(recept
si oblíbilo 476 návštěvníků)
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce
Potřebné ingredience
středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka
Postup přípravy
Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.
Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
100ml
(upraveno)
12. 10. 2013, 14:21
Dekuji za recept pekla jsem i květak a i brokolici vyborny
simas
(upraveno)
25. 8. 2013, 13:03
Květák je výbornej, děti se nacpaly k prasknutí, jasně, že není jak smažený, protože je lepší , bez tuku, zdravější a bez práce.
Česťa kuba
(upraveno)
13. 8. 2013, 13:23
Milá Ádo, mooooooooooooooooc děkuji, že jste zveřejnila tento recept vůbec mě neodradily některé negativní ohlasy a pustila jsem se do toho. Do těstíčka jsem přidala strouhanku a jak to bylo na plechu,posypala jsem ještě strouhankou corn flakes a postrouhala máslem ... strouhala proto, aby bylo všude. Výsledek byl famóznííííííííííí květáček štavnatý a strouhanečka křupavá. I náš 8mi letý odpůrce květáku to jedl DOPORUČUJI posypat strouhankou corn flakes, když nemáte, tak nadrcenými kukuřičnými lupínky. Ještě jednou děkuji bylo to fakt moc dobré, RYCHLÉ a už nikdy neobaluji
Hanny1
(upraveno)
17. 10. 2014, 14:37
@Česťa kuba
Ahoj Aničko, chtěla bych se zeptat na ty lupínky cornflakes. rozmixovala jsem je a dala trochu přímo do těstíčka, ale zhoustlo to tak, že se v tom daly obalit tak 3 květáky,, tak jsem přidala ještě jedno množství těstíčka a na závěr ještě jednou obalila v cornflakes ale jak jednou ty cornflakes nasákly, tak vůbec nedržely a i když jsem je posypala máslem, tak to stejně nahoře bylo tvrdé a suché. musí se tedy toho těstíčka dělat s těmi cornflaky daleko víc ? anebo je asi lepší koupit kukuřičnou strouhanku..? díky hanka
Česťa kuba
(upraveno)
17. 10. 2014, 18:04
@Hanny1
Hani, to je divné, já jsem to vše, jak to bylo sakum pikum na plech lehce posypala lupínkama a dala do trouby. Nic se nenasáklo a bylo to super.
blazken
(upraveno)
28. 7. 2013, 13:53
taky budu muset vyzkoušet, u nás mají rádi smažený květák, ale mně nebaví u toho stát a hlaně je i velká spotřeba oleje
PRIMA MÁMA
(upraveno)
28. 7. 2013, 11:41
Recept jsem vyzkoušela. Květák nám moc chutnal, protože nebyl plný oleje a měl výbornou, opravdu květákovou, chuť . Jinak už ho dělat nebudu. Recept mohu jen doporučit, protože je mnohem zdravější než klasická verze. Děkuji za prima nápad. Monika . Mějte se krásně
frydra
(upraveno)
30. 6. 2013, 10:15
Rychlé a dobré. Děkuji.
alimama
(upraveno)
25. 8. 2014, 11:33
@frydra
Já děkuji za vyzkoušení!
jirul
(upraveno)
18. 5. 2013, 12:18
povedlo se, pochutnali jsme si , děkuji za uvedení receptu
alimama
(upraveno)
15. 10. 2013, 20:11
@jirul
Já děkuji za vyzkoušení!
Jesterka20
(upraveno)
2. 4. 2013, 13:49
Výborný a ještě jednou výborný..ne jen že je to mnohem jednodušší,ale mě se nejvíce líbí že je to zdravější a méně kalorické díky tomu,že to není smažené.Právě sem si na tom moc moc pochutnala.
alimama
(upraveno)
5. 7. 2013, 19:19
@Jesterka20
Děkuju, mám radost, že u vás chutná!
Tuliberka
(upraveno)
10. 6. 2012, 12:48
Výbornéééé!!!
alimama
(upraveno)
25. 5. 2013, 13:48
@Tuliberka
Díky!
Anetka2020
(upraveno)
21. 12. 2011, 11:31
ja delala dneska na obed a to byla lahoda moc nam chutnal ja ho delala taky na pecicim papiru na horkovzduch a davala jsem nahoru strouhanku a maslo a opravdu vynikajici budu delat casteji dekuji za receptik
alimama
(upraveno)
25. 5. 2013, 13:47
@Anetka2020
Já děkuji za vyzkoušení!
Ladonka
(upraveno)
20. 11. 2011, 22:08
Již 3x jsem takto pekla květák podle vašeho receptu a , všem moc chutná a co se nesní zobeme jen tak a opravdu se u nás neohřeje . Obalovaný klasicky máme rádi, ale nikdy jsem ho nechtěla dělat . dělám těstíčko jen z 1 vajíčka, aby se růžičky jen obalily a opravdu super. Děkuji za recept
alimama
(upraveno)
23. 11. 2011, 20:50
@Ladonka
Moc děkuji!
uty.l
(upraveno)
14. 10. 2011, 17:41
Dnes sem zkoušela,nerada obaluji tak se mi to hodilo. Bylo to dobré měla sem to i hodně opečené,na vrch sem dala hodně máslíčka.Možná že to nebylo stejné jako klasika,ale mě to bohatě stačilo
alimama
(upraveno)
21. 11. 2011, 21:10
@uty.l
Děkuji!
zdenallicka
(upraveno)
18. 8. 2011, 16:51
Adi, jdu ti pochválit tvůj květák (na)smažený v troubě.. Dělala jsem dnes asi potřetí a po přečtení komentářů jsem dala strouhanku do těstíčka, pekla na papíru a nakonec dala na květák pár tenkých plátečků másla.. Dobrota!!!
alimama
(upraveno)
18. 8. 2011, 23:11
@zdenallicka
Rdím se.. díky!!!
lidare
(upraveno)
17. 8. 2011, 11:54
dobrý tip na rychlý oběd
alimama
(upraveno)
18. 8. 2011, 23:09
@lidare
Marphy
(upraveno)
14. 8. 2011, 9:31
Jdu ho zkusit, dělám takhle řízky ale když je zasypu strouhankou tak zvrchu jí hustě pokladu tenkými plátky másla a peču zakryté a až nakonec odklopím aby se strouhanka opekla. Vždy se povedli. Tak uvidím, dám vědět.
alimama
(upraveno)
18. 8. 2011, 23:09
@Marphy
Děkuji za připomínku, už jsem přidala do receptu!
malinah
(upraveno)
22. 7. 2011, 12:21
Dnes jsem vyzkoušela - celkem dobré, ale klasickému obalovanému květáku se to bohužel nevyrovná. Je pravdou, že na tom strávím méně času s přípravou, ale to drbání plechu od spečetin mi zabere nakonec taky spoustu času Tím ale nehci nikoho odrazovat, i tak přeji dobrou chuť
alimama
(upraveno)
22. 7. 2011, 21:17
@malinah
Na to je nejlepší teflonový plech, nebo aspoň pečicí papír.. A jistěže se to klasickému obalovanému nevyrovná. Proto jsou v názvu ty uvozovky..
Buřtina
(upraveno)
23. 1. 2011, 10:17
Již jsem zkoušela několikrát a děti ho milují.Dnes budu opět dělat.Mám radost,že to není pracné.Jednou se mi také moc nepovedl,ale vše záleží na době pečení.Kdo miluje květák,tak pro něj to bude rozhodně ulehčení práce a delikatesa... děkujeme...
Mája1980
(upraveno)
14. 12. 2010, 10:19
Tento recept je moc fajn, nejvic se mi libi rychlost a absence oleje. Chutna detem a prekvapive i manzelovi, ktery klasicky smazeny neji. Zrovna dnes ho budu pect k obedu. Strouhanku take pridavam do testicka a pecu na pecicim papiru, abych mela rychlejsi myti plechu. Take ho pri peceni obcas obratim, at je opeceny ze vsech stran. pecu v horkovzdusne troube a pro konecne zezlatnuti na to na chvili pustim gril.
kačka81
(upraveno)
28. 9. 2010, 15:06
ani negativní hodnocení tohohle receptu mě neodradily a dneska jsem se do toho pustila párkrát jsem to v troubě prohrábla, ke konci jsem navrch dala pár plátků másla a vynikající ani manžel, co miluje květák jedině smažený, neměl žádné připomínky a když jsem viděla, jak to do něj padá, ani jsem se ho neptala, jestli mu to vůbec chutná..PROSTĚ BOMBA
Radka22
(upraveno)
17. 5. 2010, 14:49
ADUŠ, VÁŠ RECEPTÍK JSEM DNES VAŘILA JIŽ PO NĚKOLIKÁTÉ A NEDÁM NA NĚJ DOPUSTIT CELÁ NAŠE RODINA MILUJE SMAŽENÝ KVĚTÁK, ALE PATLAT SE S TÍM MUSÍM JÁ . VÁŠ POSTUP JE BEZKONKURENČNÍ JSOU TU NEGATIVNÍ OHLASY, ANI MNĚ SE ZE ZAČÁTKU NEVEDL, ALE NEDALA JSEM SE ODRADIT.MŮJ POSTUP: KVĚTÁK OBALÍM V TĚSTÍČKU A ROVNOU TAM NASYPU I STROUHANKU A STÁLE PROMÍCHÁVÁM AŽ SE VŠE SPOJÍ A KVĚTÁK JE CELÝ "OMATLANÝ". DÁM NA PLECH A JEŠTĚ MALIČKO Z VRCHU POSYPU STROUHANKOU. A NAVRCH POKLADU SLABOULINKÉ PLÁTKY MÁSLA JEDEN VEDLE DRUHÉHO.TO MI ZARUČÍ, ŽE MI NEZŮSTANE SUCHÁ STROUHANKA A HEZKY MI TO ZEZLÁTNE. PODOTÝKÁM, ŽE TO NENÍ MASTNÉ! NENÍ TO JAKO KLASIKA, ALE JE VÝBORNÝ A UŠETŘENÝ ČAS RADĚJI VĚNUJI DĚTEM DÍKY ZA SUPER RECEPTÍK!!!