(recept
si oblíbilo 109 návštěvníků)
Domácí vepřová šunka
Potřebné ingredience
Cca 1kg kýty 20g soli 5g pragandy lžička moučkového cukru 100ml studené vody
Postup přípravy
Omytou kýtu dobře očistíme. Zbavíme případného tuku. Pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy.
Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme do té doby, dokud maso nezačne být na omak mazlavé. To znamená, dokud se neuvolní bílkoviny.
Takto promíchané maso vložíme buď do nádoby nebo sáčku a dáme na jeden až dva dny do lednice uležet. Během této doby několikrát prohněteme.
Pokud máme šunkovar - naplníme sáček masem, dobře utlačíme, zabalíme, stlačíme spirálou a utáhneme víkem.
Pokud máme formu na výrobu šunky: formu vyložíme mikrotenem nebo fólií, maso dobře rozložíme, zabalíme a uzavřeme víkem.
Máme-li tlačenkový obal: naplníme a snažíme se důkladně utlačit směs tak aby nevznikly vzduchové kapsy. Zavážeme obal.
V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu do teploty cca 75-80st. Do takto horké vody vložíme šunkovar, formu, nebo tlačenkový naplněný obal.
POZOR!!! Voda nesmí jít varem!
Udržujeme teplotu a "vaříme" cca 1,5 hodiny. Neotvíráme! Nakonec vyndáme z vody a přendáme například do dřezu se studenou vodou. Necháme důkladně vychladnout. Až potom vyjmeme šunku z formy nebo obalu.
Šunka krásně voní a ještě líp chutná. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-5 dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží)
Uchováváme v lednici, lze i zamrazit.
Ještě doplním: Kdo chce mít jistotu, že se maso dobře spojí, nebude se trhat - vezměte hrstičku pokrájených kostek masa a umelte na masovém mlýnku. Stačí opravdu hrst. Kdo nemá mlýnek může rozsekat kolíbkou nebo sekáčkem. Vzniknou nám tak dvě skupiny "Spojka a vložka" po promíchání všeho dojde k lepšímu spojení.
Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme do té doby, dokud maso nezačne být na omak mazlavé. To znamená, dokud se neuvolní bílkoviny.
Takto promíchané maso vložíme buď do nádoby nebo sáčku a dáme na jeden až dva dny do lednice uležet. Během této doby několikrát prohněteme.
Pokud máme šunkovar - naplníme sáček masem, dobře utlačíme, zabalíme, stlačíme spirálou a utáhneme víkem.
Pokud máme formu na výrobu šunky: formu vyložíme mikrotenem nebo fólií, maso dobře rozložíme, zabalíme a uzavřeme víkem.
Máme-li tlačenkový obal: naplníme a snažíme se důkladně utlačit směs tak aby nevznikly vzduchové kapsy. Zavážeme obal.
V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu do teploty cca 75-80st. Do takto horké vody vložíme šunkovar, formu, nebo tlačenkový naplněný obal.
POZOR!!! Voda nesmí jít varem!
Udržujeme teplotu a "vaříme" cca 1,5 hodiny. Neotvíráme! Nakonec vyndáme z vody a přendáme například do dřezu se studenou vodou. Necháme důkladně vychladnout. Až potom vyjmeme šunku z formy nebo obalu.
Šunka krásně voní a ještě líp chutná. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-5 dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží)
Uchováváme v lednici, lze i zamrazit.
Ještě doplním: Kdo chce mít jistotu, že se maso dobře spojí, nebude se trhat - vezměte hrstičku pokrájených kostek masa a umelte na masovém mlýnku. Stačí opravdu hrst. Kdo nemá mlýnek může rozsekat kolíbkou nebo sekáčkem. Vzniknou nám tak dvě skupiny "Spojka a vložka" po promíchání všeho dojde k lepšímu spojení.
Prohnětené maso
Uvařená a schlazená šunka. Vařil syn - textura není dokonalá
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé