Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 332 návštěvníků)

Český trdelník nebo také kringel

0.0
Český trdelník nebo také kringel

Potřebné ingredience

300 g hl. mouky, malý hrnek mléka (200 ml), 1/4 kostky droždí, 2 lžíce cukru krystalu, 30 g tuku (máslo napůl s olejem), 1 žloutek, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)

Postup přípravy

Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně žloutek, tuk, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky a práškovým cukrem. Smotám do amolety a uprostřed smotanou jakoby amoletu podélně rozříznu. Obě půlky rozpůlené amolety dávám přes sebe jako vánočku o dvou copech. Nakonec stočím do věnce. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl trdelník zlatý. Horký potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruju moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplý. Do druhého dne prostě nezbude.
P.S.: zkoušela jsem i tvarohový, makový, jablečný (ale dát raději jen 1 vymačkané nastrouhané jablko), hruškový, rozinkový, s mandlemi,.....

placka před srolováním

podélně rozpůlená jakoby amoleta

obě půlky dávejte přes sebe (můžete i lehce takroutit jako když kroutíte prádlo při ždímání v ruce) a stočte do tvaru věnce

hotovo

....hodně moc oříšků

Velikonoční verze

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Olynka 8. 10. 2012, 15:43
Tak právě dávám do trouby, tak snad se povede. Kynutý těsto mi moc nejde. Pokud se povede, budu muset dělat rovnou z dvojité dávky. Toto množství je na nás málo ,-) ,-) ,-)
Kuřátková 8. 10. 2012, 16:51
@Olynka (Y)pokud těsto krásně nakynulo, tak se určitě povede (L) (Y)
Olynka 8. 10. 2012, 17:29
@Kuřátková Tak mám fotečku. Mám ooooooobr radost. Konečně jsem pokořila kynuté těsto a to díky Vám (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4196257
Kuřátková 8. 10. 2012, 17:49
@Olynka Leni, tak to mám taky radost. Vypadá báječně |:o) (clamp) (L)
Alka1 8. 10. 2012, 10:06
Dělala jsem včera a je super (Y) Za 10 min byl plech prázdný ,-)
Kuřátková 8. 10. 2012, 10:09
@Alka1 (Y) (Y) ,-) (clamp) (L)
Ivanita 7. 10. 2012, 8:43
(Y) (Y) (Y)
Kuřátková 7. 10. 2012, 11:03
@Ivanita (smich) (Y) (L) (hello)
jh242 4. 10. 2012, 19:32
dneska také zkouším (Y)
Kuřátková 4. 10. 2012, 20:10
@jh242 (L)ať se povede (pusa)
Vlastina.K 4. 10. 2012, 15:52
Zkoušela jsem dělat kringel, chtěla jsem se zeptat, zda Vám také vytekl ten cukr a zkaramelizoval na plechu? a nebo jsem něco udělala špatně?
Kuřátková 4. 10. 2012, 17:14
@Vlastina.K Vlasti, já tu placku potírám máslem, pak zasypávám skořicovým cukrem a cukrem, případně ještě ořechy. Pekla jsem to v té bílé zapékací misce, co je na fotce. Misku mám vždy bez vyteklého cukru. :-$ Možná se to stalo taky zapletením, že to pak trošku vyteklo. Určitě je dobře použít pečící papír, abyste si pak ušetřila případnou dřinu s umýváním plechu. Jinak ty 2 kusy rozkrojeného zatočenéh těsta se snažím dávat přes sebe jakoby víc zavřené, ale pak tam zase není takový ten efekt těch provázků nebo jak to nazvat ,-) (L) Možná jste taky dala víc náplně, jinak už mne nic nenapadá :-$
čoklet 3. 10. 2012, 7:24
1/4 droždí z kostky? a 2lžíce cukru velké nebo malé?děkuji R (F)
Kuřátková 3. 10. 2012, 7:30
@čoklet ano, dávám podle oka z kostky droždí tak 1/4 a 2 plné (lehce navršené) polévkové lžíce :-$ (hello)
Zirafka.Kacka 12. 11. 2008, 22:17
Libuško to je supr nápad (Y), díky za něj, dívala jsem se na Vaše další vychytávky a taky dobrý (Y) (clamp) (L)
Kuřátková 13. 11. 2008, 8:24
@Zirafka.Kacka Káťo díky, jsem ráda, že občas nějaký nápad pomůže i ostatním. Neříkám, že to jsou nové nápady, ale člověku to vždycky nějak nedojde, že to lze udělat třeba tak. Jsem ráda, že se můžu rozdělit s ostatními. (hello) (hello) (hello) Díky. Mějte se. Libča (flower)
Kuřátková (upraveno) 5. 10. 2012, 9:28
@Kuřátková Protože se mne maminky ptáte, jestli jsem pekla přímo v této bílé zapékací misce, tak odpovídám ano, pekla jsem přímo v této misce, protože věnec pak krásně drží tvar a navíc to vypadá po upečení bezvadně ladíc oku. :-)
zdenka54 12. 11. 2008, 21:30
Miluško, je to úúúplně jedno |:o)
anulim 12. 11. 2008, 21:23
Nikdy jsem pečící papír nepoužívala, ale chtěla bych to zkusit. Je jedno, jakou stranou položím papír na plech??? Poraďte prosím. :-$ :-$ :-$
Kuřátková 13. 11. 2008, 8:22
@anulim Abych Vám řekla pravdu, která je vlastně ta na které se peče??? Je to opravdu jedno, teda nezaznamenala jsem rozdíl. Nicméně papír má taky mnoho výhod - nezašpiníte si plech a nemusíte pak nic drhnout, když děláte nějaký korpus, tak ho snadno vytáhnete, dále třeba nepoškrábete plech při krájení,.......určo to zkuste a nebojte se ho. Mějte se Libča (flower)
sira 12. 11. 2008, 15:53
Já pečící papír zmačkám do kuličky a potom ho narovnám na plech - potom už nezlobí! :-))) Mnoho úspěchů při pečení! Simona
Kuřátková 12. 11. 2008, 16:57
@sira Simčo, taky řešení a taky dobré :) (clamp) Pečení zdar. Libča (jablka)
zdenka54 12. 11. 2008, 14:52
Libuško,díky,miluju takové rady,jednoduché a ůčelné (L)a ty dukátky máte krásné,čím je máte potřené,vajíčkem? |:o)
Kuřátková 12. 11. 2008, 16:56
@zdenka54 Zdeni, ano vajíčkem - ale jen žloutkem s trošičkou vody. Buchty natírám před pečením a ještě jednou asi v půlce pečení. Díky za dopisek. Libča (flower)
studeny.cumacek 12. 11. 2008, 13:07
když tak můžete pod pečící papír do každého rožku máznout kousek másla,taky se potom papír ani nehne (Y)
Kuřátková 12. 11. 2008, 13:11
@studeny.cumacek Jani, tuk jsem tam dávala taky, ale pak je ten plech zase zbytečně špinavej. Takto je to takové eko. Ale díky. Libča :-p (F)
zjelenice 12. 11. 2008, 12:17
... tak přesně tohle leze na nervy i mě... dobrý nápad, vyzkouším. Z
Kuřátková 12. 11. 2008, 13:07
@zjelenice Zuzko ani mi nemluvte, jak ta potvora papír se vždy kroutil jako had.... Ale my na něho vyzrajeme ^o). Pa. Pa. Libča

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie