Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2275 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

5.0
NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

Potřebné ingredience

580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 120 g cukru, 1 cukr vanilkový 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky) nebo sáček instantního, 2 vejce + 1 na potření, 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra

Postup přípravy

Těsto zaděláme klasickým způsobem, nebo máme-li domácí pekárnu, dáváme postupně ingredience takto. (postup při ručním zadělávání najdete u mě v receptech na vánočku!)

1/4 l mléka, 2 vejce, 120g Hery (změklé, nebo polorozpuštěné), lžička citrónového aroma, nebo citrónová kůra, troška rumu z namočených rozinek, 580g hladké mouky, do jednoho rohu 120g cukru a 1 vanilkový, na protější stranu lžičku soli a doprostřed droždí (dávám stejně, jako při zadělávání klasickým způsobem), špetka muškátového květu a můžeme nastavit program TĚSTO - já mám Moulinex XXL - takže program č. 13 (1hod 25 minut). Rozinky nezapomeneme vložit těstě před koncem hnětení pekárny, tato zhněte 25 minut a pak hodinu kyne, takže stačí až bude na pekárně čas 1:03.

Po vykynutí rozdělíme těsto na větší a menší část a z každé uděláme 3 dílky. Kdo umí plést ze 4, může si z větší části uplést 4copánek, ale jelikož ne každý je mistrem, stačí i 3copánek. Spodní silný 3copánek smotáme na plech dokola a na něj položíme menší 3copánek. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě chvíli nakynout.


ROZPIS NA MALÝ PLETENEC - VHODNÉ TŘEBA JEN PRO DVA

375g hladké mouky, 75g cukru, citr. kůra, nebo půl lžičky citrónového aroma Dr.Oetker, 125 ml mléka, 20g droždí, 1 vejce, 75 Hery, rozinky namočené v rumu, lžička soli a špetka muškátového květu

Pečeme ve vyhřáte troubě, já v mé na 160°C asi 3/4 hod, ale řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou!

Dá se upéct i jako klasický mazanec, ale takhle mi to přijde daleko hezčí a rozdhodně to zvládne každá z Vás! Je to jako plést copánek z vlasů - 3 pramínky jsou hračka!

Pletenec při pečení hodně nabyde, takže ho máte plný plech a je ho opravdu dost!! Ale i tak se po něm rychle zapráší, uvidíte;-)
Určitě budete doma za hvězdu, tak ať se dílo daří!

nakynuté těsto v pekárně

připravíme si větší a menší část těsta a uděláme z každé 3 kousky

hotový první základový věneček - z té větší části

upleteme druhý copánek z menší části

a na něj položíme druhý copánek - z menší části těsta

hotový, potřený vajíčkem a posypaný mandlemi

a honem pro kafíčko, můžeme začít ochutnávat!!

PLETENEC 2007 - ještě jsem našla fotku z loňska Ten letošní se mi nešel moc nafotit, proto tam není celý, ale už nakrojený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

spinka 31. 3. 2013, 15:28
Hmmm, tak já jsem mizerná pekařka.Toto je první věc z kynutého co se mi opravdu povedla (Y) (Y) (Y) Dopekla jsem před hodinou a i když vypadal, že zbude i do Vánoc jak nabyl, tak už není ani kousek 8-| 8-| 8-| 8-| Zítra můžu znovu :-p :-p Fakt super, žádná práce a výsledek vynikající !!! (Dělala mi to teda dom.pekárna) (velikonoce16) (velikonoce16)
kapulet 30. 3. 2013, 23:04
Právě jsem dopekla vánočku a je teda obří ,-) ale obávám se, že na pondělí nezbude ,-) moc dík za recept (Y) (Y) (Y) (Y)
MajdaPajda05 30. 3. 2013, 20:57
Dnes jsem vyzkoušela a musím říct,že už se nedivím,že si recept oblíbilo téměř dva tisíce lidí. Je totiž naprosto úžasný,dokonalý a hlavně jednoduchý!!!! Já podle receptu nedělala pletenec,ale udělala jsem vánočku.....svoji první a je to bomba !!!! Bohužel musím konstatovat,že musím zítra péct znovu,protože v momentě zmizela v útrobách (svatba) a (Z). Moc děkuju za báječný recept i pro nás antitalenty na kynuté těsto. (Y) (Y) (clamp)
Moja1112 30. 3. 2013, 20:35
(Y)Výborný,výborný..měl úspěch a i jsem si s ním šplhla u tchýnky :-) (Y) (Y) (Y)
nekup to 30. 3. 2013, 11:45
Super, vyzkoušíme :-)
jakubko 7 30. 3. 2013, 7:10
(Y) (L) (velikonoce16)
veruska9 29. 3. 2013, 22:34
Výborný, dělám jen tento , již asi třetí rok. (Y) I o vánocích.
laskonka333 27. 3. 2013, 18:06
(velikonoce6) (velikonoce11) (velikonoce2) (velikonoce7) (X) (Z)
noricek 27. 3. 2013, 14:18
úžasné cesto ,koláčík ani nehovorím (Y) (Y) (Y) (Y) tak toto je jednička idem upiecť ďalší a iny už robiť nebudem ,Alenka si poklad (L) (L) (L) (L) (hello ) (hello) (hello) príjemné (velikonoce) (velikonoce) (velikonoce) (velikonoce) (velikonoce)
PetraCal 26. 3. 2013, 13:48
ja nevim co delam spatne, ale testo mi proste ne a ne vykynout, zadelava jsem rucne a pouzila susene drozdi, nechala v teple kynout hodinu, ale ani tuk, proste vubec zadne kynuti se nekonalo... tak jsem z toho jelen. uz jsem to zkousela podruhe, krok po kroku dle toho vaseho vanockoveho receptu a opravdu ani boha nekyne, jak dlouho to nechavate kynout? nevim co jsem udelala spatne - v trosce mleka s cukrem jsem udelala ze suseneho drozdi kvasek, pak dala do misy s moukou vajicka, cukr, zbytek mleka, rozpustene maslo,sul atd, pridala kvasek, promichala ( s testem se uzasne pracovalo, vubec se nelepilo) dala na hodinu na vrch teple trouby a NIC..tak ted babo rad ( nebo damy prosim poradte :-|
mirkaberkys 26. 3. 2013, 17:25
@PetraCal Jestli se mohu vmísit. Nedala jsem to mléko a nebo tuk moc horké? Já třeba sušené droždí vmíchám jen do mouky, kvásek vůbec nepřipravuji a vykyne vždycky.
PetraCal 26. 3. 2013, 17:52
@mirkaberkys aha, ja myslela, ze i ze suseneho se musi delat kvasek, myslela jsem, ze tim, ze se rozpusti v teplem mlece zacne pracovat..takze susene drozdi nemusim vubec davat do mleka? mleko ani tuk mi neprislo, ze by bylo moc teple, ale je to mozne :^)
mirkaberkys 26. 3. 2013, 21:23
@PetraCal Ano, opravdu jde udělat kynuté těsto se sušeným droždím aniž by jste dělala kvásek. Já bydlím v chatové oblasti, do obchodu nejezdím každý den, proto používám pouze sušené droždí - na knedlíky, sladké pečení, rohlíky.... A proč jsem to psala s tím teplým tukem? Jednou jsem zadělávala vánočku a dala do ní teplý tuk, očividně byl teplý moc a těsto vůbec nevykynulo. Od té doby rozpustím tuk a vliji ho do studeného mléka, ona se ta teplota trochu srovná a dávám do těsta. Neházejte flintu do žita, ono se to povede příště. (hello)
dvladka 26. 3. 2013, 6:39
Luxusní záležitost! (Y)
jilly 25. 3. 2013, 15:04
úžasný recept...na skúšku som urobila len tú polovičnú dávku a výsledok je skvelý! ďakujem (F)
Barčinka V 17. 3. 2013, 0:28
Děkuji za recept je LUXUSNÍ paráda (velikonoce8) (velikonoce16) (velikonoce15) (velikonoce16) (velikonoce15) (Y) (Y) (Y)
Danč 26. 12. 2012, 19:32
božííí recept (Y) (silvestr) ^o) ^o) ^o)
bakyka 29. 12. 2012, 20:15
@Danč (radost)a vánočka taky božííí (radost)chválím, chválím, chválím (radost)
Beni 25. 12. 2012, 21:32
Pekla jsem ráno a je pryč, peču znovu, i když půjdu kvůli ní spát až po půlnoci, aby byl na snídani (Y) (Y) (Y), jo a motala jsem ze šesti pramenů a je to opravdu jednoduché, vypadá skvěle, nerozlezla se http://www.youtube.com/watch?v=ZpaOV_rQW5Q&feature=channel
frydra 23. 12. 2012, 19:51
Rozdíl mezi touto a kupovanou je propastný. Vážně moc dobrá. Děkuji autorce. (Y)
Hama 23. 12. 2012, 12:53
Dobrý den, jenom potřebuji poradit, cukr práškový nebo cristal? Děkuji
Appletka 23. 12. 2012, 15:01
@Hama Dala jsem krystal, jiný doma nebyl ,-)
ilona 23. 12. 2012, 11:29
Tohle je nej recept. Už ho dělám poněkolikáté a pokaždý mizí okamžitě po vyndání. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Děkuju za receptík
itivetka 19. 12. 2012, 18:43
(kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (pernicek) (pernicek) (pernicek) (pernicek)VYNIKAJÍCÍ (Y)/AKORÁT NEDÁVAM AROMA...ALE VANILKU (Y)
andyy 17. 12. 2012, 13:26
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie