Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

0.0
DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

Potřebné ingredience

Na 4 osoby: 1 větší hrnek rýže, sůl, lžice oleje, voda.

Postup přípravy

"Neučili tě ve škole dušenou rýži?" (Pohlreich) :)))
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)

Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).

A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.

Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Michaela_ 18. 3. 2010, 12:21
Taky varim ryzi sama..pytlikovou by nikdo nechtel. Zkuste cibulovou ryzi, je vynikajici. Stejny postup, jen na zacatku na oleji osmahneme cibulku do zlatova, pridame cely pepr a nove koreni. Teprve pak vsypu ryzi, osolim, osmahnu take a postup je pak stejny :) Dobrou chut !! :-) :-) :-) :-)
milasu 18. 3. 2010, 12:18
Luci, tak to jsme asi dvě koho udivují udivující se tváře návštěv na přípravu rýže. Dělaám jiá stejně- jen ji nedám na plotnu (tam už jsou jiné hrne s polévkou , omáčkou a jiné) , ale dám ji do trouby na spodní přihrádku na 200° a za chvilku je hotová. Manžel ji má rád s kari, tak do vody ještě míchnu půl lžičky- je pak trošku nažloutlá a kořeněná - suma sumárum - pro mně nejlepší rychlá příprava. Abych se přiznala já zas neumím udělat rýži v sáčku - mám ji vždy jak bláto :´(
desty 18. 3. 2010, 12:33
@milasu Mileno, taky se přidávám - dělám rýži takto běžně. Přidávám pro chuť cibuli i kari a zkuste tak 2-3 hřebíčky (clamp). Je výborná (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie