(recept
si oblíbilo 332 návštěvníků)
Český trdelník nebo také kringel
Potřebné ingredience
300 g hl. mouky, malý hrnek mléka (200 ml), 1/4 kostky droždí, 2 lžíce cukru krystalu, 30 g tuku (máslo napůl s olejem), 1 žloutek, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně žloutek, tuk, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky a práškovým cukrem. Smotám do amolety a uprostřed smotanou jakoby amoletu podélně rozříznu. Obě půlky rozpůlené amolety dávám přes sebe jako vánočku o dvou copech. Nakonec stočím do věnce. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl trdelník zlatý. Horký potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruju moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplý. Do druhého dne prostě nezbude.
P.S.: zkoušela jsem i tvarohový, makový, jablečný (ale dát raději jen 1 vymačkané nastrouhané jablko), hruškový, rozinkový, s mandlemi,.....
P.S.: zkoušela jsem i tvarohový, makový, jablečný (ale dát raději jen 1 vymačkané nastrouhané jablko), hruškový, rozinkový, s mandlemi,.....
placka před srolováním
podélně rozpůlená jakoby amoleta
obě půlky dávejte přes sebe (můžete i lehce takroutit jako když kroutíte prádlo při ždímání v ruce) a stočte do tvaru věnce
hotovo
....hodně moc oříšků
Velikonoční verze
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Olynka
(upraveno)
8. 10. 2012, 15:43
Tak právě dávám do trouby, tak snad se povede. Kynutý těsto mi moc nejde. Pokud se povede, budu muset dělat rovnou z dvojité dávky. Toto množství je na nás málo
Kuřátková
(upraveno)
8. 10. 2012, 16:51
@Olynka
pokud těsto krásně nakynulo, tak se určitě povede
Olynka
(upraveno)
8. 10. 2012, 17:29
@Kuřátková
Tak mám fotečku. Mám ooooooobr radost. Konečně jsem pokořila kynuté těsto a to díky Vám http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4196257
Kuřátková
(upraveno)
8. 10. 2012, 17:49
@Olynka
Leni, tak to mám taky radost. Vypadá báječně
Alka1
(upraveno)
8. 10. 2012, 10:06
Dělala jsem včera a je super Za 10 min byl plech prázdný
Kuřátková
(upraveno)
8. 10. 2012, 10:09
@Alka1
Ivanita
(upraveno)
7. 10. 2012, 8:43
Kuřátková
(upraveno)
7. 10. 2012, 11:03
@Ivanita
jh242
(upraveno)
4. 10. 2012, 19:32
dneska také zkouším
Kuřátková
(upraveno)
4. 10. 2012, 20:10
@jh242
ať se povede
Vlastina.K
(upraveno)
4. 10. 2012, 15:52
Zkoušela jsem dělat kringel, chtěla jsem se zeptat, zda Vám také vytekl ten cukr a zkaramelizoval na plechu? a nebo jsem něco udělala špatně?
Kuřátková
(upraveno)
4. 10. 2012, 17:14
@Vlastina.K
Vlasti, já tu placku potírám máslem, pak zasypávám skořicovým cukrem a cukrem, případně ještě ořechy. Pekla jsem to v té bílé zapékací misce, co je na fotce. Misku mám vždy bez vyteklého cukru. Možná se to stalo taky zapletením, že to pak trošku vyteklo. Určitě je dobře použít pečící papír, abyste si pak ušetřila případnou dřinu s umýváním plechu. Jinak ty 2 kusy rozkrojeného zatočenéh těsta se snažím dávat přes sebe jakoby víc zavřené, ale pak tam zase není takový ten efekt těch provázků nebo jak to nazvat Možná jste taky dala víc náplně, jinak už mne nic nenapadá
čoklet
(upraveno)
3. 10. 2012, 7:24
1/4 droždí z kostky? a 2lžíce cukru velké nebo malé?děkuji R
Kuřátková
(upraveno)
3. 10. 2012, 7:30
@čoklet
ano, dávám podle oka z kostky droždí tak 1/4 a 2 plné (lehce navršené) polévkové lžíce
Zirafka.Kacka
(upraveno)
12. 11. 2008, 22:17
Libuško to je supr nápad , díky za něj, dívala jsem se na Vaše další vychytávky a taky dobrý
Kuřátková
(upraveno)
13. 11. 2008, 8:24
@Zirafka.Kacka
Káťo díky, jsem ráda, že občas nějaký nápad pomůže i ostatním. Neříkám, že to jsou nové nápady, ale člověku to vždycky nějak nedojde, že to lze udělat třeba tak. Jsem ráda, že se můžu rozdělit s ostatními. Díky. Mějte se. Libča
Kuřátková
(upraveno)
5. 10. 2012, 9:28
@Kuřátková
Protože se mne maminky ptáte, jestli jsem pekla přímo v této bílé zapékací misce, tak odpovídám ano, pekla jsem přímo v této misce, protože věnec pak krásně drží tvar a navíc to vypadá po upečení bezvadně ladíc oku.
zdenka54
(upraveno)
12. 11. 2008, 21:30
Miluško, je to úúúplně jedno
anulim
(upraveno)
12. 11. 2008, 21:23
Nikdy jsem pečící papír nepoužívala, ale chtěla bych to zkusit. Je jedno, jakou stranou položím papír na plech??? Poraďte prosím.
Kuřátková
(upraveno)
13. 11. 2008, 8:22
@anulim
Abych Vám řekla pravdu, která je vlastně ta na které se peče??? Je to opravdu jedno, teda nezaznamenala jsem rozdíl. Nicméně papír má taky mnoho výhod - nezašpiníte si plech a nemusíte pak nic drhnout, když děláte nějaký korpus, tak ho snadno vytáhnete, dále třeba nepoškrábete plech při krájení,.......určo to zkuste a nebojte se ho. Mějte se Libča
sira
(upraveno)
12. 11. 2008, 15:53
Já pečící papír zmačkám do kuličky a potom ho narovnám na plech - potom už nezlobí! )) Mnoho úspěchů při pečení! Simona
Kuřátková
(upraveno)
12. 11. 2008, 16:57
@sira
Simčo, taky řešení a taky dobré Pečení zdar. Libča
zdenka54
(upraveno)
12. 11. 2008, 14:52
Libuško,díky,miluju takové rady,jednoduché a ůčelné a ty dukátky máte krásné,čím je máte potřené,vajíčkem?
Kuřátková
(upraveno)
12. 11. 2008, 16:56
@zdenka54
Zdeni, ano vajíčkem - ale jen žloutkem s trošičkou vody. Buchty natírám před pečením a ještě jednou asi v půlce pečení. Díky za dopisek. Libča
studeny.cumacek
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:07
když tak můžete pod pečící papír do každého rožku máznout kousek másla,taky se potom papír ani nehne
Kuřátková
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:11
@studeny.cumacek
Jani, tuk jsem tam dávala taky, ale pak je ten plech zase zbytečně špinavej. Takto je to takové eko. Ale díky. Libča
zjelenice
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:17
... tak přesně tohle leze na nervy i mě... dobrý nápad, vyzkouším. Z
Kuřátková
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:07
@zjelenice
Zuzko ani mi nemluvte, jak ta potvora papír se vždy kroutil jako had.... Ale my na něho vyzrajeme . Pa. Pa. Libča