Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 538 návštěvníků)

Marcipánové růžičky a lístečky

0.0
Marcipánové růžičky a lístečky

Potřebné ingredience

Marcipán - kdo jak má rád nebo jak kdo dělá. Já dávám: 3 vrchovaté lžíce šušeného mléka, 3 vrchovaté lžíce cukru moučky, 1 - 2 lžíce vody (raději jen 1 lžíci a pak postupně přidávat), pár kapek mandlového aroma.

Postup přípravy

Používám polotučné sušené mléko (modré), jsem s ním nejvíc spokojená. Ale lze udělat i z nízkotučného, jen pak doporučuji přidat pár lžiček oleje, aby těsto bylo vláčnější a rychle neschlo. Pak se s ním špatně pracuje. Zkoušela jsem zadělávat i z plnotučného, ale na můj vkus bylo zas až moc mastné, klouzalo mi v rukách a nešlo dobře zpracovat.

Poměr sušeného polotučného mléka a cukru moučky 1:1, přidat pár kapek mandlového aroma a zadělat vodou. Vody přidáváme po kapkách nebo po malých lžičkách. Záleží na tom, kolik marcipánu chceme zpracovat. Musí nám vzniknout krásně hladká a lesklá hmota, podobná plastelíně. Barvím potravinářským barvivem - seženete v drogérii a to tak, že si oddělím kousek hmoty, kterou chci nabarvit, udělám do ní prstem důlek, nasypu malinko barviva, kápnu kapičku vody a prstem barvu rozmažu, aby se rozpustila. Pak marcipán pořádně zpracuji, aby se obarvila celá hmota stejnoměrně.

Nepřežeňte to ani s aroma ani s barvičkama, jinak vám hmota zhořkne. Taky pomalu s vodou, aby jste nemuseli pořád přidávat mléko a cukr... :-)

Hodně maminek se mě ptá, co že to používám za sušené mléko... Tak nejčastěji tyto...

Zadělávání hmoty. Nejdřív to jde ztuha, ale s trochou trpělivosti se snadno dopracujete k hladké a lesklé hmotě.

Takhle nějak to vypadá. Do hmoty nedávám olej, dělá se mi s ní dobře bez něho, ale pokud vám těsto moc rychle schne, přidejte si k tomu pár lžiček oleje.

Marcipán vložíme mezi fólii nebo hrubší sáček.

Vyválíme plát. Tak 1 milimetr silný.

Kulatou formičkou si vykrojíme kolečka. Průměr použijte podle toho, jak velkou růžičku chcete.

Odstraňte si zbytek marcipánů, aby se kolečka lépe brala z podložky.

Tohle je vytvarované první kolečko. Je jednoduše stočené do ruličky. Kolem něj budete obtáčet i další kolečka.

Přidání druhého kolečka.

Tady jsou už kolečka 3.

A tady je už skoro hotová růžička ze všech koleček. Celkem s 10 plátků.

Konec růžičky můžeme, ale nemusíme seříznout.

Nakonec prstama okvětní lístečky dotvarujeme.

Tady mám obarvenou marcipánovou hmotu na lístečky. Měla jsem jí asi měsíc v ledničce, zabalenou v mikrotenu, ale i tak ztvrdla. Lépe se mi s ní pracuje, když si jí nastrouhám na hrubém struhadle, pak kápnu trošku vydy a vypracuji zase pěkně dohladka.

Zase si vyválíme plát asi 1-2 milimetry silný. A tvořítkem vykrajujeme lístečky.

Příborovým nožem si na lístečkách vytvoříme žilky.

Takhle to vypadá.

Nakonec lísteček můžeme různě ohnout, aby nebyly všechny rovné.

A máme hotovo. Ozdoby si necháme chvíli na talířku, aby trochu oschly a ztvrdly. Pak si je můžeme schovat do nějaké krabičky a použít později. Mám vyzkoušené, že pokud budete i tvrdými růžičkami zdobit třeba dort a budete je zapichovat přímo do krému, zase trochu navlhnou a změknou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mikky.h 18. 7. 2007, 14:12
Martinko,ráda bych Vám poděkovala za tento recept.. (F) dnes jsem dělala Vaše růžičky z Vašeho marcipánového recepísku a hmota,která vznikla je víííííce než výbornáááá.. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (L)
M-kocurek 18. 7. 2007, 22:48
@mikky.h To jsem ráda, že se Vám hmota vydařila. (Y) (Y) (Y) A přeji příjemné tvořeníčko (L)
věcičky 11. 7. 2007, 6:49
Prosím Vás nesmažte ani tyto růžičky ani mašinku, mám obojí v oblíbených receptech a nerada bych o tu nádheru dobudoucna přišla. Díky a těším se na další úlovky od Vás. K marcipánu bych se jen chtěla zeptat: Jak dlouho se dá max skladovat, když je přísada sušené mléko? díky M.
M-kocurek 11. 7. 2007, 14:57
@věcičky Děkuji za pochvalu. :-) Mazat to nebudu, nebojte. Snad časem i něco přibyde. :-) A k tomu, jak dlouho se dá marcipán skladovat... tak to nevím. Možná vydrží dlouho. Já pokud ho mám v lednici zabalený v sáčku, vydrží tak měsíc, do té doby se vždycky zužitkuje. Když ho nepoužiji na ozdobu, sní mi ho vždycky syn, kterému moc chutná. (Y) (Y) (Y)
Kalumar 5. 7. 2007, 12:20
Moooc děkkuji za radu! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Také to zkusím! ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) ^o) ^o)
Lukrato 5. 7. 2007, 10:58
Martinko, tak jsem dnes těstíčko vyrobila a obarvila si ho na žluto, růžovo, zeleno a kousek jsem nechala bílý.... Večer se pustím do výroby růžiček a lístečků. Dort sice budu dělat až příští pátek, ale aspoň nebude toho matlání tolik najednou. Těstíčko je móóóóóóóóc dobré, měla jsem co dělat, abych pořád neužírala a když zjistila dcera, co dělám, jen tak tak, jsem ho stihla uklidit, aby mi to všechno nezbaštila.... Strašně moc děkuji za receptík, netušila jsem, že je to tak jednoduché...... (F) (F) (F) (F) (L)
M-kocurek 10. 7. 2007, 22:10
@Lukrato Lucie, tak jak dopadlo dílo z marcipánu? :-$ :-$ :-$ .Já taky pekla Váš recept - šťouchanou buchtu, a ne poprvé :-) :-) :-). Každému moc chutnalo. (clamp) (clamp) (clamp)
Lukrato 16. 7. 2007, 12:44
@M-kocurek Tak Martinko, dortík dopadl, myslím, dobře, Lucinka byla nadšená. Růžičky sice nemám tak krásné, jako vy, ale ještě to docela ušlo. Když budete mít čas a chuť, mrkněte ke mně do receptů, dortík tam mám uložený. Ještě jednou moc děkuji za recept a postup. Lucka. (F) (F)
M-kocurek 5. 7. 2007, 12:30
@Lukrato Tak Vám přeji, aby se růžičky zdařily. Líp se to ale dělá, když se z marcipánu tvoří hned, dokud má tu správnou vláčnost. V lednici těsto trochu oschne, ikdyž je zabalené do mikrotenu. Ale když si dáte trochu práce s tím, že ho zase pořádně promnete (mě to moc nebaví :-S), tak se z něho dá zase tvořit co chcete. Přinejhorším ho sníte a uděláte nové. :-) :-) :-)
backa 3. 7. 2007, 9:29
(Y)nádherné jste velice zručná (F) (child8)
Hanka.R 1. 7. 2007, 23:26
Ahoj, růžičky jsou nádherný. (clamp) (clamp) (clamp) Jste moc šikovná, zlaté ruce. (Y)
M-kocurek 2. 7. 2007, 9:40
@Hanka.R děkuji (X)
číla 1. 7. 2007, 23:09
tak to smekám fakt nádhera (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Vlastina.K 1. 7. 2007, 20:31
Nádhera (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y),naprosto perfektní (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).Jste opravdu velice šikovná,růžička je od pravé k nerozeznání (clamp) (clamp),super.
habasit 1. 7. 2007, 19:02
(&)opravdu nádhera (clamp) (clamp) (clamp)
keltka 1. 7. 2007, 15:43
jste strašně moc šikovná (clamp) (clamp) (clamp) krásně jste nafotila postup,díky (F)
Mončjatko 1. 7. 2007, 10:54
Šikovná.... (clamp) (Y).
skotka 1. 7. 2007, 10:52
Tak jsem zvedava chci to skusit ale nevim zda tu sezenu susene mleko (bydlim ve skotsku) ale snad by nemelo vadit mleko pro miminka Sunar nebo neco takoveho co tu prodavaji,tak mi drzte pesticka at se mi to povede pak pisnu jak to slo. ;-)
mmatuli 2. 7. 2007, 10:38
@skotka Taky jsem dělala z Nutrilonu, a manže tvrdil, že to byl nejlepší marcipán, co jsem kdy dělala :-)
M-kocurek 4. 7. 2007, 13:12
@mmatuli Tak ten musel opravdu chutnat! (Y) (clamp)
M-kocurek 1. 7. 2007, 20:37
@skotka Pamatuji si, že jsem kdysi marcipán dělávala také ze sunaru a šlo to skvěle, takže to určitě nebude vadit a navíc bude i zdravý, že jo, s vitamíny. (Y) (Y) (Y) Jen nebude takový bílý, jako z toho sušeného mléka, myslím, že hmota byla trochu nažloutlá, ale to vůbec nevadí. Ono i z toho mléka to není sněhobílé. :-) :-) :-) Tak ať se dílko vyvede. (clamp) (^) (clamp)
vcelimedvidci 30. 6. 2007, 21:50
Super. Díky. Budu dělat dort a hledala jsem asi měsíc návod na růžičky. Tak to přišlo přesně včas. Podle vašeho návodu jsem to zvládla suprově. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp)
M-kocurek 1. 7. 2007, 20:31
@vcelimedvidci Tak to jsem moc ráda, že Vám to pomůže. :-) :-) :-)
Lukrato 30. 6. 2007, 20:20
Tak přeně takhle skvěle popsaný popis jsem potřebovala - jsem docela tele, ale takhle to, myslím, zvládnu. Za pár dní budu dělat naší Lucce dort k 7. narozkám, tak mi tato rada přišla vskutku VHOD !!!! Móóóóóóc díky !!!! (clamp) (clamp)
M-kocurek 30. 6. 2007, 20:28
@Lukrato Tak ať se to povede! (Y) (Y) (Y)
Peta K 30. 6. 2007, 20:05
(Y) (clamp) (Y)
Brambrlka 30. 6. 2007, 19:53
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Tominka 30. 6. 2007, 19:13
(Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie