znovu promíchejte a nechte spojit s mlékem,....potom už mléko nepřidávat!!!po přidání mléka vám to půjde rozetřít omnohem lééépe a snadněji.....ale jak říkám mléko přidávat nemusíte,raději nejdříve zkuste natřít bez mléka a jestliže nepůjde tak mléko zajista přidejte:-)

1KRÉM=nejdříve uvaříme salko...já vařila asi 1 hodinu v papiňáku,jestliže nemáte nebo nechcete děla na tento způsob,tak můžete salko vařit v normálůní hrnci,ale konzerva musí být zcela potopená a vařit se nejméně 2 hodiny,je lepší 2 a půl hodiny

vše z konzervy přendáme do nějaké misky,krém je krásně zkaramelizovaný

přidáme k salku 100g másla a vyšleháme do hladka

šleháme dokud se to zcela nespojí a není to hladký krém,alespon 5-10 minut

2 KRÉM=250ml mléka dáme do hrnce a necháme přejít varem

přidáme 3 lžíce krupišky(normální dětská)a vymícháme,ale nesmí být z kaše cucky

dáme si do mísy 200g másla a 200g moučkového cukru

řádně vyšleháme

až vyšleháme máslo s moučkou tak přidáme vychladlou krupičku....dejte pozor,abyste krupičku nepřidali horkou,mohl by se vám krém zdrcnout...krupičku přidáváme po lžících

tady máme hotový 1KRÉM

tady 2KRÉM

tak a jdeme na těsto....dáme si do většího hrnce,lepší nižšího vodu a necháme přejít varem

po přejití varu dáme na hrnce další,ale menší hrnec a tak aby se nedotýkal vody

nad vodní lázní rozpustíme heru a až se rozpustí,tak přidáme med a necháme spojit

přidáme do hery 3 vajíčka a rychle rozšleháme šlehačem a přidáme cukr a necháme ho rozpustit,ale už nešleháme!!

tento med používám já...je to pravý hnědý med,tekutý....

odměříme si 400g hladké mouky,já měla doma 00extra........směs kterou máme stále nad vodní lázní,tak do ní přidáme půlku mouky s jedlou sodou a vmícháme a když vmícháme,tak ihned sundáme z ohně....ihned po sundání vmícháme zbytek mouky...půjde to trochu těžce,tak si můžete vzít metly na těsto a vyšlehat...míchejte,nebo šlehejte alespon 5-10 minut....

tady je těsto po přidání poloviny mouky ještě nad vodní lázní..je to ještě lité těsto...až sundáte a přidáte zbytek mouky,tak bude lité,ale hodně husté..ničeho se nebojte,vše je v pořádku

vezměte si pečící papír...doporučuji používat jakýkoliv bílý pečící papír na hnědý papír mi to dělalo problémy při roztírání těsta:-/..obkreslete si na něj nějakou výraznější tužkou nebo fixem talíř....já použila normální masový

v co nejtěnčí vrstvě naneste těsto nejlépe gumovou stěrkou na pečící papír..opravdu slabá vrstva,až budete péct hodně to vyskočí,tak se nebojte

dáme péct na 150-180 stupňů-podle trouby asi tak na 5 až 8 minut a hlídejte!!

potom sme si vzala polévkový talíř a nožem sem obtáhla okolo těsta

tady jke řez krásně vidět...ty odkrojky dávejte do misky...já dávám ještě do mikrotenového sáčku a rozmačkám,nebo přejedu válečkem,aby z toho byla drť

až upečeme všechny pláty,tak můžeme mazat krémy......mě vyšlo asi 9 placek,ale těsto mám napsané na 10 placek,dělala sem větší kruhy..na první plít mažeme krupicový krém

dáme druhý plát a trochu přitiskneme a namažeme durhým krémem a takhle střídáme dokud nám pláty nedojdou

tak a tady máme poslední plát,který mi vyšel na krupicový krém,takže poslední plát pomažte také a potom pomažte celý medovník ze stran,takaby nezbyl žádný krém

tady v misce mám odkrojky a smíchala sem je asi s 50g mletých oříšků...

celý medovník posypeme odkrojky s oříšky a dáme hodně a nalepíme odkrojky ze všech stran a trochu pomačkáme,aby nám to na medovníku drželo,jde to lehce

potom přendejte na nějakí větší talíř,který vyložte pečícím papírem a medovník na něj přesuňte...já ukládám do ledničky,alespon na 2-3 dny...dělala sme medovník včera,takže ještě fotku na řezu dodám....

tady sem dnes medovník rozřízla a podívejte jaká krááása je to na řezu:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

wWendy 10. 2. 2008, 20:57
Krásný večer a zdravím vás Ludmilko (L)děkuji za komentář a že se ptáte,to mě dělá radost a je to dobře :-)Liduško je to recept který mám sama sebou upravený a snažila sem se upravit k dokonalosti ;-) ;-)jestli chcete zksuit určitě zkuste i s bílým krémem :-)uvidíte že je tio uplně něco jiného a je tomnooooooohemlepší,je to pravý medovník,avšak není suchý,krásně vláčný,měkkoučký a výtečný,prostě zkoušela sem jich hodně,ale tento je u nás neeeeeeeej (smich) (^)samozřejmě že krupičkový krém dávat nemusíte,ale myslím,že by to byla škoda *-) :-(hlavmě je to skvělý krém jeden doplňuje druhý a uvidíte že nebudete litovat když zkusíte ;-) (L)moc vám děkuji za to,že můj recept se vám líbí více ;-)si přečtěte komentáře,nějaké maminky již zkoušeli a výsledeksuper a že i moc chutnalo,takl to sem byla moc ráda,dělejte především tak,aby chutnalo u vás doma a jestli zkusíte dejte určo vědět jak to dopadlo,moc vám děkuji a krásný zbytek weeku s pozdravem Nikol (L)
dash 10. 2. 2008, 18:21
Nikolko, chtěla bych se tě zeptat na ten 2 bílý krém.Jednou už jsem medovník pekla, ale měla jsem jen krém ze SALKA. Jestli tam je nutný, nebo proč se tam dává.Recept jsem měla trochu jiný, ale ten tvůj se mi víc líbí.Moc ti děkuji za odpověď. Lída
wWendy 9. 2. 2008, 20:14
Ještě jednou přeji krásný večer Evičko (L)moc děkuji,že jste ještě napísala :-)to mám radost,tak to jsem hlupák,nevěděla sem myslíte jakou gramáž :-D ;-)ale zvolila jste spárvně,také dávám 15g a bohatě to stačí :-$jsem ráda,že jste zvládla a nebyl problém (L)anoo to máte pravdu,taky musím krémy dávat stranou,protože mi chodí doma olizovat krééém a tím ubývá a to nende :-D :-Ddržím palečky at všem chutná u nás je to vítané a nikdy jeden nestačí ;-)mějte se prímově s pozdravem Nikol (L)
evuska 9. 2. 2008, 17:56
Ahojky Niki, tak jsem dodělala Váš medovník. Na tu sodu jsem se ptala schválně, prze mám doma pytlíky se sodou s gramáží 15g a 50g. Tak jsem nevěděla, kolik tam toho mám nasypat. Zvolila jsem raději ten 15ti gramový pytlík a asi to bylo v pořádku. Placky se krásně odlepovaly a nepraskaly. Krémy jsem musela schovat, prze mi na něj chodil manžel i s naším 22ti měsíčním prckem. ;-) Tak doufám, že v té ledničce vydrží alespoň do zítra *-) *-) *-) Má přijet tchýně, tak doufám, že bude chutnat (Y) :-$ :^) ^o) Určitě se ještě ozvu, jaký jste měla úspěch. Tak papa a děkuji. Eva Lattenberg
wWendy 9. 2. 2008, 16:54
Evičkko příjemné odpoledne (L)děkuji za váš komentář a zároveˇm za dotaz (Y) sodu koupíte v takovém sáčku jako je kypřící prášek nebo vanilinový cukr,má modrý obal a já dávám jednu celou soud,tedy celý ten sáček :-$určitě dejte jak s epovedlo a jestli bylo vše v pořádku,hodně štěstíčka (L)děkuji a krásný den Nikol (L)
wWendy 9. 2. 2008, 16:53
Martinko tak jsem ráda,že jste napsala (L) (L)hrozně vám za to děkuji,sem nadšená,že medovník u vás chutnal a také tak rychle zmiznul,jako u nás ;-)on opravdu jeden nestačí 8-|také jsem jeden udělala a hned se snědl a další týden sem znovu dělala a zase se snědl a abych dala přátelům alespon nějaký ten kousek musela sem dělat znovu ^o) :-D :-D ;-)at se vám tedy medovník povede až budete dělat znovu :-purčo dejte zase vědět ;-)mohu se jen zeptat nějaký problém bo tak nebyl??vše v pohodě? (L)krásný zbytek weeku s pozdravem Nikol (F)
evuska 9. 2. 2008, 13:39
Ahoj Niki, zkouším Váš medovník, ale nevím, kolik mám dát té sody ??? Prosím, poraďte mi. Díky Eva :'(
Martina 11 8. 2. 2008, 17:23
(Y) (Y) (Y) Je výborný.Už jsem ho pekla a hned se snědl ;-).Zítra ho budu péct podruhý a určitě ne naposled |:o) |:o) |:o).Všem váš recept doporučuji (L)
wWendy 4. 2. 2008, 23:47
Lidunko hrozně děkuji,že jsze ještě napsala..se se muselazasmát při čtení vašeho komentáře :-D :-D (L)potěšilo mě to,že jste neměla problém a že s epovedlo :-pa prosímvás vy antipekaři :-D :-) (Y)mě je 17 a zmákla sem to v pohodě a dělala sem hojiž velmi hodněkrááát :-p ;-)mějte se krásně a děkuji (L)
wWendy 4. 2. 2008, 23:44
Martinko nádherný večer (L)promintě,že píši tak dlouho,ale nějak mi dnes nebylo dobře a celý den sem prospala 8-| :-( :-Smooc vám děkuju za komentář a ty lichotky vůbe cnemusí být ;-) (L)ste hodnááá (F)určitě to na chuti nic nezkazí když nedáte oříšky :-pjá měla doma zbytekl tak sem je do směsi zbylých odkrojků přidala,ale mohu říct,že teda paráááda a ještšě snad lepší chut než jen ze samotných odkrojků ;-) :-)moc vám děkuji a budu se těšit,jetsli tedy zkusíte,tak prosím abyste dala vědět jak dopadlo,zda je to možné,nechci nějak otravovat,ale byla byhc moc rááda (L)mějte se hezky s pozdravem Nikol
Martina 11 3. 2. 2008, 23:39
(Y) (Y) (Y)V týdnu se do něj pustím.Vypadá nádherně a máte k němu krásně nafocený postup. |:o) |:o) |:o) |:o)Akorát oříšky dávat nebudu,tak snad se tím nic nezkazí.Ukládám si váš recept do oblíbených (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
wWendy 1. 2. 2008, 20:53
jéé Liduško krásný večer a moc vás zdravím (L) (L)to sme tak rááááda,žže s e povedlo a chutná vááám (Y) (L)a neměla jste nějaképroblémy,vše v pořádku?? *-) (L)děkuji velice sem moc ráda za krásný komentááář akoukala sem na fotečky a prostě krááááása (clamp) (clamp)hezký week,....veliký pozdrav a velké díky Nikol (F)
veveřice 1 4. 2. 2008, 6:16
@wWendy ;-)ne, nikde se žádný problém nevyskytl ;-) ;-) ;-) ;-)všechno máte krásně popsaný a nafocený, takže podle vás to zvládne i antipekař jako jsem já ;-) ;-) ;-) ;-) (L) (L) (L) (L) (L)
veveřice 1 1. 2. 2008, 17:02
Nikol (L) (L) (L) (L)tak sem jej podle Vás upekla, je to neskutečná mňamka |:o) |:o) |:o)mám (P) v rodinných Díky za super receptík (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
wWendy 29. 1. 2008, 22:09
Ale Darinko krááásný večer (L)děkuji,že jste ještě napsala,jste moc hodná (L)nebudte prosím smutná,to se stane.... :-| (L)sem ale velice ráda,že se snědlo a bli jste nakonec spokojeníí,to je mooc dobře,asi by mě kleplo,že ste se s tím tak natrápila a ješě kdyby vám nechutnalo :-(ale aspon,že chutnalo (Y)to je supeeeeeeer...určitě ještě zkuste a pak dejte vědět....kdyby jste nějak potřebovaka určitě porádím jak jen budu moct (L) :-$děkuji vám a mějte s enádherněě (L)
wicht 29. 1. 2008, 19:34
Dobrý večer Niki, kvůli Vám to určitě nebylo ;-)... přece i mistr kuchař se někdy utne, ne? :'( Myslím, že jsem to opravdu dělala podle postupu, ale i tak medovník zmizel během 3 dnů... chuťově je opravdu super (Y) (Y) (Y), zkusím příště a pak písnu, doufám, že se polepším, jinak se na to už vybodnu 8o| 8o| 8o|, tak zatím pa a příjemné učení (L) (hello)
wWendy 28. 1. 2008, 22:54
Dobrý večer Editko (L) ;-)no tedy nestačím zírat :-o ;-)to mě ale jako vůbec nechvalte,ste blázínek,nejsem vůbec šikovná,ale do vaření a pečení sem děsně zapálená ;-) ;-) :-Dvůbec neříkejte,že jste tele(u tohoto komentáře sem se vážně musela smát :-D (L)...tak to není jistě byste to zvládla s přehledem (Y) (L)jen si věřte jistě byste svedla (F)mě je teprve 17 a celý sme ho udělala sama,když to zvládnu já tak se vy nemusíte určitě vůbec bát (L)děkuji moc za komentář a mějte se krásně s pozdravem Nikol (F)
wWendy 28. 1. 2008, 22:50
Milá Martinko (L)no krásný večer,snad senezlobíte,že píši tak dlouho,ale dnes sem vjednom shonu :-$tak to je báječné,tedy koukám,že i u vás naléhají,abyste rozkrojila co nejdříve :-Dale Marti opravdu čím více uleželý,tím lepčííííí,mám ozkoušené na :-Dsnad 100X :-D ;-)ale placky sami o sobě sou měkké ihned po upečení,což většina receptů na medovník nemývá :-pv tomto receptu je velká výhoda,že opravdu i den v lednici stačí :-)jsem děsně ráda,že bylo vše v pořádku a klaplo to jak mělo (L) (clamp)velice vám Marti děkuji a přeji moc krásný zbytek večera (F)velký pozdrav Nikol
wWendy 28. 1. 2008, 22:47
Darinko přeji vám krásný večer a zároven se omlouvám,že píši tak dlouho,ale dnes jsem měla nějaké učení a vaření a přítele :-D ;-)bylo toho nějako moc.... (L)tedy copak se mohlo stát :-oto je divné,to se mi nikdy nestalo,že by těsto splasklo...a určitě jste dala vše návodu,raději ještě přelétněte receptík očima a kuknětě jestli jste opravdu dělala jak to mělo být,ona jedna chyba stačí,měla jste rozšlehaná vejce a sundala jste včas z ohně??je skvělé,že se nenecháte odradit a zkusíte ještě jednou,to jsem velice ráda,moc vám za to děkuji (L)mrzí,mě že jste se s tím natrápila :'( :'(víte placky mám tmavější díky tmavému medu a přidala sem trochu perníkového koření,dá tomu správný šmrnc :-pa jestliže jste měla problém s odděláním placek,tak na to mám vychytávku...musíte nechta placky vystydnout a já ihned potom co vyndám z trouby tak mám připravenou mokrou utěrku,stačí navlhčená,ale studenou vodou"!!!pečící papír splackou na topoložím a do chvilky to jde uplně úžasně sundat (Y) (L)kdyby jste byla hodná tak zkuste nějak mrknout jestli něco nebylo špatrně a kdyžtak napiště jaký jste měla postup a já zkusím říct co se stalo (L)ale placky musíte mazat hodně slabé vrstvy a nechta alespon 7-8 minut péct tak na 150-180 podle trouby no....mějte se ksvěle a omlouvám se,že vám to kvůli mě nevyšlo :'( :'(
lendule53 18. 2. 2008, 16:10
@wWendy Ahojky Nikčo (hello), jsem z toho celá bez sebe :'(, stalo se mi přesně to co popísuje Darina, v troubě těsto nádherně vyběhlo :-)a po vyndání z trouby (horkovzdušné) splasklo :-@. Jinak těsto se mi dělalo nádherně (Y) ani jsem nemusela přidávat mléko, rozetrěla jsem to fakt v tenké vrstvě, ale také jsem to z papíru nesundala (6) (6). Děcka to seškrábaly lžící z pečícího papíru a zbaštily ;-) ;-), tak se těšily :-D :-D :-D :-D. Nikol jak mají vypadat ty placky, když je vyndáš z trouby (křupavé, nebo měkké)? Každopádně to půjdu zkusit ještě jednou :-p :-p :-p :-p :-p. Kdyby jsi tedy na něco přišla tak prosím dej vědět :-$ :-$ :-$ :-$ Díky a pečení zdar Lenka (hello) (hello) (hello)
wicht 28. 1. 2008, 12:48
Dobrý den Niki, tak jsem ho uklohnila, chuťově je na jedničku (Y), ale já jsem to asi nějak zkazila 8o| 8o| 8o|, těsto mi naběhlo v troubě, pak splasklo, nešlo mi to oddělat od pečícího papíru, a když už jsem to pomazala, tak tam ta placka nebyla ani vidět, a je to celé mazlavé :-@, nevíte co se mohlo stát? Sodu jsem dala a dělala jsem vše podle návodu. Zkusím ještě jednou, ale chuťově je to jedna báseň. Přesně takový jsme si kupovali v Praze, když jsme tam ještě bydleli (H) PS: ani takové tmavé placky nebyly, jak máte vy. Závidím(ale v dobrém)
Edittka81 28. 1. 2008, 12:11
já když to vidím..... jak může být někdo tááák šikovný a někdo takový tele....(jako já). :-| já bych to určitě nesvedla... většinou mi recepty kazí má nezkušenost, neznám vychytávky apod. A to pak můžu péct a vařit podle receptu přesně na gramy..... :-(

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie