Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 1095 návštěvníků)

+++++++Květiny perníčky+++++++++++++++

5.0
+++++++Květiny perníčky+++++++++++++++

Potřebné ingredience

500 g hlad.mouky,200 g moučkového cukru,180 g medu,100 g másla,2 velká vejce,2 lžíce kakaa,2 lžičky koření do perníku,lžička sody.Vypracujeme řádně těsto,necháme uležet v lednici 24 hod. .........................................................................................................................Pak vyválíme a tvoříme vykrajovátky perníčky silné zhruba půl cm a klademe na plech na pečící papír a při 160-180 stupních /dle trouby,já peču asi na 170/ pečeme-asi 8-10min-dle trouby,vytahuju je ihned jak drží tvar.Ještě horké perníčky potírám rozšlehaným vejcem,aby se leskly,po zaschnutí zdobíme.Používám na zdobení bílkovou polevu-1 bílek,180 g moučkového cukru,alespoň 6 x prosátého,2-3 lžičky citron.šťávy-mícháme alespoň 15 min.do zbělení,já zdobím sáčkem Základem toho,aby byly perníčky měkké je hlavně to,nevyvalovat je tenké a nepéct dlouho,opravdu hned jak drží tvar vyndávám,za celých 11 let co je peču jsem je nikdy tvrdé neměla

Postup přípravy

viz nahoře.Nemusí se ani dělat tři týdny dopředu,jak se dělávají,aby změkly,já je dělám tak týden dopředu,jsou jak peříčko

smícháme suroviny v míse,prohněteme,pak přendáme na vál a řádně propracujeme těsto

takhle vypadá hotové těsto,dáme uležet do lednice

klademe na plech vykrajované tvary a pečeme

další plech

po upečení ihned potíráme vejcem

medvídci

z jedné dávky

hotové a nazdobené,zdobím zdobičkou z reproplastu za 50kč

...

...

..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

JaLaJa 22. 11. 2013, 17:40
Právě dopečeny, ale bohužel na tácu je už půl dávky! Jinak jsou luxusníííííí |:o) (Y)
KáKá 8. 12. 2013, 11:56
@JaLaJa (L) (L)
koblizecek 8. 11. 2013, 17:56
Katko chybu jste zrejme neudelala zadnou.Pamatuji si pred lety pekla pernicky moje mamka a pulku me z nich dala ona je za par dni mela krasne mekke me nezmekli vubec a pritom byli oboje z jednoho testa.Myslim,ze na to ma vliv prostedi.Treba moje mamka mela doma vlhceji.Jinak si to nedovedu vysvetlit. *-)
katryns 7. 11. 2013, 17:09
Dobrý den, právě jsem dodělala perníčky.Jsou ale tvrdé.Držela jsem se přesně receptu,těsto dělala včera nechala v ledničce.Kde se stala chyba ???? *-) Jinak jsou chuťově moc dobré.Dala jsem do dozy a uvidíme *-) Poraďte :-)
Veverečka 8. 12. 2013, 11:52
@katryns Já jsem je měla tvrdé jedno v životě a sice tehdy, když se pekly o fous dýl..ta délka pečení je podle mě fakt zásadní, stalo se to i kamarádce.. (F) Jiné už roky nedělám, jsou fakt luxusní..
KáKá 8. 12. 2013, 11:56
@Veverečka děkuji,je to pravda,stačí péct déle nebo vyválet mo tenké a je to,letos už jsem je pela koncem listopadu a už druhý den úplně měkkoučké,teď se úplně rozpadají (L)
KáKá 7. 11. 2013, 18:24
@katryns dobrý den,dělám je asi 10 let a nikdy se mi to nestalo,ale holky tady psaly,že je měly tvrdé buď když vyválely tenké-to je pak jasné musí být jak podrážky a nebo pekly na vysokou teplotu *-)Opravdu se mi to nikdy nestalo a peču i z trojité dávky vlastně už 10 let (F)Jinak jste je dělala opravdu hodně brzy,takže myslím,že změknou
kudlajda 28. 3. 2013, 7:12
Moc děkuji za recept ,perníčky jsem zkusila ,jsou moc dobré, s těstem se dobře pracovalo ,dělala jsem ze dvou dávek, do druhé jsem dala méně medu ,protože zrovna jsem měla kupovaný med, né od včelaře a bylo to znát ,u prvního těsta jsem se držela rozpisu a těsto se mi při zpracování lepilo ,musela jsem dodat více mouky ,ale ta druhé těsto s méně medem, už bylo dokonalé, perníčky jsou díky kakau krásně tmavé ,velká pochvala,Eva
KáKá 24. 10. 2013, 12:07
@kudlajda moc děkuji (L) (L)
martinato 21. 3. 2013, 12:29
Dobrý den, dělala jsem perníčky pro děti do školy na zdobení. opravdu, jsou perníčky krásně měkoučké a velmi chutné. Možná v mém případě to není až tak výhoda, i když jsem dělala vysoké, při velkých tvarech vajíček mám strach, ať se jim nezlomí, jak jsou měkké ,-) ,-)......místo Hery jsem použila sádlo ....dle mých babičkovských receptů..... (velikonoce) (velikonoce10)
KáKá 21. 3. 2013, 13:03
@martinato dobrý den,moc díky za pochvalu,s tím sádlem určitě vyzkouším,také ho nahrazuji v některých receptech,mějte se krásně,Květa (L)
martinato 24. 3. 2013, 11:11
@KáKá no a ještě jsem dala půl hladké mouky a půl celozrnné žitné jemně mleté :-p
hlad 18. 12. 2012, 18:07
Naprosto fantastický recept. Skvěle se s těstem pracuje a perníčky úžasně chutnají. (Y) (Y) (Y) Děkuji (L) a krásné Vánoce (stromecek) (stromecek)
KáKá 18. 12. 2012, 19:38
@hlad moc Vám děkuji,jsem moc ráda,že chutnají |:o) |:o) |:o)Krásné svátky (banky) (kolednici) (L) (L) (L)
Gabca K 5. 12. 2012, 13:40
Opravdu skvělé a hlavně jednoduché (Y) (Y) (Y)První várka už je snězena, dnes jdeme na druhou :-))Nejsem žádná zkušená pekařka a perníčky jsem pekla poprvé :-) Díky za super receptík!!! (L) (L) (L) Krásné (banky) (andel)
KáKá 5. 12. 2012, 14:44
@Gabca K (hello) (hello) (hello) (hello)já pekla včera (Y) (Y) (Y)jsem moc ráda,že chutnaly |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)krásné Vánoce (vanoce) (jezisek) (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (L) (L)
benjik007 15. 11. 2012, 15:00
Jsou úžasné :-) :-) :-) Poprvé zmizely jako nic,ted už dělám z dvojité dávky.Ale pochybuji,že do vánoc vydrží.U nás rozhodně ne (hello) Bude je muset ke (banky) (vanoce) dělat několikrát nebo je schovat k babičce. :-)
KáKá 5. 12. 2012, 14:44
@benjik007 moc děkuji |:o) |:o) |:o) |:o) (L)
jeremy 9. 11. 2012, 23:32
(clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
KáKá 5. 12. 2012, 14:44
@jeremy (L) (L) (L) (L)
dobrutka 7. 11. 2012, 7:20
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s pečením perníčku v el. horkovzdušné troubě? Jak dlouho a na kolik st. ať jsou měkké i po upečení? Děkuji.
KáKá 7. 11. 2012, 12:27
@dobrutka tak já bohužel neporadím :-(jen vím,že horkovzduch peče rychleji :^)
Janine2 6. 12. 2011, 13:15
Děkuji moc za perníčky, už dělám druhým rokem podle Vašeho receptíku a opravdu jsou moc dobré a s těstem se skvěle pracuje! [A] |:o) (clamp)
KáKá 6. 12. 2011, 18:47
@Janine2 Děkuji moc (L)
HANĎA1303 (upraveno) 4. 12. 2011, 15:56
Květuško, musím napsat velikou pochvalu |:o) |:o) |:o) Těstíčko je prímové,výborně se s ním pracuje (Y)je měkkoučké. Z důvodu nedostatku času jsem nenechala uležet vůbec a i tak se s ním výborně pracovalo. |:o) Je problém ,-) ,-) ,-) ,-)!!!!!!!!!!!!!!!Jsou tak žravé (zajic) (pernicek) (pernicek) (pernicek),že mi na zdobení z celé dávky zbyla polovina ,-) ,-) ,-) ,-) Med jsem měla cukernatý,tak jsme ho rozpustila ve vodní lázni a nalila do těsta ještě teplý a vůbec to navadilo (clamp) Už nikdy jiné dělat nebudu :-) Jen jsem měla určitě i některé kousky z tenčího těsta - takže okraje jsou tvrdší- což mě netrápí :) máme studenou verandu,tam jsou perníčky vždy měkké,jak lehce navlhnou :)) takže moc děkuji za receptíkkkkkkkkkkkkkk. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3864308 naše dnešní odpolední zdobeníčko :)
KáKá 4. 12. 2011, 17:57
@HANĎA1303 Mockrát děkuji,perníčky máte moc krásné |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (L)
HANĎA1303 4. 12. 2011, 18:10
@KáKá (Y) (Y) já moc děkujuuuuuuuuuu (L)
lenka620 30. 11. 2011, 18:28
Dobrý večer Květuško, jdu k Vám pro radu. :-S Vaše perníčky peču 4 rokem a vždy jsou super,ale teť jsem je dopekla a ať pátrám,jak pátrám,nepřišla jsem na nic,co bych v receptu popletla...jsou mekoulinké,jako vždy :-$,ale vůbec je nemám po upečení navrchu krásně hladké,ale jsou takové jakoby pórovité...nevím,jak to napsat...potrhané??? *-) Netuším,čím by to mohlo být...nemáte nějakou radu,nebo vl.zkušenost. Děkuji L. :-$
Evellina007 1. 4. 2012, 11:23
@lenka620 Zdravím Vás, mé mamince se to taky jednou stalo a přitom jsme dělaly naprosto stejný recept, Já si osobně myslím, že měla málo vyhřátou trobu, anebo ji měla na málo stupňů. Já taky mívám poslední dávku, když mám hodně vyhřátou troubu nejhezčí. Perníčkům zdar :-$ (Y)
KáKá 30. 11. 2011, 18:33
@lenka620 Dobrý den,to se mi stalo jednou také,měla jsem málo propracované těsto,nic jiného mě bohužel nenapadá :´(
lenka620 30. 11. 2011, 18:39
@KáKá Napadlo mě jestli jsem tam nefrkla více Sody,jsou prostě takové nadýchané ,-) a pak ještě jestli třeba med???Nebyl tekutý...já nevím.S těstem jsem se propracovávala až hrůůůza,dělám ze tří dávek.... :-$....no uvidíme na jaře,budu je péct znova....každopádně díky,přeji hezké vánoce (andel).
KáKá 30. 11. 2011, 18:48
@lenka620 Tak med jsem tedy dávala vždy jen čerstvý,tekutý,zcukernatělý ne,může to být tím a jestlij e máte takové vysoké,nafouklé,tak moc sody
*Bambulky* 29. 11. 2011, 11:09
Dnes jsem zadělala na druhou dvojitou dávku- první už je skoro snězená ,-). Jsou fakt výborné (Y) (Y) (hello). Díky za recept (clamp)
jajuskaa 24. 11. 2011, 17:11
Tak dneska jsme už pekli vaše perníčky a dost sjem se bála jak se s těstem bude pracovat po komentářích a jeslti budou vubec měkké.No a s těstem se pracovalo krásně.Nechala jsem 1 den odležet v ledničce.Z těsta jsem měla 4 plechy a moje malá 2 Nikolka se mi na ně vrhla říakal,že jsou mco dobré :) asi abych ještě udělala (Y)
Kačusek 21. 11. 2011, 19:02
Tak mám dle vašeho receptu 2/š upečené, ale nevím nevím *-) ještě jsem nikdy žádné nedělala tak nemůžu posoudit, ale bohužel těsto ani po dvou dnech není lepší..mám ho jako hodně měkká modelína - s lepivostí bych si poradila, ale i výsledek nedrží tvar... z hvězdičky je spíš kytička atd. první plech tvrdej jak beton, ale druhé dva jsou lepší - udělala jsem opravdu 0,5. Dálzápasit s předáváním na plech nemám sílu. zkusím to zítra :-(
citren 19. 11. 2011, 18:50
(Y) (Y) (Y)
lonik 18. 11. 2011, 19:21
(Y) (Y) (Y)
Petka29 12. 11. 2011, 16:40
myslíte že musí být odležené tech 24 h???
KáKá 13. 11. 2011, 8:03
@Petka29 Nemusí,ale je to lepší,pak těsto méně lepí,ale můžete podsypávat,pokud není čas nechte v lednici alespoň dvě hodiny,já ale nechávám aspoň přes noc (L)
Pavlína Čadová 17. 4. 2011, 19:35
Tak jsem zkusila i já, perníčky jsou opravdu měkké (Y). Jen pár postřehů pro maminky které čtou komentáře receptů až dozadu jako já :D - opravdu jsem pekla dle rad na 170 stupňů 7 minut a perníčkybyly měkké a jedlé ihned po vychladnutí. Těsto teda bylo opravdu hodně lepivé, ale dala jsem ho na den a půl do lednice a potom při válení opravdu hodně podsypávala moukou a dobrý. Chuťově jsou takové zvláštní, dobré ale jiné než ty moje původní perníčky co měknou měsíc (smich). A rada na závěr - opravdu válejte těsto na těch 0,5 cm já dělala tenčí a jak jsou perníčky křehké tak mají tendenci se mi lámat a ohýbat a nejsou tím pádem tak pěkné.
KáKá 18. 4. 2011, 9:42
@Pavlína Čadová Perfektní rady (Y) (Y)těsto lepivější je,ale má to tak být a ta tloušťka je vážně důležitá (Y) (Y) (L) (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie