Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Oliva 16. 12. 2009, 12:46
Romčo, právě jsem doděla a je to vynikající!!! Jen bych chtěla nabídnout zkušenost-dělala jsem ze šlehačky BOHE MILK, patří k nejlepší, manžel ji používá v práci na sýrové omáčky na těstoviny a zhoustlo do 20 min. Dělala jsem v nerezovém hrnci s tlustým dnem a ani jsem po zesklovatění nemusela stále míchat. Jen mi ještě 100% hrudky neztuhly, tak nejdou od pečícího papíru. Moc díky za tento recept!!! Olga
Femca 20. 12. 2011, 14:33
@Oliva tak jsem to holky taky zkusila a je to výborný, jen to má jednu velkou vadu: JE TOHO MÁLO! ,-) [A] :-p
Pekra 15. 12. 2009, 11:06
Tak jsem včera vyzkoušela a musím uznat,že je to fakt mňamka (Y) (Y) (Y) Akorát jsem teda měla udělat aspoň z dvojitého množství, protože z jedné dávky do vánoc na 100% nevydrží ;-) ;-) ;-) Díky za skvělý receptík (L) (L) (L)
vlnkaX 14. 12. 2009, 13:42
Mňam. Nevím jestli do vánoc vydrží. A taky nevím co na to moje plomby :-) Ale je to výborné, díky že jste se podělila o super recept.
Kikina07 9. 12. 2009, 12:33
Opravdu mňam,jen to dloooouuuhé čekání (C) (C)na houstnutí ale jinak (Y) (clamp) (L) (F)
adriM 21. 12. 2008, 21:13
Romi jestli jsem to dobře pochopila,máte taky tu zkušenost,že když se dělá z více dávek, o to déle to trvá? Já dělala min. rok z jedné a šlo to krásně,tento ze dvou a hrůza,ani po 45ti minutách se nepovedlo,i když už jsem si myslela,že je to husté a pak jsem tedy udělala opravák - jednu dávku a zase to šlo hezky.Není pak lepší dělat dvě dávky a každou v jiném hrnci? Děkuji :-) a hezké (andel) (stromecek)
chews 20. 12. 2008, 18:14
Tak uděláno, už se chladí. Povedlo se hned napoprvé, ale musím se držet abych je nesnědla. ;-) Cukrovíčko je opravdu super, s receptem jsem neměla nejmenší problém, akorát jsem hned ze začátku byla trochu zděšená :-o, bylo to jako voda a řekla bych že to nemůže nikdy zhoustnout. Ale asi po 15 min. se povedlo. (Y) (Y) :-) Nechala jsem ještě chvíli aby hmota trochu ztmavla, ale měla jsem už strach že to spálím. Asi bude trochu měkčí, ale je super. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) Ještě poznámečka - dávala jsem tam celý pytlík (100g) plátkových mandlí - a super. |:o) |:o) |:o) |:o)
evkosca 19. 12. 2008, 22:32
Taaaaaak, tofife se chladi na balkone, jsou chutove straaaaasne mnam... ale co s tim hrncem? Dekuju za fajn recept (clamp) (clamp) (clamp) (stromecek) (banky)
Filďa 19. 12. 2008, 21:16
Romčo,před chvílí jsem dodělala vaše Tofifé a (Y) ,loni jsem ho vyzkoušela poprvé a byla jsem nadšená,je to fakt bomba cukrovíčko (Y) (zajic) se po něm jen zaprášilo.Dělala jsem opět do papírových košíčků,dělalo se to dobře :-) díky za bezva recept (clamp) tady je (P) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1552082 (hello) Hezké svátky (andel) (stromecek)
Jogurtka 18. 12. 2008, 20:41
Tak jsem je každý rok zatím měla trochu patlací. Proto jsem se letos rozhodla nacpat to do papírových košíčků vylitých čokoládou. A ono se to letos nepatlá!!! :-) Oni teda byly výborný i když se trochu patlaly. Jsou super. Moc díky za recept. (Y) (Y)
Wwanesa 17. 12. 2008, 0:53
Dobrá den tak jsem udělala první dávku a super. Dnes jsem se dala do druhé, sice to zhoustlo, ale zůstalo světlé, nevím čím to je :-( Jinak chuťově super, ale vadí mě, že je nemám jako první :-S
KOFI 18. 12. 2008, 20:21
@Wwanesa ...řekla bych, že jste je měla déle vařit *-)
b.l.a.n.k.a. 14. 12. 2008, 18:38
Dobrý den, prosím, jde to i bez medu? Syn je alergik, med by zatím neměl, děkuji
KOFI 18. 12. 2008, 20:20
@b.l.a.n.k.a. Asi má odpověď už nebude aktuální, ale určitě to půjde i bez medu :-)
radka29 8. 12. 2008, 19:27
Romčo, tak jsem vyzkoušela Váš receptík na tofifé a je bááááááááječný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Ráďa
lrča 16. 9. 2008, 0:25
Vyzkoušeno v nedeli a v pondeli už nebyl ani jeden kousek. ;-) ;-) Výýýýbornéééé (clamp) (clamp) (clamp) Já jsem po uvaření šlehačkové hmoty nechala ve spižce trochu zatuhnout.Pak jsem lžičkou brala male kousky stvarovala do pomyslné kuličky dala do košíčku-malinkych ,nechala v lednici vychladit pak potahla v čok. polevě. Vysledek ten že děti vše zvalily,my s manžou jen vyzkoušeli (smich) (smich)
Petanka 12. 5. 2008, 20:47
Romčo právě jsem dodělala a mám takový problém, zhoustlo mi to dobře, ale jak jsem to začala lžičkou dávat na pečící papír tak se mi kolem té hromádky udělalo kolečko z toho másla, že se to asi nějak nespojilo nebo co, je to divné a nevím si rady *-) *-) Co jsem mohla udělat špatně :-( Teď jsem jeden ochutnala a je to tvrdé jako šutr, tak nevím jestli jsem to nevařila moc dlouho nebo něco :-(
hranolka2 11. 5. 2008, 9:05
(Y) robila som tofiffe na narod.oslavu a malo úspech (zajic) (zajic) je to ozaj mňamka |:o)
adriM 12. 1. 2008, 19:14
Romi sice pozdě,ale teď si do kuchařky přepisuji váš receptík mezi každoroční recepty :-D a musím vám tohle cukroví moooc pochválit!!! (Y) Dělala jsem prozatím z dvojité dávky a patřilo to mezi NEJ cukroví, opravdu vynikající, už se těším na příští vánoce a udělám jich ještě víc :-) Já je tedy dělala přesně podle obrázku,protože se mi tak líbily, hrudky jsem polívala tmavou i bílou čokoládou a prostě super (L)
Janulik 19. 12. 2007, 10:05
Tak já to pře d chvíli dodělala, ale asi sjme jediná, mě to zhoustlo, ale na natolik aby s eto neroztékalo, takže na plechu děs běs 8o| 8o| :-@ :-@ Chtěl a sjme zakončit 10 cukroví a moc se mě to nepovědlo, nevíte jestli to mohlo být smetanou :-o Fakt sjme z toho jelen, tak nevím jetsli zkusit ještě jednou. (Y) (clamp) Ale přesto díky za recept-
KOFI 19. 12. 2007, 14:06
@Janulik To je mi líto :'(. Ono je to docela zrádné, já jsem vařila letos ze 3 dávek a trvalo mi to necelé 2 hodiny ;-) Nejdřív jsem vařila bez míchání, po mírném zhoustnutí jsem míchala. Vždycky jsem zvedla vařečku a pokud to z ní teklo, tak jsem míchala dál. Potom už to bylo hustší a hustší, až to z vařečky málem padalo, tak jsem dala z plotny pryč a dělala hrudky. Taky je dobré vždycky během vaření kousek nabrat na lžičku a nechat ztuhnout-já to vždycky dala na okno a za minutku už jsem zkoušela, jestli je to tvrdé :-) To potom vidíte, jestli ještě vařit dál nebo nevařit. Pokud se vám to roztékalo, tak jste vařila moc krátce. Příště déle a zkoušejte to tou lžičkou :-)
Janulik 19. 12. 2007, 18:52
@KOFI No tak mě to nedalo a pustila sjme s e do topho ještě jednou, vařila jsme hodn ě dlouho, snad 45 minut, ale už je to ztuhlé a drží to při sobě. Huráááááááááááááá (Y) |:o) (clamp) možná by to mohlo být ještě malinko hustší, ale fajn, Je¨n už nemám sílu polévat čokoládou. A to z rána si nabírámě lžičkou a taky je to moc (pl) (pl) Chtěl a sjme si dokázat, že přece nejsem úplný debil, když je to tak jednoduché :-)
KOFI 19. 12. 2007, 19:51
@Janulik Tak to mě těší, že se úspěch dostavil (radost) (radost) (radost)! Jste hvězda (clamp) (clamp) (clamp)
Kamila.B. 18. 12. 2007, 22:05
no teda Romano,je to vynikající druh cukroví. (clamp) Asi před hodinou jsem ho udělala a půlka je v čudu!! 8o|Zítra musím pro smetanu a mandle a můžu začít nanovo! Jenže tentokrát to budu dělat dopoledne když je barák prázdný a hned s tím pod zámek :-D nebo mi to zase sežerou!!!! (tudledudle) Díky za bezva dobrotu!!!! (L)
KOFI 19. 12. 2007, 13:51
@Kamila.B. ;-) ;-) ;-) To znám :-) Akorát u nás bych ještě musela mít i já pusu na zámek, abych to nepojídala ještě vlahé :-)
Filďa 18. 12. 2007, 11:39
Tak včera jsem dělala tohle Tofifé a je to (Y) (Y) (Y) (clamp) Udělala jsem dvojitou dávku a dala do papírových košíčků :-) (Y) po ztuhnutí to z nich jde dobře ven.Do košíčku jsem dala vždy po 2 mandlích nebo 2 lískače pražené(povedly se mi upražit a nespálit :-) ) a zalila tím karamelem a nahoru jsem pak kápla takovou lentilku čokolád.polevy.Na ty hrudky jsem si netroufla,já bych měla spíš asi placky ;-) než nějaké hrudky ;-) Přemýšlím,že udělám ještě další dávku *-)(nebo 2 :^)).Každý rok dělávám marokánky ze 4 dávek,no letos udělám asi změnu,už jsme marokánek přejezení a udělám jich míň a spíš ještě přidám tyhle Tofifé,je to fakt bomba (clamp),díky za recept (Y)
KOFI 18. 12. 2007, 18:23
@Filďa Mám radost, že se povedlo a že chutná! (clamp) (Y) (clamp) (Y)
Mončjatko 18. 12. 2007, 11:42
@Filďa Naďo, tak čtu, že se Vám povedly... (radost). Je to mňamka, že? (zajic).
Filďa 18. 12. 2007, 11:44
@Mončjatko Moni povedlo se,díky taky vám za tip s těmi košíčky (Y) měla jsem jich ze dvou dávek přesně 85 ks (Y).A přemýšlím,že udělám další,je to fakt moc dobrý (pl) :-)
kosina 17. 12. 2007, 16:11
Dobrý den Romčo,tak jsem se konečně dokopala k tomu,udělat vaše tofifé,už jsem se na to chystala dlouho,ale znáte to...no a výsledek-jsem nadšená,sice jsem si říkala,že to snad neztuhne,ale opravdu asi po 15 minutách to začlo krásně hnědnout a houstnout,když jsem dělala kupičky,tak jsem neodolala a ještě horký ochutnala ;-)a chutově bomba,a ještě až to zatuhne... (zajic)takže díky za recept,a příště budu dělat aspon ze 3 dávek :-)
KOFI 18. 12. 2007, 18:22
@kosina Jééé, tak to mám radost (clamp) (clamp) (clamp) Já už je mám letos taky hotové a rovnou ze 3 dávek ;-) Jsou u nás holt hned pryč (zajic) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie