Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

100ml 12. 10. 2013, 14:21
Dekuji za recept pekla jsem i květak a i brokolici vyborny (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
simas 25. 8. 2013, 13:03
Květák je výbornej, děti se nacpaly k prasknutí, jasně, že není jak smažený, protože je lepší ,-), bez tuku, zdravější a bez práce.
Česťa kuba 13. 8. 2013, 13:23
Milá Ádo, mooooooooooooooooc děkuji, že jste zveřejnila tento recept |:o)vůbec mě neodradily některé negativní ohlasy a pustila jsem se do toho. Do těstíčka jsem přidala strouhanku a jak to bylo na plechu,posypala jsem ještě strouhankou corn flakes a postrouhala máslem ... strouhala proto, aby bylo všude. Výsledek byl famóznííííííííííí (clamp) (clamp) (clamp)květáček štavnatý a strouhanečka křupavá. I náš 8mi letý odpůrce květáku to jedl ,-) DOPORUČUJI posypat strouhankou corn flakes, když nemáte, tak nadrcenými kukuřičnými lupínky. Ještě jednou děkuji (L) bylo to fakt moc dobré, RYCHLÉ a už nikdy neobaluji ,-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
Hanny1 17. 10. 2014, 14:37
@Česťa kuba Ahoj Aničko, chtěla bych se zeptat na ty lupínky cornflakes. rozmixovala jsem je a dala trochu přímo do těstíčka, ale zhoustlo to tak, že se v tom daly obalit tak 3 květáky,, :-) tak jsem přidala ještě jedno množství těstíčka a na závěr ještě jednou obalila v cornflakes ale jak jednou ty cornflakes nasákly, tak vůbec nedržely a i když jsem je posypala máslem, tak to stejně nahoře bylo tvrdé a suché. musí se tedy toho těstíčka dělat s těmi cornflaky daleko víc ? anebo je asi lepší koupit kukuřičnou strouhanku..? díky hanka
Česťa kuba 17. 10. 2014, 18:04
@Hanny1 Hani, to je divné, já jsem to vše, jak to bylo sakum pikum na plech lehce posypala lupínkama a dala do trouby. Nic se nenasáklo a bylo to super.
blazken 28. 7. 2013, 13:53
taky budu muset vyzkoušet, u nás mají rádi smažený květák, ale mně nebaví u toho stát a hlaně je i velká spotřeba oleje (L)
PRIMA MÁMA 28. 7. 2013, 11:41
(hello) Recept jsem vyzkoušela. (Y) Květák nám moc chutnal, protože nebyl plný oleje a měl výbornou, opravdu květákovou, chuť (clamp). Jinak už ho dělat nebudu. Recept mohu jen doporučit, protože je mnohem zdravější než klasická verze. Děkuji za prima nápad. Monika (flower). Mějte se krásně (plaz)
frydra 30. 6. 2013, 10:15
Rychlé a dobré. Děkuji. (Y)
alimama 25. 8. 2014, 11:33
@frydra Já děkuji za vyzkoušení!
jirul 18. 5. 2013, 12:18
povedlo se, pochutnali jsme si (Y) (Y), děkuji za uvedení receptu (F)
alimama 15. 10. 2013, 20:11
@jirul Já děkuji za vyzkoušení! (flower)
Jesterka20 2. 4. 2013, 13:49
Výborný a ještě jednou výborný..ne jen že je to mnohem jednodušší,ale mě se nejvíce líbí že je to zdravější a méně kalorické díky tomu,že to není smažené.Právě sem si na tom moc moc pochutnala. (Y) (Y) (Y) (clamp)
alimama 5. 7. 2013, 19:19
@Jesterka20 Děkuju, mám radost, že u vás chutná! (F)
Tuliberka 10. 6. 2012, 12:48
(Y) (Y) (Y) Výbornéééé!!! (L) (F)
alimama 25. 5. 2013, 13:48
@Tuliberka Díky! (L)
Anetka2020 21. 12. 2011, 11:31
ja delala dneska na obed a to byla lahoda moc nam chutnal (zajic) ja ho delala taky na pecicim papiru na horkovzduch a davala jsem nahoru strouhanku a maslo a opravdu vynikajici budu delat casteji dekuji za receptik (Y)
alimama 25. 5. 2013, 13:47
@Anetka2020 Já děkuji za vyzkoušení! (F)
Ladonka 20. 11. 2011, 22:08
Již 3x jsem takto pekla květák podle vašeho receptu a (Y), všem moc chutná a co se nesní zobeme jen tak a opravdu se u nás neohřeje (zajic). Obalovaný klasicky máme rádi, ale nikdy jsem ho nechtěla dělat 8-|. dělám těstíčko jen z 1 vajíčka, aby se růžičky jen obalily a opravdu super. Děkuji za recept |:o)
alimama 23. 11. 2011, 20:50
@Ladonka Moc děkuji! (L)
uty.l 14. 10. 2011, 17:41
Dnes sem zkoušela,nerada obaluji tak se mi to hodilo. (clamp)Bylo to dobré (Y)měla sem to i hodně opečené,na vrch sem dala hodně máslíčka.Možná že to nebylo stejné jako klasika,ale mě to bohatě stačilo (clamp) (clamp)
alimama 21. 11. 2011, 21:10
@uty.l Děkuji! (hello)
zdenallicka 18. 8. 2011, 16:51
Adi, jdu ti pochválit tvůj květák (na)smažený v troubě.. :) Dělala jsem dnes asi potřetí a po přečtení komentářů jsem dala strouhanku do těstíčka, pekla na papíru a nakonec dala na květák pár tenkých plátečků másla.. Dobrota!!!
alimama 18. 8. 2011, 23:11
@zdenallicka Rdím se.. díky!!! :-$
lidare 17. 8. 2011, 11:54
(Y)dobrý tip na rychlý oběd :-)
alimama 18. 8. 2011, 23:09
@lidare (hello)
Marphy 14. 8. 2011, 9:31
Jdu ho zkusit, dělám takhle řízky ale když je zasypu strouhankou tak zvrchu jí hustě pokladu tenkými plátky másla a peču zakryté a až nakonec odklopím aby se strouhanka opekla. Vždy se povedli. Tak uvidím, dám vědět. :-p
alimama 18. 8. 2011, 23:09
@Marphy Děkuji za připomínku, už jsem přidala do receptu! (L)
malinah 22. 7. 2011, 12:21
Dnes jsem vyzkoušela - celkem dobré, ale klasickému obalovanému květáku se to bohužel nevyrovná. Je pravdou, že na tom strávím méně času s přípravou, ale to drbání plechu od spečetin mi zabere nakonec taky spoustu času :) Tím ale nehci nikoho odrazovat, i tak přeji dobrou chuť
alimama 22. 7. 2011, 21:17
@malinah Na to je nejlepší teflonový plech, nebo aspoň pečicí papír.. (H) A jistěže se to klasickému obalovanému nevyrovná. Proto jsou v názvu ty uvozovky.. (L)
Buřtina 23. 1. 2011, 10:17
Již jsem zkoušela několikrát a děti ho milují.Dnes budu opět dělat.Mám radost,že to není pracné.Jednou se mi také moc nepovedl,ale vše záleží na době pečení.Kdo miluje květák,tak pro něj to bude rozhodně ulehčení práce a delikatesa... (Y) (Y) (Y) děkujeme... (clamp) (clamp) (clamp)
Mája1980 14. 12. 2010, 10:19
Tento recept je moc fajn, nejvic se mi libi rychlost a absence oleje. Chutna detem a prekvapive i manzelovi, ktery klasicky smazeny neji. Zrovna dnes ho budu pect k obedu. Strouhanku take pridavam do testicka a pecu na pecicim papiru, abych mela rychlejsi myti plechu. Take ho pri peceni obcas obratim, at je opeceny ze vsech stran. pecu v horkovzdusne troube a pro konecne zezlatnuti na to na chvili pustim gril.
kačka81 28. 9. 2010, 15:06
ani negativní hodnocení tohohle receptu mě neodradily a dneska jsem se do toho pustila (Y)párkrát jsem to v troubě prohrábla, ke konci jsem navrch dala pár plátků másla a vynikající |:o) |:o) |:o) |:o)ani manžel, co miluje květák jedině smažený, neměl žádné připomínky a když jsem viděla, jak to do něj padá, ani jsem se ho neptala, jestli mu to vůbec chutná..PROSTĚ BOMBA (clamp)
Radka22 17. 5. 2010, 14:49
ADUŠ, VÁŠ RECEPTÍK JSEM DNES VAŘILA JIŽ PO NĚKOLIKÁTÉ A NEDÁM NA NĚJ DOPUSTIT (Y) (Y) CELÁ NAŠE RODINA MILUJE SMAŽENÝ KVĚTÁK, ALE PATLAT SE S TÍM MUSÍM JÁ 8o| :^). VÁŠ POSTUP JE BEZKONKURENČNÍ :-) :-)JSOU TU NEGATIVNÍ OHLASY, ANI MNĚ SE ZE ZAČÁTKU NEVEDL, ALE NEDALA JSEM SE ODRADIT.MŮJ POSTUP: KVĚTÁK OBALÍM V TĚSTÍČKU A ROVNOU TAM NASYPU I STROUHANKU A STÁLE PROMÍCHÁVÁM AŽ SE VŠE SPOJÍ A KVĚTÁK JE CELÝ "OMATLANÝ". DÁM NA PLECH A JEŠTĚ MALIČKO Z VRCHU POSYPU STROUHANKOU. A NAVRCH POKLADU SLABOULINKÉ PLÁTKY MÁSLA JEDEN VEDLE DRUHÉHO.TO MI ZARUČÍ, ŽE MI NEZŮSTANE SUCHÁ STROUHANKA A HEZKY MI TO ZEZLÁTNE. PODOTÝKÁM, ŽE TO NENÍ MASTNÉ! NENÍ TO JAKO KLASIKA, ALE JE VÝBORNÝ A UŠETŘENÝ ČAS RADĚJI VĚNUJI DĚTEM (child2) :-) :-) DÍKY ZA SUPER RECEPTÍK!!! (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie