Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Rakouský čokoládový dort

0.0
Rakouský čokoládový dort

Potřebné ingredience

250g čokolády na vaření nalámané na kousky, 175g másla, 6 vajec rozdělených na bílky a žloutky, 200g cukru krupice, 30g polohrubé mouky

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 170°C, dortovou formu o průměru cca 23cm vymažte máslem a vysypejte moukou.

V teflonovém kastrolu se silným dnem na mírném ohni zahřívejte za častého míchání čokoládu s máslem, až se hladce rozpustí. Odstavte kastrol z vařiče.

Ušlehejte elektrickým šlehačem na plnou rychlost z bílků sníh a po pak po částech přidávejte 60g krupicového cukru. Šlehejte dál, až se cukr rozpustí a sníh je lesklý a tuhý.

Ve větší míse třete žloutky a zbylý cukr, až je směs hustá a zesvětlá. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a třete dál, až se přísady dokonale smísí. Poté přidejte do těsta mouku a opět dobře promíchejte.

Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou lehce vmíchejte do čokoládového testa po třetinách sníh. Těsto vlijte do formy a stejnoměrně rozetřete.

Pečte asi 40 minut, dort po upečení nabyde a na povrchu popraská. Dort je upečený, když těsto vyhlíží pevně a špejle zapíchnutá do jeho středu zůstane po vytažení trochu zvlhlá. Střed ale musí držet pohromadě. Nechte dort úplně vychladnout ve formě na drátěném roštu. Těsto se trochu propadne a povrch při chladnutí rozpraská. Po vychladnutí dort špachtlí uvolněte od krajů formy a přendejte na podnos.

Můžete ho lehce pocukrovat moučkovým cukrem, ozdobit čokoládovými hoblinami a servírovat ideálně s neslazenou šlehačkou. Dort je po rozkrojení uvnitř mírně mazlavý, ale velmi lehký.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

AlenkaL 26. 3. 2014, 17:48
Pecka, dikes, Kristy. Vydrzel nam presne 2 hodiny pd upeceni, ani vystydnoutnporadne nestihl! (Vim, ze ten prispevek je stary, ale treba pro budouci - ano, bez prdopece a ano, jen tak malo mouky, nebojte se toho ;-) )
MarketaLit 15. 4. 2012, 12:52
Dobrý den, té mouky skutečně jen 30 g ? A žádný prášek do pečiva? Moc díky za odpověď, Markéta
darinka30 28. 1. 2011, 22:46
(clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie