Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 439 návštěvníků)

Famózní svíčková od JITULE

0.0
Famózní svíčková od JITULE

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování

Postup přípravy

Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.

1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových lžic (dále jen PL) cukru krupice + 5 PL soli + 4 PL octa; důkladně promícháme tak, aby se vše rozpustilo.
- vloženo dodatečně: pročtěte si komentáře, se solí mají některé maminky problém!!!

2) Kořenovou zeleninu si nastrouháme, příp. nakrájíme na kolečka, cibuli najemno nebo na kolečka.
3) Slaninou či špekem si prošpikujeme maso
4) Zbytek slaniny či špeku nakrájíme na malé kostičky a necháme vysmahnout v papiňáku (elektr. sporák - stupeň č. 6), pokud je výpeku málo, přidáme olej a osmahneme kořenovou zeleninu a přidáme i všechno koření. (Některé kuchařky slaninu nedoporučují, viz komentáře níže.)
5) Po osmahnutí zeleniny přidáme cibuli a prošpikované maso - osmahneme i to ze všech stran.
6) Když je maso osmahlé, zalejeme připraveným sladkokyselým nálevem - celými 2 litry!
7) Papiňák uzavřeme a necháme na stupni č. 6, dokud nezačne syčet. Jakmile začne syčet, stáhneme stupeň na č. 3 a vaříme cca hodinu.
8) V mezičase si vedle v odměrce připravíme směs zakysané smetany, smetany ke šlehání a 2 PL hladké mouky a řádně vymícháme dohladka.
9) Po hodině vaření vyjmeme maso z papiňáku, vyjmeme koření (někdo nevyjímá a mixuje včetně koření, rozhodněte si to ve své rodině sami) a vše ostatní propasírujeme (já používám mixér a vymixuji dohladka), z propasírované omáčky oddělíme dvě naběračky a přidáme do odměrky ke smetanám a smícháme.
10) Vymixovanou omáčku vrátíme zpět na sporák a necháme přijít k varu, přilijeme z odměrky smetany a mícháme a necháme ještě krátce, cca na stupeň 3-4, povařit. Na požadovanou hustotu můžeme doladit hotovými Knorr jíškami (ale to jsem nikdy nemusela).
11) Mezitím pokrájíme maso na plátky.
12) Na závěr ochutnáme omáčku, příp. ji dochutíme (solí, cukrem, citr. šťávou), ale vařila jsem již několikrát a nikdy jsem nemusela dochucovat.
13) Servírujeme s houskovým knedlíkem (u nás i drbákem) a šlehačkou, brusinkami a citrónem.

Svíčková je opravdu famózní a vynikající.

Tak dobrou chuť (zde synkova porce, brusinky baští z mističky)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Helus1 2. 10. 2008, 13:07
Ještě by jsem se chtěla zeptat je tam 12 PL cukru?Nebo to špatně chápu a má to být něco jiného? :-o
mohos 2. 10. 2008, 22:04
@Helus1 Helo, ano, je to 12 polévkových lžic :-$ ;-) (Y)
Helus1 2. 10. 2008, 13:03
Ahoj Mončo tak jsem našla tvůj recept a jdu ho vyzkoušet ,máme tady zrovna hody dojdou k nám babičky na oběd tak doufám že to nezkazím drž mi pěstě pak napíšu ohlas jak to dopadlo ;-) (smich)
Janci 20. 9. 2008, 13:59
Tak Jitule64 mě opět nezklamala, po její úžasné mrkvičce zařazuji mezi naše oblíbené i tuto svíčkovou... (Y) (Y) (Y) Já problém tedy neměla, použila jsem menší polévkovou lžíci a dávala zarovnané lžíce a bylo to mňam. Jen jsem tedy musela hooodně dohušťovat *-) Omáčka zbyla, ale tu (Z) rád slupne s těstovinkama a taťka to přežije na podruhé se sekanou... Výborný receptík |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
mohos 21. 9. 2008, 10:08
@Janci Jani, tak to jsem ráda, a Jitule určitě ještě radši ;-). Já dávám lžíce taky rovné, ale nevím, zda jsou malé či velké (jiné prostě nemáme :-$).
síma 15. 9. 2008, 11:53
Svíčkovou dělám už jen podle tohoto receptu a je vždy opravdu famóznííí ! (L) (L) (L) (pl)
sarula (upraveno) 31. 7. 2008, 15:48
ale tím ji neodsuzuji, jen jestli je te poměr správně psaný
Jitule64 24. 9. 2008, 17:38
@sarula Ahoj Šárko, však pokud se Vám nezdají poměry, tak můžete přeci ubrat a pak dochutit dle svých chuťových buněk. :-$ Je mi moc líto, že Vám nechutnala, ale jak píší ostatní holky, tak i já dávám rovné lžíce. (Y) Přeji Vám prima dny. S pozdravem Jitule. (F)
mohos 10. 8. 2008, 22:26
@sarula Šárko, nebyla jsem na netu a komentáře jsem si všimla až nyní. Je mi líto, že jste musela svíčkovou vylít, ale já nejsem autorkou receptu - recept sem kdysi vložila maminka s nickem JITULE, měl ohromný úspěch, pak ho ale smazala a dala na jiný server. Protože ten recept postrádalo vícero maminek, domluvila jsem se s JITULÍ a recept opětovně vložila. Poměry jsem opravdu pečlivě opsala podle jejího původního receptu. :-$ :-$ :-$
síma 15. 9. 2008, 11:55
@mohos (Y) (Y) (Y) to jste hodná, že jste ho sem opět dala ! Protože já jsem si ho kdysi právě od paní Jitky vytiskla a někam založila +o( A když jsem ho pak hledala znovu, hledala jsem téměř marně.. Já dávám poměr takřka tak, jak je v receptu, jen soli dávám dost míň a pak raději přisoluji... ALe většinou není třeba a i celková chuť se povede hned napoprvé !!! (clamp) ^o)
sarula (upraveno) 31. 7. 2008, 15:48
Strašně slaná a sladká!!!!!!!! Co s tim ani nepomohlo naředění mlékem, to jí teď půjdu akorát vylít, nedá se to jíst.
berunka 8. 7. 2008, 12:48
Výborná (clamp) rychlá super takové recepty mám ráda (Y)
MonnaK 22. 5. 2008, 20:23
zní to dobře, ale to mixujete i koření? :^)
Jitule64 24. 9. 2008, 18:21
@MonnaK Ahoj Mončo, já tu zeleninu a koření pasíruju. Pokud nemáte pasírku, tak normálně rormixnout. Nikdy jsem ho nevyndávala...to si Monča upravila dle sebe.
mohos 23. 5. 2008, 6:24
@MonnaK ne, ne, ne, to se vyjme taky :-$
Zrušený účet 11. 5. 2008, 13:10
Chvalim jednoduchu pripravu, ale doporucujem iba 1,5 lyzice soli :-$. Inac (Y)
Vanny1 22. 3. 2008, 18:35
Moje první svíčková a díky vašemu receptu na jedničku. dokonce sem si dovolila pozvat i rodiče a jak jim chutnala. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
soudy 14. 3. 2008, 11:37
Děkuji za recept |:o) omáčka je moooooooooc dobrá (clamp), mladá si už dává nášup (pl) ;-)
AlenkaL 11. 3. 2008, 14:57
perfektní!!!!! MMMMMMňam! (jidlo) (zajic) (pl) (F) (F) |:o) |:o) (clamp) (clamp)
sestynka 6. 3. 2008, 12:16
Ahojky, tak jsem právě dovařila vaši omajdu (pl) Masíčko je naprosto fantastické. S omáčkou je ale válčila, dělala jsem všechno podle receptu, ale ve výsledku mi pořád omajda připadá moc sladká, slaná i kyselá a je jí plný papiňák. Dala jsem jí litřík stranou a ještě naředila mlíčkem a zahustila a už to bylo lepší. Opravdu je tam těch lžic tolik? Já jinak svíčkovou peču po naložení v troubě se zeleninkou, tak jsme to dělali doma. Chtěla jsem zkusit jiný recept, jednodušší. Otestuji ji na manžílkovi, který má za vzor svíčkové tu, kterou vaří v Třeboni U Petra Voka. SOS!!!! Co mám dělat se 3 litry omáčičky :-)))) ;-) ;-) ;-) Evča
mohos 6. 3. 2008, 16:58
@sestynka Evi, já mám ten recept od Jitule64 a dělám ji vždycky přesně tak, jak měla ona v receptu. A mně přijde vynikající. Ale klidně si to upravte podle své chuti ;-). Já mívám i 4 litry omáčky :-D, a co nesníme, to zamrazím (na horší časy), anebo nabídnu sousedům ;-).
Jitule64 7. 3. 2008, 19:35
@mohos ;-) ;-) ;-) No, jooooooo...já ji taky mám vždycky min. 4 litránky. :-D :-D :-D U nás se ale rychle zbaští. ;-) ;-) ;-)
sestynka 6. 3. 2008, 18:17
@mohos Tak manža snědl 2 talíře (Y) (Y), ale musela jsem ji naředit a dohustit. Asi mám větší lžíce a víc jsem to ochutila. Holky se nacpaly jako medvídci a šly na nášup. Omajdu dám zamrazit, určitě ji využijeme. Příště budu opatrnější a dám menší lžičky :-)))) Recept mám uložený a určitě si jej zopakuji, teda až sníme ten kotel majdy :-D :-D :-D
Radkar 4. 3. 2008, 21:32
Tolik cukru a soli :-o?
mohos 4. 3. 2008, 21:35
@Radkar Ano, tak to JITULE v původním receptu měla! A já jsem to tak teď o víkendu vařila, a skutečně to klapne ;-), nebojte (F).
Radkar 4. 3. 2008, 21:38
@mohos Já se nebojím ale ty kalorie!!!!!!! (pl)
Jitule64 5. 3. 2008, 13:35
@Radkar ;-) Tak ty já taky neřeším! ;-) Hlavně, že přeci chutná!!! Určo zkus! Je opravdu famózní! (Y)
mohos 4. 3. 2008, 21:39
@Radkar hmmm, tak z těch já si hlavu nedělám :-D
taba 4. 3. 2008, 21:13
*-) *-) *-) *-) A co to jsou ty "drbáky"?
mohos 4. 3. 2008, 21:27
@taba Moni, to jsou takové "slizké" knedle (dietní, protože se do nich nedává ani mouka, ani vejce), už se na to tady ptala jedna mamča, tak jsem recept vložila samostatně. Vypadají opravdu "olezle a slizce", dlouho mi trvalo než jsem si zvykla na ten pohled (prvně jsem myslela, že se tchánovcům nepovedly :-$), a hlavně na to kombinování s omáčkami... ale po těch letech je fakt už ke svíčkové můžu ;-) (Y) :-D.
keltka 4. 3. 2008, 17:34
moni,prosím vás můžete sem hodit recept na ty "drbáky"? :-)manžel by se po nich utloukl,dělávala mu je babička od Vimperka a já je podle kuchařky neudělám tak jak by chtěl *-)
sqwer 4. 3. 2008, 21:28
@keltka dovolím si vložit odkaz na drbáky /chlupaté knedlíky ze solamylu/ :-$ http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JOJQFMJOP&id_kategorie=JNLOIRK5
Edulla 4. 3. 2008, 17:24
woow (Y) Tak koukám že ho máte zpět!!!! (clamp) Tak to jste mě moooc potěšila, asi jste se s paní Jitkou domluvila - super |:o) a díky oběma (L) (L) (L) (L)
Jitule64 4. 3. 2008, 17:22
(L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie