Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lerii b 2. 8. 2009, 13:11
Zrovínka jsem dovařila květák. ;-) ;-)A už jsem byla říčná s pomyšlení , že ho musím obalit. +o(a ejhle váš receptík. Jdu patlat. Díkyyyyy (clamp) (clamp)
Veronička 2. 8. 2009, 12:40
Vypadá to skvěle....zítra vyzkouším...děkuji za ušetřený čas (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o)
Pincena 30. 7. 2009, 22:22
Výýýborné !!!! (kytara) (kytara) (kytara) Dnes jsme měli k obědu a všichni se jen oblizovali !!!! (flower) (flower) Lehoučké a chutné! Moc děkujeme !!! (D)
kojal 29. 7. 2009, 22:15
(Y) (Y) (Y) Vyzkoušeli jsme a super ! |:o) Sice jsem zvolila trošku inovaci, protože jsme doma zrovna neměli květák, ale jen se po jídle zaprášilo. A z čeho jsem tu mňamku dělala ? :-) Z gigantu - kedlubny. Nakrájela jsem si ji na kostičky, 5 minut povařila a už jela podle Vašeho receptu. (child2) Takže pá, pá a moc díky za inspiraci. Jarmila (child8) (child8) (child8)
Jia 28. 7. 2009, 13:53
Takže (H): Mně chutnala tato verze pomalu více než klasika (Y). Růžičky květáku jsem po namočení v těstíčku strčila z jedné strany do strouhanky a touto stranou je položila na pekáček. Zbytek těstíčka jsem nalila kolem květáku a pak celé posypala strouhankou. Zespodu se udělala křupavoučká kůrčička :-p. Jinak manžel a (X) ohodnotili slovy "de to" ;-).
bozdíška 25. 7. 2009, 14:41
Děkujeme za super recept. (Y) Dnes jsme měli tuhle dobrůtku k obědu. Není nad to, když si někdo umí poradit a zjednodušit si práci |:o). Ještě jednou díky. (L) (L)
alimama 28. 7. 2009, 10:38
@bozdíška A já děkuju za pochvalu - máme doma sedmitýdenní miminko, takže na hodinové obalování a smažení mi zrovna chybí jedny ruce.. (child8)
růžík 25. 7. 2009, 12:54
Super nápad (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), květák tu mám *-) takže už vím co budu zítra vařit (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ceetyy 25. 7. 2009, 12:30
taky jsme měli k obídku a taky jsem přidala sýr se salámem, dík za receptík byla to dobrůtka a bez :-) |:o) (clamp) práce
Nela22 24. 7. 2009, 23:10
Dnes jsme ho měli k obědu. Přidala jsem nastrouhaný sýr a kousky salámu- byl výborný. (clamp) (clamp) (clamp)
Appletka 24. 7. 2009, 9:59
Ty vogo :-o Dávám do oblíbených receptů, aniž jsem ho prozatím vyzkoušela - moji chlapi květák milují, já naopak nesnáším to patlání s obalováním - díky za skvělou vychytávku, zase ušetřím nějaký čas jen pro sebe ;-)
anderek 24. 7. 2009, 7:18
(Y)tak jdu na to ..snad u nás taky projde :-) :-) :-) :-) :-)
alimama 27. 9. 2009, 11:41
@anderek Jak tady některé holky píšou - když přidáte salámek, tak projde určitě.. (H)
šlaušek 23. 7. 2009, 17:06
(clamp) Vpadá to suprově, |:o ,mám aspon inspiraci na sobotní oběd.skvěle (radost) (radost)
alimama 27. 9. 2009, 11:39
@šlaušek Děkuji - snad se u vás povedlo.. (L)
bara55 23. 7. 2009, 14:21
(Y) (Y) (Y) velmi nám chutilo vdaka Adka
alimama 26. 8. 2009, 18:26
@bara55 Děkuji, moc mě to těší! (L)
kalimera 23. 7. 2009, 9:02
Vynikající |:o), děkuji za recept (L) (hello).
alimama 19. 8. 2009, 19:44
@kalimera Děkuji za kladné hodnocení! (F)
domenica 20. 7. 2009, 14:01
Mooooooc dobry |:o) |:o) prave jsme ho dojedli a vsichni si pochutnali :-))))))) (L) Dekujem
alimama 19. 8. 2009, 18:19
@domenica Jsem ráda, že se povedlo a děkuji! (hello)
dojinek 20. 7. 2009, 11:38
Mám doma květák a pořád přemýšlím jak ho udělat, abych na něho nemusela ani šáhnout :-D Díky za recept jdu na to moc se mi to líbí (Y)
alimama 10. 8. 2009, 19:15
@dojinek Tak úplně bez sahání to asi nepůjde, ale minimalizovat se to dá.. (H) Děkuji! (L)
Radajs 19. 7. 2009, 23:46
(F)Aďule (F) spousta pozitivních hodnocení (Y) smažený květáček milujeme |:o) určo vyzkouším *-) Ráďa (L) + medvídci (pirko)
alimama 10. 8. 2009, 10:12
@Radajs Děkuji a pokud už jste vyzkoušeli, snad chutnalo.. (child8) (child8) (L)
hornajda 19. 7. 2009, 20:24
Super nápad (Y)dnes byl k obědu (clamp) výborný (jidlo) Jana
alimama 8. 8. 2009, 10:43
@hornajda Děkuji, jse ráda, že jste si pochutnali! (jidlo) (L)
papito 19. 7. 2009, 11:17
Hodně dobrý nápad! Určitě to bude vynikající. |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
alimama 7. 8. 2009, 18:48
@papito Děkuji - odpovídám pozdě, tak už jste možná i u vás vyzkoušeli.. snad nezklamal. (hello)
mariev 19. 7. 2009, 8:29
Děkuju za výborný recept,u nás všichni obalovaný květák milují a taky ho musí mít velké porce a já šílím u obalování a nekonečného smažení (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
alimama 7. 8. 2009, 18:46
@mariev Tak snad už bylo uděláno a chutnalo.. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie