(recept
si oblíbilo 54 návštěvníků)
Výborná pečená povidla-bez míchání!!!
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 2 lžíce octa, 0,5 kg cukru- krystal či krupice, 4-6ks celé skořice(je to jedno balení z Vitany), 6ks badyánu(může i nemusí být), 1 lžíčka hřebíčku, 4 lžíce rumu, plech na pečení
Postup přípravy
Švestky vypeckujeme, pokapeme octem tak, aby se dostal všude.-) a spolu s kořením dáme na pekáč do trouby péci na 225 `C a to na 30 minut. poté přidáme polovinu cukru a bez míchání vrátíme do trouby. po 15 minutách znovu na plech nasypeme zbytek cukru opět bez míchání směsi! a opět pečeme 15 minut. Poté vyjmeme a vytáhneme ze směsi koření(občas se hřebíček hůře hledá ale není to na škodu, dodává postupně dále patřičné aroma, pak přidáme rum a směs rozmixujeme v mixeru- možno tyčový popř. klasický, pak plníme do skleniček, uzavřeme a posléze obrátíme dnem vzhůru. Povidla jsou naprosto vynikající !!!!Neváhejte a vyzkoušejte nebudete litovat. kdo má rád více kořeníčka, doporučuji při plnění skleniček přidat kousek celé skořice i kousek badyánu, postupně aroma uvolňuje a povidla jsou mnohem výraznější :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
vladka53
(upraveno)
8. 5. 2017, 10:46
Možná by to šlo i z hrušek? Letos vyzkouším, ze švestek jsem je dělala vloni.
nahlásit

megaa
(upraveno)
12. 5. 2017, 11:10
@vladka53
toť otázka, určitě mi napište, zdali se povedlo, protože toto netuším ...
nahlásit
Leoonka
(upraveno)
5. 9. 2016, 21:03
Super recept, dělala jsem povidla poprvé,rovnou z dvojité dávky. Zitra natrham další švestky a jedu druhé kolo

nahlásit

megaa
(upraveno)
8. 5. 2017, 10:11
@Leoonka
my děláme opakovaně, tedy v případě, že jsou švestky, letos to moc dobře po těch mrazech nevidím...
nahlásit
lenule11111
(upraveno)
23. 7. 2016, 21:53
Milujeme povidla..akorád ta úroda švestek nevím jaká bude..

nahlásit

megaa
(upraveno)
26. 7. 2016, 12:11
@lenule11111
budeme si muset vystačit s kupovanými...vloni to byla paráda, to se vařilo, letos švestky nemáme...
nahlásit

Markousekkk
(upraveno)
3. 9. 2015, 8:35








nahlásit

megaa
(upraveno)
23. 7. 2016, 12:51
@Markousekkk
děláte mi radost, škoda jaká je u nás letos bída na švestky po mrazech....
snad to bude příští rok lepší, zásoby nám opět došly


nahlásit
LVR
(upraveno)
3. 9. 2015, 7:36
Vynikající. ...musím chválit. ...
chutnají nám všem. ...opravdu doporučuji, jsou bez dřiny. Díky za recept.Lenka


nahlásit

megaa
(upraveno)
23. 7. 2016, 12:52
@LVR
pro nás uspěchané maminky...mám 3 malé děti, tak vše jen a jen udělat rychle t je času na hřiště

nahlásit

vojda
(upraveno)
20. 8. 2014, 16:54
Dnes jsem dělala poprvé a naprosto úžasné!!!
Moc děkuji za skvělý recept, hned jdu na druhou dávku


nahlásit
raj.overalku
(upraveno)
8. 8. 2014, 21:16



nahlásit

megaa
(upraveno)
23. 7. 2016, 12:54
@raj.overalku
myslím že se špendlíky se asi dost nadřete...těch pecek, ale pokud jste již zkoušela a zadařilo se, budu ráda za zprávičku


nahlásit
avoremyw
(upraveno)
19. 9. 2013, 18:32
A letos opět, ráj v hubě
. Jen jsem toho udělala méně a trochu méně cukru. Nemá to chybu .

nahlásit

megaa
(upraveno)
26. 9. 2013, 12:44
@avoremyw
děkuji, je to ráj v hubě
jen u nás letos je bída na švestky, tak já letos nedělám



nahlásit
Jance a Elishka
(upraveno)
16. 9. 2013, 20:24
Holky, tak jsem dneska dělala a nevím nevím. Mám to nějaké řídké a nevypadá to jako povidla. Není to tak tmavé. Co stím mám dělat?

nahlásit
avoremyw
(upraveno)
19. 9. 2013, 18:51
@Jance a Elishka
Určitě to muselo dopadnout dobře, právě ta barva je nádherná, né tak tmavá jako z krámu
. Neboj se toho.

nahlásit
avoremyw
(upraveno)
8. 9. 2012, 14:39
Je to "ráj v hubě"
úžasný recept . Ve svých 63 letech jsem poprvé dělala švestková povidla, takovou ňamku jsem fakt nejedla. Udělala jsem i jablečná. Také velmi dobré a vlastně téměř bez práce.

nahlásit

megaa
(upraveno)
19. 9. 2012, 11:22
@avoremyw
děkuji


nahlásit

Freny7
(upraveno)
21. 8. 2012, 12:26
Ahojky , já peču už druhou várku a to tak, že na plech naskládám půlky vypeckovaných švestek do sebe "styl lžičky" a pak klidně ještě jednu řadu na plocho, lehce posypu cukrem (cca 20 dkg) , šupnu do trouby na 170°C a tři a půl hoďky se o to nestarám. Žádné míchání, hlídání, žádný ocet, žádné koření - povidla mají chutnat po švestkách, ne?
Pak to přendám do hrnce, rozmixuju ponorákem, nandám do skleniček a ještě 20minut steriluju. Jsou výborné, husté, tmavé a mňamózní
F*


nahlásit

megaa
(upraveno)
30. 8. 2012, 21:25
@Freny7
Františko, já zkoušela letos taky bez cukru a byla super, inu zkušenosti, zkoušela jsem i recept na Nutelu ze švestek a dobré taky, kluci se do toho zamilovali a je toho tedy více jak z povidel

nahlásit

iwis8
(upraveno)
26. 8. 2011, 7:45
U nás platí pravidlo, že do slivkového lekváru/švestkových povidel cukor nepatrí
a to si pamätám ako sme ho varievali u prababky na dvore v obrovskej medenej kotline
teraz ho robíme tak, že slivky nameliem na mäsovom mlynčeku, vylejem na pekáč, pridám 2PL octu a dám piecť na 200-220°C, snažím sa trúbu veľmi neotvárať, lebo to len spomaluje celý proces a za 2-3 hodinky je lekvár hotový. Trúba nie je ofŕkaná a ani pekáč nie je problém umyť. Nás fascinuje na slivkovom lekvári práve tá chuť sliviek
Cukor sme dávali asi 2x, keď boli slivky kyslejšie, ale mám pocit, že sa to len predĺžilo, kým to bolo hotové a slivky si aj tak pustia dosť vlastného cukru



nahlásit

megaa
(upraveno)
14. 8. 2012, 15:25
@iwis8
tak letos máme hodně švestek a jedeme opět znovu, už nejsou !!!

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

megaa
(upraveno)
26. 8. 2011, 8:32
@iwis8
Milá Ivanko, díky ta tip
, no já recept podědila, a chutná, nevím, možná tam cukr dávají skrz konzervaci(?) nebo spíše pro to, aby chutnal mlsounům
, vím, že mi babička říkala také, že prababička vařila v měděném kotli,a že to bylo na h..o protože se muselo pořád míchat a tak se na to příště již vykašlali, zkusím ten Váš tip, to bude to pravé!!!, je otázkou tedy - nezkazilo se Vám? jak dlouho takto povidla vydržela???
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)


nahlásit

iwis8
(upraveno)
29. 8. 2011, 15:48
@megaa
máme doma asi 3 ročné poháre najstrašie a sú dobré, nepokazil sa nám ani jeden. A keď nám prababka zomrela, našli sme tam poháre aspoň 10 rokov staré a tuším moja babka ešte má nejaký odložený a žiadnu pleseň tam nie je vidno
Ono to je asi aj tým, že každá oblasť má to svoje. A keď sme ho varievali na tom dvore v tom kotly, to bol zážitok, teda aspoň pre nás, deti, viem že sa nás tam zišlo dosť veľa a sa pri tom dospeláci striedali, lebo sa to fakt muselo stále miešať, ale má to svoje čaro, dodnes mám ten obrovský kotol pred očami


nahlásit

megaa
(upraveno)
31. 8. 2011, 10:30
@iwis8
, já to závidím, mě o tom vyprávěla maminka jak z toho babička a teta byly vyřízené, vařily jen jednou a prý nikdy více, že to míchání není nic pro ně
, jak je více rukou, co mohou míchat, tak to je bezva, já jsem na to sama a tak mě vyhovují ta pečená povidýlka
, ale moc díky, určitě to zkusím i dle Vaší rady - bez cukru, pro sebe
, páč mám problém se zuby a tak čím méně cukru, tím lépe, ale již nikdy více povidla kupovaná, ta pečená slaví úspěch už v obou našich spřízněných rodinách, takže příští rok opět pojedem znovu- švetsky letos nám již došly
. krásný předškolní den








nahlásit

komarka
(upraveno)
25. 8. 2011, 11:55
A nejsou tam patrné šlupky, i když to rozmixujete? Kdysi dávno jsem povidla dělala, ale ty šlupky jsem zaboha nemohla rozmixovat. Ale tenkrát jsem povidla vařila.
nahlásit

žingi
(upraveno)
25. 8. 2011, 11:58
@komarka
já je pekla jako paní tady a šly pěkně rozmixovat



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 13:18
@žingi
přesně, rozmixované to bylo ihned
krásnou barvičku to mělo


nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 19:01
@megaa
řekla bych že rozmixovány byly během pár vteřin, to se nemusíte bát



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 19:01
@megaa
řekla bych že rozmixovány byly během pár vteřin, to se nemusíte bát



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 9:39
pokud nechcete dávat celou skořici je možno zaměnit-ovšem až po upečení povidel za lžičku mleté skořice, ale neí to již ono, chuť skořice není tak výrazná

nahlásit

žingi
(upraveno)
25. 8. 2011, 10:13
@megaa
dělala jsem i s kořením a pak bez a musím říct,že ty bez mě i rodině chutnají více



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 10:58
@žingi
no u nás doma, jak kdo, pánové mají raději kořeněné a tak dědeček, manžel i strejda mlaskali při těch s více kořením, mě chutnala povidla ta i ta a dětem chutnala méně kořeněná varianta
, jen už mi přišla ta povidla spíše jako marmeláda či džem, ale varianty obě jsou moc dobré
te´d se chystám na švestky ve vlastní š´távě- do sklenic naložím švestky postupně při vkládání proložím 1 lžící cukru a dám 1 lžíci vody a sterilizuji v hrnci, suprový recept na koláče v zimě, knedlíky, apod, lepší jako kompotované, mít více švestek, šoupnu ještě sušit do trouby, ať máme sušené domácí, nesířené jako z obchodu...




nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 11:00
@megaa
ještě připomínku, původní recept je s dosti velkým množstvím cukru, pokud jsou švestky hodně cukernaté, zkusím příšte s menší dávkou cukru cca oloviční, ovšem nemám zatím ozkoušeno, ale kdo nemá rád moc sladké, tak si myslím, že to by šlo, pokud někdo již vyzkoušel, budu ráda za příspěvek a poučení

nahlásit

žingi
(upraveno)
25. 8. 2011, 11:57
@megaa
s poloviční by bylo málo,ale o něco míň se dát určitě může,když jsou zralé,já tu druhou várku měla už dost zralou a nemuselo být tolik cukru,půl by bylo ale málo.Víte jak dělá mamka švestky,jen napůlí dá do sklenic,steriluje jen chvíli,aby chytly víčka bez cukru a má je na buchty,bez vody a cukru,ten tam nedávejte,zbytečně pustí švestky šťávu



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 13:20
@žingi
suprovéééé, vyzkouším, no já měla receptík s 1 lžící cukru, že je to fajn právě do koláčů, buchet třebas v zimě, kdfyž švestky nejsou

nahlásit

žingi
(upraveno)
25. 8. 2011, 13:46
@megaa
ano,proto to tak mamka taky dělá,já né,mě stačilo peckování na povidla



nahlásit

megaa
(upraveno)
25. 8. 2011, 19:00
@žingi
já se u odpeckovávání taky pěkně pořezala, až mě palec bolíííí, auuuu






nahlásit