Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 52 návštěvníků)

Řídíme se SPRÁVNOU VERZÍ výživy podle krevních skupin a nemůžeme si ji vynachválit! :o)))))

5.0
Řídíme se SPRÁVNOU VERZÍ výživy podle krevních skupin a nemůžeme si ji vynachválit! :o)))))

Potřebné ingredience

Tato výživa-dieta spočívá v tom, že pro každou krevní skupinu (A,B,AB,0) se potraviny dělí na prospěšné, neutrální nebo nevhodné. Ty prospěšné mají pozitivní vliv na zdraví člověka a u toho, kdo má nadváhu, podporují váhový úbytek. Neutrální nemají žádný významný vliv, slouží pouze jako zdroj živin. Nevhodné potraviny mají negativní vliv na zdraví člověka a způsobují přibírání.

Postup přípravy

Touto výživou se dosáhne významného posílení zdraví, zvýší se odolnost imunitního systému, pomůže se předcházet zdravotním problémům, i chřipkám či obyčejnému nachlazení, zvýší se výkonnost organizmu, odstraní únava, získá větší množství potřebné energie... a navíc jako "vedlejší produkt" se dosáhne ideální váha (kdo má nadváhu, zhubne bez jakéhokoli hladovění na optimální váhu organizmu, kdo byl již předtím štíhlý, váha se mu nezmění). Já zhubla během 6 měsíců 12kg, celý čas jsem mohla jíst kdy jsem měla chuť sladké, slané, pečené, smažené... a přesto šla váha pořád dolů. Stačí vyřadit z výživy potraviny NEVHODNÉ pro Vaši krevní skupinu!
Vřele všem doporučuji, nemůžu si tuto výživu vynachválit! Je to nejgeniálnější věc, jakou jsem v životě objevila... :o)

P.S. Musela jsem doplnit do názvu receptu, že jde o SPRÁVNOU VERZI této výživy, nikoli chybné "mutace" uvedené všude možně na internetu a v knihách. Dokonce i ti, kteří se řídili originálními knihami od autora Dr.P.D´Adama v češtině (Výživa a krevní skupiny, Žijte správně-4 krevní skupiny,4 programy), často vůbec netuší, že vydavatelství přeložilo a chybně uvedlo v knihách SEZNAMY POTRAVIN. Výsledkem je, že jak laická veřejnost, tak doktoři a odborníci na výživu vycházejí z těchto špatných seznamů a následně tuto výživu hodnotí negativně, nebo že je to příliš omezující. A právě jako příklad uvádí ty věci, které ale pramení pouze z nesprávného seznamu potravin pro tuto výživu (třeba že áčko nesmí žádné maso, že nulka nemůže vůbec žádné mléčné výrobky, žádné obiloviny nebo nic kromě žita, že béčko nemůže bílou pšeničnou mouku atd.atd.). Začíná mi být pomalu jasné, proč je v naší republice tahle výživa tak málo známá, resp. proč se o ní nepíše daleko více nadšeněji. Bohužel správná databáze na oficiálních stránkách www.dadamo.cz se nemá jak propagovat, je to zdarma a každý si ji může stáhnout, a tak tým obětavých lidí dělá mravenčí práci, aby se dostala aspoň k těm, kteří se touto výživou chtějí řídit...

VÝŽIVA PODLE KREVNÍCH SKUPIN / DIETA PODLE KREVNÍCH SKUPIN, VÝŽIVA PODLE KREVNÍ SKUPINY / DIETA PODLE KREVNÍ SKUPINY, SPRÁVNÝ SEZNAM POTRAVIN PRO VÝŽIVU PODLE KREVNÍCH SKUPIN

LEDEN 2008:
Po žádosti zástupců oficiálních stránek DADAMO už seznam potravin nezasílám, je stále zdarma na jejich stránkách ke stažení, je jen potřeba potvrdit souhlas se stažením při návštěvě stránek. Seznam si stáhnete nahoře přes hnědé okénko SEZNAMY POTRAVIN, po té si vypočtete svůj BMI Index v odkazu "typeBASE4 nebo jiný seznam", koho se týká typeBASE tak klikne na "Seznam pro BTD pro zdravé", přečte si poučení a úplně dole vpravo je "Souhlasím", po kliknutí na to se Vám již otevře v pdf souboru seznam potravin. :o) TybeBASE je právě ten seznam, kterým jsem se řídila já a o kterém jsem psala - je stále zdarma. Je pro zdravé jedince s BMI do 28.
Emailem můžu nadále rozesílat podrobnější informace k určení sekretorství a rady pro začátečníky, jak se lépe orientovat...

LEDEN 2009:
Dle mého zjištění je už všeobecný seznam potravin (typebase4) na dadamu ke stažení za poplatek 99Kč, to je novinka i pro mě, ale musím to akceptovat. Český team ABO Clinic asi musí i z něčeho žít, co se dá dělat. Ale ta částka rozhodně stojí za ten výsledek, takže pro mě by bylo rozhodnutí jasné.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

leko 1. 2. 2013, 22:42
Dobrý večer, mohla by jste mi zaslat inforamce pro skupinu A. Děkuji Lenka
Darinka001 22. 1. 2013, 18:20
Dobrý den mohla by jste me prosim poslat jake potraviny bych mela jist když mam krevní skupinu AB+ Moc Vám dekuji :-$ na justynad@seznam.cz
Lollipops 26. 5. 2012, 11:29
Našla jsem nějaký seznam v češtině za poplatek na jejich účet.Ti jsou vyčůraní co? :-D ,-) +o(
Věrušátko 26. 11. 2011, 19:54
Dobrý den, našla jsem si stránky Dr DAdamo. Ráda bych se nějak dostala k seznamu potravin pro skupinu A v těhotenství,ale podle jejich instrukcí je to pro mne nesrozumitelné. Prosím o radu, děkuji. Věra
mimice 16. 11. 2010, 13:14
Dobrý den paní Magdo, stáhla jsem si seznam potravin na dadamu, pročetla Vaše rady a komentáře a celkem se v tom myslím orientuji, chtěla bych vás poprosit jen o jednu radu. Pokud jsem krevní sk. B a mám podezření, že spíš nevyměšovač, je pro mě nevhodná i klasická pšeničná mouka a pečivo a výrobky z ní(kromě špaldové) a tedy i těstoviny? Předem moc děkuji za odpověď na mail:m.srytrova@seznam.cz Martina
beruna18 15. 2. 2010, 21:36
Dobrý večer paní Magdo, protože se mi stále nikdo neozývá zwww.dadamo.cz, tak jsem si stáhla informace o potravinách z jiného servru. Mám chuť začít, ale nemám ty správné podklady, bohužel. Dneska jsem zkoušela sojové mléko a sojové výrobky, protože byly doporučené jako výborné pro skupinu A. Myslím, že mám na ně asi alergii, protože mi začal otíkat, krk i rty a je mi dost těžko. Je to možné? Děkuji za odpověď Šárka Lokajová
beruna18 13. 2. 2010, 22:29
Dobrý večer paní Magdo, kamarádka mě také navedla na stravování podle krevních skupin. Vyhledala jsem si na googlu stranky dadamo, ale ať jsem se snažila jak chtěla na seznam potravin příslušných pro mou krevní skupiny A+, jsem se nedostala. Zkoušela jsem to i podle Vašeho návodu na mimibazaru, ale bez úspěchu. Mohla bych Vás poprosit o radu? Chystám se koupit knížku od české autorky, bohužel jsem si nepoznačila její jméno, máte s ní nějaké zkušenosti? Z jakých receptů jste čerpala Vy? Děkuji za odpověď a přeji krásný večer Šárka Lokajová
Silvus 6. 10. 2009, 13:59
Ahoj holky,kdyby jste některá měla zájem,prodávám na MMB knížku Žijte správně-4 krevní skupiny Dr.Peter J.D´Adamo :-),jinak hodně štěstí při dietě (F),já jsem jen koupila knížku a nikdy nezačala.
magdab 5. 10. 2009, 22:41
Maminky, tohle je naprostá pecka, našla jsem to teď na dadamu, škoda že jsem stydlínek obecný, hned bych se přihlásila... ;-) Tak určitě neváhejte kdo máte zájem, takovouhle jedinečnou možnost jak vyzkoušet, navařit a naučit se vše o výživě podle krevních skupin, jste dosud neměly. ZDARMA!!! (clamp) VIDEO SERIÁL VAŘÍME PODLE KREVNÍCH SKUPIN A PODLE GENOTYPU Jak to probíhá? Nabídneme Vám strukturu pořadu, abyste si mohli udělat obrázek, co Vás čeká. Nejsme reality show, ale kamera nás provází na každém kroku od zavolání, po odjezd od Vás. Nevysíláme v televizi, ale na našem webu a naší skupině v youtube.com a facebook.com. Vysílání je nekomerční, přístupné veřejnosti. Materiál slouží k edukaci široké veřejnosti, proto není účinkování v tomto pořadu honorováno. Konzultační činnost v rámci pořadu je poskytována ZDARMA, rovněž seznamy potravin pro danou krevní skupinu či genotyp je poskytován ZDARMA. Základní vyšetření pro účely BTD/ GTD je také ZDARMA (Antropometrická měření, měření krevního tlaku, určení krevní skupiny u jedné osoby, rodinná, pracovní a osobní anamnéza). Laboratorní vyšetření a SWAMI Xpress určení genotypu, jsou zpoplatněny a jsou poskytovány na žádost účastníka pořadu se slevou 25%. Potraviny si zakupuje účastník pořadu na svůj náklad, s ohledem na svou obvyklou ekonomickou situaci. V praxi jde o to, že Vám chceme ukázat, že Výživa podle krevní skupiny nebo genotypu, není finančně náročná, jak je mylně prezentováno. Proto by se neměl měnit rozpočet na jídlo pro účely pořadu. Vaření se odehrává v prostorách účastníka pořadu, resp. budeme vařit u Vás na Vašem nádobí, ve Vaší kuchyni. V praxi uvidíte vaření v běžných domácnostech za normálních podmínek. Buďte připraveni na návštěvu! Protože zájem o dietu podle krevních skupin a dietu pod
zuzka K 28. 3. 2009, 13:11
....pošlete jim mail jak píší a oni Vám to pošlou jako přílohu, tedy pokud jste jim zaplatily a nepřišlo Vám to Mně už to taky přišlo |:o), tak jsem zvědavá na úspěchy...doufám, že sem někdo napíše konkrétní výsledky ať už v kg či cm a za jakou dobu (clamp) ......všem nám držím pěsti a hurá do "nového života s novou stravou"
Katerina16 29. 3. 2009, 9:51
@zuzka K díky hned jsem tam napsala tak doufám že mi to pošlou taky
sokive 26. 3. 2009, 13:24
moc prosím,mohl by mi někdo poslat seznam potravin pro kr.skupinu A- ,trápím se dietou,nejde to,moc díky E.Spacilova@seznam.cz
Katerina16 26. 3. 2009, 11:23
MOhla bych poprosit poslal by mi někdo seznam potravin pro O. Budu moc vděčná. prosím!! držím dietu už třetí měsíc a výsldek nikde na Katerina16@seznam.cz
Katerina16 27. 3. 2009, 8:34
@Katerina16 tak jsem taky zaplatila 99 kč stáhla to a nejede to dobré seznam potravin stále nemám a 99 kč taky ne. Může mi někdo pomoct??? PROS9M!!
zuzka K 25. 3. 2009, 17:24
...tak jsem zaplatila, stáhla a nejde mi to otevřít...takže jsem tam,kde jsem byla,jen o 99.- lehčí :'( :-|
zuzka K 25. 3. 2009, 13:14
...pomóóóóc...držím dietu již 6 týdnů a nezhubla jsem nic, asi mám taky špatný seznam...můžete mi prosím poslat někdo ten správný pro "O" na kolz2c@seznam.cz předem moooc děkuji, mám už deprese ze svého vzhledu a tohle byla má poslední naděje...na zázračné diety nevěřím...nepomohlo však ani toto a teď už nevím jak dál...děkuji předem za jakoukoliv pomoc...zuzka
jecminek 24. 2. 2009, 9:05
Dobrý den, na sránkách dadamo jsem se ani za boha nemohla vyznat, natožpak abych odtud něco stáhla 8-| Ráda bych poprosila, kdyby ste měla někdy chviličku času jestli byste mi neposlala na mail jídelníček nebo klidně i nějaké zajímavé recepty krevní skupiny A1+, jsem atopik s alergiemi na různé potraviny tak zkouším všechno možné, co by mi mohlo alespoň trošičku pomoct :-) Děkuji Vám moc. Můj mail je Evule.Matejkova@seznam.cz :-)
ABOClinic 24. 2. 2009, 21:51
@jecminek Dobrý den, to bude zřejmě tím, že nevěnujete dost pozornosti textům a členění obrazovky. Takže: Ovládání je v horní části obrazovky a vyhledávání je v odkazu HLEDÁNÍ NA STRÁNKÁCH, takže pokud něco nenajdete, zadejte do lokálního vyhledávání heslo alergie, atopic atd... Pro Vás platí políčko ALERGIE - ASTHMA - (4. položka úplně v horní části obrazovky). Pokud hledáte seznam ke stažení, pak pouze TYPEbase4 je ke stažení a to až po registraci a zaplacení. Jinak opět jednoduše v navigaci SEZNAMY POTRAVIN - SEZNAM KE STAŽENÍ a je to... Jídelníček není seznam. Je třeba rozlišovat tyto pojmy, protože holínky i hodinky se natahují, ale asi to nebude to pravé, nosit holínky v kapse... Seznamy potravin jsou pro zdravé a nemocné nebo geneticky ohrožené samostatné. Specializované seznamy, i pro alergiky, obdržíte u konzultanta po úvodní konzultaci. Jídelníčky, jsou skladby výživy pro danou skupinu, zdravotní omezení na celý den (5-6 jídel, dle onemocnění), ty Vám opět může doporučit konzultant ABO Clinic nebo si můžete stáhnout vzory z našich stránek. Specializované seznamy, jídelníčky, recepty a další informace, jsou přístupny pouze členům a předplatitelům na našich stránkách. Přeji hezký den, Lukáš Trvala Administrace ABO Clinic CSR
BlackAngel777 13. 11. 2012, 19:16
@ABOClinic Bude to zřejmě tím,že nevěnujete dost pozornosti textům a členění obrazovky????? To snad nemyslíte VÁŽNĚ takovou odpověď!!! Na těch stránkách se ani pr.se nevyzná!! Hlavně že víte jaký je rozdíl mezi hodinkama a holínkama . . . Ta grafika a vůbec celý náhled Vám přijde normální?? Asi by jste měl změnit očního doktora . . .
sunnyflower 22. 2. 2009, 23:52
Dobrý den Magdo, výživa mě nadchla a zkouším ji zavádět v naší rodině, i díky Vašemu neúnavnému nadšení, se kterým zde o ní píšete. Pročetla jsem veškeré dostupné diskuze, ale mám jednu (docela zásadní) nejasnost. Mě by zajímalo, jak je to s frekvencí jídla. Řekněme že už mám zvládnutou skladbu jídel. Jak často se v této výživě jí? 3x, 5x denně, po celý den uzobávat dle chuti? Je to jedno?? Přistihla jsem se, že se láduju povolenou čokoládou jako nikdy v životě, vždyť je přece povolená... nějak mi chybí hranice. Přece nezhubnu, když se budu cpát od rána do večera, byť bez jediného gramu nevhodných potravin....? Nebo jo?????????(s nadějí...)? ;-) Děkuju.
ABOClinic 24. 2. 2009, 21:58
@sunnyflower Dobrý den, frekvence jídla je u každé výživy 5-6 jídel denně. Začínáme snídaní, svačina, oběd, svačina, večeře, 2. večeře. U povolených potravin neznamená, že se mohou jíst neuváženě v abnormálním množství. Jíst se má pro získání výživy, ne pro chuť. Ano u BTD se dá jíst víceméně bez limitu - hlídání příjmu energie, protože pokud je výživa správně nastavena a dostatečně pestrá, pak dostáváte výživu, kterou tělo umí zpracovat a díky tomu není na pořadu dne přejídání nebo neustálé dokrmování. srovnají se i chutě... Pokud Vás žene chuť na sladké, pak může být u žen na vině nesprávná hodnota estrogenu... Damian ABO Clinic CSR
heda4 13. 2. 2009, 13:26
Dobrý den, kdyby to bylo možné i já bych prosila něco pro skupinu A pozitivní Děkuji. rohacova.hana@seznam.cz :-)
martinas73 9. 2. 2009, 15:31
Dobrý den Magdo, to mám kliku, že vedete diskuzi i tady. Ještě když Dadamo mělo staré stránky, Vaše recepty a zkušenosti jsme dost hltala. Jejich nové stránky jsou dost tragické, i mně, zkušenému uživateli, dalo dost práce se v nich zorientovat a musím se přiznat, že tam teď nerada chodím. je to spíš k vzteku než k užitku. Ale dost kritiky, řeším teď problém, jak doma s pečivem, já jsem 0, manžel B a naše roční dítko bude něco z toho, ještě jsem nesebrala odvahu ho týrat odběrem krve. Bohužel, právě v obilninách je mezi těmito skupinami dost rozdíl. Zatím mi vychází společně jen neutrální špaldovo-špaldový chleba :-$, nic jiného. Měla byste nějaký jiný tip? Navíc teda ještě řeším, jak moc jepro mimino nestravitelná celozrnná mouka? věděla byste i něco o tomto problému? JO, a už jste někdy zkusila upéct Mana chléb? A z čeho byste upekla dort k prvním narozeninám vhodný pro nulku i béčko? Díky předem za radu (y). Martina
magdab (upraveno) 12. 2. 2009, 23:21
@martinas73 Dobrý večer Martinko, to s těmi stránkami dadamo mě samotnou mrzí, nemůžu s tím nic dělat... :-| Také teď nemám sílu tam odznovu začít psát recepty a všechny další rady pro začátečníky, když se tam toho tolik změnilo a původní recepty se vymazaly. :^) Takže jdeme na ty dorty a pečiva. ^o) DORT pro kamošku nulku jsem pekla už dvakrát, takže ona je 0 a my jsme B a byl tedy vhodný pro nás všechny. Jednou višňový, po druhé banánový. 1. Upečete si v kulaté dortové formě piškotové těsto - můžete buď celé z celozrnné špaldové mouky hladké, nebo půlka celozrnné špaldové mouky hladké a půlka bílé špaldové mouky hladké, nebo celé z bílé špaldové hladké mouky. Je to jen otázka peněz za špaldovou mouku, příp. otázka toho, zda chcete upřednostnit, aby byl dort současně i zdravý díky celozrnnosti: 200gr. špaldové mouky 1 kypřící prášek do pečiva Vitana (složením nejvhodnější alternativa pro 0 i B) 180gr. cukru krupice 1 vanilkový cukr 1 lžička nezávadné citronové kůry 4 vejce 20gr. olivového oleje pro tepelnou úpravu (Pomace) nebo 20gr. rozpuštěného másla 8 lžic horké vody špetka soli - žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a olejem a do hmoty postupně zašleháme 8 lžic horké vody - z bílků se solí ušleháme tuhý sníh - mouku promíchanou s kypřícím práškem střídavě se sněhem postupně vmícháme do připravené žloutkové hmoty a těsto rozetřeme do dortové formy. - pečeme na střední liště trouby při teplotě asi 165st., až je povrch těsta růžový a suchý - rozkrojíme po celé ploše v půlce a plníme jako dort, nebo použijeme na různé řezy a moučníky, dezerty. Pak je to už jen na Vaší fantazii a možnostech, co seženete v obchodech a zdravých výživách. :o) Je toho docela hodně, co by se dalo na náplň a zdobení dortu použít, tak to sem určitě nedokážu všechno napsat. Takže třeba: BANÁNOVÝ DORT - uděláte máslovou plnku buď s citronovou šťávou, nebo s vanilkovým cukrem, nebo s kakaovým práškem, pokladete plochu kolečkami banánů, natřete vše marmeládou (např. meruňkovou pro vyvážení sladkokyselé chuti), přiložíte vrchní půlku piškotu, polejete čokoládovou polevou buď z koupené tmavé čokolády na vaření bez rostlinných tuků (např. Dorina) nebo z domácí čokoládové polevy (100gr. másla,200gr.moučkového cukru přesátého,2 pol.lžíce kakao Prima přesáté,2-4 pol.lžíce horké vody nebo 2 lžíce horké vody a 2 lžíce rumu, rumové třesti), nebo komu chutná může vyrobit i z karobového prášku-je pro nulku prospěšný, pak to posypete sekanými vlašskými ořechy, nebo mandlemi, no a pak už jak se Vám jen zlíbí buď poklást dokola kontrastně barevnými marcipánovými kousky (s vhodným složením jako je: cukr, mandlová hmota...) nebo svíčky nebo opět z máslového krému tam namačkáte pusinky nebo růžičky apod., nebo ještě jiný druh ovoce. VIŠŇOVÝ DORT - základ je opět máslová plnka s příchutí dle Vaší chutě, na to višňový džem s kouskami višní (já si dělám domácí), pak ta čokoládová poleva a posypat ořechy/mandlemi a dokola poklást (třeba na bílé ozdobné košíčkové podklady) kandované višně s vhodným složením (třeba v Kauflandu takové mívají). BORŮVKOVÝ DORT - opět to samé, jen si to přizpůsobujete jiným ovocem, džemíkem, zdobením JOGURTOVÝ OVOCNÝ DORT - na spodní piškot nejprve potřete bohatou vrstvu kozího jogurtu (více kelímků) ze zdravé výživy (běžně mívají) promíchaného s něčím na vylepšení chuti (borůvkový džem, jahodový džem apod.) nebo jen s vanilkovým cukrem, aby to bylo jako klasická vanilková kysaná smetana, na to dáte čerstvé ovoce dle sezony (jahody, broskve, meruňky, švestky, hrušky apod.), opět můžete buď ještě jednu vrstvu jogurtu (pak jsou obě spíše tenčí nebo naopak jen ta spodní tlustčí) a když to pak budete zdobit navrchu, tak buď celé potřít ze stran ještě zbytkem toho ochuceného jogurtu a na to dokolečka barevné čerstvé kousky ovoce (jahody apod.) a dokola můžete posypat strouhanou tmavou čokoládou (tmavá Figaro a různé německé Karina z Kauflandu), nebo na čokoládovou polevu namačkáte dokola ze strojku tím ochuceným jogurtem bílé pusinky a na to zasadíte to čerstvé ovoce. Ten jogurtový ovocný dort je co do lehkosti, stravitelnosti a živin nejvhodnější právě pro malé děti. A také je pro ně hezky barevný. (^) Těch možností je samozřejmě daleko více, stačí povyměňovat ty přísady, ochucovadla, ovoce, džemíky apod. a máte po každé jiný dort jak chuťově, tak barevně. Zatím byl vždy úspěch. A to neumím péct. :-D My jsme zatím všichni béčka, ale možná se nám za nedlouho narodí miminko nulka. Co se ale týče pečiva, tak musím říct, že tahle oblast by mě téměř vůbec netrápila (daleko větší ouvej je z tohoto pohledu mléko a mléčné výrobky). Pro nulku můžete kupovat 100% žitný chléb již z obchodu (třeba Karlova pekárna apod.), v Kauflandu mají i ty trvanlivé šťavnaté balené "živoucí" naklíčené chleby s obsahem žito, pohanka, ovesné vločky, sezam, nebo lněné semínko, je třeba jen číst složení, aby tam nebyla pšeničná mouka, těch druhů mají docela hodně. Pro béčko i nulku jsou výborné pufované špaldové chlebíčky Racio (nechutnají ani zdaleka jako stejná obdoba rýžových papundeklových chlebíčků!!! Ty špaldové jsou mňamka, ty rýžové jsou bez chuti!). Když si je natřete máslem, sýrem, pomazánkou, na to zeleninku, nebo naopak nasladko s máslem a šípkovým džemíkem, tak je to prostě eňo ňuno. (jidlo) Pak můžete dopřát nulce i bílé pečivo, pokud Vám není líto penízků a toho, že ta bílá mouka už je zbavená právě toho zdravého celozrnného - upečete prostě jen z čistě bílé špaldové mouky pletýnky, rohlíky, veku apod. a máte to jako klasické pšeničné bílé pečivo. Pak si můžete nakombinovat buď domácí chléb jen pro nulku (aby měla změnu za kupovaný 100% žitný) z celozrnné špaldové mouky + bílé špaldové mouky + jemných ovesných vloček Emco s červeným pruhem (nikdy ne s modrým, tam je pšenice!) + sojová mouka + amaranthová mouka + pohanková mouka + jáhlová mouka + žitná mouka apod., dle seznamu obilovin pro nulku, výborné je přidávat kromě kmínu i lněné semínko hnědé, je moc moc zdravé, nulka může pak i sezam a další semínka... můžete si upéct i chléb s vlašskými ořechy atd. Tady připomínám, že ač základ chlebu budete mít pro nulku neutrální (obiloviny), můžete ho právě zprospěšnit dalšími přísadami jako je olivový olej, koření, semínka, ořechy atd. dle seznamu potravin. Pro béčko je samozřejmě chléb prospěšný již ve chvíli přidání ovesných vloček, jáhlové či vzácnější prosné mouky, celozrnné špaldové mouky (ač neutrální dle seznamu, výživově a charakterem se chová jako prospěšná), lněným semínkem... Nebo zvolíte kombinaci vhodných obilovin pro obě skupiny - špaldová mouka celozrnná / bílá + jemné ovesné vločky + jáhlová mouka + sojová mouka + olivový olej + voda + kmín + lněné semínko... můžete si zvolit také jogurtový domácí chléb (není tam cítit, je to jen kvůli šťavnatější konzistenci) a přidáte tam kozí nebo ovčí jogurt ze zdravé výživy. Výborné jsou z tohoto pohledu knihy od Pavly Momčilové, sice má v této výživě mezery, protože od začátku neměla úplně správný seznam potravin, ale fandí této výživě a i když je spíše známá jako autorka mnoha knih o výživě pro malé děti, první příkrmy apod., tak z jejich knih se dá načerpat neuvěřitelné množství inspirace právě pro výživu podle krevních skupin: ŠPALDA A JEČMEN VE ZDRAVÉ KUCHYNI, CELOZRNNÉ VÁNOČNÍ A SLAVNOSTNÍ PEČIVO, PEČEME CHLÉB A HOUSKY DOMA A NA CHALUPĚ... kromě teda jejich základních knih k této výživě ČESKÁ KUCHYNĚ PRO VÁŠ TYP - KREVNÍ SKUPINA A, 0, B/AB. Co se týče celozrnných obilovin pro malé děti, tak musím brzy oprášit knížky o výživě pro druhé mimi ;-), ale co si pamatuji z knížek i ze všech těch Betynek speciál - Jídelníčky pro děti od 0 do 2 let, tak se všude odborníci na výživu shodují, že celozrnné obiloviny mají děti dostat nejdříve po 1 roce, do té doby jen bílé a někde se doporučuje navíc jen bezlepkové. Takže pro nulku by to byla bílá špaldová mouka, jáhly a jáhlová mouka (je to oloupané jinak celozrnné proso), rýže a rýžová mouka, sojová mouka dle dispozic... pro dítě béčko to samé, ale navíc ještě bílá pšeničná mouka. Když se na to podíváte, je tady pouze jedna jediná vynechaná obilovina, která se jinak uvádí jako vhodná pro děti do jednoho roku a tou je kukuřičná mouka. Jinak to máme úplně stejné. Co se týče dítěte nulky je pro něj po všech stránkách vhodné zavádět obiloviny s LEPKEM co nejpozději, kvůli tomu, že tato kr. skupina má se zpracováním lepku největší potíž. Takže zatím co béčko může začít třeba s celozrnnými ovesnými vločkami dříve, u nulky posouváme na později (i tu celozrnnou žitnou mouku). Současně u nulky daleko více než u béčka preferujeme rýži, rýžové křupky / válečky / burisony / pufované chlebíčky (i třeba doma upečené rýžové placky, rýžové koláčky, rýžové sušenky), jáhly a jáhlovou mouku, sojovou mouku a sojové výrobky... Essenský nebo Mana chléb jsem zatím nezkoušela a pokud nenastanou u mých dětí vážnější zdravotní problémy, tak asi ani nezkusím - jsem líná dělat tu zdlouhavou náročnou proceduru, jak ji Damian popsal ve svém receptu v diskuzi na dadamu, byť samozřejmě uznávám, že ten chléb představuje čisté zdraví a musí chutnat báječně. Pro miminko, pokud ho nechcete zatěžovat placenými náročnými odběry krve u dětského doktora (třeba Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zjištění krevní skupiny od roku 2009 hradí z balíčku pro každého pojištěnce), můžete objednat tu domácí testovací sadu z dadama asi za 200 Kč nebo tak nějak, pak stačí pár kapiček krve třeba z prstíku a hned víte jak krevní skupinu, tak Rh faktor a můžete pak zabránit u dítka pozdějším potravinovým alergiím, nesnášenlivosti či pak zákonitým výživovým problémům kvůli nevhodnosti pro jeho krevní skupinu (vyšší nemocnost, slabší imunitní systém, sklon k různým chronickým nemocem, problémy s nadváhou, kožní problémy, neplodnost...). (F)
martinas73 13. 2. 2009, 13:14
@magdab Teda Magdo, (Y) Vy jste hotový poklad. něco tak vyčerpávajícího jsem opravdu nečekala. Už se klepu na pečení :) nebo spíš... předám tchýni, která vždycky ráda pekla dorty a po tom, co jsem ji "převrátila" na víru krevních skupin, péct téměř přestala. Je nulka a přistoupila k tomu velmi zodpovědně, respektive, když už nebyla schopná pozřít téměř žádné jídlo a lékaři ji nic nenašli ajen ji ládovali léky, ani jsem ji moc nenutila. A po třech měsících? Téměř zázračné uzdravení! BAští jako dříve, ale správně, léky se s míchem lékařům vrátila a tuhle mi předváděla, jak krásně jí jsou dřepy a klouby jí nebolí. Přestala být zimomřivá a pochvaluje si, jak ušetří za topení. (clamp) Ani nevíte, jak jsem za ni šťastná, mám taky mnoho kamarádek, které se léčí na neplodnost, ale většina z nich se na tuhle možnost podůrné léčby tváří skepticky. S jednou kamarádkou navíc ještě zastáváme stravovací teorie Dr. Fořta, takže se s naší dětskou doktorkou trochu pereme :^) . Tomu svému Budulínkovi jsem dala první lepek někdy na konci 10. měsíce. Doktorka nás nutila už od 7. měsíce!!! Srdce mi krvácí, když vidím, matky malých dětí, jak do nich s gustem tlačí levné tukové rohlíky a pochvalují si, jak jim to miminko hezky papá. (child12) Blbý je to s tou celozrnnou moukou, teda teď už mě to trápit nemusí, za týden máme rok, ale kvalitní pečivo bez celozrnné mouky a žita (když nevím, jestli je Béčko) aby člověk pro dítě pohledal. Teď jsem pekla chleba ze špaldové mouky 1/2 bílé a 1/2 celozrnné, ale byl hrozně suchý musím to nějak vylepšit. A ještě dotaz, co žitný kvásek, ten je taky pro Béčka nevhodný? A ještě mě napadlo, peču teď nově s vinným kamenem místo fosforečnanového prášku do pečiva, nevadí to nějaké skupině? Mimi už je na světě nebo se teprve chystá? Díky a těším se na další zprávy a tipy.
magdab (upraveno) 15. 2. 2009, 19:52
@martinas73 Děkuji Martinko za milá slova (L) a mám obrovskou radost z účinků této výživy u Vaší tchýně. (clamp) Takže jdeme na to: DR. FOŘT - podporuje výživu podle krevních skupin, sám se jí do značné míry řídí (jen také neměl od začátku bohužel kompletní správné seznamy potravin) a měl i zájem spolupracovat s oficiálním zastoupením této výživy v ČR, se zástupci ABO Clinic - dadamo. Z časových a technických důvodů to zatím s Damianem nerealizovali. VINNÝ KÁMEN - je vhodný pro všechny krevní skupiny, ale jako čistý bez nevhodných složek (co jsme v diskuzi na dadamu probírali, tak všechny prodávané vinné kamene ve zdravých výživách obsahovaly nevhodný KUKUŘIČNÝ ŠKROB pro 0,B,AB), takže je pak stále vhodnější obyčejný kypřící prášek od Vitany, který neobsahuje kukuřičnou složku, jen pšeničnou, což je pro B,AB,A neutrální a pro 0 je to menší zlo než kukuřičná složka. Co se týče krevní skupiny A, tak je pro ni jako jedinou kr.skupinu vinný kámen i s obsahem kukuřičného škrobu vhodnější, než kypřící prášky. ŽITNÝ KVÁSEK - celý čas beru, že je vhodný jen pro ty kr. skupiny, pro které je vhodné žito, příp. další složky, které žitný kvásek obsahuje. Pro sk.B tedy podle mého není, vyhýbám se mu. Ale můžu přidat dotaz na diskuzi na dadamo, možná se tam mění vhodnost chemickými reakcemi... BEZLEPKOVÉ PEČIVO PRO DĚTI DO 1 ROKU - pro všechny kr. skupiny jsou vhodné veškeré všeobecně doporučované obiloviny z jáhel a z rýže, pro sk.0,A také pohanka, pro sk.A navíc veškeré kukuřičné produkty. Zahrnuje to tedy různé křupky, pukance, válečky, instantní kaše, sušenky... nebo doma upečené koláčky a la vlastní výroba a fantazie (viz recepty pro kojence do 1 roku v časopisech pro maminky, v knižkách o příkrmech, na internetu v bezlepkových receptářích atd.). U těchto bezlepkových obilovin není problém ani jejich celozrnná podoba ve formě pufovaných chlebíčků (nejrozšířenější jsou rýžové, ale i kombinace rýžovo-pohankové, rýžovo-kukuřičné). Výborné jsou rýžové válečky (stejné jako ty žluté kukuřičné) ze 100% rýžové krupice, stojí jen kolem 10 Kč a jsou super do ručičky, do kočárku, na procházce, či jen tak doma pro zabavení dítka. Výborná alternativa za bílý rohlík. Jsou k dostání i v kombinaci rýžovo-pohankové válečky apod. Pozor na jáhlové válečky - ve složení je uvedena i kukuřice! Pozor také na jáhlovou kaši z lékárny - ty v krabicích obsahují rovněž kukuřici, příp. i další nevhodné složky pro ostatní skupiny kromě A. Nám se osvědčila jako bezvadná 100% jáhlová instantní kaše v průsvitném balení ze zdravé výživy od firmy Naturana a ještě ji mívají od nějaké další značky, pak je super i rýžovo-jáhlová instantní kaše od firmy Natural Jihlava, rovněž ze zdravých výživ a eshopů v průsvitném balení. PEČIVO OD 1 ROKU - pro sk. A,B,AB není problém bílý pšeničný rohlík, pokud nepředstavuje hlavní obilovinu v jídelníčku a převažujou i zdravější druhy obilovin. Pro sk. 0 můžou pak maminky upéct ten samý rohlík či pletýnku z bílé špaldové mouky. Pokud není problém, může se přidávat i sojová mouka. Celozrnné formy všech vhodných obilovin pro jednotlivé kr. skupiny zavádět postupně, nenásilně, v menších množstvích. Vhodnější jsou pro všechny kr. skupiny celozrnné ovesné vločky (geniální jsou ty jemné s červeným pruhem od Emco, jsou hned hotové, vhodné do domácích chlebů, jako kaše, do doma pečených koláčků, sušenek, do zeleninových příkrmů, omáček, polévek, jako musli, do jogurtů, do dětských výživ, později pak i do palačinek, lívanců...atd.) než další obiloviny jako celozrnná pšeničná mouka či celozrnná špaldová mouka. Ty až nakonec, kvůli vysokému obsahu lepku. DOMÁCÍ CHLEBA - jak píšete, že jste pekla z bílé špaldové mouky a celozrnné špaldové mouky a byl moc suchý - dávala jste tam i nějaké další ingredience? Třeba nějakou lžíci olivového oleje (když nechcete, aby byl cítit, tak zvolte olivové oleje pro tepelnou úpravu Pomace, v Kauflandu bývají akce, posledně měli 1L za 49 Kč), nebo bílý jogurt, voda, dle vhodnosti té které kr.skupiny buď lžíci octa nebo lžíci citronové šťávy. Na obalu celozrnné špaldové mouky hladké od Probio je vzadu recept právě na celozrnný špaldové chléb, obsahuje i ony zdravé ovesné vločky, i ten olivový olej apod., stačí už jen přizpůsobit složení vedlejších ingrediencí dle kr.skupin. PEČENÍ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY - vpodstatě vše, co byste jinak pekla z bílé pšeničné mouky, můžete upéct ze špaldové. Jen s trochou úprav buď tekutiny, nebo množství kypř. prášku, droždí apod. Takže obavy z pečení, zábrany a pocit, že už při této výživě nemůžete péct to, co před tím, nejsou vůbec na místě! Když peču nekynuté buchty, koláče a moučníky, tak používám původní recepty psané pro bílou pšeničnou mouku s tím, že: když použiji jen celozrnnou špaldovou mouku na celý recept, tak přidám jen o trochu více tekutiny (vody, mléka) a o půlku víc kypř. prášku. Když peču z půlky celozrnné a půlky bílé špaldové mouky, tak kypř. prášek nezvyšuji, jen pokud by konzistence byla o něco hutnější, tak trošku té tekutiny, jinak vše stejné. Kynuté buchty a koláče - z čisté špaldové mouky by vám těžce kynulo a bylo hutné, brzy tvrdé. Je třeba použít pro 0 alespoň půlku (nebo i 2/3) bílé špaldové mouky, nebo pro A,B,AB bílé pšeničné mouky. Pak máte jistotu, že to hezky nakyne a přitom to budete mít stále zdravější, než do té doby čistě bílá pšeničná buchta, koláč, chleba... Vánoční cukroví - A,B,AB můžou péct klasicky z bílé pšeničné mouky, nebo zvolit dle kuchařek na CELOZRNNÉ VÁNOČNÍ A SLAVNOSNÍ PEČIVO různé druhy celozrnných obilovin, aby to bylo zdravější. Cukroví pro sk.0 může být buď opět netradiční celozrnné dle těch celozrnných kuchařek (já nezkoušela, nebylo nutné - celozrnné obiloviny máme po celý rok hojně zastoupené v jídelníčku, tak o Vánocích můžeme mít klidně vše z bílé mouky a nemusím řešit změnu receptů) nebo jednoduše čistě z bílé špaldové mouky - pak je třeba dodržet následující zásady: těsto musí být řádně vychlazené z ledničky, tvarujeme a vykrajujeme vždy těsně před pečením, takže radši po malých kouscích, zbytek těsta vždy zůstává v lednici, klademe ne na vymazaný plech, ale na pečící papír na plechu, plech musí být těsně před tím, než ho poklademe vykrojeným cukrovím řádně vychlazený např. z balkonu, vkládáme do pořádně vyhřáté trouby a neotvíráme (dodržením všech těchto zásad zabráníte jakémusi nežádoucímu roztečení cukroví z bílé špaldové mouky, ke kterému má vlohy). (D)
martinas73 20. 2. 2009, 12:10
@magdab Magdi super! Hlavně ty tipy na pečení ze špaldy, teď už vím jak na to. Pečení cukroví bylo k vzteku a koláče a housky hned tvrdé. napíšu, jak dopad ten dort, dneska se na něj chystám ;-). Tak se mějte a užívejte.
martinas73 18. 1. 2010, 15:07
@martinas73 Dobrý den Magdi, jsem ostuda a ozývám se až po roce ;) Nicméně, všechny Vaše rady došly užitku a pečení jde jedna báseň. Narozeninový dort ze špaldové celozrnné mouky, jogurtu a ovoce dopadl na jedničku a druhý den byl ještě lepší než ten první (clamp). Letošní vánoční perníčky a vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky dopadly perfektně, stejně jako výtečná vánočka. Teď se pomalu chystám na druhé narozeniny svého syna a také čekáme další přírůstek do rodiny. Jenom mě štve, jek nemožné je české D'adamo, seznam výživy pro těhule a děti slibovali už před třemi lety a dnes jsem tam znovu koukala a stále nic. Možná jsem úplný idiot, ale ty jejich stránky, to je stále tragédie. Zkoušela jste se někdy dostat k tomuhle, byť placenému, seznamu? Podařilo se? Mějte se a těším se na odpověď. Martina
magdab 12. 2. 2009, 22:59
@magdab Chodím se dívat pod tenhle RECEPT (již 2 roky starý) jen zřídka, časově to prostě nestíhám, tak se omlouvám, pokud se tady hromadí dotazy a já nereaguji. Jednou za čas, jako třeba dnes, si najdu čas a podělím se velmi ráda o své 3-leté zkušenosti s touto výživou, ale je toho tak strašně moc, těch tipů na výrobky pro tu kterou krevní skupinu (zmrzliny, sladkosti...), recepty na jídla pro všechny krevní skupiny, rady do začátku, s čím a jak začít, co si zjednodušit atd., že to nemám prostě šanci zatím zvládnout popsat ani tady, ani na dadamu. A také je docela problém, že pokud strávím tady na mimibazárku pod receptem psaním takovéhoto příspěvku hodinu a půl :-p, přichází o tyhle rozsáhlé užitečné informace zase všichni návštěvníci dadama, tak je to pak rozpolcené a musím to psát na dadamu znovu... takže pro dnešek aspoň takhle. (plaz)
Ariel 7. 1. 2009, 20:55
Jestli se někomu podařilo stáhnout seznam potravin pro skupinu A2+, moc prosím o jeho zaslání na email hanaschillingova@seznam.cz, díky všem :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
tuptup 6. 1. 2009, 21:15
Pokud by to bylo možné prosím o zaslání krevní skupiny A na email: eliskamm@seznam.cz Děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie